Автор Тема: Оптимизатори на горивния процес от Caduceus  (Прочетена 156590 пъти)

Неактивен juliang

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 792
Re: Оптимизатори на горивния процес от Caduceus
« Отговор #345 -: Май 23, 2017, 10:39:55 pm »
От февруари месец във фирмата имаме едно Пежо 2008 дизел, модел 2015 година. Има бордови компютър, а аз нямам много забавление докато пътуваме, тъй като съм пасажер. Така че си играя с него доста.
Колата се ползва предимно извънградско и харчи 4.9/100 +/- 0.1. По интересни обаче са данните за моментния разход.
При скорост от 120 км/ч на равно разхода е 4.0. При 130 км/ч разхода е 4.8. При 140 км/ч скача на 6.0. Някакви си 20 км/ч отгоре и разхода е с 50% по-висок... Няма да ви казвам какво пише на екранчето при скорост от 180 км/ч... само ще ви подскажа, че числото преди десетичната точка не е едноцифрено :)
Така че освен на стенд няма никакъв друг обективен начин да се твърди че нещо осигурява някаква икономия. Едни 10 км/ч по-ниска скорост ви дават тия 20% по-нисък разход... тоест икономия от 5-10% може да се постигне с намаляване на скоростта само с 5 км/ч - нещо на което водача дори няма да обърне внимание ако не се загледа внимателно.

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 257
Re: Оптимизатори на горивния процес от Caduceus
« Отговор #346 -: Май 24, 2017, 12:46:25 pm »
Оптимизаторът К1, който по спецификация трябваше да даде 14 - 18% икономия на гориво даде скромната цифра 7 - 8 % ( за кола Хундай) за БМВ беше около 3-4 %,което е съизмеримо с грешките при измерване на разхода. За съжаление не беше възможно да се използва стенд и измерването се провеждаше по отчитане на километри от пълнене на резервоара до светване на лампата. Измерванията се проведоха в течение на един месец по един и същ маршрут и статистически се отчиташе разхода.
Моето мнение е че: Оптимизаторът К1 не е по - добър от всички руски и китайски "магнетизатори" на горивото, които имат претенциите, че подобрават разхода с 10 - 15%.
За доказване на 18 - 25%, както твърди продавача, е нужно да се направят стендови измервания, но явно "изобретателят" няма сметка от това. По - лесно е да се разтягат локуми за големи икономии и т.н.
Vetap
Дай да погледнем нещата такива каквито са без излишни емоции:
1. Преди десетина години, когато направих първия модел оптимизатор К1, никой не знаеше как точно работят нещата и кои са факторите за по-нататъшно развитие на технологията. Въпреки това, К1 се представяше добре и при поддържани бензинови коли правеше едни твърди 15% икономия при самонастройка и около 10% повече мощност. При дизелите имаше особености и малко по-нисък ефект. За да нямаш тези резултати, трябва да се види на първо място дали ти работят коректно всички датчици свързани с образуването на сместа - основно ламбда сондата да не е ленива или тотално окислена, което е факт при почти всички твърде стари автомобили. Е, сменя се и това струва едни пари, но това е необходимо за да работи и оптимизаторът добре. На второ място, монтажът е есеншъл и ако не е направен добре - не стават нещата.
2. Винаги съм се стремил да доказвам нещата - затова един от първите К1 монтирах лично на колата на доц. Емилиян Станков, в момента шеф на катедра "Двигатели и транспортна техника" в ТУ Русе. Автомобилът му беше Рено Сценик, бензин, не помня точно кубатурата - човекът ми се обади после съвсем коректно и ми каза че има 15% ефект, което е точно колкото си правеше К1. Беше доволен но не се нае да тества на стендове и т.н. поради тогавашното положение в катедрата и наличието на дебели и твърди професорски глави на власт  :) Ето телефона на човека + данни кой е, не мисля че ще откаже информация ако някой му пише или се обади.
https://www.uni-ruse.bg/Departments/DTT/staff
3. В анкетата от темата тук, която атос изтри по незнайни причини при отключването, имаше абсолютно категорични положителни резултати за К1  от мисля 17-18 потребители, а само на 2-3 нямаше ефект /което не значи че колите им са били наред - точно затова е и единия месец гаранция за връшане след реален пътен тест/. Изтриването на тази анкета ни връща пак към едни философски празни приказки и доказване имаш или нямаш сестра.
4. При конкретния автомобил Хюндай на Vetap, си спомням че той навремето каза /ако се порови из темите може и да се намери този абзац/  със недоволство че имал едни 10% а очаквал повече - а сега станаха 7-8, и що така се намаляват сами, не знам. Което просто означава че колата не е поддържана и има нужда поне от смяна на ламбда сондата, защото беше доста стара /по мой спомен/. Относно БМВ-то, това е съвсем смешно - "сложихме на кола БМВ и имаше 3% ефект" - гориво, година на пр-во, начин и място на монтаж, състояние на двигателя и т.н. са неща от които зависи всичко. Това не е турлю гювеч и не става ей така - дай и на една каруца да сложим, примерно в задника на коня и да видим колко повече ще върви и ще пасе ли по-малко добичето  ;D
5. Стендови измервания са правени - и то със модела К3, който е на светлинни години от К1 /а имаше и К2 между тях/. В Маднес моторс - Пловдив както вече казах някъде във форума, на колата на Румен Роев /ТАП майстора/ с метанов инжекцион, при обратен тест. Т.е. мерихме с оптимизатор, махаме, бръмчи 10-15 минути за да отшуми ефекта и мерим пак. Мощността падна с близо 18%, икономията не сме мерили. Мисля че е мноооого показателно и затваря устата на всички неверници и многознайковци. Пряк тест правих в София, на дино стенда на Хед но там нямаше време за да се отчете значителна разлика понеже стенда е зает и ме разкараха след десетина минути - затова се отчете началото на ефекта в рамките на десетина процента. Кола без нищо - мерене, после слагане на К3, бръмчене пет минути  и пак мерене. Това е крайно недостатъчно за да се прояви ефекта, защото трябва да мине поне половин час. Както и да е, правих го и това упражнение.

Няма какво повече да пиша, че си имам работа. Честит празник на всички които се чувстват българи! А на другите, майната им.
Поздрави. 

Анкетата е изтрита, защото превръща темата във фарс и в някаква отчаяна "надпревара за симпатии/антипатии", които не са продиктувани от обективност!/А/

« Последна редакция: Май 24, 2017, 05:29:33 pm от atos »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 257
Re: Оптимизатори на горивния процес от Caduceus
« Отговор #347 -: Май 25, 2017, 03:00:47 pm »
Здравейте!
Поради размиването на информацията и многото спам в темата, прилагам едно кратко описание какво представлява оптимизаторът К3. Това резюме дава представа за нещата в две страници и е кратко и ясно. Надявам се да е в помощ за разбирането на технологията.
Поздрави