Автор Тема: Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място  (Прочетена 1245785 пъти)

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 688
Здравейте,
Представените чертежи се отнасят за симетрични системи с бягаща вълна. Да разгледаме несиметрични нелинейни системи. Пример за такава система е палачинкова радиална бобина тип Тесла. Ако се приеме, че тока се движи с равномерна скорост по проводника, то ъгловата скорост ще е различна заради промяна на радиуса. Тук е в сила следната зависимост W=R.V ;където W-ъглова скорост; R-радиус; V-линейна скорост. Ако се приеме честотата за константа, то тока трябва да има различна скорост, т.е имаме нелинейна система с разпределени параметри. На два пъти, Капанадзе набляга на този факт за палачинкова бобина тип Тесла, но широката публика не се усеща. В нелинейни системи всичко е възможно включително и на добив на енергия от пространството. Получава се единична надлъжна солитон вълна, която увеличава размера си, пространството започва да вибрира на тази честота като се охлажда и установката се взривява, ако няма защита или да работи в импулсен старт-стопен режим. В зависимост от схемата може да има разделяне на функциите: предавател-приемник, импулсен-синусоидален режим и разни схемотехнически подробности.


Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 834
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • http://www.4shared.com/account/dir/8Lu4dgzG/sharing.html
експеримент по капагена на Фабрис Андре с модулираща и снемаща намотка разположени върху високоволтова намотка, със ферит във тръбата (известна схему, която е налична във интернет пространството отдавна по мотиви на "SR193")

<a href="https://www.youtube.com/v/V_vKtjUvPIo" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/V_vKtjUvPIo</a>

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 688
Здравейте,
Проведох експерименти с палачинкова бобина тип Тесла свързана като кондензатор, единия проводник се взима от центъра, а другия от периферията. Не направих експеримент за измерване на мощността или дали имам СЕ. Въпросът е интересен и трябва обстойно разглеждане!

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 688
Здравейте,
Проведох серия от опити с палачинкови бобини. За сега нямам СЕ, защото не ползвам центростремителни сили, а центробежни и традиционна електромагнитно индукция, а не магнитоелектрична.
С магнитоелектричната направих някой експерименти. За целта използвах бифилярни палачинкови бобини тип Тесла. Палачинковата бобина тип Тесла има четири извода, два от центъра и два от периферията. Товарът се свързваше към двата централни или към двата периферни проводника, като кондензатор, но ток липсва. Само ако товара се включи към центъра на единия проводник и към перифериета на другия проводник възникваше ток т.е. включване радиално.

Разполагам с три бобини и първия опит бе двете крайни бобини генераторни, средната приемник. Ползвах двете индукции електромагнитна и магнитоелектрична. Електромагнитната даде 3-4 пъти по-добри резултати от магнитоелектричната индукция.
Вторият опит е средната бобина е генераторна, двете крайни са приемни. Най-добри резултати получих при смесен вариант, а именно едната бобина работи на магнитоелектрична индукция, а другата на електромагнитна, като няма значение дали е лява или дясна бобина, двете индукции работят в симетрия.

Генераторът е RL мултивибратор, състоящ се от два транзистора BD140 p-n-p структура без охладители и два резистора от 10 килоома. Захранване от 1,5 до 24 волта. При високите волтажи транзисторите грееха и намалих напрежението на 4,5 В от плоска батерия, честота на генерация 270 кХц измерено с авомера. 
Имах проблеми с измерването на тока от авомера, мереше постоянен и променлив ток, независимо че бях го шунтирал с 3,3 мкФ неелектролитен кондензатор както и батерията.
Проблеми:

Силата да стане центростремителна трябва да се обърне захранването и транзистори да са BD139 n-p-n структура.
Да се избегне електромагнитната индукция трябва RC мултивибратор и безиндуктивно включване на бобината тип Тесла.
Трети вариант една бобина работи на магнитоелектрична индукция (безиндуктивна бифилярка), втора работи на електромагнитна индукция.
Различни схемни решения.

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 688
Здравейте,
Прилагам схема и снимка на опита от предишния пост. Транзисторите са монтирани без платка, тъй като схемата е много проста. Не се виждат много добре трите бобини, вижда се само най-горната, батерия 4,5В и кабели с клупонг (червен, жълт) за включване на амперметър.

Схемата е идейна за изучаване на явления при генератора на Капанадзе и търсене на умножение (усилване) на енергията.

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 518
 • Пол: Мъж
 • e^(пi)+1=0
Здравейте,
Прилагам схема и снимка на опита от предишния пост. Транзисторите са монтирани без платка, тъй като схемата е много проста. Не се виждат много добре трите бобини, вижда се само най-горната, батерия 4,5В и кабели с клупонг (червен, жълт) за включване на амперметър.

Схемата е идейна за изучаване на явления при генератора на Капанадзе и търсене на умножение (усилване) на енергията.

Колега mi68,

радвам се че има хора като вас които се интересуват от елементарните на, пръв поглед, но доста сложни от друга стана установки, понеже те държат ключа към по-интересните и комплексни процеси.

Ще си позволя да препоръчам една статия от далечната 1869 година публикувана във Philosophical magazine (най-престижното научно списание по онова време) от Джон Уилям Струт ( или още познат като Лорд Рейлайх, за тези които не са запознати, той е вторият Кавандиш професор по физика след Максуел, във Кеймбридж и е един от основоположниците на съвременната физика: https://en.wikipedia.org/wiki/John_William_Strutt,_3rd_Baron_Rayleigh ), според мен имайки връзка с динамиката на процесите при пулсиращи токове: https://books.google.com/books?id=J6lJAAAAYAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Статията ми направи силно впечатление с леснотата на тезата която е развита и в същото време давайки елементарен експеримент който тества и потвърждава теорията (мисля си този експеримент трябва да се показва и обяснява във средните училища). В някаква степен схемата на този експеримент наподобява това което се знае, на страниците на този форум, като намотките в конструкцията на Капанздзе ( оставям на страна въпросът за нейната реалност ).
 
Това което ме впечатли, четейки (неколкократно) статията е, обрисуването на електродинамични ефекти, за които бях останал с впечатление, че за първи път са забелязани от Тесла. И въпреки че не оспорвам факта, че Тесла е първият който използва тези ефекти в практически системи, не съм сигурен дали той също не е черпил познание от подобни публикации.

Ето един малък, но същевременно, според мен важен превод от статията:
ст. 4: "За всяка електрическа верига, съществува дефинирана времева константа която определя скоростта на нарастване и спадане на (по)тока, пропорционална на отношението на самоиндукцията към омичното съпротивление r= L/R

Всяка (токова) динамика която се проявява във време много по-малко от L/R няма да бъде осезаемо засегната от съпротивлението."

Ако човек малко се замисли какво означава това, поне на мен, ми изглежда като идея за свръхпроводимост при стайна температура.  Разбира се това изглежда неправдоподобно, но човека обрисува експерименти с четири намотки свързани по няколко начини, в различни фази на експеримента, които потвърждават неговата теза.
Някои хора биха казали че Струт не е могъл да прави такива точни замервания относно силата на токовете на такива фантастично малки интервали по негово време ( макар, че съшия аргумент важи и за Тесла ). Интересен е факта че измерителният апарат който тои използва е проста стоманена игла, и практическата зависимост която той наблюдава:

стр. 8: "(От експериментите) следва истината, че времето необходимо за постоянно намагнетизирване на стомана е толкова малко сравнено дори с времето на нашите индуцирани токове, че количеството на приет магнетизъм (от стоманата) основно зависи от големината на първичния ток независимо от времето през което той е приложен"

Тези токове най-лесно се получават когато има прекъсване на електрическата верига (това което дефакто Тесла усвоява в неговите установки) но също могат да се получат и при кръгове с начален (пусков) ток при съблюдаване на съотношението дадено с времевата константа.
Важно още е да се отбележи, че Струт показва, че ефекта е многократно усилен когато се използва кондензатор във веригата паралелно на механичния прекъсвач.

Любопитно е как Струт неколкократно заменя "силата" със думата "скорост" и "индукция" с "инерция" когато обрисува движението на токовете, което показва по различен начин на виждане на динамиката на системата от това което сме свикнали или сме били индуктринирани.

За вас и тези които имат интерес да експериментират с основополагащи установки предполагам че тази статия ще представлява интерес, надявам се познанията на езика да не са пречка за разбирането на идеите. Ако има проблем, мисля че има колега който правеше преводи (не знам дали не са автоматични) на какви ли не статии ( много от тях, според мен незаслужаващи внимание ), така че ако има интерес може би ще се намери възможност за превод.

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 688
Здравей epwpixieq-1,
Отговарям основно на теб, но отговора трябва да съдържа обобщение на опита.
Ние живеем в пространство-време или пространство-честота, реципрочно на време.

Първоначално идеята за СЕ бе да се събират амплитуди, но фактора време се оказа решаващ, трябва кохерентни източници. Премина се към един източник и противоположни посоки, явлението стояща вълна, но КПД-то се движеше в диапазона 98-103%, крайно недостатъчно за добиване на СЕ.

Сега СЕ се търси от времето т.е. повишаване на честотата или кинетичната енергия в трептяща система.
1.Трептяща система от бифилярка тип Тесла показана на предишния ми пост. При свързване LL имаме токов резонанс заради времеконстантата т=L/R. От тук едно практично приложение с големината на тока се регулира резонанса, т.е. L и C, но L и C са коефициенти на пропорционалност или имаме параметричен резонанс или изменя се средата-пространството.
2.При центростремително движение имаме промяна на честотата към увеличаване, т.е променяме времето в полза към СЕ.
3.От енергетична гледна точка най-икономичен генератор е клас D, но се сремя да е С или В. Импулсния ток има широк спектър във времето.
4.Правих опити с времето като се ползват дълги линии, имаме повишаване на напрежението но мощност не констатирах заради лошо измерване, но мога да подновя опитите. Кондензаторите и дроселите си стоят, мога да събера четири авомера.
5. Опитите продължават към изследване на центростремителни сили с тези палачинкови бобини, имам и две още по-големи. За това мога на ползвам таймер 555 с единично или противотактно изходно стъпало.
Поле за изява широко и спасението дебне от всеки ъгъл. 


Неактивен MTM

 • Активен
 • **
 • Публикации: 236
Така се получава енергията :
 https://youtu.be/7QuwfpuYjeY?t=6

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 604
   Това, са поредните глупости, с които е пълен нета. Не може да се черпи енергия само от източника да се натрупва в някакъв накопител, дали бобина, дали кондензатор и на изхода да има повече енергия от вложената, абсолютно невъзможно, доказано. Ами загубите отчита ли ги някой?
    „Енергията се черпи от обкръжаващото ни пространство“, това са думи на Капанадзе. Това устройство не е перпетуум мобиле, а е преобразувател на енергията от средата. В него има един блок наречен високочестотен генератор и „колкото е по-висока честотата, толкова е повече енергията на изхода“, пак думи на Капанадзе.
    Ако се използва трансформатор с железна сърцевина, както обясняват на клипа по-горе, за генератор с изходна мощност 5 киловата, този траф трябва да е поне 8-9 киловата, като се отчетат загубите и той тежи поне 50 кила. Къде в клиповете на Капанадзе видяхте такъв трансформатор?.......
     Пак думи на Капанадзе, „ в генератора има две устройства с КПД 30-40%“, но вече КОП на устройството е десетки или стотици пъти над единицата. Коефициент на полезно действие е съотношението на постъпващата енергия от източника и това, което остава от нея на изхода на устройството, след като се отчетат загубите в системата. Ако има 30-40% КПД, значи загубите, са 60-70%. A KOП е коефициент на ефективност на системата и е съотношение на енергията от източника плюс енергията, която влиза в системата от обкръжаващото ни пространство, към енергията, която се получава на изхода.
   

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 834
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • http://www.4shared.com/account/dir/8Lu4dgzG/sharing.html
извинете, но да поясня, във клипа пуснат от МТМ човека говореше и имаше предвид въздушна бифилярна катушка (такива каквито се намират в оригиналните видеа на Капанадзе, навити с кабел с изолация, знаете) нищо че беше нарисувана като със желязна сърцевина  :-\  Друг важен съществен момент е разбирането за концепта, който вече може би по някакъв начин придобива реални измерения и насока в правилна посока, тъй-като експерименталните изследвания по въпроса по един или друг начин указват подобна възможност. Има неща които не се знаят от учените и знаещите просто защото представляват комбинация от процеси, които не са изучавани никога заедно а поотделно и на никой не му е хрумвало за тях (в комбинация) и възможностите които предоставят и така  ;) , а скоро човечеството вероятно ще разбере и ще бъде шокирано и потресено в захлас от тези неща за които е било в неведение...
« Последна редакция: Март 07, 2018, 04:33:53 am от x_name41 »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 688
Здравейте,
Ако имаме постоянен импулсен ток то имаме:
-постоянна съставка
-основен хармоник
-висши хармоници
Явлението е изучено и СЕ няма. За това проведох опити с безиндуктивно свързване на средната палачинка и свързана към синусоидален генератор, а странична палачинка резонансно включена към консуматор, за спорта, на показания макет от отг.2358 от темата.
На празен ход ясно се получи резонанс 2060кХц, приблизително 10 пъти по-висока от нормалната 260кХц. При натоварване в честотния диапазон 200-2100кХц имам еднаква амплитуда, т.е широк спектър.
Тук имам магнитоелектрична (електростатична) индукция към електромагнитна.
Опитите са нови за мен и много интересни за това следва продължение.

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 688
Здравейте,
Проведените първи опити с магнитоелектрична (електростатична) индукция са много перспективни, а логиката е просто обратна.
Работа на ел ток е A=U.I.cosф.t.
1. Ако тока е 0, работата е 0. Този път не доведе СЕ, защото напрежението е потенциална енергия, а на с ни трябва кинетична енергия.
2. Ако напрежението е 0, то работата е нула, но тока (потока) го има, а това е кинетична енергия, която може да я отклониш във вид на СЕ.
  Ако имаме безидуктивна бифилярка липсва магнитно поле, при променлив ток липсва излъчване на електромагнитно поле, т.е. част от електрическата енергия не се губи в пространството. Имаме само омично съпротивление но при достатъчна дебелина на кабела, с практическо приближение може да се каже, че имаме свръхпроводимост. Приемната бобина е електромагнитна, следователно електромагнитното поле не влияе на безиндуктивната бифилярка. Имаме широк спектър и честотно-фазово свързване по Пол Лавиолет, солитон вълна. По мой измервания усилването е огромно, защото входната работа е приблизително 0.

Откритото явление е просто но се явяват монтажни трудности. Ниското напрежение налага стандартен трансформатор с напрежение до 1В и много голям ток, но това е решимо. Тъй като няма индуктивност то трябва RC генератор. Ако се ползва понижаващ трансформатор то индуктивността на трансформатора може да се включи в задаващия генератор.
От изложеното се спирам на еднокръгов двутактен генератор, заради по-добри характеристики, ако отпадне трансформатора, с един двутранзисторен мултивибратор ще стане за експерименти. Не стартирам с 5кВт мощност, просто напипвам процеса, тъй като Капанадзе не го обяснява като за олигофрени.

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 688
Здравейте,
Днес правих измервания на безиндуктивна намотка.
-Първо съпротивлението на беиндуктивната намотка нараства линейно с честотата. Това бе неочаквано за мен, защото омичното съпротивление е постоянно. Явно с нарастване на честотата се увеличава инерционо-гравитационото съпротивление.
-Второ с увеличаването на честотата напрежението и мощността във вторичните индуктивни намотки се увеличаваше линейно.
От горното следва да се работи с импулсен ток, с цел наличието на висши хармоници.

С увеличаване на тока през безиндуктивната бифилярка, вторичната напрежение и мощност растеше линейно.
Усилване на енергията не се наблюдаваше. Следва този принцип да е допълнителен към основния електромагнитен, сиреч комбинацията на електромагнитна и магнитоелектрична (електростатична) индукция трябва да даде СЕ. 

Неактивен MTM

 • Активен
 • **
 • Публикации: 236
в одной обмотке проходит волна тока,вызывая в железе намагничивание,когда волна спадает,намагничивание остаётся еще некоторое время,если после начала спада в первой обмотке во второй начнется нарастание тока,то намагничивание в железе сложится и если процесс повторяется в такт,то намагничивание станет умножатся,нарастая,если всё это происходит в поле высокого напряжения,то сложится и это поле!в результате на выходе с первой обмотки на нагрузку поступят ток и напряжение умноженные магнитным полем железа и находящиеся о одной фазе-пик тока=пику напряжения,тоесть получается идеальный электромагнитный резонансный генератор,если не утилизировать сразу его энергию,то она будет нарастать до бесконечности/пока не сгорит транс,что у меня и произошло.особенность генератора-ток и напряжение на входе устройства не равны им на выходе,нагрузкой надо уменьшить и то и другое до состояния входного значения,либо закольцевать ,подобрав нагрузку так,чтоб система работала устойчиво.
 Не знам много - добре Руски, но до колкото разбрах, съм правил нещо подобно.
Ако някой може да направи превод ще съм му благодарен!