Автор Тема: Качер на Бровин - интересен режим на работа на транзисторите  (Прочетена 52191 пъти)

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 563
 • Рейтинг: 211
Абстрахирах се от всичко, което съм учил и чел и докарах едно, към едно осцилограмите на Акула на фенерчето. Не съм правил още опит за самозахранване, че стана вече 2 часа през нощта, но и това ще стане тези дни. Оказва се, че на почти всеки ферит от ТХО на телевизор може да се получи ефекта на раздвижване на домените, както показва Акула на видеото. Оказва се също, че работната честота на ферита няма нищо общо с честотата на ферорезонанса, честотата на ферорезонанса е от няколко десетки херца, до няколко стотин херца, поне за феритите от ТХО на телевизори.
    Оказа се също, че схемата, която е дал Акула е грешна, много грешна, оказа се също, че има значение на кой производител е интегралната схема SN74HC14, добре работи със интегрални схеми произведени от Motorola и Texas instruments, а най-добре работи със руска схема производство за военните.
    Оказа, се също, че с транзистора КТ805АМ ефекта се получава, горе долу, но с дарлингтон транзистор се получава по-добре, пиковото напрежение при Акула е 40 волта, а с дарлингтона BDX53C аз получих пиково напрежение 90-97 волта, има го на осцилограмите, при захранващо напрежение 3 волта.
   Има и други нюанси и пинизи, но е дълго за обяснение.
   Ако успея да го светна това фенерче ще направя клип със пълни обяснения. На мен ми отне 2 седмици средно по 5 часа на ден, за да стигна до тук, но това не значи, че съм стигнал до някъде, защото още не съм светнал фенерчето. А, колко по-лесно щеше да бъде Акула, като е започнал да дава информация, да я даде до край, за да спести на хиляди хора безсънните нощи, или да не дава нищо. Пак повтарям, че не харесвам такива хора, това е подигравка с останалите и избиване на комплекси от страна на Акула.

Неактивен dymelsoft

 • Administrator
 • Сериозно Активен
 • *****
 • Публикации: 456
 • Рейтинг: 234
 • специалист, не носи на пиене
Браво Митак, така се прави :), не като повечето философи. Между другото е ясно, че схемите са грешни, предполагам целта е да се заблудят лаиците, а тези които са в час и видят че схемата е грешна игнорират самата идеята и не си правят труда да я реализират с коректно схемно решение. Не знам защо "Акула" прави тези умишлени грешки и бутафории в схемите си, но явно желае да е единствения който да прави тези "фонари" и да се прави на интересен пред широката аудитория... предполагам, може и да има друга причина. Пожелавам ти успех в изследването на процеса и дано най-накрая получиш задоволителни резултати. Поздрави.

П.П. изпълнението (направата) на всяка една електронна схема е много по-лесно когато същата се разбира, отколкото да се повтаря папагалски до последната подробност.

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 563
 • Рейтинг: 211
   Акула още в началото на клипа въвежда аудиторията в заблуждение. Той казва, че с лявата част на интегралната схема е направен нискочестотен генератор с, който ще се управлява компенсацията на фенерчето с енергия, за да не спира да работи, защото засичало от време на време. А това не е вярно, защото този нискочестотен генератор задава честотата на самото фенерче и участва директно в процеса и в същото време тези импулси могат да се използват и за управлението на тиристора за компенсацията. Нали от потенциометъра на платката променя честотата на генератора преди да стартира схемата, това ясно се вижда на клипа. А с дясната част на интегралната схема се регулира ширината на импулса на нискочестотния генератор направен с лявата част на интегралната схема. С други думи с тази интегрална схема SN74HC14 е направен един нискочестотен генератор с възможност за регулиране на ширината на импулса и нищо повече.     
     А това, че тази схема на снимката не работи е друг въпрос. Нискочестотния генератор работи и ширината на импулса се регулира, но не се получава ефекта на раздвижване на домените на ферита или не се получава ферорезонанса при така дадената схема. Аз я направих преди около две седмици и генератора тръгна от раз, но ефекта на ферорезонанса го нямаше и аз започнах да сменям най-различни ферити, бобини, интегрални схеми от различни производители, транзистори и пак нищо, докато не ми просветна да търся причината и на друго място.
   

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 563
 • Рейтинг: 211
Ето ги и незатихващите колебания на Акула. Получават се при захранващо напрежение 2,3 волта. На практика при такова напрежение интегралната схема SN74HC14 не работи, тя сработва при напрежение поне 3 волта. При мен честотата на затихващите колебания се получи много висока, около 2,6 мегахерца, а при него е около 300 килохерца. Честотата зависи от вида на ферита и броя на навивките на бобината. Моята бобина е с малко навивки и индуктивността ѝ е малка и от там честотата се получава много висока. Но, важното е, че получих тези незатихващи колебания и сега трябва да ги впрегна някак си да вършат работа. Качвам малко осцилограми.

Неактивен locco

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 540
 • Рейтинг: 90
https://www.youtube.com/watch?v=gE7er0b6YcM Бровин о качере что это такое. Подробное разъяснение. Свободная энергия.

Публикуван на 22.11.2016 г.

Качеры - это не только Новый способ управления транзистором, но еще и Новый способ передачи информации, а так же Абсолютный датчик, и заодно Трансформатор постоянного тока.
Автор в 1987 г. обнаружил странные свойства транзистора и исследовал их на протяжении последних 18 лет. Делалось все это дома. Результаты изложены в заглавии. На Способ и Датчик получены патенты РФ, Датчик по патенту РФ № 2075726 именуется «Датчик Бровина». Новый способ передачи информации описан в официально опубликованной брошюре см. www.valselivanov.narod.ru,
Странности поведения транзисторного каскада заключались в том, что амплитуда импульсов в базе и коллекторе, измеренные относительно плюса и минуса источника питания каскада, имели не изменяемую полярность. Генерация имела место, при положительной и отрицательной обратных связях, и без обратной связи между базовой и коллекторной индуктивностями . Генерация могла происходить при невероятно низких напряжениях питания каскада, например 0.08 В, и это на кремниевом транзисторе. Генерация происходила и при перемене местами коллектора и эмиттера. Диапазон изменения величин индуктивностей мог меняться на три порядка (с индуктивностями более десяти мГн просто не пробовал). Схемы любой конфигурации работали в этом режиме. В индуктивности имеющей с генератором трансформаторную связь, на больших расстояниях измеряемых сантиметрами от индуктора, в катушке индуктивности наводилась ЭДС большой амплитуды тока и напряжения (вольты, миллиамперы). Генерация при определенных условиях становилась прерывистой. Частота следования импульсов очень стабильная, слабо зависит от окружающей температуры. Генератор продолжал работать при температуре плавления пластмассы корпуса транзистора. Генерация аналогичная происходила и на р\лампах и на полевых и на биполярных транзисторах любых мощностей из любых материалов. Генератор мог работать как с сердечником, так и без. При наличии ферромагнитного сердечника отсутствовал гистерезис. Наблюдалось нарушение фундаментальных законов Био-Саввара, и Кирхгофа
Все эти годы, автор пытался как то объяснить эти странности, и получаться стало лишь после того, как нашлись объяснения образованию импульсов напряжения при отсутствии соответствия им тока благодаря отбору энергии от источника питания каскада на механический поворот магнитных моментов атомов окружающего индуктивности вещества. Вслед за этим пришло понимание процессов происходящих внутри транзистора.
https://sites.google.com/site/atmosferalis/stati/brovin-kacer