Автор Тема: Математическата връзка между гравитация и електростатика  (Прочетена 10823 пъти)

Reformator

  • Гост
Не много отдавна се бях досетил за нещо, което учихме в училище, но не обръщахме особено внимание - а именно приликата между Закона на Кулон и Закона за всеобщото привличане на Нютон. :)

За да се досетите накъде бия, ето един очеваден пример:

Законтът на Кулон гласи: Силата на взаимодействие между два точкови заряда е  правопропорционална на произведението от големината на техните заряди и  обратнопропорционална на квадрата на разстоянието между тях.Сега го сравнете със Закона за всеобщото привличане: Всяка материална точка привлича всяка друга материална точка със сила, правопропорционална на произведението от двете маси и обратнопропорционална на квадрата на разстоянието между тях.


Извод: И двете са правопропорционални на произведението от двете маси/заряди и обратнопропроционални на квадрата на разстоянието между тях!

А разликата е, че при Нютоновия закон има само привличане, а при Кулоновия - И ОТБЛЪСКВАНЕ! ;)

И продължаваме:
Гравитационната константа е: G ~ 6.673*10^−11N*m^2/kg^2
А коефициентът на пропорционалност: k ~ 9*10^9N*m^2/C^2
излиза така, че ако обърнем заряда на масата, обръщаме и гравитацията ;) ;) ;)

А къде е връзката със Сърл ефекта - Законът на квадратите. Обратно на квадрата на разстоениято!Ако се досетите нещо, продължете :)

mi68

  • Гост
Същият закон може да се напише и при магнита F=K1*M1*M2/r^2 където К1=1X10^7 N.m^2/?,М1иМ2 са два сферични магнита но те си взаимодействат с полюсите не с екватора.Както имаме електрически капацитет измерва се в Кулони то имаме и гравитационен капацитет мога да си го кръстя на мое име,ако кръстя и магнитният капацитет на мое име ще стане объркване.Всичкото това показва триединството на нещата и взаимното проникване на едно в друго.Законите са са изведени за сфери ,а за плоско(хомогенно)поле се дели на 4пи и имат друга числена стойност к=8,87.10^-12,за гама ще го напиша следващия път.
« Последна редакция: Февруари 22, 2015, 12:22:36 pm от atos »