Автор Тема: Високоволтови кондензатори  (Прочетена 35820 пъти)

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 308
Високоволтови кондензатори
« -: Декември 04, 2010, 12:51:19 pm »
Колеги, търся кондензатори от 5 000 волта нагоре, с голям капацитет - идеята е да се направи батерия с общ поне 50-60 микрофарада, за експерименти с устройства на Доналд Смит. Той ползва едни плоски жълти, май електролитни, приличат на бисквитки и са с капацитет 34 микрофарада. Те обаче са му по поръчка - дайте да побългарим нещо. Другия вариант е да ползвам няколко щайги с буркани за лайденски стъкленици, но е много играчка и има загуби. Приемам акъл от колегите електричари
Поздрави!
« Последна редакция: Декември 04, 2010, 12:52:51 pm от caduceus »

vitan

 • Гост
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #1 -: Декември 04, 2010, 01:39:10 pm »
Направи се на Тесла, и той е ползвал много стъклария :) Доказано. Нямаш друг вариант.

Няма електролити над 450-500 волта сериозна разработка. За Доналд Смит ти трябват абсолютно извънземни материали, които имат невъзможно малки загуби при високи волтажи и високи честоти. Загубите там нарастват в квадратична зависимост!!!
Ако искаш да купуваш – има такива кондензатори, но не са за Доналд Смит. Може да дойдеш до идеята обаче, че трябва да си продадеш колата, за да ги купиш.

И още нещо – това е много дълга лекция, която няма да изнасям. Ако направиш нещо неадекватно обаче помни, че при взрив на кондензатор се отделя повече енергия от взрив на тротил. Въпреки, че съм овладял материята, още се държа настрани от моята апаратура :) Ако реши да се взриви нещо от нея обаче…. не ми се мисли.
 
Понеже няколко пъти казвах, че киловолтови импулси на тия честоти тип Доналд Смит са ненаучна фантастика (Тесла е друга бира), а няколко човека упорито не вярвате – оставям ви. Бих се зарадвал накрая да чуя – тоя лъже…. Но много време и пари са ви нужни за това доказателство. Или просто да вземете малко формули за земните закони и материали, и да посмятате….
« Последна редакция: Декември 04, 2010, 02:06:13 pm от vitan »

Неактивен scarface

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 41
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #2 -: Декември 04, 2010, 02:52:47 pm »
Когато се занимавах с на Тесла трафа и ми трябваха кондензатори си направих от найлон.Един лист издържа максимум 3 кв.В моя случей ги бях сложил 12 :) Нареждаш кухненско фолио наилон и пак фолио и навиваш на руло.Остави малко повече найлон навън да не презкача искра отстрани и си готов.За 50-60 мф обаче ще стане доста голям.Пробвай между 2 стъкла да сложиш фолио-найлон-фолио и виж при колко слоя не пробива и замери капацитета да прецениш колко голям ще стане.После ги слагах в някаква ПВЦ тръба и ги заливах с масло.Хубаво е да е плътна тръбата, че иначе много масло  :)

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #3 -: Декември 04, 2010, 03:11:28 pm »
Найлона се загрява и стопява при зареждане и разреждане на такъв тип кондензатор - лично установено.
Можеш да свържеш последователно няколко кондензатора от тези които се използват за двигатели. Няколко групи последователно и няколко паралелно. докато постигнеш нужния капацитет и напрежение.

vitan

 • Гост
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #4 -: Декември 04, 2010, 03:33:28 pm »
Няколко групи последователно и няколко паралелно. докато постигнеш нужния капацитет и напрежение.
Хайде да преговорим. 5000 волта кондензатор е за 5000/sqrt(2) = 3535V
Това обаче за ниски честоти и ниски токове! При умопомрачителни токове, каквито стават при ВЧ, това e едва 30%. Т.е. 5000 волта станаха 15 kV. Да няма бум!
За ВЧ умножаваме още по 1-ца, защото вярваме в Дон Смит и пак останаха 15000 волта.

А трябваше да се правят други неща, а не да умножаваме по свръхоптимистичния коефициент 1-ца! Защото по 1-ца ще има БУМ..!!.... при Дон Смит честотите.

За двигателите кондензаторите са максимално до ~500V / 50Hz, но за 1000 часа работа... Иначе нормално за ~400V. Паралелно+последователно, пак стигаме до много пари….

Или пак до Тесла, с неговите бутилки+трансформаторно масло+метални електроди…. Но до малък капацитет. Затова пък ВЧ :) Е, няколко касетки – повече стават други проблеми, но пък си говорим за РЕАЛНИ неща…

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 308
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #5 -: Декември 04, 2010, 03:54:35 pm »
Благодаря на всички,
май ще пробвам с бурканите  :) Някъде четох, че еднолитров при тестове излизал към един микрофарад /моля да ми простите невежеството/. Мисля да направя само външната обвивка с алуминиево фолио, а вътрешния електрод да е солена вода. Няколко дървени щайги с по 12 бр вътре ще свършат работа предполагам  ;D Подобна конструкция с ползва и при домашни Тесла трафове и:
1. е почти без пари
2. пробивното напрежение на дебело стъкло е достатъчно
3. елементи има - само трябва да изпия компота  ;D

Поздрави!

ПП
Относно Доналд Смит, мисля има доста заблуди. Тия страшни високочестотни и ВН токове са една от тях - нещата са вероятно по-прости. Не си спомням в някое от видеата на Дон да се акцентира на такива проблеми - повече ударението е на резонанса и преобразуването на "магнитния" поток в електричество. Така че - смело към бурканите! Още повече че лайденските стъкленици задържат вътре в себе си од при ВН импулсно зареждане, справка - барон фон Райхенбах


Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 689
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #6 -: Декември 04, 2010, 04:01:25 pm »
Колегата Кадицеус поставя задачата некорекно и отговорите са неясни. Голям проблем е тока на отместването. Пример от практиката ми: трябваше ми кондензатор няколко пикофарада на 1200В честота около 30 МХц, използвах парчета кабел и поетилена грееше като микровълнова печка, принудих се да ползвам паразитни капацитети на лампите. Имам умножител на 50Хц с стирофлексни (полиетилен )кондензатори  220 нФ/630В 10 броя. Не бях разредил кондензаторите и ме удари ток, 10 минути ми се стегна сърцето но се оправих. Това се случи заради немарвивост и рутина, предишния умножител бе с 1мкФ/630В хартийни и имаха утечка и бързо губеха заряд. Лайденската стъкленица е високочестотна и високоволтна но за големи капацитети нестава.
Електролитните кондензатори са за пулсиращ ток. Лесно се вижда, че енергията на 60мкФ/5000В е 750 Дж. Ако енергията се освободи за една секунда имаме 750 Вт, при 0,1 секунда имаме 7,5 кВт лесно може да има илюминация експлозия. Кондензатора няма вътрешно съпротивление и тока се определя само от товара.
Ако се вземат 10броя електролитни кондензатори 470мкФ/400В имаме батерия 47мкф/4000В

vitan

 • Гост
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #7 -: Декември 04, 2010, 04:15:48 pm »
....трябваше ми кондензатор няколко пикофарада на 1200В честота около 30 МХц...
И на мен ми трябва такъв, но няма. И в склада няма. А и старшината не дава :)

Ако се вземат 10броя електролитни кондензатори 470мкФ/400В имаме батерия 47мкф/4000В
Да де, ама за 50 херца. Реалните кондензатори за разлика от идеалните имат и вътрешно съпротивление, и ред други параметри, отдалечаващи ги много от идеала :) А като ги връзваме последователно ги СЪБИРАМЕ, както събираме и капацитета.

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #8 -: Декември 04, 2010, 07:22:26 pm »
  Нещо което може да се вземе в предвид при направата на кондензатор с голям капацитет е увеличаването на повърхността на електродите. За целта могат да се напръскат с графитен спрей. Графит или въглен се използва при суперкондензаторите. Мога да си го представя като, маслен съд с цилиндри от алуминиево фолио или тънка ламарина покрити със графитен спрей.
  Ако кондензатора е последният в схемата на Доналд Смит то там няма резонанс тъй като, напрежението на изхода се изправя от диоди.
  Дори да имаш високоволтов кондензатор с голям капацитет, то не виждам как ще работи на висока честота. 
  Във форума на матрицата има един ВалераИванов(не е нашия Варели с Инкомпа). Та той споделя че е постигнал КПД над единица при принцип сходен  на Доналд Смит. Някои от основните принципи на които, набляга са че управляваното напрежение на входа трябва да е над 600 волта. Другото е ВЧ , неизползване на магнитопровод и др. за които интересуващите се могат да научат в постовете му.

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 689
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #9 -: Декември 06, 2010, 02:24:32 am »
Според мен има някой неяснотии. Търсенето на голям капацитет на кондензаторите какво се цели? Количествените натрупвания водят до качество каква е разликата между 50пФ/5000В и 50мкФ/5000В смисъл какво се променя? Както сме писали свободната енергия се разбира вечното движение на ИН и ЯН от КИ (ЧИ). От тук трябва да се търсят противоположности, а не количество 50мкФ/5000В. Импулсните методи как се връзват с тази концепция? Ако енергията КИ е непрекъсната то импулсните методи са противоположност и вървят. По-вероятно КИ да е с импулсен характер и трябва да се търси резонанс. Това е отклонение.
В радиотехниката най-хубав диелектрик е сух въздух и най-стабилни кондензатори са въздушните. С лайденските стъкленици трябва да се внимава стъклото се загрява от тока на разместването. Най-добре е диелектрика да се пробва в микровълнова печка да ли се нагрява от високата честота и напрежение. От мой опит тънкото стъкло на електрически крушки се загрява, от лекции на Тесла стъклото се стопява при честота 15кХц нагоре и имал сумати пробити (стопена дупка в балона) електрически крушки. Имаме две противоречиви изисквания стъклото трябва да е дебело но капацитета на кондензатора е малък.
« Последна редакция: Декември 06, 2010, 02:37:19 am от mi68 »

vitan

 • Гост
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #10 -: Декември 06, 2010, 09:11:33 am »
Както сме писали свободната енергия се разбира вечното движение на ИН и ЯН от КИ (ЧИ). От тук трябва да се търсят противоположности, а не количество 50мкФ/5000В. Импулсните методи как се връзват с тази концепция? Ако енергията КИ е непрекъсната то импулсните методи са противоположност и вървят. По-вероятно КИ да е с импулсен характер и трябва да се търси резонанс. Това е отклонение.
Неуместно отклонение.

В радиотехниката най-хубав диелектрик е сух въздух и най-стабилни кондензатори са въздушните.
Ти го каза. Някой друг на същото мнение?

Разправям, ама кой слуша? Със солена вода капацитета ще е голям, но качествените показатели ще са ниски. Защо ли Тесла е ползват трансформаторно масло за пълнеж? Ако е за THE BEST, намират се и големички кварцови цилиндри, ама кой търси качество без да гледа цената? :)

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #11 -: Декември 06, 2010, 01:56:04 pm »
  Солената вода е електод(имащ съпротивление).
  Маслото е перфектно не само защото е много добър диелектрик при високи честоти, но и дори да има пробив през него - имаме бързо възстановяване. И пак ще повторя: капацитета на такъв или какъвто и да е кондензатор ще се повиши ако електродите бъдат покрити със графитен спрей или въгленов прах.
  И още - при големи честоти, големите капацитети действат като, проводник и забравете за резонанс тогава...
 

vitan

 • Гост
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #12 -: Декември 06, 2010, 02:14:42 pm »
  И още - при големи честоти, големите капацитети действат като, проводник и забравете за резонанс тогава...
:) Да, обаче проводник не е точната дума. Освен това резонанс може да има, но от рода: де го чукаш, де се пука.... :) Факт.

Неактивен Петър

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 169
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #13 -: Декември 06, 2010, 09:38:14 pm »
1 nF / 10 kV

Неактивен Радeв

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 640
 • Пол: Мъж
 • Скайп: Radoslav_Debian
Re: Високоволтови кондензатори
« Отговор #14 -: Декември 18, 2010, 03:39:42 pm »
Подкрепям идеята за стъклария и фолио. Аз редовно клошарствам и събирам разни изхвърлени техники около казаните.:D Грехота е нещо готово и произведено да изгнива по сметищата. Енергия и ресурси са изхабени.....
Много хора сменят дограми, а до стъкларските ателиета обикновенно има купиша стъклария. Оборудван само с елмаз би могъл да си изрежеш парчета стъкло в удобни размери.
Според мен трябва само да избягваш острите ръбове, особенно по листовете фолио защотот заряда се натрупва точно там. А освен това трябва да сложиш чашки на изводите, или конфигурация от чинийки и бордове за да ограничи повърхностното протичане на заряди.
Аз не мога да разбера защо кондензаторите на тестатика са перфорирани с правоъгълни отвори?
Това имам предвид като конфигурация:
« Последна редакция: Декември 18, 2010, 03:46:41 pm от Radko »