Автор Тема: За запазване самостоятелния статут на НАО "Ю.Гагарин"-Ст.Загора  (Прочетена 2017 пъти)

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 583
 • Рейтинг: 125
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Петицията: http://www.peticiq.com/nao_sz

Сайт на обсерваторията: http://www.heliotaraxy.com/index.html

1957 година – с изстрелването на Първия изкуствен спътник на Земята
човечеството навлиза в космическата ера. В България се появява нещо уникално:
НАРОДНИ АСТРОНОМИЧЕСКИ ОБСЕРВАТОРИИ
Първата Народна астрономическа обсерватория в нашата страна е в Стара Загора! Открита е официално на 26 февруари 1961 година. Създадена е от ентусиасти с подкрепата на цялата старозагорската общественост и управата на града.
Бончо Бонев е неин основател и ръководител до 1984 г. На него се дължи разрастването на мрежата от народни обсерватории в другите градове, утвърждаването им като образователни извънучилищни институции; като средища за развитие на любителската астрономия, методически и популяризаторски центрове на науките за Земята и Вселената; като туристически центрове.
Дейността на Народната астрономическа обсерватория в Стара Загора е спечелила обществена подкрепа и признание. Носител е на държавно отличие - медал на името на Кирил и Методий І степен и Плакет на Софийски университет “Климент Охридски” за най-съществен принос в откриването и насочването на младите хора към физиката, астрономията и науката.
До 2006 г. Старозагорската обсерватория, както и останалите 10 в цялата страна бяха извънучилищни структури към Министерството на образованието. Такъв е статутът на народните обсерватории досега, освен на тези в Стара Загора и Смолян. Двете обсерватории сега са част от самата общинска структура. Старозагорската обсерватория е звено от Младежки дейности в Отдел Образование, младежки дейности и спорт. Сам по себе си този статут ограничава дейността на Народната астрономическа обсерватория само до извънучилищна дейност с ученици от Стара Загора, а астрономите с педагогическа правоспособност са всъщност общински чиновници, подчинени на началника на съответния отдел в структурата на Общината, ресорния заместник кмет и кмета. За първи път в своята половинвековна история Старозагорската народна астрономическа обсерватория реално е застрашена от заличаване като институция. Това ще стане чрез реформата за нова структура на Община Стара Загора, предвиждаща сливане на звената в Младежки дейности, Отдел Образование: Младежки дом, Общински детски център и НАОП „Юрий Гагарин”. Това се случи преди време със Сливенската народна астрономическа обсерватория. За съжаление в Република България от 1989 година няма държавническа политика за извънучилищната дейност на подрастващите, за развитие на интересите им и осмисляне на свободното време. Народните обсерватории останаха без собствен статут, който най-логично да е като този на народните читалища.
Ще допуснем ли всяка смяна на местната власт да се отразява фатално върху нещо, градено от поколения? Ще допуснем ли ПЪРВАТА в България Народна астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” в Стара Загора да престане да съществува като институция със своята уникална дейност за подрастващи, граждани и гости на града?
Нека подкрепим досегашният статут на самостоятелно звено в Младежки дейности към Отдел Образование на Община Стара Загора на НАОП „Юрий Гагарин”.

Клуб на астрономите-любители "Гема"- Ст.Загора

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 512
 • Рейтинг: 2
 През последните години бяха разрушени не едно и две "НАРОДНИ" неща.  Като почнем от НАРОДНАТА република , преминем през НАРОДНАТА армия и така нататък....   Разрушаването и ограбването ни съпътства последните 23 години, и то се извършва от хора които ни обещават "добър" живот  и после "ни го втъкват до макарите".
Е , ами щом народа демократично е решил да избере управници, които да му закрият НАРОДНАТА обсерватория, какво могат да направят 1 или 2% от населението?  Писането на петиции и разни други не е начин да се решат проблемите, това само налива вода в мелничката на опозицията, без да има реален ефект. Защото като си сменят шапките, бившата опозиция почва да прави това, срещу което е протестирала.    Преди година и половина имаше общински избори, питам аз : Кого избраха старозагорци?  Като са ги избрали, ще си ги търпят!  Друг вариант е населението да грабне сопите и да натирят общинарите по баирите на Средна гора още преди края на мандата им, ама не демократично - ще рекат европейците.  И какво излиза? Като беше НАРОДЕН тоталитаризъм - живеехме по-добре, околкото като е ЕВРОПЕЙСКА демокрация. За младежите имаше ТНТМ, ОСМТ, всякакви  клубове по интереси и държавна политика за всестранно развитие на личността;   сега  за тях има  порно, дрога, улично насилие  и  държавна политика за все по-ниско ниво на образование (по европейски модел). Както е казано : "Прост народ - слаба държава". А слабите държави ги асимилират.   

Така-а-а, преди три дена се разбра колко хора искат статуквото да се запази и колко - да се промени. За какво да си говорим и какви петиции да пишем?  След като едва 7,5 процента от половината  население иска ограбването да спре, не е демократично да им се позволява! Те са малцинство и трябва да се съобразяват с желанието на болшинството!
Затова  ще се закриват останалите малко места за просвета и никой  "копче" не може да каже!

Бог да пази България, защото  други вече не останаха.


 
« Последна редакция: Май 15, 2013, 07:43:16 am от Seeker »

Неактивен dbonev

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 27
 • Рейтинг: 2
 Seeker, с две ръце се подписвам под казаното от теб и особено в частта му за "зарязаното"ТНТМ и други извън класни форми за обучение на младежта. Това си беше една паралелна образователна система, която допълваше, обогатяваше, заинтригуваше младежите. Мисля, че за да се направи това отново, не се изискват нито много пари, нито много ум, но явно за нашата БЪЛГАРИЯ има други планове.
         И дано господ е българин, че много народ вече се уповава за спасение само на него !
       
             
« Последна редакция: Май 16, 2013, 03:38:55 pm от Maistora52 »