Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

Българският Магнитен Двигател "AMAG - Tornado"

(1/52) > >>

Maistora52:
Здравейте, драги търсачи на СЕ чрез магнити!
Някои от по-сериозните ми разработки - и работещи и не работещи - към настоящата на този пост дата представям на изображенията отдолу.
От показаните тук, най-обещаваща бе разработката "мини-бекс" която е на практика произхождаща като идея от принципа на V-gate. Видимата разлика е, че при "мини-бекс" имаме едно "разделяне" на V-gate - "Стрелката" на две - т.е. последователно редуване на двете и рамена в една линия по окръжността. При първите конфигурации на "двигателните" магнити, същите повтаряха и "наклонът на рамената" на V-gate - Стрелката, но в по-късни конфигурации се разбра, че този наклон не е необходим - и магнитите бяха разположени в една права - по окръжността - била тя в кръг в една плоскост на диск, или от вътрешната или външна страна на съответен цилиндър. По тази начин се избягна и доста по-широкото наклоняване на актюаторния магнит.
Другата принципна разлика от V-gate е, че актюаторния магнит не само бе сведен до един или два броя общо, но и начинът му на движение бе променен принципно - същият не се премества вече целият нагоре-надолу или насам-натам, защото това е преместване на маса, което е абсолютно неикономично, а движението му бе сведено до едно двупосочно накланяне по оста на разделяне на двата му полюса.
Видно от показаните разработки е и съответното Nord и Sud разполагане на "двигателните" магнити на два еднакви по брой и сила сектора.

Всички следващи конфигурации (във времето на поредната им разработка) бяха сведени до два основни модела, наречени "Терра" и "Торнадо". Същите техни - раздвижвани на ръка" - ротори, са показани на тези два клипа:
https://www.youtube.com/watch?v=8yjA9gbpW3s
https://www.youtube.com/watch?v=GgGjRljXxWk
Схемните им решения можете да видите на съответните страници на сайта ми: http://amazing-magnet.blogspot.bg/

Моделът Терра е характерен с това, че т.нар. "двигателни" магнити са разположени от вътрешната страна на (най-добре ЖЕЛЕЗЕН) цилиндър (за предпочитане БЕЗ дъно, ако е плитък) - в една линия - като тяхната ос е перпендикулярна на оста на ротора. Тук актюаторният магнит е само един, разположен в центъра, в равнината на "двигателните" магнити, и поклащащ се двупосочно по разделителната ос на двата си полюса. Тук - също така, е без значение кой полюс на актюаторният магнит е отгоре и кой отдолу.


Моделът Торнадо е конструиран по същият принцип, но неговите двигателни магнити са разположени с ос успоредна на оста на ротора. От това разположение следва и необходимостта от два актюаторни магнита, за по-ефективно развъртане в началото. Тези два актюаторни магнита са свързани един с друг с рейка, чрез която се определя тяхното едновременно наклоняване в съответната посока. Взаимо-разположението на тези два актюаторни магнита при тази конфигурация е те задължително да бъдат обърнати един към друг с еднакви полюси.
Ако бъдат обърнати един към друг с различни полюси, тогава свързването им чрез една рейка е неработещо. Има обаче вариант и за такова разположение, но той е по усложнен от механична гледна точка.
При този модел, също е по-добре, двигателните магнити да бъдат разположени върху железен диск.

Важната особеност и на двата модела - Терра и Торнадо е, че осите на двигателните магнити са разположени перпендикулярно на оста на актюаторните магнити.
Оттук - имаме и голяма разлика върху влиянието на въртящият момент на двата модела.
Възможно най-"затвореното" магнитно поле е при модела Терра, и поради това той има най-сериозно влияние върху въртящия момент, т.е. с тази конфигурация на двигателните и актюаторния магнити може да се развърта с по-голяма сила съответният роторен диск.

Ясно е, че съществува и трети вариант базиран на горния принцип, но той е с най-слабо влияние върху въртящият момент на съответния ротор - при този вариант, конфигурацията е точно както е видно при моделчето "мини-бекс" - двигателните магнити са от външната страна на съответния двигателен цилиндър, и съответните един, два или повече актюаторни магнити също са от външната страна на цилиндъра. Поради тази причина спрях разработки на този вариант.

До тук, назовах условно магнитите разполагани върху въртящият се ротор - двигателни, защото, те са точно тези, поради които чрез тяхна специфична конфигурация се развърта, задвижва съответния ротор, и това задвижване зависи основно от тяхната сила - разбира се и според съответната сила на актюаторните магнити.

Следващият основен момент в конструкцията на моделите Терра и Торнадо е наличието на интегриран към оста на ротора - един или повече генераторни дискове с магнити, които да индуцират в медни намотки електрически ток.
Забележителното тук е идеята, тези генераторни дискове да са с два-три и повече пъти (според силата на сборното магнитно поле на двигателни и актюаторни магнити) по-голям диаметър , чрез което се увеличава съответната периферна скорост - в мястото на генериране на ток.

Има и един друг много съществен момент - бобините в които ще се индуцира ток, са инсталирани върху подковообразни железни пръти, чрез което се избягва на 100% Ленц-ефекта.

По-обстойни и пространни обяснения - вижте в последния пост на тази тема.


Strashimir:
Извинявам се, Майсторе, много ми харесват твоите публикации (и отношението към форума и живота въобще), но не мога да се въздържа от малко скептицизъм. И аз съм се занимавал малко с магнитни двигатели и достигнах до извода, че не мога да се справя с ефекта на магнитното равновесие, който настъпва рано или късно.

Изчетох ти идейните проекти, не ги разбрах без чертеж (което е нормално).

Разбирам, обаче, че НЕ СИ ПРАВИЛ работещ модел - само на хартия са нещата. Поправи ме, ако бъркам, моля те!

Лек, та чак лековат въпрос: Защо мислиш, че ще работят, че чак пред БАН ще ги представяш?


ПС. За да не бъда голословен да кажа, че съм се борил с:
1. Конструкция "ала Перендев" - замръзва в равновесно състояние....
2. Линеен магнитен "ускорител" - работи, но всъщност силата с която "подаваш" "летящия" магнит е силата, която движи магнита изобщо... (от типа на: https://www.youtube.com/watch?v=1-LJnFZ1QDw )
3. "V" конструкция - примера с кобилицата и гравитацията - но пак замръзва :-)

Като цяло съм фен на магнитния мотор на Камю, но е много сложен за изработка и аз не мога да го направя, дори като експериментален модел-играчка (както другите), а и смятам, че в неговата основа е алуминия, като "екран" ( http://mazeto.net/index.php/topic,3556.msg19076.html#msg19076 ).

Разбира се, не съм постигнал нищо (нищо и не съм поствал), защото нямаше какво да кажа ново, освен теоретичните разсъждения за темата в двигателя на Камю....

ППС: Не ме разбирайте погрешно - ГОЛЯМ ФЕН съм на магнитните двигатели, но се научих да съм предпазливо-скептичен :-)

Strashimir:
Изобщо нямах предвид да казваш и разкриваш каквото и да е от идеите и конструкциите ти! Просто се чудех (защото не го беше казал директно, нито загатнал) дали си правил модели (мини и големи) които да работят. Сега разбирам, че си правил и, че си проверил на практика идеите които си "хванал". Това е супер! Дано всичко се движи както очакваш (за разработките във времето и представянията пред БАН ми е думата....).

Явно си на етап, където 200-300 лева няма да те оправят в проектите ти :-) Търсиш вече точни инструменти за прецизна изработка и майстори шлосери/дърводелци....

Дръж ни в течение ... :-)

Vetap:
Майсторе , май му завиждаш (благородно) на Йълдъз?! - но не през цялото време зад гърба на Йълдъз са стояли инженери. И той е започнал като нас. Още повече, че е бил "ченге", а не инженер.

fade:
Колега явлението си има съвсем конвенционално обяснение, и няма нищо непознато за съвременната наука в този експеримент поне за мен.
Двете плочки са от стомана, и тъй като са добре припаснати една към друга магнитните силови линии по време на протичане на тока през проводника се затварят през тях и ориентират домените в материала, а тяхното магнитно поле пък държи, залепени двете плочки, дори и след изчезване на магнитното поле... също като най-обикновени магнити.  Процепа (който играе ролята на магнитно съпротивление) е съвсем малък следователно и съпротивлението е пренебрежимо малко и магнитните силови линии остават затворени в магнитопровода посредством ориентацията на домените в стоманата. Домените са които поддържат потока в следствие на затвореният контур в стоманените плочки. В момента в който разделите двете плочки, понеже магнитните силови линии се разпадат и домените се дезориентират отново и затова магнитното привличане изчезва.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия