Автор Тема: EV Bike mladomo  (Прочетена 3182 пъти)

vdomov

  • Гост
EV Bike mladomo
« -: Декември 23, 2012, 11:20:13 am »

  Аз от 2 години имам моторче на акумулатори. Направено е като платформа за багаж и товаря 60 кг по средата. Така разпределям тежестта върху двете гуми.

 С малки гуми е и е много удобно влизам си навсякъде с багажа.

 Използвал съм старо детско китайско моторче 360W/36V.

 Разширил съм го по средата и отдолу съм направил касета за акумулатори.
 
 Ползвам изхвърлени акумулатори от кола като им падне пусковия ток.

 За това и не давам пари за акумулатори, което го прави рентабилно и единственото, което доизползва акумулатори, с което не замърсява природата.
 
 Електрониката е разработена от мен - така, използва се два акумулатора и те подсигуряват оптимално използване на енергията при средно натоварване.
 
 Има плавно регулиране на мощността и ограничение на тока за да не се хаби енергия при рязко подаване на "газ".

  Има и конвертор за вдигане на мощността, вдига напрежението от 24V - на 38-40V  когато искаш да се движи бързо около 30 км/час.
 
 Тогава има загуби на енергия около 10 %. Използвам полеваци и управление с  UC3842 много е удобна.
 
 Има много добра динамика поддържа постоянни обороти независимо от натоварването - само.
 
 Моторчето е голяма атракция за децата, смешно е и обикновено свиркат и се смеят като ме видят.
 
схема на Електрониката:
Аз съм разработвал и преправял ел.схемата неколкократно и точна схема нямам. Но мога по памет да нарисувам основните блокове и полеваците. В pdf-a на UC3843, UC3842 има няколко схеми как се използват за управление и вдигане на напрежението. Конвертора вдига напрежението, ако не работи излиза направо '+' напрежението на акумулаторите. То се подава на единия край "+" на двигателя. А другия край "-" на двигателя, се свързва към масата, през втори полеви транзистор, управляван от втора UC3842. За плавно регулиране на мощността с 'Газ' - потенциометъра, който е електронен потенциометър. Тока от акумулатора се прекъсва от трети полевак, които се отпушва плавно, при включване на  ключа за заключване на моторчето, за да няма искрене при зареждането на кондензаторите, когато закачваш клемите, които са 10000 микрофарада на 46V.

Вижте го какво представлява на снимката и каквото ви интересува питайте ще Ви отговоря.
Накратко за гениалната идея на mladomo: Прави се 500W DC/DC преобразувател 24V->36V, който работи само при необходимост от по-висока скорост на електровелосипеда. И може да се ползват дори стари автомобилни акумулатори(с цел намаляване на разходите). Особеност на схемата на повишаващия DC преобразувател е, че при изключването й на изхода се подават входящите 24V без изменение. И това се използва за икономия на енергия.


А ако променим леко блок схемата на преобразувателя, теоретично ще можем да получим повече енергия. Загубите от BEMF се превръщат и използват отново.
Ето примерната блок схема:

където L - Ambient Extraction Air Coil на Ismael Aviso.
И за периода на изключено време на ключа през който се събира BEMF импулса за време от 0,05ms(20kHz) до 0,02ms(50kHz). Като честотата определя колко често и колко енергия да натрупваме в кондензатора. Така, че може честотата на повторение на импулсите(когато ключа е изключен) да е и по-ниска, но времето през което ключа(МОSFET-a с Rdson<=0,005Om/5mOm/) трябва да е изключен оптимално e от 0,05ms(20kHz) до 0,02ms(50kHz), според Исмаел Ависо.  И предполагам важи за Back-EMF в индуктивност и по-точно в постояннотоков електродвигател със серийно свързване 11kW(DC Series Motor) с предполагаеми параметри: резистивно съпротивление на намотките Rл=5mОм и Lм=60uH индуктивност на намотките.
Леко Оптимизирана блок схемата изглежда така:

При този начин на свързване на товара и натрупващия кондензатор към "+" на захранващия източник. Импулсите Обратна електромагнитна Индукция не минават през захранващия източник и така не увреждат (намаляват) капацитета на акумулаторите.
Ако се питате откъде идва повечето енергия отговора е от взаимодействието на въздушната бобина L със земното магнитно поле, Steven Mark обяснява как Steven Mark TPU 1-10-2007.pdf.
« Последна редакция: Януари 20, 2015, 06:14:24 pm от Maistora52 »

Неактивен lpoik

  • Подготвен
  • **
  • Публикации: 170
Re: EV Bike mladomo
« Отговор #1 -: Януари 20, 2015, 02:32:17 pm »
Колега здравей, можеш ли да дадеш някаква конкретна схема на преобразувателя,моя мотор е безчетков .http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=9776 искам да направя да връща енергия при спиране и спускане.Входен ток около 10 ампера изходен 2-3 ампера.Благодаря.
« Последна редакция: Януари 20, 2015, 02:48:33 pm от atos »