Автор Тема: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos  (Прочетена 50682 пъти)

Неактивен oneman

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 249
 • Пол: Мъж
 • Направи го за да го разбереш
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #30 -: Януари 18, 2013, 12:25:05 am »
Има едно устройство на гръка Fotios M. Chalkalis което се твърди, че на празен ход има COP ~50.
Ето видеото https://www.youtube.com/watch?v=iHhZZ9DuzK4
Това е сайта му http://chalkalis.blogspot.com/
Тук Канарёв Ф.М. е привел теоретичните изчисления, основани на експеримента на Чалкалис http://www.sciteclibrary.ru/rus/catalog/pages/11064.html

Пиша го тук защото то много ми прилича на принципа на работа на ексцентриците на Рамос.
Може да го отделим и в отделна тема.
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 12:36:31 am от oneman »

tanevi2010

 • Гост
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #31 -: Октомври 01, 2013, 04:06:38 pm »
Здравейте,  форумци!!! Нашата машина тръгна най-после. Бедата е, че двигателчето не тръгва, а трябва да въртим ръчно. Но не можем да стигнем ръчно оборотите необходими, за да се включи работната  намотка. Това е монофазно ел.моторче,  220в, 750вт,  1440об/мин. Веднъж успяхме да го  пуснем! Страхотна  фурия! Включихме 200вт. лампи - въобще не ги  усеща. Днес го свалих моторчето и ще го занесем на бобиньори да го видят. През това време ще свържем нагреватели  до 3квт. Толкова ни е генератора - не можахме да намерим по-голям. Този е с постоянни магнити,  от вагонните генератори, с редуктор.  Целта ни е да се уверим, че Рамос е прав, едва тогава ще  правим по-голяма машина. За сега  сме удовлетворени и обнадеждени от резултата, макар, че  радостта ни  беше  само 3 минути. Когато оправим всичко, ще пуснем клипче. Трябва да намалим страхотните вибрации. Има възможност от маховата тежест да ги намалим, но това ще стане  с изправен  двигател. Иначе е голяма симпатяга, защото я правихме с мерак!!!
« Последна редакция: Октомври 01, 2013, 05:43:12 pm от Maistora52 »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #32 -: Юли 12, 2014, 06:32:37 pm »
Днес, покрай моите конструкции с магнитите се случи нещо много интересно.
Върху два тежки чугунени маховика разположих магнити (по моите схеми) и докато мислех какъв вариант да избера да ги свържа тези два маховика че да се въртят заедно, но в противоположни посоки, се сетих за Умножителя на мощност на Фернандо Рамос.
На бърза ръка стъкмих една рейка с лагери, нагласих й дължината, че всъщност рейката е от две части, залепих ги с лепенка и завъртях. Вижте приложените файлове.
Резултат:
Твърдението, че щом разстоянието между две крайни хоризонтални точки (примерно две крайни леви, или две крайни десни) е да речем 32 см (като показаното), и при статично положение разстоянието между дясна точка ГОРЕ и лява точка Долу не е вече 32 см, а в случая 33,5 см - т.е. с цял 1,5 см по-голямо, и поради това системата няма да работи - НЕ Е ВЯРНО!
Това е така, защото някой по-горе ги беше измерил тези разстояния НО НА ЧЕРТЕЖ. А при движение се случват едни тайни забързвания и забавяния на двата маховика, така че, първият ако се забързва в посока ДМТ, вторият се забавя в посока ГМТ, и веднага следва обратното - първия се забавя в посока ГМТ, а вторият се забързва в посока ДМТ.
На практика и Вертикалната Тежест е много важна и не бива да се очаква особен резултат без нея. Това нейно "кламбичкане" наляво-надясно всъщност допринася за усилване на ефекта на споменатото "забързване и забавяне" и в крайна сметка малката сила приложена за въртене на първия маховик се увеличава като резултантна сила на въртене на втория маховик.
На снимката (първия прик. файл) се вижда статичната компоновка. На втория файл е клипче формат 3gp от 1 минута, което завъртам с ръка, пускам го, за да се види, че не "зацепва" и поради това да спира, а продължава да се движи. Спира бързо, защото тук трябва доста прецизно стиковане, но показва, че горният уж "проблем" не съществува.
...
Всичкото това в комбинация с магнитите (по моя схема) предизвиква ... ??????????
Ха-ха! - няма да кажа, а като го до-направя, направо ще го покажа!
...
Да, ама нещо с прикачването на файлове системата дава "Отказ"!
Ще проверя какъв е проблема и ще го оправим.
Задръжте!
...
Тук съвсем намалената по размер снимка успя да се прикачи, а Клипчето може да си изтеглите от файлов сървър тук: http://dox.bg/files/dw?a=af7f394564
« Последна редакция: Юли 13, 2014, 08:30:12 am от Maistora52 »

Неактивен miromad

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 271
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #33 -: Юли 13, 2014, 12:51:18 am »
Здравей Майсторе.
Искам да ти представя една моя идея, която публикувах на един руски сайт за алтернативна енергия. Но там както винаги много умници разтягат локуми и нищо конкретно!
Та за какво иде реч:
- от едната страна се намира тежък диск, на който на предната страна е закрепено зъбно колело /дискът и зъбното колело са свързани здраво помежду си, така че да се въртят заедно/. На задната страна към диска чрез един или два лагера е закрепен прът, като по този начин дискът може да се върти свободно на пръта.
- от другата страна е опора, на която от предната страна е здраво закрепено друго зъбно колело. От задната страна е закрепен другия край на пръта, като същият е закрепен отново с един или два лагера, което му дава възможност да се движи свободно.
- двете зъбни колела са свързани с верига
Стартираме тази система, като пуснем диска от почти най-горното положение. При движението си надолу благодарение на гравитацията, дискът започва също така да се върти и в посока, обратна на часовниковата стрелка, а това става благодарение на веригата и двете зъбни колела. И така дискът едновременно се движи надолу и се върти. Когато достигне най-долната точка, тогава може по някакъв начин да се прекрати действието на този механизъм от зъбни колела и верига, и дискът да продължи движението си по инерция до положение 9 часа и там да се включи отново този спомагателен механизъм, благодарение на който маховикът да преодолее горна мъртва точка /благодарение на съхранената енергия във въртящият се диск/ и маховикът да продължи да се върти, а не да започне да се люлее.
Надявам се някой да е добър в компютърното проектиране и симулация, или пък Майстора да спретне набързо една реална конструкция! Майсторе, така и така имаш доста макети, които може да използваш като основа  8)

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 269
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #34 -: Юли 13, 2014, 01:12:38 am »
...
Ъъъъ... това се продава по панаирите и децата които играят с него му казват "Йо-Йо"... само вместо с верига е с връвчица.

Неактивен miromad

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 271
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #35 -: Юли 13, 2014, 02:13:39 am »
Ъъъъ... това се продава по панаирите и децата които играят с него му казват "Йо-Йо"... само вместо с верига е с връвчица.
Ъъъъъ.... явно не си разбрал за какво иде реч и не си прочел описанието!

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #36 -: Юли 13, 2014, 07:36:46 am »
Миро, това което обясни е ясно, но разработките с верижни предавки ги изоставих, защото зъбчатите ми колелета са (заводски) разкривени и не поддържат съосна успоредност - така веригата зацепва, а ако случайно премине излиза от венечното колело.
В идеята има "хляб", но в нея се намесва вече и гравитацията, и тя отива в друга посока различна от системата на Рамос. В тази идея факторът гравитация не се преодолява - винаги следва уравновесяване, и накрая маховикът ще се укроти в ДМТ. Трябва да се потърсят допълнителни решения, но при всички случаи не с верижни предавки - те са най-кофтите свързвания. Може би с "двойка" или "тройка" зъбни колелета, за да се запази или не еднаквата посока на въртене на двете оси, втори и т.н. допълнителни маховици... Виждам сериозно решение с елипсоидни венечни (верижни) колелета на една ос, поне 3-5 на брой, и съответните маховични - да се спускат и изкачват с различна скорост едно след друго - т.е. бавно да се спускат и бързо да се изкачват (т.е. слизащи към ДМТ да изостават, а изкачващи се към ГМТ да се забързват) - тази идея като частен случай я има приложена при последните модификации на арбалети и лъкове - но при тях естествено не са зъбни колелета, а просто улейни елипсоиди за да изтеглят тетивата с различна скорост и мощ.
...
Имаше клип в ЮТуб с разработка на зъбни колелета, като на самите з.колелета (1 централно и три планетни на по 120о) са разположени ексцентрично тежести, които се догонват и така правят опит да преодолеят ДМТ, но клипа е анимация, което подсказва, че не е решен проблема.
...
Моята идея е, че умножителят на Рамос може да се комбинира с магнитна схема.
...
Още не работи прикачването на клипове (поне при мен) и не мога да ви покажа тук как работи в движение конструкцията. Иначе успях да прикача снимка в предния си пост, на която е видна хибридната конструкция - два маховика, свързваща ги рейка, и магнитите по периферията на двата маховика. Не съм сложил само актюаторният магнит помежду двата маховика, който свързан с рейката, на която трябва да има и споменатата по-горе ускорителна тежест, задвижва саморазвъртането на маховиците.
Тук (също и в предния ми пост) давам линк към файлов сървър, където е качено клипчето: http://dox.bg/files/dw?a=af7f394564
Споко! - проста е тази механична конструкция, но не може да се направи от раз.
« Последна редакция: Юли 13, 2014, 09:42:17 am от Maistora52 »

Неактивен Vector

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 497
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #37 -: Юли 13, 2014, 10:41:48 am »
майсторе-м/у магнитните дискове  има железни планки -трябва да знаееш че пречат и спират магнитите !Всъщност не съм чел за какво става въпрос-само гледах клипа ...може пък нарочно да са там..

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 269
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #38 -: Юли 13, 2014, 12:17:58 pm »
Ъъъъъ.... явно не си разбрал за какво иде реч и не си прочел описанието!
Искаш да акумулираш енергията от падането на диска в неговото въртене и да я използваш за да го изкачиш обратно.
Хора... осъзнайте се. Смешно е да очаквате да накарате една чисто механична система да се движи вечно, без да влагате енергия поне за преодоляване на съпротивлението на триене на детайлите с въздуха и помежду им. Айде, с тоци и магнити ... там нещата не са ми много ясни, предполагам че и там нищо няма да се получи, но за чиста механика... е лудост да очаквате КПД >= 1.

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 884
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #39 -: Юли 13, 2014, 12:45:07 pm »
   Майсторе, това показва, че практиката е най-добрият учител. Добре че си забелязал това "забързване-забавяне". То е много важно и аз го наричам енергиен обмен между две тела. При това, ако този енергиен обмен става без вход на допълнителна енергия, имаме увеличаване на общата за двете тела енергия. Това съм го разглеждал в моя тема. При теб свързващата рейка поема усилието, когато става това "забързване-забавяне" и така обменът на енергията става без разход на друга енергия. Ето какво бях казал на Velektra в тази тема:
Re: Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
« Отговор #1691 -: Днес 06.05.2014 в 01:58:36 pm »
Цитат
   Velektra, радвам се, че попита за механиката. Докато не разберем чрез механиката какво всъщност трябва да направим, едва ли ще имаме успех.
  1. Трябва да имаме две тела, които да енергизираме предварително.
  2. После двете тела трябва да обменят енергия взаимно - едното отдава енергия на другото.
  3. Обменът на енергия между двете тела трябва да става без голям разход на друга енергия, която да провокира този обмен.
   При Рамос имаме точно това:
1. Предварително ускоряване на двата маховика.
2. Те обменят енергия помежду си.
3. Това става без разход на друга енергия.

   Това ускоряване, обмен и консумация на енергия става за милисекунди, но така инерционността е впрегната в действие. Разбира се и клатещият се маховик има някаква роля, но и тя е инерционна. Важното е да се запомни, че когато две тела обменят енергия, като едното се ускорява за сметка на забавянето на другото, имаме увеличаване на общата за двете тела енергия. Прилагам файл с формулите за енергията в граничен случай, когато едното тяло отдава напълно енергията си на другото и спира (V=0). Използвал съм закона за запазване на импулса - той (импулсът) е един и същ преди и след взаимодействието на двете тела. Но енергията се удвоява, когато едното тяло отдава напълно импулса си на другото. На практика е трудно по-бавното тяло да отдава енергия на по-бързото, но явно e възможно. Друг пример на подобен принцип мисля, че е изпомпването на вода чрез затваряне на клапан, който спира широк поток вода и тя е принудена да се отклони по тясна тръба с висока скорост. Така имаме забавяне на част от водата, но ускоряване на малка част от нея до по-високи скорости. С други думи, имаме енергиен обмен на предварително енергизирани частици. Истината е някъде там!
« Последна редакция: Юли 13, 2014, 12:52:57 pm от Иван Димов »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #40 -: Юли 13, 2014, 04:33:53 pm »
  Vector и juliang, отбелязвам следното:
Двете планки между двата диска (маховика) са от месинг, и въобще не пречат на магнитите от двете страни. Същите две планки са опори за специален магнитен актюатор, който ще върти маховиците и който ще е свързан лостово с Рейката между двата маховика - и така ще се използва за завъртане на същите.
Това, което правя е Магнито-Механичен Умножител - хибрид между мои конструкции и тази на Рамос. Чрез Механичния Умножител на Рамос знаем, че има задвижващ електромотор - примерно с 1 кВ мощност, а включен същия към Умножителя, задвижва Генератор от примерно 5 кВ - изваждаме загубите и има чисти най-малко 2-3 кВ получени от Умножителя.
Разровете клиповете и текстовете за това устройство в Мрежата и обогатете размишленията си.

Просто, както казах в мой пост по-горе, свързах два маховични диска вместо със зъбни колелета - с Лоста на Рамос. Наредих си магнитите, побутнах и... "оно мръдна самостоятелно" най-неочаквано... !
Нищо повече не съм казал, не съм мерил КПД-та, СОР-ове, и ... само се обнадеждих, че Умножителят на Рамос върши чудесна работа.
Колега Димов, бързам да кажа, че не става въпрос за "обмен на енергия между две тела"... така както би го възприел простосмъртния читател. Нямаме две отделни тела! Свързани помежду си, двата маховика са вече Едно Тяло.
По-просто е: При Умножителят на Рамос имаме използване на масивни тела (маховици) съхраняващи енергия, т.е. те са нещо като механични кондензатори, които са свързани с лост (рейка) - тук са в сила единствено формулите на Нютон, за инерция, за равноускорително и равнозабавително движение И то по Окръжност, включват се Центробежни сили, и нещо като "енергийна люлка"... Двата маховика свързани с рейка, не са две отделни тела вече, за да обменят енергия - т.е. те нищо не обменят помежду си. Но се получава нещо като ... хмъ! Учените още не са измислили думата, но не става въпрос за запазване на импулса... той просто е следствие, а не причина ...
Просто, който иска да разбере принципа, трябва да хване рейката между маховиците с ръка и да проследи нейното движение, наблюдавайки в същото време самите маховици...
Този феномен НА "ЗАБЪРЗВАНЕ И ЗАБАВЯНЕ" НЕ СЕ ПОЛУЧАВА, АКО РЕЙКАТА СЕ ДВИЖИ УСПОРЕДНО ОКОЛО ЦЕНТРОВЕТЕ НА ДВЕТЕ ОСИ - т.е. когато двата маховика се въртят в една посока, А САМО КОГАТО СЕ ВЪРТЯТ В ПРОТИВОПОЛОЖНИ ПОСОКИ - както е показано на схемите в първия пост на тази тема.
« Последна редакция: Юли 13, 2014, 05:07:48 pm от Maistora52 »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 884
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #41 -: Юли 14, 2014, 12:00:48 pm »
   Майсторе, тя науката е малко дребнава. Дори и целите тела ги разглежда като мислено ги разделя на части и изчислява като смята за всяка част поотделно, после сумира всичко и накрая не винаги се получава това, което експериментът показва. Нали видя моя механичен провал с центробежните сили - там всичко го бях сметнал по всички правила, но експериментът показа друго. При сметките е важно всички движения да се отчитат точно. Аз бях смятал за въртене без търкаляне на ролките, но при експеримента те се търкалят и може би затова не излязоха сметките. Но при моя експеримент движенията са твърде сложни за смятане. Има обаче някои движения, които са твърде прости и елементарни като това на двете топчета с еднаква маса. (Виж файла от предния ми пост.) Те първоначално се движат с еднаква скорост, а после едното отдава енергията си на другото и спира. Елементарните сметки при това показват удвояване на общата енергия. Сложното на практика е да накараме забавящото се топче да отдава енергията си при това забавяне на другото топче без разход на друга енергия. При твоите два маховика, които се въртят противоположно имаме нещо подобно. Нали сам каза, че има забързване-забавяне. Нека за по-ясно го кажем така. Ако единият маховик се движи със строго постоянна скорост, то другият би се движил с променлива скорост, т. е. той ту ще се забързва, ту ще се забавя. Аз доколкото разбрах, свързващите планки на двата маховика са с неизменна при въртенето дължина, нали така? При това положение, ако увеличиш диаметрите на дисковете, за които са закачени планките, ще се получи по-голяма разлика между "бързата" и "бавната" скорост на единия маховик (при неизменна скорост на другия). Същото би се получило и при приближаване на двата маховика един към друг като цяло. Ти може и да целиш точно обратното - почти постоянна скорост и на двата маховика. Тогава колкото двата маховика са по-далече един от друг (т. е. центровете им са по-далече, което ще рече, че са с по-голям диаметър) и дисковете за планките са с по-малък диаметър - толкова по-добре. За мен обаче е извънредно интересно това "забързване-забавяне" - там е истината. Решил съм да прегледам в нета какво има за онези клапанни помпи, за които писах в предния пост. Имам идея и за реализация на същия принцип при токовете.

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #42 -: Юли 14, 2014, 01:57:28 pm »
Братко, Иване, съгласен съм с всичко, което казваш. Така е!
Интересното е, че никой до момента не се е задълбочил върху феномена на това "забързване-забавяне" - поне не е известен такъв някой. Факт е обаче, че този феномен съществува.
За да забележа този феномен ме предизвикаха отг. № 5 на Strike -  http://mazeto.net/index.php?topic=7021.msg44483#msg44483  и по-точно следната негова забележка - виж подчертаното:
Цитат:  "Принципната анимирана схема, дадена ей така, на добра воля, от Дарси Клайн и Арто Хейно (за пояснение), не е вярна и е елементарно сбъркана. Тежестта, която е разположена между двете оси на устройството, според мен е разположена на ексцентрични лагери и се движи, на пръв поглед, като на нарисуваната схема. Това движение, обаче е невъзможно, поради факта, че разстоянието от най-горна точка на едната окръжност до най-долна на другата, е винаги по голямо от разстоянията между най-левите и най-десните им точки. Образно казано, тази ос (от схемата) трябва да е от ластик за да му сработи системата."
... и отг. 12 - http://mazeto.net/index.php?topic=7021.msg44535#msg44535  където допълва следното:
Цитат: "На първата снимка (схема), в долния край, пише много ясно кой я е направил - Arto Heino. Абсурдното й движение е направено от Darcy Klyne.
Поради тази причина обсъждахме Дарси Клайн - защото анимацията му е грешна..."[/color]
...
Трябва да поясня, че това, което е в анимацията и на схемите на тези Дарси Клайн и Арто Хейно, наистина е погрешно, но това са схеми и анимации, и е възможно да не е обърнато внимание на съответния феномен със "забързването на първия и успоредното забавяне на втория, и веднага последващото обратно - забавяне на първия и забързване на втория - и то в зоните около ГМТ и ДМТ" - пораждащо се при Движението на Маховиците на живо.
...
Ще взема да обработя схемите от първия пост и да ги пусна тук, за да се вижда точно какво е естеството на феномена, вследствие на който имаме и Умножение на Мощността.
...
Искрено съм благодарен на Страйк за горното му мнение, тъй като от него изскочи "чисто бяло зайче"!
« Последна редакция: Юли 14, 2014, 02:11:39 pm от Maistora52 »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 884
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #43 -: Юли 15, 2014, 10:31:07 am »
   Прилагам файл за онагледяване на движението при Рамос. Червеното лостче е с неизменна дължина. При въртенето двата маховика ту се забързват, ту се забавят като енергията прилива от единия към другия и обратно. Явно този обмен на енергия е в основата на прираста на общата енергия.

Velektra

 • Гост
Re: Система умножения мощности на Fernando Sixto Ramos
« Отговор #44 -: Юли 15, 2014, 11:01:20 am »
   .... Явно този обмен на енергия е в основата на прираста на общата енергия.
Най-после разбрах!
Общата енергия се увеличава, когато има обмен на енергии!  :o
Значи две тела започнат ли да си обменят енергиите, общата енергия се увеличава!
А аз си мислех все за варианта: "Взел Кольо - дал Кольо"  :)