Автор Тема: Термопомпа, захранвана с енергия от ВЕИ  (Прочетена 8749 пъти)

TINI

 • Гост
Термопомпа, захранвана с енергия от ВЕИ
« -: Септември 22, 2011, 10:22:40 pm »
 Здравейте,
 зимата чука на вратата, и трябва да се мисли за разходите за отопление. А те за съжаление с всяка година нарастват, и отнемат сериозен дял от семейния бюджет. От доста време ми се върти в главата как да стоплиме народа на относително ниска цена, а се оказа , че решението през цялото време е било пред очите ми. Преди години си закупих Японски прозоръчен климатик който ми служи вярно, но мина време и компресора изгоря. От носталгия по него реших да му сменя компресора, но се оказа че смяната му ще струва колкото нов, без гаранция че ще работи добре. Разбира се че се отказах, но климатика само ме следи от джама с жален поглед и ми казва  "Направи нещо". И тогава реших преди да предприема нещо да се поограмотя малко. След доста четене стигнах до идеята да го приспособя на термопомпа въздух-вода но така че, да може да се захранва, и от вятърна и соларна енергия. От друг форум ме посъветваха да потърся компресор от автоклиматик, аз пък намерих за автобус на 24-26 волта.  За съжаление нямам никакъв практически опит, а и след доста ровене в Нета не намерих никаква подобна информация- явно идеята се оказа Оригинална. А сега малко инфо:
  Климатик прозоръчен 12ка отоплителна мощност 3,5кВт. Предния топлообменик ще бъде поставен в водна риза, компресора ще е постояннотоков  на 24Волта който дава добри възможности за включване на  24Волтов алтернатор интегриран в ветрогенератор, и, или фотоволтаици, опции за включване към воден топлинен акумулатор и т.н. Предварително благодаря за подкрепата.
 П.П.  Оказа се че автомобилен климатик може лесно да  бъде включен към ветрогенератор директно.

« Последна редакция: Февруари 24, 2012, 10:50:54 pm от altium »

TINI

 • Гост
Re: Термо помпа захранвана с енергия от ВЕИ
« Отговор #1 -: Септември 24, 2011, 01:52:48 pm »
Здравейте,
идеята започна да се оформя и взе да придобива следните форми:
 Термопомпата ще бъде по системата вода-вода. Ще е с два пластинчати топлобменници които ще ипълняват функциите на кондензатор и изпарител,   автомобилен компресор, ресивър, постояннотоков или друг двигател. Нуждата от четирипътен вентил отпада защото пластинчатите топлобменници дават възможност за реверсиране на топлоносителя, а също така и за включване на слънчев колектор,топлообменник въздух-вода, геотермална енргия/пр. кладенец /, воден акумулатор, ветрогенератор чрез аноден отоплител,фотоволтаик и каквото се сетите още. След някой и друг ден ще пусна схема, а може и някой да ме изпревари и да подържи горещия картоф.

puschi

 • Гост
Re: Термо помпа захранвана с енергия от ВЕИ
« Отговор #2 -: Септември 24, 2011, 06:32:44 pm »
Цитат
След доста четене стигнах до идеята да го приспособя на термопомпа

Колега, явно не си чел достатъчно.
Моето мнение е:" Надежда всяка тука оставете " - все пак парите и времето са си твои.
Успех!

Неактивен gotiniq7

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 404
 • Пол: Мъж
 • Домашен екпериментатор
  • Документална видеотека
 • Скайп: zarov_inc
Re: Термо помпа захранвана с енергия от ВЕИ
« Отговор #3 -: Септември 24, 2011, 06:48:56 pm »
Напротив, точно това е системата която има COP 3-4, та даже и до 8-9. Ползва се от години навсякъде, и проблема е единствено да обърнеш ефективно топлината във въртящ момент или електричество. Тогава самозахранването е детска игра
     
http://www.tinotech.bg/termopompi_slynce_voda.htm

move_heat

 • Гост
Re: Термо помпа захранвана с енергия от ВЕИ
« Отговор #4 -: Септември 26, 2011, 04:36:38 pm »
Браво TINI. Идеята ти е в правилна посока. Да направиш термопомпа - е капризна работа. Дори да успееш да събереш и комплектоваш частите - системата трябва са се вакуумира и да се напълни с подходящото количество работен флуид, по известен като фреон. Много важен еремент е терморазширителен вентил. Има разни трикове при свързването, ако системата искаш да работи на отопление и на охлаждане. Трябва и система за управление.

Аз лично съм привърженик на термопомпи тип Въздух-въздух, по-известни като "климатици".

Ако искаш да направиш нещо: намираш 900 лв; Избираш от близкия магазин един инверторен климатик, 12. При монтажа следиш за две неща: 1. Да не го сложат плътно до стената - да има поне 12 см от стената. 2. Да го вакуумират преди да пуснат фреона.

После слагаш дистанционното на 21 оС, и намаш никакви проблеми с отоплението и със сметките - цяла зима.


TINI

 • Гост
Re: Термо помпа захранвана с енергия от ВЕИ
« Отговор #5 -: Септември 26, 2011, 07:10:37 pm »
Здравейте.
  Уважаеми Пуши, не е важно колко много си чел, а какво си разбрал. А аз разбрах че дяволът не е толкова рогат. Все пак става  дума за технология на стотина години. Всеки сръчко от Форума може да навърже основните елементи на термопомпата, които са елементарни с изключение на компресора. Мисля че за 300-500лв. ще успея да си ги набавя. Друг  момент е оразмеряването на термопомпата, там вече си трябва и четене и разбиране, но нали не става дума да ти вадят зъб. Пък и когато стигна до там се надявам да ударите едно рамо. Ще си позволя да перифразирам Дякона- Ако спечеля печели цял Форум ако загубя, губя само Аз.
  В момента правя анализ на ресурса от Възстановяеми енергиини източници с които разполагам и по какъв начин да ги ползвам.

emilvtc

 • Гост
Re: Термо помпа захранвана с енергия от ВЕИ
« Отговор #6 -: Септември 26, 2011, 07:57:57 pm »
Добре де, защо не помислиш за вариант климатик втора употреба (200-300лв. та и по евтино, щото вътрешното тяло не ви трябва) и вариант вода-вода от кладенец (ако имаш такъв в близост).

И аз от доста време правя проучване за евтино и ефективно отопление и стигам до извода, че енергийно най-евтино и ефективно е термопомпа вода-вода + водно подово вместо радиатори или конвектори с вентилатори (говоря само за отопление и частична възможност за охлаждане). Мога да дам много доводи "защо водно подово" и защо е най-ефективния вариант.

Колега от форума ми даде идеята как почти за без пари да се направят топло-обменниците фреон-вода изпълнени като "тръба в тръба". медната тръба за фреона се поставя в ПВЦ тръба с по-голям диаметър вътре в която тече водата и отдава/приема толинната енергия към/от фреона ...

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 857
 • Life is a DIY project!
Re: Термо помпа захранвана с енергия от ВЕИ
« Отговор #7 -: Септември 26, 2011, 08:08:45 pm »
Колеги, мисля, че мога да ви намеря алуминиев интеркулер от самолет, с размери от порядъка на 70х50х20 см и тего къмто 20 кила, ако някой иска да експериментита. Ако още не са го нарязали за скраб... цената ще е цената на материала на вторични суровини.

TINI

 • Гост
Re: Термо помпа захранвана с енергия от ВЕИ
« Отговор #8 -: Септември 26, 2011, 08:57:21 pm »
Здравей EMILVTC, благодаря за отношението към темата. Ти току що свали цената на термопомпата с около 200лв. Ако продължаваме в същия дух, в скоро време ще започнем да ги сглобяваме по две за лев. В ръкава си държа Асо каро, т.е. имам и  прозоръчна 9-ка на LG- работеща, която на всичкото отгоре ми е подарък. В началото бях запленен от идеята за автономност на термопомпата, но се оказа че соларния и ветровия ресурс ми е недостатъчен за поддържане на високо ниво на автономност. Все пак не съм загробил идеята. Ако се ползва  компресор от автомобилен климатик към който е куплиран ремъчно постоянно токов двигател възможноста остава. А автомобилни компресори и резервни части за тях колкото искаш на цени каквито искаш, с две думи, ресурса е неизчерпаем.
  П.П. Относно топлообменника с медна тръба:
 Ако се напълни с медна вата ще се подобри топлообмена и може да отпадне нуждата от ТРВ.
« Последна редакция: Септември 26, 2011, 09:13:30 pm от TINI »

emilvtc

 • Гост
Re: Термо помпа захранвана с енергия от ВЕИ
« Отговор #9 -: Септември 26, 2011, 09:17:20 pm »
Ако не го мислиш за използване в "мобилно жилище" (каравана например) - не виждам ама никакъв смисъл в използването на компресор от автомобил ... Само няколко довода:
1. системата не е така "херметизирана" и периодично ще трябва да се дозарежда с фреон. (При климатиците и хладилниците възела компресор- мотор е затворен в общ кожух и няма никакви течове на фреон. При автомобилния компресор имаш загуби на фреон през уплътнението около оста на компресора и по данни го дават, че годишно е допустима загуба на фреон до 5-10% ... )
2. системата е усложнена и ще има доста да се прави по механиката. Да не говорим, че електродвигателя + компресор + захранване + механика (ремъци, шайби, стойки и др) със сигурност ще излязат повече от един климатик втора употреба (и то само "външното" му тяло) ...
     Та може и да греша, но си мисля, че ако целта не е за спорта или за "начесване на крастата" - най лесно, евтино  и бързо може да се спретне такава система базирана на климатик ...
Има един друг форум "направи сам" , в който се обсъждат подобни решения ...

TINI

 • Гост
Re: Термо помпа захранвана с енергия от ВЕИ
« Отговор #10 -: Септември 27, 2011, 12:06:20 am »
Здравейте, тъпото в моя случай със С-то, на който компресора е херметичен, че не знам дали елдвигателя е свършил или кондензатора е пробил, гръмнал. Дръпнатите очи, явно са вградили в компресора защита от дълго ползване, под формата на кондензатор. Така или иначе компресора е за боклука. Ето един пример за осигуряване на висок стандарт. Нищо чудно че електроцентралите им гърмят, като кондензаторите им.
 Където е текло пак ще тече.
« Последна редакция: Септември 27, 2011, 01:35:53 am от TINI »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Термо помпа захранвана с енергия от ВЕИ
« Отговор #11 -: Септември 28, 2011, 10:03:25 am »
TINI,

Ако си от София мога да ти докарам климатик с блокирал компресор - има вътрешното тяло (вътрешния топлообменник), външното - без кондензатора на компресора (подарих го) и без дистанционно.

Съвет: топлообменници вода-вода се намират по ebay и китайските сайтове на доста ниски цени, но все пак има ДДС и евентуално мито при внос, така че не мога да се ангажирам с точна цена.

Но за система вода-вода надали ще ти свърши работа.

Моето мнение е, че работата е капризна. Когато ти се наложи да пълниш системата с фреон трябва да имаш вакуум-помпа и манометрите, които са 200-300 лв. Разбира се, заслужава си да си ги имаш, но са пари.

Отделно трябва да си купиш и бутилка със съответния фреон. По форумите и сайтовете е описано кои фреони с кои видове масла работят (минерални, синтетични)...

За система вода-вода съм чувал, че е необходим голям дебит вода (при случая със сондажите), но не мога да кажа колко точно.
Системата е най-ефективна при по-ниски температурни разлики, това означава, че:
1. Трябва да поставиш вентилаторчета на радиаторите, за топлоотдаване при по-ниска температура на водата в системата;
2. Трябва да си направиш подово отопление.
3. Нещо със същия смисъл като горните две.

Като го направиш (дано да успееш, защото не е малко работа), вече ще се замислиш дали да го връзваш към ВЕИ (перка, фотоволтаик), защото консумацията така или иначе е малка. Цените на фотоволтаиците са космически. Спасение ще имаш само за ветрогенератор, ако си в подходящ район.

Поздрави!

Едит: За гръмналия компресор - мери се дали е читав кондензатора или направо се пробва с друг.
« Последна редакция: Септември 28, 2011, 10:09:05 am от mzk »