Автор Тема: Хомеопатията - Наука, Религия или алтернативно Лечение  (Прочетена 37446 пъти)

Неактивен angelmr

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 92
Целта на разните препарати не е да излекуват рака. Всъщност принципа им на действие е толкова отчаян, ако се позамисли човек, но лекарите дълго време не са имали алтернативи.
Да човечеството хилядолетия е живяло с тези заболявания и без съвременната печалбарска фармацевтика. Но тогава средната продължителност на живота е била около 30 години. Така че традиционните техники може да са много добри спомагателни инструменти. Не съм специалист честно казано и не мога да кажа кои от тях са реални и кои плацебо (с изключение на химеопатията, понеже работя в подобна област и гарантирам, че точно тя е най-явния пример за многомилионна индустрия, насочена към взимане на пари, без да предоставя в замяна лечебен ефект).
Въпроса е, че алтернативните техники не могат да заменят конвенционалната медицина, когато положението е сериозно.
« Последна редакция: Март 18, 2013, 06:09:23 pm от Maistora52 »

Неактивен piton2012

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 274
  Колега angelmr, очаквах този отговор. Всички мои колеги са против хомеопатията. Така е от химична гледна точка. Няма вещество, няма ефект. Плацебо. Аз нямах глас 2 дни. Дерях се по телефона, но не ме чуваха. Взех хомеовокс и след един час проговорих. И аз не знам как действа. Не ги разбирам тези неща. Иначе отново си прав за милионите.  Едно нещо, в което няма нищо го продават за 4-5 лв. Това за продължителността на живота не е съвсем така. По някое време може някой и да е живял до 30, самия Христос до 33, но не смятам, че е бил грохнал старец. Мохамед-62, но едва ли и него някой е смятал за дълголетник. Така, че малко се спекулира с тези данни. А, така наречената от тебе конвеционална медицина, всъщност е опасна. И защо се стига до сериозно положение? Заради модерния начин на живот.

Неактивен angelmr

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 92
До какво сериозно положение се е стигнало? Нека първо това да изясним. Първо, да в миналото наистина средната продължителност на живота е била много ниска. Но това не означава, че не е имало и дълго живеещи хора. Просто прекалено много хора са умирали млади преди да остареят. Както от насилие (нека не забравяме този фактор), така и от многобройните болести, който тогавашната медицина не е била способна да лекува. А сега защо е сериозно положението? Има два фактора.
 В моята област колегите най-сериозно коментират замърсяването. Нашата индустрия и ежедневие изхвърлят голямо количество токсични химикали, които се разграждат бавно в природата. Постепенно по хранителната ни верига се акумулират голямо количество отрови. Част от тях са генотоксични и повишават риска от рак. Други въздействат на различни рискове или просто потискат имунната система. За съжаление няма как да избегнем напълно това. Отровите вече са около нас. Но за щастие България все още е ако не най-чистата, то поне една от най-чистите държави в Европа.
Втория фактор въздействащ върху повишаване на заболеваемостта е повишаване средната продължителност на живота. С повишаване на възрастта имунната система отслабва и вероятността за възникване на различни заболявания съответно се повишава.
А какво е въздействието на конвенционалната медицина? Вече написах, че България е една от най-чистите държави в Европа. Но едновременно с това имаме една от най-слабите медицински системи и сме на едно от последните места по продължителност на живота. Връзката е очевидна и няма  какво повече да коментирам. За съжаление статистиката не подкрепя моята област (качество и безопасност на храните), като такава с преобладаващо въздействие върху здравето на хората. И на мен ми се щеше статистиката да показва, че чистата среда е по-важна от скъпата конвенционална медицина, но за съжаление фактите сочат друго.

А по въпроса за хомеопатията, може друг път да опиша фундаменталните пропуски във теоретичните и основи. Но от гледна точка на приложението, основно правило в случая е по един случай да не се правят изводи. Аз съм се  лекувал и с една топла вода като ученик, но това не означава, че всеки човек приемащ топла вода, ще се излекува  от грип нали? Той не че няма да се излекува, но не водата ще е нещото, което ще те излекува в случая, а собствената ти имунна система. За това се правят статистически изследвания. А според въпросните статистически изследвания, ефекта на хомеопатията не е различим от плацебо ефекта. Точно толкова хора се излекуват с хомеопатични препарати, колкото и с приемане на инертни субстанции.

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 287
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
Колега, умирам си от любопитство, какви са фундаменталните пропуски в теорията на хомеопатията. Мерси!

Неактивен svetlio760

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 556
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Аз да добавя и един коментар тук, защото имам наблюдение. Познавам един билкар, който е лекувал лекар по хирургия от рак на стомаха, който хваща на 64 години! Уникалното в случая не е това, а факта, че дъщерята на този хирург е онколожка!!! Значи той не отива при дъщеря си, а къде?! При билкаря!!! И в крайна сметка дъщеря му и колегите й, му давали не повече от година живот ако се подложи на химиотерапия- е човекът не е оздравял от рака, но е починал след като е навършил 70 години!!! Оставям това така без коментар всеки да си прави изводите!
Другата ми дума е за продължителността на живота в миналото- умирало се е от грип, апандисит, диабет, зъбен абцес, раждане, децата до 1 годинка са били нещо доста кекаво, после от 1 до 10 годинки, също не са били много шен....как ви се струва на фона на сегашният живот? Тези рискове, обаче, са за сметка на умишленото натравяне на хората днес с ваксини, химична храна, кемтрейлси(ако ви говори нещо) флуор в пастите за зъби, бум на венерическите заболявания, повече стрес за деня. Така на времето хората са умирали повече, но тези дето са оставали живи, са живели далеч по-качествено от нас- щом са имали време и за бунтове и въстания, значи са били качествени- обърнете внимание, че днес една стачка не можем да организираме както трябва!!! Моят личен опит говори, че хирургията е един полезен клон на медицината, но другите отрасли са под въпрос- основните неща дето са открити преди 100 години сработват, но другото е индустрия, пелене на нерви и поддръжка на хронични състояния! Хората на времето не са боледували от рак, високо кръвно, увеличена простата, глаукома, артрит, аутизъм, алергии, автоимунни заболявания, невралгий и пр. Може би заради това са имали и нормални семейства- жените са се омъжвали рано и са имали по много деца, нямали са женски болести, но е нямало и аборти, контрацептиви, феминизъм и живота наистина си е бил прост и нормален!

Неактивен angelmr

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 92
Колега, умирам си от любопитство, какви са фундаменталните пропуски в теорията на хомеопатията. Мерси!

Хомеопатията е базирана на принципи и идеи идващи от дълбока древност. Създадена е в края на 18-ти век. В момента в който се появява научната база е била на нивото на знахарство и лечение чрез кръвопускане. Първоначално хомеопатията е базирана на хипотезата за миазмите. Тази хипотеза е толкова нелепа, че дори няма смисъл да я коментираме днес. Естествено това е било времето преди големия бум на науките през 19-ти век. След известното натрупване на познания в областта на химията, хомеопатите са се опитали да обяснят действието на препаратите си, чрез така наречения ефект на памет на водата. До момента това е начина, по който се описва действието на хомеопатичните препарати. Твърди се, че във водата има структури, които запомнят какво е било разтворено в нея, дори и когато разтвора е толкова разреден, че въпросната субстанция вече липсва. Когато е била създавана тази хипотеза, учените току що са откривали структурите на водата. Така че е разбираемо хората да се опитат да си обяснят нещо, в което вярват с новооткрит факт, който също не е добре изяснен. Проблема обаче е, че въпреки по-късното изясняване на феномена, има хора, които вярват в него, като в религиозна догма. В действителност науката изследва структурите на водата. Една голяма част от химията се занимава именно с тях. Понеже имам съмнителния късмет точно това да представлява около 70% от обема на първата ми докторантура, мога да обясня по-подробно какво става във водата, за да няма повече неясноти.
Чистата вода не представлява сбор от самостоятелни молекули. Молекулите във водата са свързани чрез водородни връзки в големи клъстери. Размера и структурата им силно варират с промяна на температурата. Във водните пари водата е под формата на димери и тримери, горещата вода (при 70 градуса например) е с размер на клъстерите от около 25 молекули, а в студената броя на молекулите може да достигне 100.
Когато към водата се добави някаква субстанция, ситуацията коренно се променя. Добавеното вещество трябва да е полярно, понеже неполярно вещество няма да си взаимодейства с водните молекули, които се привличат една-друга и ефекта ще е все едно се опитваш да набуташ мехурче въздух, със сила можеш да го вкараш, но водата оставена сама на себе си ще го изхвърли от обема си. Но какво става с полярните молекули? В зависимост от електронната им структура е възможно да се образува един първи слой от химически свързани водни молекули. Свързват се по донорно-акцепторен механизъм, чрез даване на електронна двойка от едната молекула и свободна орбитала от другата. По подобен начин са свързани металните йони. В зависимост от тяхната електронна структура са свързани с 4 до 6 водни молекули, като структурата може да бъде от плосък квадрат, до нещо като две залепени една за друга пирамиди. Отделно върху този комплекс се образуват още 2-3 слоя водни молекули, които са свързани, чрез слаби "вандервалсови" сили. Останалата част от водата си остава незасегната и се държи по същия начин, като чистата вода. Молекулите и са групирани в стандартните си  клъстери. При повишаване на концентрацията на разтвореното вещество, броя на свободните водни молекули намалява и в един момент се оказва, че в разтвора има по-малко свободна вода отколкото сме вкарали. Този ефект е много интересен, но е в страни от хомеопатията, за това само го споменавам.
Въпроса с хомеопатията е, какво става при разреждане? Ами много просто, водата е флуид, който непрекъснато променя конфигурацията си. Не е възможно съществуване на кухи структури, в които централната молекула е премахната, а водните молекули са си запазили структурата на обвивката й. Просто налягането от околните водни молекули я смазва, и съставящите я водни молекули се преструктурират в хомогенните клъстери от водни молекули.
Извода от всичко това е, че няма такова животно като памет на водата.
« Последна редакция: Март 18, 2013, 10:53:51 am от Maistora52 »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Направо блестящо изложение, Ангеле! - включително и останалите твои.
От всичко това, лично моите подозрения за чисто физико-химичната ефективност на хомеопатията се потвърждават - че хомеопатията или по-точно нейните илачи сами по себе си не лекуват. Лекува нещо друго... ако лекува де, щото може и да не лекува...
Ето я моята теза: Живеем във време на почти глобална замърсеност на средата и нас самите. Натъпкани сме като плюшени мечета с всевъзможни боклуци, задръстени сме отвсякъде... кал и миазми плуват и щъкат навред из телата ни... И изведнъж се появява Хомеопатичният "лек" - айде, бе! - в цялата тази тъпканица с боклуци, той изведнъж намира решението и изхвърля като по чудо всичките тези други отрови, гадове, бактерии, вируси и пр.... Прилича ми на нанотехнологично лечение това...
Аз лично съм убеден, че тук играе плацебо ефектът!


Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 820
Плацебо ефект..........глупости!

А как "научно" ще обясните плацебо ефектът при децата, които се лекуват чрез хомеопатия? - вероятно го приемат от майките си, чрез клъстерите които създават по въздушно-капков път.
Колко убедително прозвучават научни обяснения от хора, които само са чели нещо по въпроса за хомеопатията, без да са я пробвали върху себе си, т.е. без какъвто и да е практически опит.

Няма никакво плацебо при хомеопатията. Аз съм се лекувал няколко пъти и ефекта, който се постига е много голям. При мен приемът действа почти мигновено, буквално след 30 мин. Но това става, когато е "улучено" точното лекарство. Хомеопатията ми помогна да ликвидирам онова, което дългите години глад не успяха.

Хомеопатията все още няма научно обяснение, но е факт, че действа. А който не вярва, да си се тъпче с лекарствата по аптеките.
« Последна редакция: Март 18, 2013, 11:44:10 am от EDM electronics »

Неактивен angelmr

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 92
Плацебо ефект..........глупости!

А как "научно" ще обясните плацебо ефектът при децата, които се лекуват чрез хомеопатия? - вероятно го приемат от майките си, чрез клъстерите които създават по въздушно-капков път.
Колко убедително прозвучават научни обяснения от хора, които само са чели нещо по въпроса за хомеопатията, без да са я пробвали върху себе си, т.е. без какъвто и да е практически опит.

Няма никакво плацебо при хомеопатията. Аз съм се лекувал няколко пъти и ефекта, който се постига е много голям. При мен приемът действа почти мигновено, буквално след 30 мин. Но това става, когато е "улучено" точното лекарство. Хомеопатията ми помогна да ликвидирам онова, което дългите години глад не успяха.

Хомеопатията все още няма научно обяснение, но е факт, че действа. А който не вярва, да си се тъпче с лекарствата по аптеките.

Май по-горе писах, че от индивидуални случки изводи не могат да се направят. Защото имунната система на различните хора действа по различен начин. Така че нямаш една хомогенна последователност, нарушението на която да е доказателство за ефект или липса на такъв при едно лекарство. Ти лично не си се разболявал много пъти от едно и също нещо при едни и същи параметри на околната среда нали? Терапевтичните агенти се описват и доказват чрез статистически методи. А е доказан факт, че статистически хомеопатичните средства не са отличими от инертните плацебо. Това говорят фактите. А че тъпченето с лекарства трови организма, също е факт, който никой не оспорва. Фармацевтичната индустрия (доста голям дял от която е производството на хомеопатични "лекарства") печели от продаването на лекарства за болни, независимо от страничните им ефекти, а не от предотвратяването на заболяванията. Сериозните държави финансират собствени програми за превенция, често нямащи нищо общо с лекарства и фармацевтичната индустрия. И резултатите понякога са доста добре забележими (мога да дам пример ако е нужно). Между другото, в тази насока е и моята работа (която вече трета година стои в начална фаза, поради липса на финансиране за науката в България), макар че аз се интересувам от гледна точка на химията на храненето, а не от медицинските аспекти на лекуването на вече развити заболявания. Ако има интерес, мога да пусна тук една-две публикации (не мои) по отношение превенцията на ракови заболявания конкретно по механизма от който се интересувам. Обаче са на английски.

Неактивен svetlio760

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 556
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Хомеопатичен случай! Детето на мойта с 40 градуса температура! бълнува! Откакто ходим, тогава за пръв път я видях паникьосана- казва, че била толкова изплашена, че вместо в бърза помощ звъннала на мен- все още не знае защо! Аз дадох на детето( тогава на около 8-9 годинки) tuberculinum 30 няколко глобулчета, не помня вече колко! Детето спря да бълнува след не повече от минута!!! Останалите 30 минути температурата спадна до 38,5 градуса или някъде там и детето заспа. Очаквахме температурата отново да се вдигне- все пак това беше началото на нощта- нищо такова- до сутринта напълно спадна!!! Да обясня, че преди да дойда, е изпробвано всичко дето се знае от баба и bg.mamma, а то хич не е малко! Плацебо ли е това? Аз се лекувам с хомеопатия от 10 години и като не улуча продукта, бая се прецаквам, но като го улуча, съм си много добре! Учих за медицинска сестра- оказа се че има курсове по хомеопатия във факултета- това плацебо ли е? Ако е, защо не е курс по плацебо? Приятелката ми, която е пълен скептик на всичко неизписано от личен лекар, се лекува с хомеопатия от момента, в който видя какво се случи с гореописаната й дъщеря! Плацебо? Съдете сами! 

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Навит съм и с хомеопатия да се "джанджаросам"... щото при мен Плацебото не играе въобще... обаче пак си имам едно на ум... Повтарям се: "...хомеопатията или по-точно нейните илачи сами по себе си не лекуват. Лекува нещо друго... ако лекува де, щото може и да не лекува... "
Не забравяйте и за "номера", който се получава поради съществуването на т.нар. МИМС гени... открити и доказани от английски учени: с няколко думи - Това е психологичната среда/поле обгръщаща всички нас (включително и наследствена среда), от индивид през семейство, та до дружина, тумба, тълпа, сборище, и пр. до чисто фанатизирани членове... и "уж" свободни аутсайдери...
Това е в пряка връзка с т.нар. Флуктуативна Психология, изучаваща поведението на големи маси хора на едно място... и изпадането им в състояния на почти пълна лудост, шизофрения, "религиозни" гърчове и др.  или ако е едноканална, например - до събарянето на Берлинската стена, или изграждането на Пирамидите...
Пример от природата: учените все още се чудят как така ама ВСИЧКИ РИБИ ЕДНОВРЕМЕННО в един пасаж завиват ЕДНОВРЕМЕННО в определена посока за избягване на кръвожадните навлеци...
Всичко това са неизследвани и недоказани добре територии на енергийните взаимодействия на Биологичните Организми от всички нива - от амеби до Божествени!
В този смисъл не някаква си Вяра в Бог лекува (например), а "неговото" присъствие вътре и между нас. Вяра означава - Връзка, Веревка (на руски), двуканална енерго-информационна линия (на езика на информатиката) ... а и нещо много повече от всичко това - ЕДНО-ДВУ и много-посочна КОМУНИКАЦИЯ НА ЕНЕРГИЙНО НИВО... между всички обекти и субекти на всички нива.
Трябва вече достатъчно да сме ограмотени, за да знаем, че дори само да си Помислим едно нещо, и То започва вече да действа, да става, да се изпълнява...
Това последното - лично аз съм го изпитал многократно вече, и не само че нямам никакви съмнения, но и достатъчно добре съм изследвал "механизма" му, за да мога да го ползвам при екстрени случаи.
Да не говорим и за един друг феномен с човешката енергетика (което е доказано и на изток от нас и на запад) - че обикновено живеем ползвайки най-много една десета от енергийния си потенциал, а в екстремални случаи този потенциал най-малко се удесетворява... Пак съм го изпитвал нееднократно... има и свидетели, част от които потърпевши на външни фактори...
Няма плацебо, обаче няма и каквито и да било медицински, фармацевтични или други измишльотини на съвременната цивилизация...
Размишлявайте!
« Последна редакция: Март 18, 2013, 02:43:15 pm от Maistora52 »

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 287
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
angelmr, как ще обясниш лекуването на животни с хомеопатия? Там плацебо е изключено, а резултатите са налице. Противниците на хомеопатията, избирателно заобикалят този въпрос.

пп. Истинските хомеопати знаят, че за да има ефект, при човека, хомеопатичното лечение, първо се изчистват токсините в тялото иначе няма резултати!

ппп. Не съм склонен да приема физико химичната теория, защото хомеопатични разтвори се правят и чрез копиране с подходящи уреди, при което няма физически досег на веществата! Как ще го обясните? Бил съм  на семинари, където хомеопатичните лекарства се правеха, чрез запис на глас, който устройството преобразува и записва във водата.
« Последна редакция: Март 18, 2013, 03:46:11 pm от edin »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Аз съм ти отговорил и за животните Edin... Размишлявай. Остави плацебото... Мисли за Пси-полето! - то е Другото, или понякога - Третото.
Обаче, не се връзвайте на "партенката" че всъщност в хомеопатичните цярове няма от съответното активно вещество... Кой го казва това? Напротив - има! Но в много разредени дози... И тогава в съответния организъм се ВКЛЮЧВАТ различните системи... което води до излекуване...
Трябва да добавим, че и собствените ни жлези с вътрешна секреция изпускат в кръвта същите ултра-разредени количества секреции... точно като в хомеопатията...
Но с много-много-много важната забележка - трябва предварително изчистване... точно това е препъни камъкът - остатъчната замърсеност...

Неактивен svetlio760

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 556
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Моята лична теория за хомеопатията е малко по- простичка! В глобулчетата няма и една молекула от веществото, но решетката на захарта пази информацията за него, а неизученият още имунитет долавя опасността от вреда на съответното вещество и взима мерки, които се състоят в това да премахне симптомите на въпросното нещо максимално и да се подготви да го посрещне- ще взема по-горният пример- Детето е настинало- организма се бори с някаква зверска настинка- обаче аз му давам tubercullinum което означава туберкулоза- организма се заема да излекува наличното, защото туберкулозата е много по-опасна за него, а двете болести заедно ще доведат до смърт! И хоп- детето се оправя, а туберкулоза няма, защото има само информация за нея, а организма не отчита разликата в двете болести по този начин както ние- за него това дето идва чрез глобулчето е просто още един проблем, който прилича много на първия, а трябва да бъдат премахнати и двата- вкарва ресурс да премахне и двата, но втори няма- тогава този ресурс се вкарва за премахване само на първия проблем- демек подобното лекува подобно! подобни симптоми означава подобни ресурси, механизми и реакция........! Бе не знам дали го обясних добре! :-[

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 287
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
Майсторе, обърни внимание на това
Цитат
хомеопатични разтвори се правят и чрез копиране с подходящи уреди, при което няма физически досег на веществата!
Мислиш ли , че не са правени спектрални анализи на хомеопатични лекарства, в стремежът към дискредитиране на тази наука? А как ще си обясним фактът, че по-разредените разтвори, имат по-силен ефект, ако действието е на химична основа? Няма логика.