Автор Тема: Двигател и компресор на Ангел Недев  (Прочетена 9851 пъти)

Неактивен getca

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 768
 • Пол: Мъж
  • http://analogov.com
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=482866
11 години нашенец опитва да пробие със супердвигател

За втори път след десетилетия на световен застой българин предлага принципно нова схема на двигател с вътрешно горене (първият е Стефан Стоянов). Това ще е петият тип двигател в света след бензиновия на Ото (1876 г.), дизеловия (1901 г.), роторния на Ванкел (1957 г.) и зъбно-сегментният на Стефан Стоянов (80-те).

В далечната 1999 г. “Труд” писа за изобретателя Ангел Недев и неговата идея за принципно нов двигател с вътрешно горене. Тогава той донесе със себе си в редакцията само малък метален модел, който демонстрираше необикновената кинетика на изделието. В него не се виждаха нито познатите цилиндрични бутала, нито обичайния коляново-мотовилков механизъм за превръщане на постъпателното им движение във въртеливо.

Устройството нямаше нищо общо и с роторния Ванкелов двигател. “Използвал съм известния от теоретичната механика кулисен механизъм”, обясни инж. Недев.

От пръв поглед върху машинката му разбрахме, че българин е на път да предизвика истинска световна революция в двигателостроенето. И се заехме не само да популяризираме изобретението на Ангел Недев, но и да му помогнем то да си пробие път. Заедно с него отидохме да търсим съдействие в тогавашното Министерство на икономиката. Но, както можеше да се очаква, чиновниците не реагираха адекватно. Официално му отказаха, а неофициално го гониха по стълбите с настойчиви предложения да му прикачат съавтори. Той, разбира се, отказа.

11 години по-късно след дълго ходене по мъките, Ангел Недев вече е напреднал значително в реализирането на делото на живота си. Преодолял е първия етап от появата на всеки нов двигател - създаването му във вариант на компресор. И се е получила уникална машина. Специалистите я определят като “иновационен компресор, лесен за производство, превъзхождащ всички известни световни марки със значително по-ниската си консумация на енергия”.

Сравнението с мерцедеса на компресорите в света - винтовия, е определено в полза на компресора на Недев. Той не само е с близо 20% по-икономичен, но е и способен плавно да променя подаваното налягане - свойство, недостъпно за конкурентните модели. Машината има положителна рецензия от Техническия университет в София. Производството й не е сложно, себестойността й е такава, че на пазара може да се появи на двойно по-ниска цена от конкурентните модели.

В Центъра за изпитване и европейска сертификация, където трябвало да се измери налягането на представения прототип на компресора, в началото погледнали с недоверие на малката сребриста машинка, която Ангел Недев донесъл. “Това нещо ще проработи ли изобщо?”, попитал го лаборантът и се приготвил да присъедини към него манометър, отчитащ до 8 атмосфери налягане, тъй като таванът, който достигат серийните компресори, е 7-7,5 атмосфери. “Сложете по-голям, този няма да издържи!”, посъветвал го с усмивка изобретателят. Така и излязло. Прототипът вдигнал 20 атмосфери налягане. Направили замерването, като развъртели компресора до 1650 оборота в минута. А той може да понесе и много над 5000 оборота, което ще подобри още повече резултата му, твърди изобретателят.

Резултатите от сертифицирането потвърдили, че компресорът спокойно може да се доразвие в невиждан до момента компактен и мощен двигател с вътрешно горене, тъй като компресията на бензиновите мотори по принцип е от 9 до 13 атмосфери, а на дизеловите - между 21-23 атмосфери. “На практика съм готов с конструкцията и на двигател - ще добавя само подаване на гориво и запалване”, твърди изобретателят.
« Последна редакция: Септември 24, 2011, 09:53:52 pm от altium »

jhonjhon

 • Гост
Re: Двигател и компресор на Ангел Недев
« Отговор #1 -: Май 19, 2010, 09:17:33 pm »
Чувал съм за този двигател още преди 10 години и се възхищавам от упоритостта и вярата на Ангел Недев. За съжаление, системата на патентна защита не функционира ефективно за самите изобретатели. Получаването и поддържането на патент вече е непосилно скъпо за сам човек, та дори и за група от съмишленици. Парите свършват бързо, а още е далеко пазарно приложимото изделие. Това не е проблем само на България. Утвърдените фирми не са много ентусиазирани от революционни новости. Вярвам, че в бъдеще ще се създадат по-ефективни бизнес форми за разработване и въвеждане на иновативни проекти. Това може да се окаже добър шанс за България, колкото и невероятно да звучи в момента.

А ето патента на Ангел Недев:
« Последна редакция: Юни 02, 2010, 10:50:08 am от altium »

Неактивен piton2012

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 274
Re: Двигател и компресор на Ангел Недев
« Отговор #2 -: Януари 21, 2014, 04:24:43 pm »
Някой знае ли нещо ново по тази тема?

Неактивен svetlio760

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 521
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: Двигател и компресор на Ангел Недев
« Отговор #3 -: Януари 25, 2014, 08:07:16 pm »
Абре, хора, някой от тези дето е изтеглил пидиефа и знае английски успява ли да схване принципа и да даде схема? Аз отчасти долових по нещо, но много недостатъчно, а темата е интересна! :-[