Автор Тема: Високоволтови кондензатори  (Прочетена 38791 пъти)

vitan

 • Гост
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #15 -: Декември 18, 2010, 03:57:22 pm »
Не може така, това е ВИСОКОВОЛТОВ кондензатор. Изводите плюс и минус трябва да са на срещуположни страни, ако е тая стъклария. Не ми се рови из Нета, но има схеми/картинки за това, което говоря. И ако имаме извод „+”, то минусовото фолио не трябва да доближава ръба на стъклото откъм плюса на 5 мм (поне). И обратно за „-” нещата аналогично.

Иначе много лесно ще настъпи пробив по повърхността и ще изпющат/литнат искри и джам стъкло!!! Дори отвсякъде повърхността да се затвори за влага и прах, ако напреженията/енергиите са наистина сериозни. Из Нета има инструкции по темата алуминиево фолио + стъкло = ВВ кондензатор…..

За протокола, май Тесла е обичал най-много бутилките от шампанско :) По обясними причини стъклото е по-дебело и така кондензатора е по-як. А бутилката може да се пълни с трансформаторно масло (например). Ползвал е и парафин покрай това някъде за изолация, но не съм задълбавал къде точно.
« Последна редакция: Декември 18, 2010, 04:02:25 pm от vitan »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 316
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #16 -: Декември 18, 2010, 10:33:57 pm »
vitan

Благодаря за инфото относно Тесла, от моята камбанария нещата изглеждат малко по-различни и казаното ми е полезно. Например:
 - шишетата от шампанско са със специфично източено гърло като конус. Конусът излъчва позитивни од вълни от широката си част, а от тясната - негативни. Тоест е един от най-старите форма-концентратори на оргона, не е случайно че вещите /вещици е неправилна и опорочена дума/ носят конусовидни шапки - периферията е за фасон  :) Широката част излъчва право в главите им и ги зарежда, особено ако шапката е многослойна. Допълнителна справка - т.нар. "Большой конус" на В.С.Гребенников  ;)
 - Как се връзва горното с Тесла и лайденските му стъкленици? Знаете предполагам, че още барон фон Райхенбах е открил, че стъкленицата задържа од при зареждане, особено ако това става чрез искра. Шишето на всичко отгоре допълнително дава заряд од в течността вътре. Тесла е мислил с флуидни аналогии и е усещал енергията, од е флуид и вълна едновременно. Като четете за него, добре е да виждате и нещата между редовете... Затова е използвал шишета - не е живял по Мушенброково време в 1750-60 г., все пак век и половина е доста, вероятно е имало и други видове кондензатори в началото на 20 в. :)
 - течностите задържат од и се явяват естествени енергийни кондензатори - не само водата, а и органичните такива.
 - стъклото е един от най-добрите проводници на од. Същевременно ел.изолатор - колко удобно, а? Едното минава, другото - не. Ето ви лайденската стъкленица като идеален пример за смесено од и ел. устройство.
 - парафин се ползва и при отражатели на од - например Шаубергер в опитите си за натрупване на високоволтови заряди чрез водни капки използва парафинови пластини за отразяване на червеното негативно излъчване. Има данни от форума Матрикс, че и В.С.Гребенников е работил с парафин при конструирането на блок панелите на платформата си.
 - все пак се сещайте и за Яблочков... Направете му лайденската установка, захранете я с пулсиращ високочестотен ток през искрище, по желание може да усилите од заряда чрез концентратори от какъвто и да е вид и ..............

Да почна да ви светва пред очите?  ;D

Благодаря на всички колеги за помощта и информацията!

Поздрави   
« Последна редакция: Декември 18, 2010, 10:45:02 pm от caduceus »

vitan

 • Гост
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #17 -: Декември 18, 2010, 11:14:53 pm »
@caduceus, и аз мерси, ама нещо не ми светва :)
Първо шампанското са го изцоцвали, па после са го „кондензирали” :)
„Тоест е един от най-старите форма-концентратори на оргона, не е случайно че вещите /вещици е неправилна и опорочена дума/ носят конусовидни шапки - периферията е за фасон”……. Има и друга версия. Вещица идва от вещ. За да отиде човек да му се гадае или за магия, трябва вещ. Иска му се вещ! Защо ли? Тест за компетентност. Да не казвам за каква точно, че много ще се издразнят, но и за интелигентност става. На 99% става.

”Тесла е мислил с флуидни аналогии и е виждал енергията, од е флуид и вълна едновременно. Като четете за него, добре е да виждате и нещата между редовете”…… дигни и ти над 511 кV, и вероятно ще виждаш Етера. Нямаш грижи :) Ако преди това няма фатален БУМ! на горещо, вместо студено електричество.
А Тесла е мистър електричество. Скачал е от стола, казвайки, че вече има заряд за мълния, и тя е блесвала от небето. Тук не мога да кажа дали това превишава човешките възможности, но ако се вре човек ката ден по милионите волтове, мое и така да се изчанчи… вероятно.

”стъклото е един от най-добрите проводници на од. Същевременно ел.изолатор - колко удобно, а?”…….. имам големи кварцови цилиндри. Само си чакат времето. По-добро от кварца здраве му кажи. И пръчки също. Парабола, хипербола – това е след, а не преди кварца/кристала.
 „все пак се сещайте и за Яблочков... Направете му лайденската установка, захранете я с пулсиращ високочестотен ток през искрище”.............. е само искрище ми липсва, но иначе да речем, че вече за мен той е слаба ракия :) за получаване на Од/Етер и каквото там.
« Последна редакция: Декември 19, 2010, 12:21:02 am от vitan »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 316
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #18 -: Декември 19, 2010, 12:32:52 am »
vitan
Здравей колега,
не че искам да се заяждам, но преди да пишеш попрочети малко.
1. Веди /санскр./ - знание, книги на знанието; Ведая /слав./- зная; Ведьма - вещица /рус./ Някъде тука да става въпрос за вещи?
2. Това, че не ти светва крушката в момента си е твой проблем. Дано на друг да светне, не е задължително на всички - дайбоже и на тебе след време. То и моята не свети винаги  ;D
3. Кварцови цилиндри е ползвал и Чуканов - имах навремето кореспонденция с него докато беше в Б-я. Така че ги пази, може да ти потрябват.
4. Щом си направил нещо с над 200 процента овърюнити и си надминал Яблочков, браво! Покажи да видим каква е силната ракия.
Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 316
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #19 -: Декември 19, 2010, 10:51:57 pm »
Уважаеми колеги,

старая се да давам информация от различен ъгъл и не искам да обиждам никого. Оставяйки дребнавости като горните /в повечето случаи плод на желание за празни приказки и силно его/ настрани, нека минем към практиката  :)
Отново с благодарност към vitan за инфото за Тесла, нека ви покажа какво ще тествам в близките дни като имам време:

http://prikachi.com/images/324/2773324C.jpg
http://prikachi.com/images/326/2773326e.jpg
http://prikachi.com/images/328/2773328o.jpg

Какво установих днес с малко водни тестове. Взех девет бр. буркани и шишета - пластмасови, стъклени и с различна форма. Налях им горе-долу едно количество вода и след половин, един и два часа мерих със медна сонда и махало оргонния заряд на водата вътре. Всички шишета с форма на гърлото близо до конусната имаха топ представяне, а другите - почти никакво. Най-добро беше действително шишето от шампанско, то зареди водата от минус 2.5 по десетстепенната скала /чешмяна, това и е заряда след минаване по тръбите - кофти, нали/ до плюс 6.5 за първия половин час, и до 9.7 за два часа!!! Което говори, че можете да ползвате такива шишета за държане на питейна вода у вас и да си пиете от нея за здраве   ;)  Като се има предвид че и Тесла е работил с ВН лайденски стъкленици вероятно с вода от Колорадо Спрингс /като е бил там/, много е възможно за да се постигнат резултати както при клетката на Джо в нашите домашни СЕ устройства да е необходима т.нар. девствена вода от некаптирани извори /стоманените тръби в каптажа над 0.5м. разреждат естествения заряд във водата/ и незамърсени зони. Да напомня, че водата е естествен концентратор на оргона и го задържа отлично - а той от своя страна, след като се натрупа, се преобразува с малко помощ в електрически заряд. Като имам нови резултати ще докладвам  :)

ПП
Ползвал съм самозалепващо алуминиево фолио, важно е да се покрие и отдолу шишето за да не изтича оргона! След тест вече с фолиото, водата вътре се зареди до степен 10 за по-малко от час...

Поздрави

« Последна редакция: Декември 19, 2010, 11:07:14 pm от caduceus »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 714
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #20 -: Декември 20, 2010, 05:55:09 pm »
Стъклото се зарежда положително т.е. отдава електрони. Алуминият е най-добрият метал за зареждане с положително електрическво (изключвам алкалните елемети от литий до цезий). Явно се отдават електрони и водата се наелектризира отрицателно. Казвам Ви диелектрика грее от високо променливо напрежение. Ако кондензаторите се ползват за постоянно напрежение никакви проблеми. Трябва да сложа шише от шампанско в микровълнова печка да видя да ли се загрява, ако има вода със сигурност ще се загрее?

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 316
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #21 -: Декември 21, 2010, 12:25:40 am »
mi68
Нещата са вероятно много прости, по-добре не ходи в тия дълбоки физични теоретични дебри... Спорно е дори има ли такова нещо като електрон и т.н. - виж например Лийдскалнин. Аз подхождам от гледна точка на експеримента - например установено е от Яблочков, че при едно разположение на полюсите на лайденската стъкленица и при импулсно зареждане имаме 200 %овърюнити, а при обратното - не. Това е все едно в един случай да наливаш вода вътре във бутилката, а в другия - отвън. Съответно имаш и нямаш вода. Понеже оргонът има флуидни свойства и се натрупва в електростатично заредени л. стъкленици, особено отвън като са с алум. фолио, а освен това в голяма концентрация се превръща в ел.заряд - ето ти елементарно обяснение откъде идва двойното КПД.
Променливия ток не става за това, така че не си пъхай шишето в микровълновата - няма смисъл.
Какво е токът от моята гледна точка и как влияе на СЕ генерацията? Примерът отново включва подобна аналогия - ежекция на флуид става най-добре чрез пулсираща струя. Нека тя да представя ел.ток, а ежектираната - студеното електричество или оргон. Всяко импулсче увлича в ежектора допълнителна порция флуид и КПД на системата нараства 2.5-3 пъти повече от това на непрекъсната струя. Доказано с опити при реактивни двигатели. Ако вземем да пускаме импулси в двете посоки, ще има резултантна струя която се движи насам-натам противоположно и няма да ти мръдне джетът  ;D Тоест в случай с електричеството СЕ няма как да стане с променлив ток - само топлина и загуби. Това е мое мнение, естествено всеки има право на негово - но усложняването не води обикновено до истината
Поздрави 
« Последна редакция: Декември 21, 2010, 12:51:53 am от caduceus »

giunal

 • Гост
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #22 -: Януари 01, 2011, 12:32:58 pm »
Здравейте , и за много години на всички съфорумци. Искам да споделя и своя опит в това отношение. Имах същият проблем преди 5-6 месеца и го реших по следният начин. От фирма за вторични суровини закупих за около 20лв. 10кг едностронно фолиран стъклотекстолит с различни размери но с еднаква дебелина на листа. И си направих донастройващи кондензатори. Прекрепвам и малко информация за начина на сглобяване. Характерното за така направените кондензатори е че имат много добри честотни характеристики, малки загуби и високо пробивно напрежение(до 30кV/1mm) както е обяснено в справочните данни. Пък и са на достъпна цена. Единственият недостатък  са по-големите размери и това че не са компактни но за толкова пари .........
Само да добавя че се поставят както е показано на картинката но без да се поставят пласмасовите листи, от тях няма нужда защото стъклотекстолита е едностраннофолиран. Просто листовете се нареждат един върху друг по показаният начин и готово. Връзката между оделните листове(откъм едната страна) съм направил от меден многожичен проводник с диаметър на жилото 3мм и изводна дължина около 30см.
« Последна редакция: Януари 01, 2011, 12:41:06 pm от giunal »

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 820
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #23 -: Януари 01, 2011, 03:11:43 pm »
Хитро си го измислил giunal  ;).

    Аз не съм си играл да си правя такъв високоволтов кондензатор, защото не ми е трябвал досега, но бих дал моята идея за такъв:

    Алуминиево домакинско фолио се продава навсякъде и то с достътъчно голяма дължина 10-20 м. Трябва ни само хостафанова изолация. По спомен, най-тънката, която се продава издържа 7 кВ. Ако се сложат два пласта отива над 20 кВ. Такава изолация се продава в ония магазини, които продават и меден проводник за ел. двигатели и трансформатори. Изолацията е безцветна, като фолиото с което фиксират яките на ризите.

    Идеята е, че може да се навие кондензатора, като фабричните (като цигара), да се направи за каквото напрежение е необходимо, а с развиване, фино да установим капацитета с уред-капацитетмер.

    Един такъв кондензатор ще излезе много под себестойността си от фабричен еквивалент!  ;)

Неактивен Радeв

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 640
 • Пол: Мъж
 • Скайп: Radoslav_Debian
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #24 -: Май 06, 2011, 12:30:35 am »
Днес пробих 3 5kV кондензатора. Сложил съм им напреженов шунт паралелно на електродите но .... след работа на искрището загряват и пробиват.....
Та се принудих да си навия кондензатор. Първо пробвах за диелектрик да сложа кадастрон, нямаше пробиви но имаше диелектрични загуби.
Най-добре се получи със полиетилен от 2.5л шише. Изрязах 2 ивици полиетилен + 2 ивици алуминиево фолио, навих ги на PVC тръба 3см и се получи супер як кондензатор. Като има една тънкост. На алуминиетите ленти трябва да им се направи единичен подгъв на всички ръбове, както и ъгълчетата да се загънат навътре.  Въпреки че бях наясно че може да избие от ъгълче, го подцених и точно това се получи и направи дупка в полиетилена....

Неактивен Радeв

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 640
 • Пол: Мъж
 • Скайп: Radoslav_Debian
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #25 -: Октомври 04, 2011, 08:00:29 pm »
Днес кварталния стъклар ми разкрои няколко парчета стъкло с дебелина 2мм. Размерите са 10х20см.
Тъкмо сега мислех да сложа фолиото, но се сетих че при тестатика и други машини съм виждал перфорирано фолио с квадратни отвори. Това според мен създава изкуствено натрупване на заряда по цялата площ на електрода а не само по ъглите и ръбовете.
Освен за ръчно изрязване на отвори с макетно ножче не се сещам... Някакви предложения?

emilvtc

 • Гост
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #26 -: Октомври 04, 2011, 08:16:45 pm »
Ами например можеш да си направиш импровизирана "дзамба" от квадратна тръба с определено сечение. Заостряш и ръбовете така, че да станат режещи и ... бой с чука :-)

Ако фолиото ти е тънко - можеш да си направиш квадратна дзамба използвайки тънкостенна стоманена кръгла тръба, която в предният и край да смачкаш странично и да я оформиш като квадрат, триъгълник и др. След товя я заостряш и ... :-)

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 823
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #27 -: Октомври 04, 2011, 09:39:02 pm »
Пробвай импровизирана електрохимична установка: Бутилка с 20% разтвор на готварска сол, вдигната нависоко за създаване на налягане; пласмасов шаблон с квадратен отвор за защита на това, което трябва да остане; медна тръбичка с произволно сечение свързана към "+" на 5V компютърно захранване и с шлаух към бутилката за измиване на шлаката; фолиото се свързва към " - ". Разстоянието между тръбичката и фолиото е около 0,5 - 1 мм. Вместо пласмасов шаблон може да използваш лак. Не оставя остри ръбове и осенъци, може да минеш без подгъване на краищата. Накрая измиваш добре с топла вода за да не корозира материала.

emilvtc

 • Гост
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #28 -: Октомври 04, 2011, 09:52:10 pm »
Сещам се и за друг вариант:
Намираш фирма която реже букви и надписи от самозалепващо се фолио и им поръчваш да ти изрежат с режещия плотер от алуминиево самозалепващо се фолио каквото ти трябва. Трябва да им занесеш или изпратиш шаблон нарисуван на Корел, Адобе-Илюстратор или Аутокад. В Пловдив се сещам за една такава фирма - "Микро Асу" (виж в нет-а). Няма да е никак скъпо, а и може да се постигне точност при рязането няколко десети от милиметъра ...

Неактивен Радeв

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 640
 • Пол: Мъж
 • Скайп: Radoslav_Debian
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #29 -: Октомври 04, 2011, 11:16:11 pm »
Благодаря за идеите. Най-добрия начин наистина е където изрязват фолиа... :)
Но май е най-добре да е цилиндричен кондензатора.
Моя сандвич за сега е с обикновенно алуминиево фолио, но има нужда от прагове и чашки за терминалите, защото в момента протичат повърхностни заряди. И се чува едно съскане когато много се вдигне напрежението, т.е. когато увелича разстоянито на искището.
« Последна редакция: Октомври 05, 2011, 12:32:01 am от инж. Радeвъ »