Автор Тема: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП  (Прочетена 14167 пъти)

Неактивен miroslav_yovchev

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 20
ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« -: Февруари 07, 2013, 07:15:48 pm »
Някой знае ли, как става това?

Неактивен svetlio760

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 508
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #1 -: Февруари 08, 2013, 07:47:52 pm »
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF от коноп се получава само биодизел- в предния пост грешката е моя!

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 512
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #2 -: Февруари 08, 2013, 10:00:01 pm »
Не бъркайте биодизела (смес от органични масла с нефтен дизел)  и синтетичния дизел получен при химическа синтез от  биомаса.  Органичните масла не са подходящо гориво за дизеловите двигатели, запичат сегментите и коксуват на ниски температури. Синтетичното дизелово гориво е смес от циклични наситени въглеводороди с  най-голямо процентно съдържание на цетан. Конопа има много голям прираст на биомаса за година и затова е подходящ за добив на течно гориво. По време на синтеза се получава бензин и дизел, които в дериватната колона се разделят.

N9301S

 • Гост
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #3 -: Февруари 09, 2013, 11:49:35 am »
Колега Seeker,
Не ни (за)бърквай с такива понятия.   Био и Синтетичен дизел са едно и също.
Извини ме-уважавам участията ти по всички теми, но просто не се сдържах :)
Може преди да постваш, първо малко да се информираш.Примерно тук:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE
 Най- нормално е от БИОмаса да се добие БИОгориво.Опитай от олио да синтезираш бензин пък тогава ще говорим ;)
« Последна редакция: Февруари 09, 2013, 11:58:14 am от N9301S »

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 512
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #4 -: Февруари 09, 2013, 04:55:23 pm »
Точно заради масовото използване на думата БИОДИЗЕЛ за означаване на смес от органични течни мазнини (примерно рапично олио) и нефтен дизел в определена пропорция,  се налагат поясненията от поста ми.  Синтетичния дизел или бензин се получават при синтез на Фишер-Тропш, по няколко начина в зависимост от входните продукти. Един вариант е синтез от биомаса , друг вариант е синтез от въглища  и т.н.
Информирането ми става освен от  Wiki (писания на неизвестни автори), така  и от много други източници, основно научна литература. За съжаление писачите на "популярна наука" често бъркат понятията или в стремежа си да са оригинални и да поднесат някаква новина се объркват в смисъла на повествованието и така започват големите неразбории. 
Смисъла на поставяне  представката БИО е само ако полученият продукт е получен директно от някакви организми и се извлича директно, без да се налагат химически трансформации.  Примерно растения или микроорганизми синтезират директно бензин и той да се извлича чрез пресоване.   Щом обаче има химически трансформации на входните продукти тогава говорим за синтезиране и получените продукти са синтетични.
Надявам се с тези няколко реда да съм ограмотил поне един читател, иначе е пълна загуба на 10 минути.
« Последна редакция: Февруари 09, 2013, 04:58:15 pm от Seeker »

Неактивен tobo1

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 331
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #5 -: Февруари 09, 2013, 06:00:35 pm »
Seeker, прав си, но както си забелязал има пълно объркване и обезсмисляне на понятията. "Био" наричат найлоновите торбички, изкуствената кожа и още незнам колко продукти-нефтени деривати. Пълна идиотщина.

N9301S

 • Гост
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #6 -: Февруари 09, 2013, 06:01:20 pm »
Seeker,
Спри до тук!

От тук на там е излагация. Биогоривата нямат нищо общо със синтеза на Фишер-Тропш.

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 512
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #7 -: Февруари 09, 2013, 07:00:38 pm »
Seeker,
Спри до тук!

От тук на там е излагация. Биогоривата нямат нищо общо със синтеза на Фишер-Тропш.

Опаа, някой да не е покосен от истината? Думата "излагация" определено не се отнася за писаното от мен. Има определена разлика между  естер на  мастни киселини и мастни киселини, но това не е определящо в случая. Получените "мазгии" определени като "биодизел" са много далеч от  нефтените наситени въглеводороди (парафини) с които се движат автомобилите.   Както упоменах  пердставката БИО се лепва на всякъде за щяло и не щяло! Има стандарти и не съм ги измислил аз.  В БДС EN 14214 е упоменато следното:  "Биодизелът е естер на мастните киселини, произведен от растителни или животински мазнини, с качество на дизелово гориво". В последствие то се смесва с нефтен дизел в пропорция 95/5  и така се получава марката В100.
Естествено че биогоривата нямат нищо общо със синтеза на Фишер-Тропш.
Синтетичните горива , получени по  упоменатия синтез , могат да ползват както въглища за суровина, така и свързани въглеводороди. Един такъв източник на свързани въглеводороди е биомасата - от водораслите до дърветата.  И в така получените крайни продукти съдържанието на мастни киселини или техни естери е минимално, а наситените  въглеводороди клонят към 99.9%
Така ще спра до тук, иначе може и да ме набедят във всички земни грехове.

N9301S

 • Гост
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #8 -: Февруари 09, 2013, 07:39:57 pm »
Абе както и да го въртиме бензин от коноп няма да се получи.
 
Предлагам администратора да изтрие настоящата тема.

 Апропо- конопа не беше ли забранен? В тази връзка да попитам ( от чисто любопитство ) колегата miroslav_yovchev от къде мисли да се снабди с такова количество та чак за бензин да има?
 Иначе ето идея за сигурно получаване на бензин от коноп: Опаковаш го в пликчета и го пласираш примерно по дискотеките на Златните.  На промоция, бе! Ет ти бензин. Само гледай да не те набарат хората на Митьо или пък ония униформените.  Никой не е казал, че получаването на свободна енергия е лесна и безопасна работа!...
« Последна редакция: Февруари 09, 2013, 08:25:42 pm от N9301S »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #9 -: Февруари 10, 2013, 09:01:57 am »
Темата няма да се трие, и няма да се заключва, защото във възникналата дискусия се изказват много полезни становища и в други направления.
Мисля си друго... дали ако не се вложи този Коноп (съвместно и с друга растителна отпадъчна биомаса) във ферментационни съдове и както при вече съществуващите промишлени инсталации (в Бразилия например) не започне производство на Етанол...

N9301S

 • Гост
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #10 -: Февруари 10, 2013, 09:20:50 am »
Много по-рентабилен е добивът на рапица.Тя също е МАСЛОДАЙНА  култура!
Цитат:
Биоетанолът се добива от алкохолна ферментация на суровини, последвана от дестилация и дехидратация. Могат да се използват два вида растения - растения, съдържащи скорбяла (царевица, картофи, ръж и пшеница), както и растения, съдържащи захар (захар, цвекло и захарна тръстика). Основният материал за био етанола е захар, от която, с помощта на ензими и квасна гъба, се получава алкохол. Докато растенията, съдържащи захар ферментират директно, действителната алкохолна ферментация на растенията, съдържащи скорбяла се предхожда от ензимна реакция на растителния материал. Процесът на ферментация приключва, или когато захарта бъде използвана, или когато се постигне максимална концентрация на алкохол. Полученият етилов алкохол (биоетанол) се отделя чрез дестилация. За да може да се използва алкохолът като гориво, се извършва дехидратация. Остатъчната вода се извлича от алкохола, и се получава окончателно био етанол с чистота над 99 %. В този производствен процес, се получа важен вторичен продукт Schlempe като остатък от дестилацията. Освен това той се използва като хранителен продукт, но може да се използва и директно като субстрат в газогенераторни уредби за био горива за производство на допълнителна енергия

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 558
 • Пол: Мъж
 • Това, което БОГ не е дал на човека, никой не може.
 • Скайп: ksurnev
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #11 -: Февруари 10, 2013, 10:54:06 am »
В подкрепа на N9301S ще кажа, че може и от щир, ама иска много пари! Даже щира е много по-рентабилен. Едно време имаше разработка на БАН за тази работа, но нещо се замълча.
Ако ви е интересно, имам руска разработка за добив на нещо като бензин от стари гуми, излиза и желязо на слитъци. Мога да я пратя на някой, който се интересува.

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 512
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #12 -: Февруари 10, 2013, 11:27:42 am »
Отглеждането на технически култури, в частност рапицата,може да е рентабилно, но  има един неприятен страничен ефект.  След 14-18 години вегетиране на едни и същи тех.култури, земята започва да се осолява и изтощава. Добивите рязко спадат и почти нищо не вирее на такава замя. Ако терена е наклонен, започват ерозийни  процеси.  След такава експлоатация замята може да се възстанови само със  засаждане на широколистна гора и изчакване да се създаде нов хумусен слой , приблизително 50 до 80 години.  Това е опита от отглеждането на рапица, памук и др. в бившия СССР, Сомалия, САЩ, Египет и други страни.

Получаването на етанол от скорбяла или захар е много скъпо и неприемливо решение, защото застрашава прехраната на населението.  Етанол може да се получва от отпадъчна биомаса (всички непотребни части на растенията, включително и  дървесина) след като се подложи на химическа преработка, по подобие на завода в Костенец, където покрай хартията се получава етанол и метанол в промишлени количества. Спирта също не панацея, защото отделя по-малко количество топлина 28МДж срещу  44МДж за парафините, но това е технически проблем свързан с КПД на двигателите. 

Относно забраната на конопа - забранен е Индийския коноп Cannabis indica,  докато култивирания коноп Cannabis sativa никога не е бил под забрана. Това е важно да се разбере, за да няма неудобни извинения.
« Последна редакция: Февруари 10, 2013, 11:36:24 am от Seeker »

Неактивен johnny_fx

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 118
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #13 -: Февруари 10, 2013, 02:14:59 pm »
... докато култивирания коноп Cannabis sativa никога не е бил под забрана. Това е важно да се разбере, за да няма неудобни извинения.

Доколкото съм запознат в Щатите индустриалния коноп е забранен, наравно с марихуаната. А у нас ти трябва разрешително, за да отглеждаш обикновен коноп.

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 512
Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА БЕНЗИН ОТ КОНОП
« Отговор #14 -: Февруари 10, 2013, 03:05:12 pm »
Да, трябва  ти лицензиране от земеделското министерство, но културата не е забранена.  Първата забрана в света към конопа е издействана от ДюПонт от Конгреса на САЩ, през '30 години.  Мръсниците са си освободили пазарна ниша за синтетичните влакна. Със сигурност знам, че в щата Калифорния  индийския коноп е напълно разрешен за използване и отглеждане.
   
« Последна редакция: Февруари 10, 2013, 03:10:19 pm от Seeker »