Автор Тема: Термодинамични панели  (Прочетена 6423 пъти)

valentin

 • Гост
Термодинамични панели
« -: Февруари 15, 2012, 08:18:51 pm »
Здравейте, преди известно време в друг форум попаднах на тези панели http://www.tinotech.bg/heetex.htm. Търсих в мрежата информация,но тази която намерих е много оскъдна. Писах до фирмата но отново информацията е оскъдна . От друга страна изглежда многообещаваща / поне за мен/ технология. Какво е мнението Ви???

Активен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 809
 • Life is a DIY project!
Re: Термодинамични панели
« Отговор #1 -: Февруари 16, 2012, 08:36:19 am »
Доколкото разбирам това е някакъв вид термо-помпа - все едно хладилник или климатик, на която студената й част е черна и под формата на панел е изложена на пряка слънчева светлина. Вътре има флуид (подобно на фреона), който се изпарява. Естествено ще работи и нощем, понеже извлича топлина от околния въздух чрез топлообмен. Имаше навремето едни хладилници "Мраз" без компресор, "абсорбционни" май им викаха. Допускам, че и това е на същия принцип.

Ето тук колегата gotiniq7 споделя подобна идея:
http://mazeto.net/index.php/topic,690.0.html
« Последна редакция: Февруари 16, 2012, 08:39:01 am от PyroVeso »

valentin

 • Гост
Re: Термодинамични панели
« Отговор #2 -: Февруари 16, 2012, 09:25:40 am »
Да това е като термопомпа, има флуид  /фреон R134/ koйто кипи при Т минус 20. Съответно прави топлина. Ако се сещате за филма Надпревара за точка 0 около края му имаше един изобретател който обясняваше същите неща. Ако се рагледа сайта има опит с една мидеа, която изкарва около 30% повече топлинна мощност сравнена с базова такава. В тубата като се напише термодинамични панели  едно от клипчетата е това http://www.youtube.com/watch?v=ZVZedG5W9Ns&feature=related. Има разбира се и други. Цената на която се предлагат е около 340+ ДДС лв Мисля че този технология е по добра от слънчевите колектори Вие какво мислите???

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 616
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Термодинамични панели
« Отговор #3 -: Февруари 16, 2012, 10:26:19 am »
Най-масовите термопомпи са домашните климатици, които използват въздух-въздух за работата си. Т.е. за да затоплят помещението вътре (когато е зима), трябва да охладят външния въздух (да извлекат топлината от него). Термопомпите имат КПД 1-8, т.е. ако навън е 20 градуса, а вие искате да си затоплите помещението до 30 градуса, вероятно ще имате голямо КПД, но ако навън е -20, тогава КПД-то ще клони към 1 (или дори по-ниско).

Този проблем се решава чрез прокопаването на целия двор и пускането на тръби под земята. На дадена дълбочина температурата на почвата винаги е по-висока от 0 и съответно термопомпата работи в по-облекчен режим (и съответно по-ефективно).
Друг вариант е да се бие сонда или да се използват води на преминаващ поток/река. Така термпомомпата ще охлажда подземната вода, която е с постоянна температура 10 градуса.

Водата е по-плътна от въздуха, поради което топлообменниците за термопомпи вода-вода са по-малки.

Показаното решение в линка от първия пост на тази тема използва слънчевата енергия (някои от тези панели работят и при облачно време), за да облекчат работата на термопомпата. Може би е подходящо решение за цехове и големи сгради, които се използват през деня, но през нощта температурите падат и КПД-то става ниско.

В сайта е посочено и друго - подово/стенно отопление (с най-висок КПД). Причината е, че за да загреете нещо до 30 градуса е много по-лесно, отколкото да го загреете до 80 (което влошава КПД-то на термопомпата).

В общи линии това е моето мнение, някой компетентен по хладилна техника може би ще ме коригира или ще допълни.
« Последна редакция: Февруари 16, 2012, 10:28:01 am от mzk »