Автор Тема: Rotoverter  (Прочетена 89415 пъти)

MSN

 • Гост
Re: Rotoverter
« Отговор #15 -: Януари 20, 2008, 11:27:35 pm »
Цитат
вход 11,85В * 6А = 71,1 Вт. Изход 226В*0,46А=103Вт. или 71,1 Вт - входна мощност и 103 Вт. изходна мощност.
КПД 103/71,1 = 1,45 или 145%


Здравейте!
Так измерять  полную мощность на переменом токе, как это делает teofilius,  - нельзя.
Нужно измерить угол сдвига между током и напряжением и полная мощность вычисляется P=U*I*cos_f.
Поэтому заявленного КПД=145%  в этой схеме нет.

ppg

 • Гост
Re: Rotoverter
« Отговор #16 -: Януари 21, 2008, 12:58:51 am »
Да допълня само поста на Теофил с още малко инфо относно използването на конфигурацията двигател->генератор: http://cm001.narod.ru/index/publik/generator.html

mimo77

 • Гост
Re: Rotoverter
« Отговор #17 -: Януари 24, 2008, 09:36:01 am »
Някои правил ли е опити, при които в схемата да включи някакъв полезен товар - например лампа или някакъв друг консуматор?

Неактивен hermes

 • Неактивен
 • Публикации: 6
 • Рейтинг: 1
Re: Rotoverter
« Отговор #18 -: Март 19, 2008, 01:50:19 pm »
За да се изчисти вън от всякакво съмнение че се е получило КПД>1, е необходимо абсолютно точно да се измери мощността - P, като се отчете фактора косинус фи, както е при променливия ток, вслучая както го е описал руснака MSN. Ако искаме да сме 100% сигурни, че сме получили КПД>1 е нужно да преобразуваме променливия ток и напрежение в право и постоянно - на изхода. По този начин ще избегнем фактора косинус фи, и той нама да ни притеснява, че сме получили КПД>1!!!
Теофиле, схемата която си дал - сложи автомобилен алтернатор който ще бъди задвижван от електромотора и измери от алтернатора мощността при активен консуматор. През консуматора ще протече ел.ток който ще бъде постоянно и право и напрежението също постоянно и право - тогава измери тока и напрежението. Интересно дали тогава измерената мощност на изхода ще бъде по-голяма от входната мощност след като сме отстранили фактора косинус фи? Тогава всякакво съмнение ще отпадне за постигнатото КПД>1.
Дали автомобилния алтернатор произвежда право и постоянно напрежение и ел.ток?!

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 706
 • Рейтинг: 125
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Rotoverter
« Отговор #19 -: Март 20, 2008, 02:14:06 am »
Здравей Хермес! Напълно съм съгласен с теб и при първа възможност ще направя опит с автомобилен алтернатор или друг вид генератор като ще изправя изходната мощност , но за сега не разполагам с такъв и не че немога да се снабдя но съм съсредоточил усилията си върху един от моите варианти с постоянни магнити и бобини които са неподвижни едни спрямо други а между тях се движи ротор от магнитопроод който периодично изменя интензивноста на магнитния поток от постоянните магнити спрямо бобините. 
  За резонанса смятам че е по добре ако разполагам с двигател с навит ротор (асинхрононен) но в тия направления се работи доста затова предпочитам повече да експериментирам със собствени идеи, отколкото да копирам направеното от други което в по-голямата си част не работи, но е полезна информация защото ни дава някои идеи...

Неактивен Петър

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 168
 • Рейтинг: 12
Re: Rotoverter
« Отговор #20 -: Март 20, 2008, 10:54:21 am »
Добър вариант е да си намерите генератор от ВАЗ (ЛАДА). Той е променливотоков трифазен с вграден изправител. Евентуално може да се добави кондензатор. Ето и параметрите - Uном =12V , Iном = 42A при 5000 мин-1, Umax = 14V , Imax = 53A. Номинална мощност - 500 вата, максимална - 580.

Неактивен hermes

 • Неактивен
 • Публикации: 6
 • Рейтинг: 1
Re: Rotoverter
« Отговор #21 -: Март 20, 2008, 11:54:42 pm »
Да алтернатора (генератор) от ВАЗ (ЛАДА) е добър вариант, от гледна точка на няколко неща: От една страна - че е ефтин, и лесно може да се намери от някаква морга, от друга страна е бавнооборотен на 5000 оборота в минута (за разлика например от VW, Opel - 10000 обор. в минута минимум), защото оборотите на електромотора са не повече от 3000 в минута, не че има значение да се изчисли точно КПД-то, но за да се получи такова напрежение, което да се подаде на входа... Ако се цели да се затвори Входа с Изхода изобщо ...  ще трябва да се внимава с дозирането на изходната енергия на алтернатора при подаването му към акумулатора (даже при махнат акумулатор) в противен случай енергията ще нараства - докато изгорят всички части от самовъзбуждане и неконтролируемо нарастване на енергията. Разбира се това дозиране на подаващата от изхода към входа енергия ще трябва да се контролира от КОНСУМИРАНАТА полезна енергия - която е ЦЕЛТА.
 Как обаче ще получим желаното напрежение да е достатъчно на изхода при положение че алтернатора се върти с 3000 обор. в минута (дори по-малко), като алтернатора е предназначен например от ЛАДА за 5000 оборота?? Ако се мисли, че може да се повишат оборотите на алтернатора който е вързан към електромотора например от 3000 към 5000, като между тях се постави ремъци, шайби или запчатки вдигащи скоростта но понижаващи силата на въртене, това ще е НАПРАЗНО тъй като тези механични преобразователи на скоростта само ще намалят КПД-то на предаване на енергията ( породени от триене, съпротивление, усукване и др.). Мисля, че решението според мен е такова!
Алтернатора дава ПРОМЕНЛИВО трифазно (от ЛАДА) напрежение което обаче се изправя от диодите и става право след тях (изправя се). След като се изправи от диодната Грец група на двете клеми може да се постави успоредно изглаждащ кондензатор - това допълнително ще повиши напрежението и изглади пулсациите. КОНДЕНЗАТОРИ могат да се поставят и преди изправителната диодна Грец група -ПОСЛЕДОВАТЕЛНО на всяка фаза като се поставят еднакви КОНДЕНЗАТОРИ с такъв капацитет, че да се получи РЕЗОНАНС по напрежение. Това още веднъж ще повиши енергията и то КАЧЕСТВЕНО.
 
Има разбира се алтернатори работещи и с по-малка скорост като на трактори, комбайни и др. Може и те да се ползват, но най важното от всичко е АЛТЕРНАТОРИТЕ да имат ГОЛЯМО - КПД.  КПД-то е НАЙ-ВАЖЕН критерий, към всичко което се изполва за части и предаване на енергия.
« Последна редакция: Март 21, 2008, 12:11:36 am от hermes »

Неактивен Петър

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 168
 • Рейтинг: 12
Re: Rotoverter
« Отговор #22 -: Март 21, 2008, 08:41:09 am »
Не е толкова важно дали оборотите са 3000 или 6000. Сега гледам характеристиката на генератора. Разликата е по-малко от 10А. При 3000-около 36А, при 6000-около 43А. Също така не представлява проблем да се вдигнат оборотите-прави се шайба със съответното отношение. КПД на ремъчните предавки е не по-малко от 95% !!. Не е задължително да се вкара в резонанс и алтернатора. Може само задвижващия мотор, като се предполага, че допълнителната енергия ще покрие загубите от триене и т.н. и ще може да се върне обратно-т.е. да се затвори кръга. Работя по въпроса от известно време-ако има успех ще пиша.

Неактивен hermes

 • Неактивен
 • Публикации: 6
 • Рейтинг: 1
Re: Rotoverter
« Отговор #23 -: Март 31, 2008, 02:14:51 pm »
Кое е най-доброто от практична гледна точка да се използва генератор или динамо? Понеже при генератора няма магнити а електромагнити и е нужно допълнителена енергия да се използва, докато при динамото не е нужна допълнителна енергия за да се създаде магнитно поле, защото има постоянни магнити. Но доколкото знам съвременните автомобили имат генератори ... дали тяхното КПД е по-голямо от КПД-то на динамото.
Май всичко трябва да се пробва на практика ... но трябва да се охарча значително докато намеря необходимата комбинация - дали генератор или динамо да ползвам за да изкарвам на изхода по-голямо КПД от входа...

mi68

 • Гост
Re: Rotoverter
« Отговор #24 -: Май 01, 2008, 01:11:55 pm »
При паралелен резонанс(резонас на токове) е извесно,че токът е Q пъти по-голям от входния ток и тук не важи 2 з-н на Кирхоф за възела.Q е качествен фактор и зависи от L
и C.При двигатели Q е от 2 до 8 т.е. КПД от 200 до 800% като се вземат загубите КПД пада.
L зависи от честотата и при повишена честота примерно 300Хц ще има по-големи ефекти.
За производство на ток по добре е да се използва резониран трансформатор но проблем е
поддържането на резонанса при променлив товар и слънчевата активност ще влияе и ще дестабилизира.Обратната връзка трябва да е много дълбока.Всеки трябва да провяви творчество.

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 322
 • Рейтинг: 122
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: Rotoverter
« Отговор #25 -: Май 01, 2008, 10:45:03 pm »
mi 68 какво ще кажеш за загубите в магнитопроводите,коите се повишават пропорционално с честотата докато не се достигне предела на насищане на материала(сплавта) ?

mi68

 • Гост
Re: Rotoverter
« Отговор #26 -: Май 02, 2008, 09:43:54 pm »
Забележката е правилна трябва грамотно да се оразмери с-мата.При микро машините до1кВт имаме голямо R,L голяма въздушна междина и cosфи.При резонанс величините са
свързани R,L,C,F,A.L,C,F са свързани с ф-ла на Томпсън;R,F,A са свързани с граничната
честота на колебания(долна);горната е свързана с L.А е свързано с Q съответно и вълново съпротивление.При сериен резонанс(ако генератора е нискоомен/силен ток;количество) напрежението(качество) се увеличава Q пъти;Q най-вече зависи от L.
С увеличаване на А(напрежението) енергията в паразитния капацитет в L се увеличава квадратично и резононсът става токов.С промяна на тока(товара) резоноса бяга и трябва
да се мести С.Ако час от L се замени с бифилярка се получава така наречената трифилярна намотка с-мата става по-устойчива от към товара.При средни и големи машини L,R са с малки стоности имаме въздушни междини от 0,2 до1мм(за всички машини) и импедансът е нисък за това трябва да се повиши F
иначе нищо няма да се получи.Ел машини са и трафовете така,че с 2 трафа с-ма Грец 1траф със средна точка 2ключа 1сериен кондензатор се получава по-елегантна с-ма с огромни възможности за игра с F.
 
« Последна редакция: Май 02, 2008, 10:08:03 pm от mi68 »

Неактивен tobo1

 • Активен
 • **
 • Публикации: 242
 • Рейтинг: 42
Re: Rotoverter
« Отговор #27 -: Юни 11, 2011, 06:43:29 pm »
Надявам се да съживя темата, понеже попаднах на интересна информация ето тук:
http://www.whynot.net/ideas/4271
Интересното е в мненията (дясната колонка) от gentex, Jul 18 2010, което гласи:

Цитат
.... Ihad a machine shop and a ten horse three phase converter i back wired it to run on single phase and produce two phases back not hard to do you just have to stat it on three phase first.It is called a rotary phase and will maintain a constant power curve as long as you dont go over your amp rating [ by the way it is ilegal to draw from a utility to do this.] anyway I have built a generator/motor that dose NOT follow any laws of thermodynamics. All righty then testing under load not a bench test which tells that you will only reach an average of less than Q when in operation,under load with my proto type I average 2.7 kw. It HAS BEEN RUNNING FOR THREE MONTHS NOW!!!! UNDER A LOAD!!!
gentex, Jul 18 2010


Моля също така експериментиращите да споделят най-доброто до което са достигнали (може и на лично съобщение).
« Последна редакция: Юни 11, 2011, 08:50:30 pm от tobo1 »

Неактивен svetlio760

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 403
 • Рейтинг: 65
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: Rotoverter
« Отговор #28 -: Юли 04, 2011, 02:20:01 am »
Всичко описано до тук и видяното на линковете предполага реално работещ модел! Аз не съм специалист и имам само един въпрос, надявам се уместен- възможно ли е моделът да се сложи в електромобил и да замести акумулаторите?

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 664
 • Рейтинг: 245
Re: Rotoverter
« Отговор #29 -: Април 04, 2012, 04:12:05 pm »

При използване на мрежово захранване постигнах и по добри резултати от тези при инвертора:

вход - 100В*1,37А=137Вт.   изход - 268В*1,37А=367Вт. или КПД = 2,67 =267% 

при други параметри на кондензатора за резонанс: вход 124В*2,7А=334Вт.  изход - 310В*2,7А=837Вт. или КПД = 2,50 = 250%
 

При всеки експеримент се използва последователен резонанс (последователно свързване между конедензатора и двигателя) спрямо захранването от входа.   
Принципа наречен Ротовертер е възпроизведен успешно и многократно.


teofilius, а пробва ли да самозахраниш, защото така ще се елиминират всички възможни грешки в измерванията на синусоидалните мощности?

Тази установка може да се реализира аналогично с резонансен трансформатор, така ще се избегнат механичните загуби и шума от лагерите. Ако първичната се вкара в резонанс, без значение от кой вид, то следва във вторичната да получим по-голямо КПД - за което аз съм убеден, че няма да стане.

Ако в крайна сметка този Ротовертер/класически перпетум-мобиле/ работи и проблемът е поддържането на резонанса при променлив товар, то това би могло да се разреши елементарно, като се използва променливотоков инвертор с АПЧ, впрочем като при Капанадзе.

Поздрави!