Автор Тема: Улични лампи от Philips черпят мощ от вятъра и Слънцето  (Прочетена 5845 пъти)

vitan

 • Гост
Когато се вкара акъл някъде нещата се получават: http://it.dir.bg/2010/02/25/news5939282.html (вижте картинката)

Уличните лампи са изключително важни за всяко населено място. Те трябва да са не само красиви, но и да не харчат прекалено много енергия. От Philips Design са се погрижили за това с ново предложение - улични осветителни съоръжения, които работят с енергия от Слънцето и вятъра.

Sustainable City Lights имат още една интересна възможност, която подпомага икономията на електричество - те се включват само тогава, когато усетят приближаването на живо същество. Икономисана от тях електроенергия се пренасочва към други възлови точки в града. Освен това лампите са красиви, много красиви и наподобяват големи, нежни цветя.

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re:Улични лампи от Philips черпят мощ от вятъра и Слънцето
« Отговор #1 -: Февруари 25, 2010, 10:00:53 am »
Не съм съгласен. Тези улични лампи сигурно си произвеждат 50-100 вата. Използването на конвенционалните източници по този начин ми се струва твърде неразумно (под конвенционални разбирам вятър, слънце, вода...).

За да се постигне някакъв резултат трябва да се изгради твърде сложна инфраструктура, да се използват скъпи съоръжения- и това за идея със доста съмнителен резултат.

Гледах филмче за Норвегия, където се опитват да наложат изцяло възобновяеми енергоизточници. Та целта беше всички да карат електромобили- следобед, когато колата е паркирана- да отдава ток в мрежата в пиковите часове. Всякакви такива идеи може и да са възможни за изпълнение, но според мен са абсурдни.

В съседния двор има захранвани от слънцето нощни лампи (със светодиоиди), които въобе не осветяват.
В София- на краищата на "гърбавия мост" (още го наричат моста на влюбените) сложиха едни високи светодиодни лампи, които според мен пак се захранват със слънчева енергия.

Просто ми е интересно енергията на колко лампи трябва да изконсумирам, за да си топля къщата примерно (3*3 кВ радиатори, 1*750 вт- без другите електроуреди). Те енергото в Драгалевци с нормалната мрежа не могат да се оправят, камо ли с някоя по- интелигентна и модерна.

vitan

 • Гост
Re:Улични лампи от Philips черпят мощ от вятъра и Слънцето
« Отговор #2 -: Февруари 25, 2010, 10:45:39 am »
Принципно си прав, но аз мисля подобно на В. Шаубергер. Той казва, че прекаленото осветяване на почвата е вредно за кръговрата на водата. А тя (водата) е кръвоносната система на земята. Промени в климата? Ето една от причините в световен мащаб.

За мен лично ми е достатъчно и слабо осветление нощем. Колкото да се вижда. Иначе лукса нощем да се вижда като денем струва не само пари.

Неактивен eclipse

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 25
Re:Улични лампи от Philips черпят мощ от вятъра и Слънцето
« Отговор #3 -: Февруари 25, 2010, 11:05:31 am »
Да, Филипс отдавна и сериозно работят върху осветителната техника и това не е никак ново. Интересно че Дир.бг са закъснели с няколко десетки месеца да пуснат новината. Тези същите осветителни тела на снимката до колкото си спомням се разтварят както листенца на цвете... така през деня събират слънчева светлина със соларни панели. Филипс имат не една такава разработка. И не виждам нищо лошо от такива автономни осветителни тела които през деня си събират цялата необходима енергия за да светят цяла нощ... а може и да са навързани в обща мрежа за по-оптимално разходване на енергията, но така разходите пък стават вече доста.

vitan

 • Гост
Re:Улични лампи от Philips черпят мощ от вятъра и Слънцето
« Отговор #4 -: Февруари 25, 2010, 11:19:28 am »
Доста добре. Но тия не страдат от липса на пари - на запад. А и след време нещата се изплащат и носят печалба/икономия.

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 804
Re:Улични лампи от Philips черпят мощ от вятъра и Слънцето
« Отговор #5 -: Февруари 25, 2010, 01:30:34 pm »
Изглежда модерно и "Зелено" но истината е, че по този начин не помагаме на природата, а на егото си, поради изключително ниската иконо-техническа ефективност. Мой колега работи по подобен проект спонсориран от общината тук, от година и половина (PhD), и когато му разгледам анализа, излиза че няма файда, освен визуалната. Много по-ефективно е да се създадат единични производствени единици с малко по-голям мащаб, били те фотоволтаици или вятърни конвертори, които да доставят енергията до осветителните тела. По този начин увеличаваме главоломно ефективността, но намаляваме визуалната мастурбация.  :P

Абсолютно съгласен.
Ако трябва да направим оценка за въздействието върху околната среда за тези технологии /пластмаси, фотоволтаици, акумулатори, киселини и т.н./, в зависимост от тяхната ефективност, ще се окаже, че те просто са само една реклама за наливане на инвестиции в западните икономики, нищо повече. За природата загубите ще са повече от ползите.

Истината е само във ФРИИ ЕНРДЖИ! :D