Автор Тема: Новини за електромобили  (Прочетена 80353 пъти)

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
Re: Новини за електромобили
« Отговор #15 -: Март 04, 2010, 05:12:11 pm »
"Сеат" представи електростудия
04.03.2010 09:44 Концептуалният модел IBE има вид на спортно купе, но е предназначен за икономична употреба в града

На международното изложение в Женева "Сеат" представи нов концептуален модел с електрическо задвижване.
От испанската компания определят IBE Concept, като динамичен автомобил с излъчване на спортно купе, предназначен за употреба в градски условия.
"Сеат IBE" е с 250 мм по-къс от новата "Ибиса", като общата му дължина достига 3,78 м. За сметка на това, моделът е широк 1,8 метра и е висок едва 1,22 метра.
Допълнителна динамика към излъчването на двувратия автомобил внасят характерния преден капак, 19-цоловите му джанти, както и диодните му предни светлини.
2+2 местният "Сеат" IBE е с изцяло електрическо задвижване, като максималната мощност на мотора е 102 к.с., а максималният въртящ момент е 200 Нм.
Концептуалният автомобил, тежащ само тон, е в състояние да ускори от спряло положение до 50 км/ч за 3,4 секунди, границата от 80 км/ч се достига за 6,3 секунди, а тази от 100 км/ч за 9,4 секунди.

От "Сеат" обаче са наложили известни ограничения- максималната мощност е "съкратена" на 68 конски сили, а максималната скорост на движение на 160 км/ч. Литиево- йонната батерия (18 kWh) гарантира автономно движение в рамките на разумното ежедневно движение.

Източник: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2814231
« Последна редакция: Октомври 13, 2010, 06:09:02 pm от vdomov »

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
Re: Новини за електромобили
« Отговор #16 -: Май 04, 2010, 04:21:52 pm »
Българинът е готов за електромобилите, но трябват инфраструктура и стимули
Гергана Тодорова
16 април 2010 11:12

Според чуждестранни експерти никак не е далече времето, когато електромобилите ще станат реалност на пазара. На Шестия международен форум за възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, на който Дарик е медиен партньор, фокусът попадна и върху нагласите на българите за покупка на електрически коли. Склонен ли е българинът да кара електрическа кола и пред какви предизвикателства ще се изправи този пазар в България? Ето какво каза Стоян Желев, председател на Асоциацията на производителите на автомобили и техните представители в България:

На мен ми се струва, че най-бързо електрическият автомобил ще навлезе на нашия континент, в общността, чийто член е и България. Това, което ще се случи, е, че през 2011 година започват лансиранията на първите серийни модели на електрически автомобили, дело на европейски и японски производители. През следващите години, до 2013-2015 година все повече такива автомобили ще навлязат на пазара и всички основни автомобилни производители до 2015-а ще имат такива модели в гамата си. Колко бързо ще навлизат тези автомобили на пазара зависи и най-вече от бързината, с която ще се изгражда подкрепящата това потребление инфраструктура.

Какво трябва да съпътства това потребление?

На първо място трябва да има зарядни станции и на второ място трябва да се осигури съответното законодателство, което да дава облекчения, стимули за купувачите на такива автомобили, защото очевидно е, че те като себестойност ще бъдат по-високи от класическите автомобили с вътрешно горене. Тази цена, за да може да бъде платена от клиента, бил той компания или частно лице, държавата би трябвало да осъществява своите регулаторни функции като му опрощава някакви данъци и му дава някакви преференции на друга тема като безплатни паркинги, както в Лондон примерно можете да карате в лентата за автобусите и да избягвате задръстванията и ред други преференции, които да мотивират потребителя да жертва класическите навици на потребление и на автомобил и да подкрепи иновативното, нещото, което е добре и за цялото общество.

Каква е средната цена на електрическия автомобил, с колко е по-скъп и колко пари ще спестява от гориво собственикът на колата.

Разликата се заключава не толкова в цената на самия автомобил, защото очевидно е, че цената на батерията е доста по-голяма. По-важното е цената за експлоатация, вие правилно отбелязахте колко се спестява от гориво. Освен от гориво обаче се спестява много и от поддръжка, защото електрическото задвижване предполага много по-малко износващи се части и респективно много по-малко системи, които да изискват поддръжка, ремонт, резервни части и така нататък. Реално изчисленията на експертите показват, че дори при сегашните цени на батериите и на електрическите автомобили, като в бъдеще тези цени ще падат, дори и сега в рамките на един три- до петгодишен период, първоначалната инвестиция, която е малко по-голяма, ще бъде компенсирана от намалелите разходи за гориво и поддръжка. Така че с около 10-15 процента ще бъде максимално разликата между единия и другия автомобил за същия клас, които обаче 10-15 процента ще бъдат определено икономисани в рамките на първите три години.

Казахте, че станциите са основната част от инфраструктурата. В какъв размер е инвестицията в тези станции и кой трябва да я направи?

Това трябва да бъде някакво публично-частно партньорство, защото само държавата или само общините не са в състояние да инвестират, тъй като всички знаем, че държавата и общината не са най-добрите стопани. За да бъде една такава система ефективна, тя трябва да има участие на частни капитали. За да стане бързо обаче, не може да се избегне държавно или общинско участие, за да предостави терените, за да предостави възможността за бързо развитие на тази мрежа. Без нейното бързо развитие не може да се ускори потреблението.

Какви са очакванията ви, смятате ли, че българинът е подготвен за една такава революция в ползването на автомобили?

Според мен българинът като потребител е много прогресивен и аз си мисля, че той е готов. За съжаление нашите законодатели не са готови, защото не са налице законите, който да стимулират едно такова потребление. Освен по-високата цена потребителят на електрически автомобили, на хибриден автомобил трябва да пожертва много от удобствата и навиците, които вече са създадени за потребление на един автомобил.

Например зареждането на бензиностанцията.

Не само това. Да не се замисля, когато тръгва на път дали е заредил догоре резервоара или не, кога трябва да зареди, защото знае, че винаги в рамките на няколко километра той ще открие бензиностанция, където ще може да зареди, дори да не е от веригата където той е абониран да кажем. Освен това, за да се зареди един електрически автомобил, трябва време. Тоест той не може да зареди за три минути, за колкото може да зареди на една бензиностанция, а минималното време за зареждане на електромобил по ускорена процедура е от порядъка на половин час. Това вече изисква този потребител да планира по-отдалеч своите пътувания, да бъде готов и да знае къде ще зареди до осъществяване на пълно покритие с такива зарядни станции, което едва ли ще стане за година-две.

Източник: http://lev.bg/view_article.php?article_id=38025

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
Re: Новини за електромобили
« Отговор #17 -: Май 04, 2010, 04:26:03 pm »
Шест електродвигателя за автомобили произведоха в Петрич, първи с ток потегли ван “Рено”
3 май 2010

Собственикът инж. Кирил Георгиев за първи път за читателите на “Струма” разкри: Тестовете преминаха успешно, с едно зареждане се изминават 80 км, спестяват се огромни средства

http://novatv.bg/bg/news/view/7310/2010/05/04/%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D0%B5-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82

Фирма “Екита” - Петрич, с президент инж. Кирил Георгиев, произведе първите 6 двигателя за електромобили. Първият вече е монтиран на ван “Рено”, 7-местен, тежащ над 2 тона. Така на практика е факт първият реновиран електромобил. Електродвигателят е монтиран на мястото на бензиновия двигател на реното. Автор на изобретението е собственикът на фирмата инж. Кирил Георгиев, който обясни:

Имам още пет произведени във фирмата ми електродвигатели. Предназначени са за членовете на националното сдружение ИКЕМ /Индустриален клъстър електромобили/, на което председател е петричкият предприемач и шеф на Стопанската камара в Благоевградска област Илия Левков. Заявки за електромобили има от благоевградската фирма “Ваник”, фирма “Дивен” от Лом, “Стратекс” от София и други.

Електродвигателите са произведени през последните няколко седмици, но са тествани внимателно и затова не е дадена гласност на достижението. През уикенда в присъствието единствено на репортер на “Струма” авторът на изобретението инж. Кирил Георгиев демонстрира електромобила “Рено”. Той е в движение. До няколко седмици може да започне серийно производство.

Акумулаторът се зарежда 4 часа след 80-километров пробег на автомобила. Електродвигателят може да се монтира на всички марки автомобили.

На първо време сериозен интерес проявяват собствениците на фирми и производствени цехове, които ежедневно зареждат обекти в района на община Петрич, с едно зареждане автомобилът може да се движи през целия ден и на практика се спестяват огромни средства за бензин. Седемместното рено, което е над 2 тона, харчи около 20 литра бензин на 100 км, а след монтирането на електродвигателя се движи за жълти стотинки. Кирил Георгиев обясни още, че зарядното устройство за акумулаторите е по подобие на това на мобилните телефони. Изразходва се малко количество ток и икономиите са сериозни.

Между 6 и 7 хиляди лева струва цялостното оборудване и монтиране на електродвигателя към автомобилите от различните марки. В България има изработени подобни двигатели, но тестовете са показали, че тези на петричката фирма са с най-добри показатели и са първите в Югозападна България. Любопитното е, че при отпуснат педал на газта двигателят работи като генератор и зарежда батериите. Абсолютно безшумен е, екологичен и според Георгиев е двигател на бъдещето. В много от страните, в които е бил по света, по пътищата има изградени специални електростанции, където се зареждат подобен род автомобили.

Освен електродвигатели фирмата произвежда и зарядни устройства за тях.

Източник: http://www.struma.com/biznes/shest-elektrodvigatelya-za-avtomobili-proizvedoha-v-petrich-purvi-s-tok_7862/
« Последна редакция: Октомври 13, 2010, 05:54:07 pm от vdomov »

Неактивен vitan

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 856
 • Рейтинг: 18
 • return (-1); // dV/dt=3,4kV/us
Re: Новини за електромобили
« Отговор #18 -: Май 31, 2010, 06:26:46 pm »
“Тойота” и “Тесла” обединяват сили за електромобила: http://www.monitor.bg/article?id=246160

Цитат
Японската компания "Тойота" и американската "Тесла" сключиха стратегически алианс. Целта на двете фирми е да развиват с общи сили производството на електромобили. "Тесла" вече подготвя серийния монтаж на едноименното спортно суперкупе, за което "Монитор" писа. Американските конструктори работят в момента над втори по-масов сериен модел, който ще бъде хетчбек с електрическо задвижване.

Ръководствата на двете компании се надяват, че съвместната им работа ще позволи по-бързо да бъдат разработени и усъвършенствани електрическите технологии. Налагането на общи стандарти при производството на електромобили също ще помогне на японско-американския алианс да играе водеща роля на един пазар с голям потенциал за растеж. За "Тойота" сътрудничеството с "Тесла" ще даде шанс да отвори отново завода си в Калифорния, който прекрати производството заради намалелите от икономическата криза автомобилни продажби.

За да получи достъп до технологиите на "Тесла" "Тойота" купи акции за 50 млн. долара на американския си партньор, информира Bloomberg. От своя страна "Тесла" също ще получи изгода от стратегическото сътрудничество с "Тойота", тъй като ще стане един от доставчиците на части и агрегати за японския автомобилен гигант. По всяка вероятност и разработените за купето "Тесла" литиево-йонни акумулатори ще заместят по-маломощните никел-метал-хидридни батерии, които се монтират на хибридните модели на "Тойота".

Новият алианс, който бе кръстен шеговито "Теслайота", ще помогне на японската компания да се противопостави на американския пазар на силни конкуренти като "Нисан" и "Дженерал мотърс".
« Последна редакция: Юни 02, 2010, 09:07:16 am от altium »

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
Re: Новини за електромобили
« Отговор #19 -: Септември 03, 2010, 12:46:16 pm »
Зарядни станции за електромобили - от догодина и у нас
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3237291
« Последна редакция: Октомври 03, 2010, 09:58:58 pm от altium »

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
Re: Новини за електромобили
« Отговор #20 -: Септември 06, 2010, 04:11:19 pm »
Електрическа триколка с 200 к.с. от Epic Electric Vehicles
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=581530
« Последна редакция: Октомври 03, 2010, 09:53:11 pm от altium »

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
Re: Новини за електромобили
« Отговор #21 -: Октомври 03, 2010, 12:14:43 am »
Ситроен Survolt vs Agni Z2: Дуел между изцяло електрически кола и мотор.

http://www.youtube.com/watch?v=jz8yut7dSWQ

Прикачените снимки допринасят за по-ефектен и приятен изглед на постовете...
Altium
« Последна редакция: Октомври 03, 2010, 09:57:11 pm от altium »

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
Re: Новини за електромобили
« Отговор #22 -: Октомври 13, 2010, 05:19:23 pm »
13 окт 2010, 16:13 Лансирането на хибрида "Волт" създаде PR проблем за "Дженерал мотърс"

http://dnevnik.bg/pazari/companii/2010/10/13/976197_lansiraneto_na_volt_suzdade_pr_problem_za_djeneral/

23.10.10 16:45 Тролей за всеки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=651818

26 Октомври 2010, 17:34 Audi A2 направи пробив

http://banks.dir.bg/2010/10/26/news7332856.html
« Последна редакция: Октомври 27, 2010, 09:02:56 pm от altium »

Неактивен vitan

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 856
 • Рейтинг: 18
 • return (-1); // dV/dt=3,4kV/us
Re: Новини за електромобили
« Отговор #23 -: Октомври 28, 2010, 10:02:21 am »
Измислиха нова система за безжично зареждане на електромобили: http://www.cars.bg/autonews/technologies/610
"Две водещи електрически компании разработват революционна технология за безжично зареждане на електромобили и плъг-ин хибриди.

Delphi Automotive и WiTricity Corp разработват иновативната система съвместно. Източникът на електроенергия ще бъде монтиран на пода на гаража, а приемникът ще бъде позициониран на пода на колата. Когато паркирате, тя ще започва автоматично да се зарежда. Според производителите системата ще е по-надеждна в сравнение с индукционната, която се изполва в момента.

Шефът на WiTricity Ерик Жилер сподели, че новата система може да трансферира над 3300 вата, напълно достатъчно за зареждане на акумулаторите в електромобил, и то за същото време, за което ще се заредят при свързване в стандартна електрическа мрежа. Засега няма информация кога тази революционна технология ще се появи на пазара."

Дали пък не е на Тесла принцип за безжично предаване на енергия ? :)
« Последна редакция: Октомври 28, 2010, 10:03:53 am от vitan »

eltransbg

 • Гост
Re: Новини за електромобили
« Отговор #24 -: Декември 04, 2010, 03:03:37 pm »
Изцяло електрическия Nissan Leaf бе обявен за автомобил за 2011 на Европа  8)
Повече в нета или на адрес:
http://www.digital.bg/novini/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0-nissan-leaf-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-2011-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-news19031.html

Неактивен prp

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 191
 • Рейтинг: 85
  • Free Gary McKinnon
Re: Новини за електромобили
« Отговор #25 -: Януари 25, 2011, 04:02:48 pm »
Volt производствена версия

Предвиден да се лансира през 2010, Chevrolet Volt e изцяло нов клас автомобил – Е-REV (Extended-Range Electric Vehicle – електромобил с удължен автономен пробег). Volt ще промени света.
Chevrolet Volt – първият в света

Volt е първият автомобил в изторията, който използва електроенергията като основен източник за задвижване, благодарение на 16 кВт T-образна литиево-йонна батерия.

Напълно зареден, Volt може да измине 60 км, като използва само електроенергия. След това удължаващ пробега двигател (работещ с бензин или Е85 етанол) генерира допълнителна енергия, която зарежда батерията.

Можете напълно да заредите Volt за по-малко от 3 часа, като просто го включите в стандартен 230v контакт.

Само вижте тези факти:

    * Пестите гориво
      Шофьорите на Volt, които изминават 100 км дневно, могат да спестят 2100л гориво на година.
    * Пестите средства
      Пълното зареждане през нощта може да стува по-малко от 1 Евро.
    * Работа
      Volt има мощност от 150 к.с. и максимална скорост 161 км/ч. Заради електроенергията, която осигурява незабавен въртящ момент, ускорението е много голямо – 100 км/ч за 8,5 сек.

Аеродинамичен дизайн

Прекарахме хиляди часове тествайки Chevrolet Volt, за да го направим колкото се може по-аеродинамичен. По-заоблената предница, плавните ъгли, задният спойлер и наклонените предно и задно стъкло помагат за намаляване на челното съпротивление.
Volt - интериор

Отвътре ще откриете течно-кристален дисплей, тъч скрийн инфо-аудисистема, USB/Bloototh връзка. Всичко това го прави най-модерния интериор в гамата на Chevrolet. Освен това има и предостатъчно място за четирима пътници, плюс богата гама цветове и нива на оборудване.

За да научите повече за Volt и за да сте винаги информирани за най-актуалните ревюта, посетете www.gm-volt.com/about.

И още:
Цитат
Chevrolet Volt е по-икономичен от очакваното
GM са "излъгали"
От американското автомобилно списание Motor Trend са направили независим тест на Chevrolet Volt, като твърдят, че са постигнали впечатляващия разход на гориво от 1.85 л/100 км.

http://www.rs-auto.bg/reviews/article/13011/chevrolet-volt-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE/
« Последна редакция: Март 14, 2011, 06:24:51 pm от altium »

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
Re: Новини за електромобили
« Отговор #26 -: Февруари 08, 2011, 03:10:33 pm »
http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2011/01/31/1034432_bulgarska_razrabotka_prevrushta_kolata_v_elektromobil/
Българска разработка превръща колата в електромобил срещу 8000 лв.


http://www.e-plovdiv.com/podr.html?id=7910
Новият електромобил Форд Фокус зарежда за 4 часа в домакински контакт


http://www.economynews.bg/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0-news15181.html
Електромобил от Стара Загора

http://3e-news.net/ecology/news-ecology/item/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5.html
McKinsey: Големите градове ще направят революцията на електромобилите


http://www.marica.bg/show.php?id=44608
Маршрутките в Пловдив на ток
http://www.economynews.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-bg-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0-news9639.html
Първият BG товарен електромобил на пазара


http://www.motoavangard.com/category/news_category/zeleni/
Конференция за електромобилите, София - 10-11.02.2011г.

Конференция на тема “Електромобилите – предизвикателства на новата мобилност” ще се проведе в столицата на България, София между 10 и 11 февруари 2011г.
Наред с пропагандирането на икономичния начин за предвижване конференцията си поставя за цел да отговори и на редица въпроси като:
- Как тези возила ще бъдат пускани на пазара?
- Как ще се прави тяхната стандартизация?
- Каква инфраструктура трябва да бъде изградена за ползването им?
- Как ще се рециклират акумулаторните им батерии?
както и много други…
От официалния сайт на конференцията:
http://electromobili.bg/?lang=bg Начална страница на сайта за конференцията за електромобили.

може да се регистрирате за участие:
http://electromobili.bg/?page_id=7&lang=bg Форма за регистрация.

Както и да разгледате програмата на конференцията:
http://electromobili.bg/?page_id=5&lang=bg Програма на конференцията за електромобилите.


http://www.dnes.bg/technology/2011/02/09/zafer-luksozna-el-kola-za-20-hil.110861
Zafer – луксозна ел. кола за $20 хил.


http://www.standartnews.com/news/details/id/94097/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B8%D0%B7-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F
Коли на батерии тръгват из София
Експерти нищят проблемите на сектора на конференция в столицата


http://www.standartnews.com/news/details/id/94160/%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8
Държавата ни дава пари за електромобили
Зареждаме безплатно батериите 3 г., ползваме данъчни облекчения


http://money.bg/news/id_2037017688
Китайска компания предлага електрически автобуси за София


http://www.standartnews.com/news/details/id/94329/%D0%97%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE
Зареждаме колата до мола и метрото
В София слагат 5-10 колонки за електромобили


http://money.bg/news/id_643506707
България е една от 9-те в ЕС, които внедряват електромобилите

http://news.ibox.bg/news/id_2081069043
България възражда производството на електромобили?


http://www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/u-nas/story/888188200-Zapochva_forumat_Elektromobilite_%E2%80%93_predizvikatelstva_pred_novata_mobilnost.html
Правителството ще се ангажира с помощ за производството на електромобили

http://www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/u-nas/story/694919851-Poniski_danatsi_ako_karate_kola_na_tok.html
По-ниски данъци, ако карате кола на ток

http://dnes.dir.bg/news/elektromobil-7983543?nt=6
Правят електромобили в Стара Загора
« Последна редакция: Февруари 12, 2011, 07:07:04 pm от vdomov »

velstar

 • Гост
Re: Новини за електромобили
« Отговор #27 -: Февруари 09, 2011, 03:19:46 pm »
Tesla Motors са лидери в електро-автомобилостроенето. Ето моделите им http://www.teslamotors.com/  goelectric  и http://www.teslamotors.com/models. А на този сайт, ще намерите филм за съдбата на електромобилите произведени в General Motors:   http://www.kolibka.com/2.html  влезте в секция технологии, на 6-та страница свалете филма Who Killed The Electric Car? / Кой уби електрическата кола? (2006).
« Последна редакция: Февруари 09, 2011, 03:34:14 pm от altium »

eltransbg

 • Гост
Re: Новини за електромобили
« Отговор #28 -: Март 24, 2011, 11:54:12 am »
Ето и още един филм, продължение на Who killed the Electric car от 2006та - Revenge of the Electric car / Отмъщението на Електрическата кола


Още може да се прочете от:
http://ev-bg.com/wordpress1/archives/422
или от официалния сайт на филма
http://www.revengeoftheelectriccar.com/

piron45

 • Гост
Re: Новини за електромобили
« Отговор #29 -: Април 18, 2011, 05:20:46 pm »
На хоризонта се появи интересен български сайт, предлагащ електромобили, с гръмкото име "ПЪРВИТЕ И ЕДИНСТВЕНИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ГРАДСКИ АВТОМОБИЛИ В БЪЛГАРИЯ" - http://www.greenbo.bg/Само не се разбра дали се произвеждат в БГ или се внасят. На пръв поглед впечатлението е добро. :)

http://www.youtube.com/watch?v=iIsNHXpHd3c - видео на Greenbo електромобил

Няма нищо българско в тези коли. Всеки може да си ги купи от първоизточника - братята китайци. Ето ви линк

http://baoyaev.en.made-in-china.com/

Питах за цена на три модела и са около 7000$
Така че може да им слагат каквито си искат имена, но количките са си все същите. Колко са добри не знам , ако някой се престраши да си купи нека каже.