Автор Тема: Варненец топли водата на цял блок с климатик  (Прочетена 36930 пъти)

Неактивен wendala

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 37
Здравейте !

Ето ви нещо интересно:

http://moreto.net/novini.php?n=57642

Варненец топли водата на цял блок с климатик. Мисля, че има и видео с него в сайта на Нова телевизия.

Снимка: Вестник "Позвънете"
Цитат
Уникално, макар и на пръв поглед доста просто техническо приложение е намерил варненецът Светлозар Петков на климатика си втора употреба. Той решил да подгрява с него своята вода и тази на съседите си. В началото доста от хората подходили скептично към идеята как така един климатик вместо да разхлажда или подгрява въздуха ще прави това с водата. Средството обаче било изпитано с годините. Първоначално идеята хрумнала на Петков, който всъщност дори не е инженер, а икономист-информатик, докато наблюдавал домашния хладилник. Той дълго си мислел как талкова много топлина, излизаща от агрегата му се губи в пространството. Умувал и се чудел няма ли начин как да се предотврати тази загуба на енергия.

Мислел си, че ако постави една кофа с вода зад него не след дълго тя ще се стопли. Случило се така, че скоро дошло и предложението на негов приятел да измисли как по-евтино да сгрява водата в басейна на двора. Това моментално дало поле за изява на самоукия механик. Той свързал климатика на приятеля си в система, която хем охлаждала дома, когато е необходимо, хем подгрявала водата. Наред с това, че децата на приятеля му имали постоянно топла вода за басейна и сметките за електричество паднали двойно.

"Ролята на климатика е да размести пластовете. Той е напълно достатъчен, за да топли водата на целия вход. С киловат и половина електроенергия се произвеждат около 6 киловата топлина и също толкова студ, обяснява изобретателят.

Светлозар Петков живее в блок, който използва услугите на топлофикационно дружество. Някои от хората обаче предпочитали да се топлят на твърдо гориво. През март станал пожар в блока. Напарени от нещастния инцидент, всички приели ентусиазирано идеята на Светлозар.

Себестойността на стоплената вода е между 2 и 3 лева. Това е в пъти по-малко от всички алтернативни форми на подгряване, които се предлагат във Варна.

Макар наскоро Топлофикация да направи доста промоции, особено при цената на топлата вода, за кубик се плащат поне 5 лева. Проблемът за семейството на Петков обаче, както и за всичките му съседи дошъл преди около месец, когато разбрали, че 2 седмици няма да имат топла вода, заради профилактика. Наложило се да мислят алтернативни варианти и вместо да минат на бойлер, както повечето варненци, те ползвали вода, загрята от климатик. Така значително паднала сметката им за топла вода и електричествоно се увеличило ползваното количество. Преди да включат системата входът ползвал между 20 и 30 кубика вода. Сега потреблението скочило почти тройно.

Има възможност да включим и още 1 вход, твърди математикът. Към момента в системата са присъединени 21 апартамента, които са 75 на сто от всички обитатели на входа. Останалите все още били скептични и изчаквали да видят какви всъщност ще са резултатите от експеримента на Светлозар. Инвестицията се възвръща за по-малко от 1 година. Цената на топлата вода става на половина. Водата на блока се подгрява с ток, като за 1 котлон. Подгрятото до около 40 градуса количество се съхранява в голям резервен бойлер, изработен от варненска фирма специално по негов дизайн. Така по всяко време входът има запас за часовете на интензивно потребление.

Засега климатикът изхвърля студа навън. Най-евтиният варинат за охлаждане на апартаментите е с турбина и изолирани тръби да се пренесе из охладения въздух до жилищата. Светлозар не чака и вече се е заел с реализирането и на тази идея. Тръбите са набавени и остава само да се монтират. Изобретателят и съмишлениците му вече екпериментирали с временна и тя дала много добри резултати.

Макар топлите дни да са вече в края си, идеята за регулиране температурата на въздуха няма да остане на заден план. Със захлаждането входът ще може да ползва и по-евтино вътрешно отопление, ако получат съдействието на Топлофикация, както се случва до момента. Светлозар е решил да ползват затоплената от климатика вода

не само за къпане и миене, но и за подгряване на радиаторите каквито във всеки апартамент има инсталирани. Голямото му желание е изобретението му да се ползва в училища, болници, обществени сгради, където има инсталирани климатични системи. Твърди, че е престъпление да се изгражадат молове, в които има различни външни тела. "Разхищение е едното да бълва 20 киловата студ, а до него другото още 20 киловата топлина. Ако им свържем тръбите, вместо 40 киловата електоенергия може успешно да ползваме 10 и многократно да намалим разхода, казва той. В тази насока трябва всички климатици да имат топлообменник генерираната топлина да не се изхвърля, а да се оползотворява за битови нужди. За мен бъдещето се движи в насока всеки апартамент да има 3 тръби - топъл въздух, студен въздух и свеж. Така отново могат да се правят огромни икономии", разказва той.

Има изобретение и за учебните стаи, където срещу 200 вата мощност може да се получи нагревател с еквивалент 2 киловата. Полезното е, че ще може да се подобри климатът за децата и да се намали заболеваемостта, твърди Петков.

Предложил е идеите му да бъдат реализирани безвъзмездно в близката детска градина "Морска звездица". Засега обаче все още няма отговор дали това ще се случи. Много е вероятно обаче никой да не му обърне внимание, както вече 3 години идеите му игнорират от Агенцията за енергийна ефективност.
« Последна редакция: Ноември 22, 2009, 07:16:34 pm от altium »

Неактивен madsatbg

 • Специалист
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 366
 • Пол: Мъж
 • теорията без практика е мъртва
  • Видеонаблюдение
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #1 -: Ноември 24, 2009, 10:37:21 pm »
Здравейте ,
някой успя ли да се свърже със Светлозар?
Бих искал да направя подобна система в къщата ми.


поздрави мадсат

Неактивен madsatbg

 • Специалист
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 366
 • Пол: Мъж
 • теорията без практика е мъртва
  • Видеонаблюдение
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #2 -: Ноември 26, 2009, 11:22:28 pm »
Защо не!
От форума "направи си сам" , адреса е през един пост по нагоре, vanko68 е направил термопомпа  от климатик, а и не само той се отоплява със климатик.
Все пак климатика взема топлината на околния въздух.
И от там идва и икономията спрямо директно затопляне на вода със нагревател
Някой може ли да подскаже как да намеря телефон или адреса на Светлозар Петков от Варна
и ще изясним нещата?

мадсат
« Последна редакция: Ноември 26, 2009, 11:29:06 pm от madsatbg »

mat

 • Гост
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #3 -: Ноември 27, 2009, 12:00:40 am »
То какъв извод да си направи човек - ако си музикант или икономист можеш безпроблемно да направиш фрее или икономична машина, а ако си инженер нищо не можеш да направиш поради многото излишен "акъл" дето са ти набутали в главата...

Някой обърна ли внимание на това изречение:
"Има изобретение и за учебните стаи, където срещу 200 вата мощност може да се получи нагревател с еквивалент 2 киловата."
Едва ли става въпрос за преработен климатик. Това ще да е нещо на друг принцип.

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 322
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #4 -: Ноември 27, 2009, 12:53:52 am »
NRG малко попълнение на информацията http://www.termo-klima.com/bul/grupa.php?group_id=4 Малко реклама се получава,но са факт хиперинверторите като технология.Аз имам в къщи един модел Daikin.Като типоразмер е девятка ( 9000 BTU) и има максимална мощност 500W ел.консумация в режим отпление.Крайния ефект е комфортна температура по всяко време с нисък разход на енергия.Не трябва да забравяме и добрата изолация. Като цяло идеята не е кой знае какво на техническо ниво -бойлери тип термопомпи не са нещо ново като идея.Има готови промишлени образци които се продават за домашно ползване.Новото е че тези хора правят нещо заедно.Има над какво да се замислим нали? :)

Неактивен madsatbg

 • Специалист
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 366
 • Пол: Мъж
 • теорията без практика е мъртва
  • Видеонаблюдение
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #5 -: Ноември 27, 2009, 01:36:24 am »
Според мен става дума  за преработен климатик -
точно в интервюто казва че трябва да се смени топлообменника фреон - въздух/ във вътрешното тяло / и/или да се върже последователно  с топлообменник на фреон- вода.
За това е необходим майстор по климатиците за да запои тръбите.
Освен това климатика работи 20 мин. и 40 мин. почива./ поне според цитати на хора от форума/- средно около 5 часа/ 24 часа. Това като го сметнеш като консумация на час за
климатик  2 кв ще илезе, че си включил нагревател 354 вата, т.е. ще харчи по ~ 1 лев /24 часа.
А дали е така ... ?   имаше една песен ;D

п.п. На сниката по нагоре  Светлозар е заснет точно пред топлообменника фреон - вода
« Последна редакция: Ноември 27, 2009, 01:40:04 am от madsatbg »

Reformator

 • Гост
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #6 -: Декември 18, 2009, 01:00:13 pm »
Нямате ли му e-mail-а на този човек? Защо не пише във форума?

Неактивен gost

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 20
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #7 -: Януари 20, 2010, 06:27:48 pm »
 Колеги , тук http://www.napravisam.bg/forum/ в раздел “ отопление “ и раздел в “ климатици и вентилация “ под името термопомпа има много написано .

krazz

 • Гост
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #8 -: Юни 18, 2010, 09:59:18 pm »
Не е открил топлата вода, просто ползва климатика умно. Браво на ентусиазма му!

http://www.thermopump.eu/index_bg.html - а това е сайт на наш приятел и потребител на форума, предлагащ най-евтино и най-качествено за БГ оборудване с термопомпи. Обяснен е с картинки и с големи подробности принципът на работа на термопомпите. Има няколко успешни продажби и доволни клиенти.
« Последна редакция: Юни 18, 2010, 10:55:25 pm от altium »

mat

 • Гост
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #9 -: Юли 13, 2010, 05:40:40 pm »
« Последна редакция: Юли 13, 2010, 10:50:25 pm от altium »

Vicho

 • Гост
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #10 -: Март 22, 2013, 11:03:01 am »
Относно топленето на вода с климатик, аз си топлих водата  в бойлера 5 години, докато не ми изгоря климатика, и си направих парно. Сега ще правя слънчев панел, с едноплатков радиатор, но още не съм купил. Като си отвикнал да плащаш за топла вода и сега ми е неприятна мисълта, че трябва да включа бойлера директно в контакта, след 1-2 месеца, като спра да паля парното
« Последна редакция: Март 22, 2013, 03:39:58 pm от Maistora52 »

Неактивен valex

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 146
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #11 -: Март 22, 2013, 12:16:22 pm »
Има една американска фирма която произвежда климатици в комбинация с слънчев панел. Но нещо не можах да разбера защо КОПа им не е много голям (помня, че беше нещо около 3.2) и това обесмисля комбинацията.
Ще опитам да намеря сайта им.

Vicho

 • Гост
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #12 -: Март 22, 2013, 12:44:03 pm »
valex, аз живея в къща и имам много свободно място, и мисля двата бойлера да са напълно самостоятелни. Този който имам в момента ми беше свързан към климатика, вече е към парното, аз си правих серпентината с фи 12 медна тръба, а този който мисля да направя от едноплаткови радиатори, ще е отделен, само за лятото. Най-изгодно ми беше лятото да се охлаждам и топлата вода ми беше гратис, даже беше и помощ за климатика, но тази година ще се охлаждам с хидрофора и за това мисля за слънчев колектор, по най-ефтения и лесен за мен начин. Ако някои има интереси, от сорта, мога да помагам.

Неактивен valex

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 146
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #13 -: Март 22, 2013, 01:09:00 pm »
Аз си мисля да си вържа серпентината на бойлера с най-обикновен черен мъкуч за поливане. Да го навия на стабилизирам и на самотек да ми топли водата. Най-много да се наложи да сложа един възвратен клапан. По-евтино от това няма :) . Мен лятото по-вече от 45-50 градуса не ми трябват, а за зимата си има котел и ток. 

Vicho

 • Гост
Re: Варненец топли водата на цял блок с климатик
« Отговор #14 -: Март 22, 2013, 01:25:11 pm »
Прав си за маркуча, но аз съм се заел с едноплатков радиатор, а ако стане ще го напълня с течност против замръзване и няма да го мисля повече.
« Последна редакция: Март 22, 2013, 03:37:37 pm от Maistora52 »