Автор Тема: Главоблъсканици с електромагнит  (Прочетена 2828 пъти)

chicco83

  • Гост
Главоблъсканици с електромагнит
« -: Февруари 11, 2012, 01:14:14 pm »
Здравейте.

Електромагнетизмът е голяма работа, дори и ставайки дума за електромагнити. Убедих се в това след като трябваше да се занимавам с дипломната си работа. Вярно е че не съм на ти с физиката, вярно е че 6 години не съм се занимавал с учене, но си мислех че имам потенциал да се справя с част от задачите поставени ми като задание.

Една от тях поставени ми от ръководителя беше на пръв поглед лесна, а именно да се направи модел на електромагнит с П- образен магнитопровод, с помощта на мощния софтуер FEMM. Модела в FEMM трябваше да бъде копие на реален електромагнит, и целта на задачата бе да се направят сравнения на индукциите в модела и електромагнита , при различни токове през бобините. След запознаване от моя страна с МКЕ, припомняне на фундаментални закони в магнетизма, изчитане на ръководства за работа с FEMM, се получи на пръв поглед модел, който отговаря на физическите размери и електрическите параметри на електромагнита, макар че някои от тях са неизвестни (например не е ясно каква е кривата на намагнитване на реалния магнитопровод, т.е П-образните ламели които явно са трансформаторни, вероятно с голямо съдържание на силиций, но с неизвестна B-H характеристика). Разликата в измерванията е до 200% при малки токове.

Пиша тук с надеждата да намеря отговор на въпроса къде греша. Засега прилагам модела на електромагнита. Може би и в него ми е грешката. Мога да дам и информация как съм измерил индукцията на реалният електромагнит. Може би и в методиката ми на мерене има грешка.
Възможно е също и да съм объркал раздела в който публикувам темата. Ако е
така, моля да се премести на правилното място.
Благодаря.
« Последна редакция: Февруари 12, 2012, 01:04:55 pm от chicco83 »