Автор Тема: Качер на Бровин - интересен режим на работа на транзисторите  (Прочетена 54041 пъти)

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 568
 • Рейтинг: 216
GMG, оставял ли си го това нещо да работи няколко дни или седмици, за да се види, дали ще затихнат генерациите. Аз със тези фонари на Акула не съм се занимавал, но съм правил подобни схеми „уж“ самозахранващи се, но след определено време схемата спира да работи. Единственното нещо, което работи е „ хранитель вечного движения“ на Лидскалнин. Държах го повече от 6 месеца, защото го бях забравил и все още работеше.
   Относно „атомарните процеси„ на Акула, мисля, че това се отнася, само до момента в който се получи ЯМР или Феро магнитен резонанс и след, като се получат двата потока от двете бобини, те си взаимодействат, като класически торус, защото, са разположени на 90 градуса, а торуса е самопотдържаща се система. Поздрави!

Velektra

 • Гост
Ако не е тайна, може ли някой от колегите да ми каже как се получават ЯМР или Феро магнитен резонанс в затворена система в която циркулират около 750mW енергия (3V и 250mA)?
Все пак един сериозен експериментатор, уважващ себе си, преди да започне да "лепи" дадена схема, трябва поне отчасти да знае откъде ще дойде допълнителната енергия извън тия 3V в случая.
А за енергията необходима за компенсирането на загубите във веригата няма да питам, да не ви спирам устрема.

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 568
 • Рейтинг: 216
Ако не е тайна, може ли някой от колегите да ми каже как се получават ЯМР или Феро магнитен резонанс в затворена система в която циркулират около 750mW енергия (3V и 250mA)?
Все пак един сериозен експериментатор, уважващ себе си, преди да започне да "лепи" дадена схема, трябва поне отчасти да знае откъде ще дойде допълнителната енергия извън тия 3V в случая.
А за енергията необходима за компенсирането на загубите във веригата няма да питам, да не ви спирам устрема.
   Velektra, тези теории с ЯМР, ФМР и атомарните процеси ги пусна Акула и Руслан отначало и той ги дъвчеше, но в последните му клипове не ги споменава. Това, което аз схващам от обясненията на Акула е, че времето, когато е отпушен транзистора или ширината на импулса, трябва малко да превишава резонансната честота на домените на ферита, за да могат те да имат време да се завъртят в съответната посока, да „видят“ този импулс от транзистора и да реагират заемейки съответната позиция, а това е движение, а при движение се извършва работа. Но не от това движение се получава излишната енергия, а от инерционното движение в обратна посока, когато транзистора се запуши и домените се връщат в изходно положение, без да използваме енергия за това. Този импулс от домените е вече токов и се наслагва с импулса на ОЕДС на бобината, който пък е импулс с напрежение без ток и  така се получава добавката. А енергията изразходвана за получаването на целия процес е почти нулева, много малко.
     Мисля, че е крайно време да спретна едно фонарче и след това ще мога да дам и моето виждане по въпроса.
   
« Последна редакция: Май 31, 2015, 04:39:27 pm от mito_kupona »

Velektra

 • Гост
mito_kupona, и аз смятам че "ключа от бараката" е "инерционното движение в обратна посока" при запушването на транзистора.
Само че и при Тесла трафа, и (може би) при Капанадзе, и при схемата, която и аз е крайно време да пробвам (прикачил съм я) изрично се казва, че не трябва да има феритна сърцевина. Че тя всъщност пречи на процеса.
Трябва да е въздушна. Явно "стреса" на въздушната среда вътре и около бобината дава повече енергия (но при получаване на друг вид електричество), отколкото феритната сърцевина дава със същия (познат ни) вид електричество. Тази феритната сърцевина явно пречи за получаването на другия вид електричество.
Освен това смятам че голямата енергия ще дойде не от познатото ни електричество, а от другото електричество. Познатото ни електричество всъщност го използваме като средство за получаване на другото. Иначе ако се ползва познатото ни противо ЕДН то получената енергия няма да е голяма и ще отиде за компенсиране на преходните процеси в ел. вериги и други подобни.


Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 632
 • Рейтинг: 241
Здравей колега Velektra,
Представената схема е за демонстрация. За подобряване на характеристиките трябва да се ползва закона за резонанса.
В електротехниката да имаме резонанс трябва бобина, кондензатор и съпротивление. В механиката масата има инерция и отговаря на бобина в електротехниката, гъвкавост или еластичност е кондензатор, а триенето е съпротивление.
В акустиката акустичната маса се определя, плътността на газа по обема.
Експериментите на Релей с резонатор на Хелмхолц при акустична маса нула, показват че системата е пак резонатор, трептят известни обеми от двете страни на гърлото. За това акустичната маса се определя по формулата: m=p(l+|pi/4|.d/S   където l - дължина на тръбата,d - диаметър на тръбата, S сечение, лице на тръбата, р - плътност на въздуха, m - акустична маса.
Ако това приложим за бобината е видно, заради паразитните капацитети обратен импулс е с висока честота, но с енергия по-малко от вложената.
За напредък трябва по-сериозна гъвкавост (капацитет) и по-ниска честота със следните варианти:
- включване на безиндуктивна бифилярка - гъвкавост/капацитет
- заместване на единичната бобина с резонансна бифилярка - паралелен трептящ кръг
- заместване на тръбната бобина с палачинкова - рупор с висока критична честота
- комбинации между първите три случая  евентуално конусни бобини.
Целта на заниманието е заряда в трептящия кръг и ефира да трептят с една честота, да има усилване както при акустична китара.
« Последна редакция: Юни 02, 2015, 04:47:02 pm от atos »

Velektra

 • Гост
Здравей колега mi68,
Според мен това което си написал е точно така, особено последното изречение:
.........
Целта на заниманието е заряда в трептящия кръг и ефира да трептят с една честота, да има усилване както при акустична китара.
Затова трябва да НЯМА феритна сърцевина в бобината. Сега ще обясня защо (според мен).
(Това съм го писал преди, но пак да го повторя  :). За мен резонанса е начин за превръщане на потенциалната енергия на едно тяло в кинетична. Може и без резонанс, то при резонанса "изтискваме" максимума. След това от нас зависи дали използваме или не тази кинетична енергия. Големия мост съдържа в себе си огромна потенциална енергия и като се събори съответната кинетична също е голяма.
Това го пиша, защото според мен, за да получим голяма енергия от бобина и трансформатор, трябва трафа да има голяма потенциална енергия. Това зависи и от материала, но предимно от големината на ферита (сърцевината). Така за да се получи голяма кинетирна енергия (в случая ток) ни трябва голяма потенциална, т.е. голям траф. Може би от трансформатор колкото една къща може да се получи нещо (тук не става въпрос за производство на ел. енергия от въртенето на магнитно поле около бобини, а за устройства като ТТ, качера или това за хладното електричество).
Ето защо ако сърцевината е "околната среда" (ефир ли е, кефир ли е - не зная), то тя има огромна потенциална енергия. Но тук има и една друга огромна разлика: за да получим голямата потенциална енергия на моста или ферита то трябва да ги изградим, т.е. да вложим енергия. А околното пространство (ефира) е изграден вместо нас и ние не сме вложили енергия затова. От тук вече можем да говорим, че получаваме свободна енергия.
Според мен традиционното електричество, което използваме сега, не става за тая цел. То само помага за постигането й. Ако от една страна имаме магнитно поле - ел. ток и обратно, то от друга имаме т. нар. радиантна енергия(или кой както иска да си я нарича) - друго електричество(кой както иска да си го нарича). Разликата (бях я качил някъде) е дадена в сравняването м/у магн. поле и радиантното.

П.П. На пръв поглед написаното няма общо по темата за качера, но според мен има много общо. Да се знае какво може да се очаква от качера.
Най-хубавото нещо при качера е че имаме страхотна обратна връзка. Качера, по-точно неговата вторична намотка, управлява сама себе си. Нейните физически размери определят честотата и естествено транзистора трябва да може да работи на тая честота. Лошото е че се използва само полето, което пали разни неонки. Това е което ние виждаме. Тесла явно е можел да вижда и други неща около ТТ. Защото за разлика от качера при ТТ нямаме ОВ.
Спомних си една фраза от книга за Тесла и неговия траф (цитирам по памет): "Тесла открил, че радиантната енергия в първичната намотка УСИЛВАЛА САМА СЕБЕ СИ"!

Неактивен GMG

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 282
 • Рейтинг: 161
 • Големите неща се раждат в малките часове!
трябва да НЯМА феритна сърцевина в бобината.
   Може и да има, може и да няма ;)
Фер.сърцевина е на практика временна работа, защото не
че се износва, но променя с времето характеристиките си и
се влияе от температурата, т.е. постоянни настройки...
  Разбира се, може да се автоматизира, но няма смисъл
Единственото преимущество е по-лесното практично изпълнение,
вземайки само два фактора ;)
  Друго е при въздушните - тип ТПУ или 'гранатите'  :)
Там нещата са по-сложни, и ако не знаеш какво правиш, даже и при
100% вярно копирана схема, няма да се получи нещо различно от
обратен преобразувател в добрия смисъл ;)
  Казвам това, имайки в предвид, че сме наясно поне с качера
защото мнозина си мислят, че е един обикновен автоген. с необичайна
обратна връзка. Да, прост е, но не елементарен от гледна точка на процеса
ставащ Във и около него. Не говоря, че може да се запусне от 0.2 или 0.1V!
  Това му преимущество, Бровин го ползва за други цели. При нас нещата са
вникването и разбирането на една физична закономерност, която може да
използваме, имитирайки един готин плюс или Слънце, понеже вече сме
на единия полюс или 'на жицата'
                 Не ангажирам никого, това са мои мисли!

Активен dymelsoft

 • Administrator
 • Сериозно Активен
 • *****
 • Публикации: 471
 • Рейтинг: 244
 • специалист, не носи на пиене
GMG , смея да заявя, че има голяма логика в мислите ти. Наличието на сърцевина в ТТ, обаче не е добра идея, поради факта че същата превръща ТТ точно в автотрансформатор. Ако сложим феромагнитна сърцевина в ТТ  магнитната енергия която е в долния край на ТТ (без сърцевина) където имаме максимум на тока ще пренесе същата в горния край на бобината и ще наруши същността на самата конструкция на ТТ (качера). Мисля, че ще имаме съществена разлика при наличието на сърцевина в случая. Постановките трябва напълно да изключват наличие на феромагнитни сърцевини според мен. Поздрави.

Неактивен GMG

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 282
 • Рейтинг: 161
 • Големите неща се раждат в малките часове!
    При мен логиката отдавна отсъства dymelsoft ;D
Само забележи кога сърцевините идват на мода ;)
   Тесла едвам си е намирал жица и половината от опитите му
са от желязо, когато разбира вече, че е вредно - променя условията
    Да, имаме повече индуктивност, междувитков капацитет и дори
Q фактора може да се вдигне, но това е стандартизирано.....
     Защо и от кого - не е важно....
Ние самите сме работодателя на всякаква енергия  ;)

Неактивен GMG

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 282
 • Рейтинг: 161
 • Големите неща се раждат в малките часове!
    Не се променя поста дори и след 5-10 мин.! Вземете мерки уважаеми...!
Тези снимки са от миналата година, но пък показателни :)
Какво ли ще покаже реставрирания ми хард от гръмналия комп  ::)
https://www.youtube.com/watch?v=CUSBT_o3IM4&feature=youtu.be

nizo: копие на изчезналия клип: https://yadi.sk/i/oXVSjmrrh77YV
« Последна редакция: Юни 05, 2015, 11:07:21 pm от nizo »

Неактивен nizo

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 615
 • Рейтинг: 230
 • Thoughts become things!
GMG, а може ли така: :D

Неактивен GMG

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 282
 • Рейтинг: 161
 • Големите неща се раждат в малките часове!
GMG, а може ли така:
  Разбира се че може ;D  Но не е :)  От инвертера е това, само че с второто земно ;)
Модулацията е важна, вижда се трептенето на телефона

Неактивен nizo

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 615
 • Рейтинг: 230
 • Thoughts become things!
Мда, като снимаш с телефона лампи, захранени от мрежата, така си мигат. Ако ще показваш и доказваш на някой, трябва да снимаш на теракота, бетонна плоча или въобще някакво място, което не буди съмнения за скрити кабели и т.н., но ти това много добре го знаеш.

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 664
 • Рейтинг: 245
Яааа, GMG отново е направил генератор на СЕ  :D. Чудя се как има колеги да се съмняват в демонстрациите му, вместо да го поздравят, че е българският Капанадзе. Той от години показва и е убедителен, няма нужда да се доказва. Аз лично много му вярвам и го приемам сериозно  :D.

Почвам да експериментирам с модулация - там е истината  :D

Неактивен GMG

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 282
 • Рейтинг: 161
 • Големите неща се раждат в малките часове!
Мда, като снимаш с телефона лампи, захранени от мрежата, така си мигат. Ако ще показваш и доказваш на някой, трябва да снимаш на теракота, бетонна плоча или въобще някакво място, което не буди съмнения за скрити кабели и т.н., но ти това много добре го знаеш.
   Правилно си разбрал nizo, показвам! А не доказвам нищо! Всеки да реши
сам какво да прави с ..... това, което разполага ;)
    Да си прочел някъде вход 5W - изход100W? :)