Автор Тема: Френелови лещи и др.  (Прочетена 7873 пъти)

vdomov

 • Гост
Френелови лещи и др.
« -: Октомври 15, 2010, 11:48:21 am »
« Последна редакция: Октомври 15, 2010, 02:41:00 pm от mzk »

Неактивен Радeв

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 640
 • Пол: Мъж
 • Скайп: Radoslav_Debian
Re: Френелови лещи и др.
« Отговор #1 -: Май 01, 2012, 02:27:01 pm »
Много интересни книжка, в момента я чета. 
Дисковидни дирижабли с хелий и водород издигат полимерни френелови лещи, и се получава свръх концентрация на слънчева енергия от 130 квта/кв.м. до 500 МегаВат/ кв.м..... Така няма нужда да разполагаме с пустини където да разполагаме хиляди декари с огледала на соларни ТЕЦ-ове, запрашавания и т.н. А и концентрирания сноп пробива безпроблемно облаците.

Цитат
Хелият се загрява от 230 до 280, дори до 400 о С. Подемният газ - хелия, като се затопли до посочените температури, притежава високи подемни свойства. Относителната му подемна сила е около 1,03 кг./м3 при температура 10 - 12 о С . При нагряване до температури около 230 о С , “товаро-носимостта” нараства до 1,1476 кг / м3  на единица подемен обем. За сравнение при 20 о С  водородът има подемна сила около 1,14 кг/ м3  на единица подемен обем. (фиг13. Графики на подемна сила на хелий, водород и горещ въздух загрети до различни температури.).

На височини около 4 - 8 км. в ниската тропосферата горещият хелий е незапалим. Той е пожаро-безопасен! Затова е и най-подходящ за подемен лек газ в условията на летене в ниската тропосфера.

Когато летателната “соларно-енергийна”, дисковидна система трябва да се издигне в атмосферата на височина до 42 км. газът се сменява с горещ водород. От стратосферни височини (по-големи от 13 000 м), горещият хелий се изпомпва и се замества с водород. Този водород се подгрява до температури около 70 - 90 о С . За височини над 55 км. се използва загрят до 230 - 340 о С   водород. На тези височини няма достатъчно кислород в атмосферата. Затова категорично, не съществува опасност от пожар на летателния “дисковиден и фото-соларен” апарат!     

Цитат
През 1967 г. тези руски бойни системи, тип “Термоплан-Чедока” потушиха за няколко часа руско-китайския военен конфликт, възникнал в “Далечния изток на остров Дамански” - до една речна “меандра” - извивка на  река Амур в Сибир”, в близост до китайската граница.

Цитат
- Български учени предлагат уникална технология за възстановяването на производствения процес в замразените вече Първи и Втори блок на АЕЦ Козлодуй. Разработена е технология на двукомпонентен способ за използване на свръх-концентрирана слънчева енергия във Втори контур на двата блока и превръщането им от АЕЦ в СОЛАР-ТЕЦ. Финансирането се предлага в условията на ШЕСТА РАМКОВА ПРОГРАМА на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и нейната директива “ЕВРОАТОМ” и трите и основни оси за УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ”. Ето как изглежда това в разработвания проект.

« Последна редакция: Май 01, 2012, 04:52:45 pm от Радeв »

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 512
Re: Френелови лещи и др.
« Отговор #2 -: Май 01, 2012, 10:32:40 pm »
Не съм чел посочената книжка, на само цитатите на колегата Радев ме карат да се усъмня в качествата на книгата като източник на достоверна информация.
"Хелият се загрява от 230 до 280, дори до 400 о С......" - Ок. Няма проблем хелия да се загрее до 400 градуса и повече, но няма в какво да се сложи!  Корпусите на дирижаблите не се правят от неръждавейка или поне от алуминиеви листи, за да издържат температури 230 гр. и нагоре. А идеята да се ползват дирижабли е да се използва формата на дирижабъла като форма на двойноизпъкнала леща, да бъде с  прозрачен корпус с определен коефицент на пречупване и да има фокусно разстояние колкото е разстоянието до земята.

"На височини около 4 - 8 км. в ниската тропосферата горещият хелий е незапалим." -  4-8км. е средна и висока тропосфера, а хелия е незапалим  от абсолютния вакуум до наляганията на Марианската падина.

"През 1967 г. тези руски бойни системи, тип “Термоплан-Чедока” потушиха за няколко часа руско-китайския военен конфликт...." - друг път! Инвазията е спряна само от системите за залпов огън "Град", това е бойното им кръщение. Приказки за дирижабли, лазери, слънчеви концентратори и прочее са от раздела "Да пофантазираме заедно".

dtmf

 • Гост
Re: Френелови лещи и др.
« Отговор #3 -: Август 12, 2013, 03:10:01 am »
Аз му прочетох книжката преди около година две. Отначало много се бях впечатлил и размечтал, но по-късно стигнах до извода, че човека е от ония шарлатани, тип врачка - за разваляне на магии за 2,40 лв/мин.
Та минаха няколко години и ако някой иска да го защити, да сподели откъде да се сдобия или купя такова миниатюрно като нокът фотоволтаично панелче, и да поекспериментрирам с него.

Предполага се че щом са минали години от тогава, вече се произвеждат масово от китайци и цената е паднала няколко пъти?
« Последна редакция: Август 12, 2013, 07:03:03 pm от Maistora52 »