Автор Тема: Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място  (Прочетена 1209786 пъти)

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 595
plcsoft, доста интересна идея, която не ми беше минавала през главата. Ако дисковете и бобината, са резонансен кръг, то задължително трябва дисковете да, са изолирани един от друг, както се вижда и на снимката. Възбуждането вероятно става с тороидалния трансформатор надянат на оста с високо напрежение, но си мисля, че трябва да е отворен магнитопровода или срязан, въпреки, че е маскиран добре и не се вижда. Генератора, който възбужда системата, според мен, трябва да работи в автогенераторен режим и да потдържа автоматично резонанса в системата, ако изобщо принципа на работа е такъв. До няколко дни ще спретна установката и ще пробвам всички възможни идеи.
        Аз в първия момент, като го видях това нещо веднага направих асоциация с монополярния двигател. Между дисковете или има магнити или ферити, които с бобината правят един мощен електромагнит. Да, но как се захранва електромагнита, като не се виждат четки и затова си мисля, че първия диск, а може и двата диска да, са свързани последователно като се завъртят и започне електронен поток от центъра, към периферията с този поток се захранва електромагнита, като по този начин при увеличаване на оборотите се увеличава и силата на магнитното поле създадено от електромагнита и това се явява, като полужителна обратна връзка.
   Всичко опира до експерименти и време.

Неактивен plcsoft

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 161
Възбуждането вероятно става с тороидалния трансформатор надянат на оста с високо напрежение, но си мисля, че трябва да е отворен магнитопровода или срязан, въпреки, че е маскиран добре и не се вижда.
       

Магнитопровода е самата ос на която се въртят дисковете в случая отворен. Магнитното поле създадено от тороидалната намотка(първична намотка) е синхронизирана със резонанстната честота на вторичният кръг(в случая се явяват двата диска и бобината).


       Да, но как се захранва електромагнита, като не се виждат четки

Ако си гледал внимателно видеото то трябва да си забелязал че, първоначално системата се запуска от акумулатор. Този акумулатор захранва една електронна платка и към тази електронна платка е свързан електромагнита. След като се развъртят дисковете които изпълняват ролята и на маховици се прави обратната връзка и системата се самозахранва. Изгледай внимателно видеото. На дисковете няма нищо. Нито магнити нито са срязани най.вероятно полиуретановата пяна е сложена за балансиране на дисковете. Имаше един друг клип в един цех където това устройство работеше и там се виждаше че на дисковете няма нищо(демек голи дискове, както майка ги е родила :)). А и самата електроника се виждаше. Потърси във Ютуб.

Неактивен plcsoft

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 161
Внимание!!!
Искам да предупредя всички който имат желание да се занимават с тази материя. Бъдете много внимателни защото улучите ли параметричният резонанс на системата около установката се създават такива електростатични полета че, всичко се наелектризирва и започва да мирише на озон. Преди три седмици(случайно ;) ) взех участие в една видеоконферентна връзка с Роман Карноухов(Акула). Там той показа стъпките за настройка на резонансният кръг на тесла трансформатор. Но дрехите му и всичко около него  така се наелектризираха че, май му прилоша и едвам довърши видеоурока.  За това осторожно! Демек внимателно!!! ;) :D
А ето го и самото видео - https://www.youtube.com/watch?v=OBpuiJHVqWg

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 595
   Много внимателно изгледах клипа https://www.youtube.com/watch?v=qVUN3GsekKQ от завода на генератора с дисковете на Капанадзе или механичния вариант и извадих някой кадри. Установих, че на срещуположната страна на шайбата с ремъка се намира една доста голяма кутия от, която се захранва самия мотор с дисковете и то с трифазен ток, като тази кутия работи автономно и се стартира с 9 волтовата крона. На 11-та минута от клипа се вижда, как един от присъстващите включва група лампи, към всяка една от трите фази излизащи от кутията без да се върти мотора с дисковете и съответно генератора на ток, който е свързан към него с ремъка. На 15:27 минута от клипа Капанадзе свързва отново трите фази към мотора с дисковете. Да предположим, че в кутията има трифазен генератор в електрически вариант 3 по 1 киловат, такова нещо дочух, но не съм сигурен, чрез който се рзвърта мотора с дисковете, а пък той от своя страна върти поне 20 киловатовия генератор на ток и всичко това се стартира с една 9 волтова крона.
   Пяна има на диска от към шайбата, толкова, колкото да не се види къде е свързан проводника от бобината между дисковете, в центъра или на периферията на втория диск, аз мисля, че е на периферията.

Неактивен kraslas

 • Неактивен
 • Публикации: 4
Колега Мито, мислих си да не пиша във форума по ред причини, но ти ме изкуши с твоя ентусиазъм :)
Ако щеш вярвай, но ми е болно да гледам готини хора да се ебават със времето и здравето си!

Хубавите хора нямало да отидат в Рая, а пък грозните спамаджии ще ги "кръщават"

Няколко пъти съм повтарял, че Капана не знае що е осцило, що е CNC-машина и т.н.
Човека знае принципа, но НЕ го е измислил!
Освен "Сашо от България", аз също съм присъствал на някои постановки през далечната 2007 год.
Там няма надлъжни, стоящи, проточни или други вълни!
Има един прост автотрансформатор-генератор, който се навива за два часа!

Хватката е в това, че кондерите трябва да са читави, иначе спира след час, час и нещо ;)
Успех ти желая!
« Последна редакция: Март 02, 2017, 10:13:05 pm от atos »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 661
Здравей колега Кraslas,
Подадената информация е интересна но недостатъчна. Щом имаме автотрансформатор то имаме електрична и магнитна връзка. Магнитното поле може да се сгъстява т.е. привличане, съответно отблъскване и разширение на магнитните силови линии. Магнитното поле се създава от движещият се ток. Как се задвижва този ток? Възможни отговори:
-гравитационно става, но няма практично приложение, Капанадзе да е открил нещо, ни се не вярва.
-химически акумулатори - отпада
-електрическо това остава като най-вероятно. Електростатична индукция е явление при наелектризирано тяло възбужда в не наелектризирано тяло електрически дипол. Близкия край се наелектризира разноименно, далечния едноименно.
Ако се раздели дипола заряда ще се увеличи и имаме СЕ. Тъй като имаме разноименни заряди (привличат се), то страничната сила върши работата за СЕ.
-Може да отвежда разноименното електричество в Земя - има заземление
-Може да концентрира (сгъстява, градиент) електричното поле в коаксиален кондензатор - доводи галванична връзка в автотрансформатор
-Може да огъва електричното поле и го прави затворено, ако е променливо става вихрово и пак СЕ.
Горните три предположения са на база мой елементарни експерименти с електрично поле.
Колега  Кraslas можеш ли да опишеш, кутия заземление, трансформатор на установката, брой кондензатори и други елементи. Според теб имали връзка с феромагнетика на Тесла?

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 595
Човека знае принципа, но НЕ го е измислил!
Освен "Сашо от България", аз също съм присъствал на някои постановки през далечната 2007 год.
Там няма надлъжни, стоящи, проточни или други вълни!
Има един прост автотрансформатор-генератор, който се навива за два часа!

Хватката е в това, че кондерите трябва да са читави, иначе спира след час, час и нещо ;)
Успех ти желая!

   Колега kraslas, има, няма стоящи или надлъжни вълни, аз съм длъжен да проверя. Мисълта, че този генератор е измислен от човек, а не от бог, не ми дава мира и ме амбицира още повече. С какво Капанадзе е повече от нас и той е един обикновен човек, като нас, така, че няма начин, да не го повтори и някой от нас. А за целта трябват жертви. Вбесява ме факта, че Капанадзе крие разработката си и преследва комерсиални цели и точно затова съм се запънал, като магаре на байр и не се отказвам. В момента в, който стигна до истината, тя ще бъде предоставена веднага на всички за свободно ползване, а аз ще стигна до истината, рано или късно.
     Това е бъдещето, ерата на петрола, въглищата и атомните централи, отива в историята, както и неолибералната световна мафия, която лансираше тези енергоизточници. Наближава времето, когато хората ще надживеят дребнавите комплекси, като алчност и мания за власт. Целта е да заживеем ние и нашите деца и внуци в една чиста планета и да се развиваме, за да покорим други планети на, които да продължим нашето съществуване, защото Земята няма да е вечна, винаги има край.....
   А що се отнася за този автотрансформатор, дай някакви идеи, насоки, аз няма да пестя от времето си и ще го проверя.
 

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 661
Здравейте,
До сега явно опитите са в пета глуха.
Най-вероятно няма стоящи или надлъжни вълни. До сега опитите бяха традиционно да се увеличи амплитудата. Да се увеличи амплитудата два пъти, мощността трябва да се увеличи четири пъти, е такова КПД няма, защото има един ЗЗЕ.

Ако се погледне формулата на трептяща точка в нея освен амплитудата на квадрат има и честотата на квадрат. Както Тесла пише трябва да се играе с честотата, защото закон за запазването на честотата няма.
На базата на тези факти прегледах фигури на Лисажу, там имаме двойна нула или осморка и удвояване на честотата и тройна нула или утрояване на честотата.
За това направих от два тороида една осморка бобина и една нула (кръгова) бобина. Скоро ще изледвам бобината дали има удвояване на честотата и евентуално някъкво параметрично резонансче! Ако нищо не даде ще направя от три тороида тройна нула и утрояване на честотата. Има широко поле за изследване на трика! 

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 713
mi68, стискам ти палци, дано тоя път се получи с осморката бобина. Тороиди, палачинки, краваи и т.н. не дадоха при теб никакъв очакван резултат - язък за труда.
Пробвай със зигзагообразна намотка, като зъбите на трион, там тока на разместване ще се мести доста интензивно напред-назад. Ако и това не стане пробвай с бобина тип бифилярна еврейска петолъчка  ;). Етера при нея се засмуква от всеки връх на петолъчката и се концентрира в центъра й.

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 370
 • Пол: Мъж
3. Вследствие на резонанса около дисковете се създава мощно електростатично или магнитно поле което по-някакъв начин(не съм се замислял какъв) развърта двата диска едновременно и се създава ускорително движение във вала.
Въпроса които натурално идва е дали така създаденото магнитно поле се върти с бобината. Един от не толкова известните, индуктринирани в ел. техникумите и МЕИ-тата, експерименти на Фарадей показва, че полето не се върти с въртене на обекта който го генерира,  и така натурално достигаме до униполарният генератор на Фарадей:

https://en.wikipedia.org/wiki/Homopolar_generator

който e заинтересувал Тесла:

http://www.teslacollection.com/tesla_articles/1891/electrical_engineer_ny/nikola_tesla/notes_on_a_unipolar_dynamo
http://www.gocs1.com/gocs1/Psionics/Tesla-High-DC-Generator.txt

Така създаденото магнитно поле, оставяме на стрна предполагаемата пулсираща характеристика която то може да притежава, пресича въртящите се дискове (те не случайно са от несинг, диамагнитна сплав) и генерира мощни еднопосочни токове по периферията им. Ако това е част от динамиката в системата, как точно Капанадзе я използва в резонансния кръг, е разбиране което би спомогнало за решаване на загадката.
Разбира се това е само предположение, но мисля (или може би се заблуждавам), че има практическа основа за разсъждения в такава насока.
« Последна редакция: Февруари 04, 2017, 07:23:45 pm от epwpixieq-1 »

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 595
Въпроса които натурално идва е дали така създаденото магнитно поле се върти с бобината. Един от не толкова известните, индуктринирани в ел. техникумите и МЕИ-тата, експерименти на Фарадей показва, че полето не се върти с въртене на обекта който го генерира,  и така натурално достигаме до униполарният генератор на Фарадей.
    Ако е необходимо да се развърти магнитното поле, това се постига, като то се постави под въздействието на високоволтово електростатично поле под определен ъгъл. В случая при Капанадзе с дисковете, ако предположим, че магнитното поле, което създава бобината, която е между дисковете, е неподвижно, въпреки, че тя се върти заедно с дисковете, е логично дисковете да се завъртят от силата на това поле, което ги пресича под определен ъгъл.
    Ето тук - цък  https://www.youtube.com/watch?v=Ep0X_UctqjA има едно интересно предложение, което не съм пробвал, но ще пробвам, на един високочестотен униполярен генератор, който е с един диск и външен кондензатор.
    Почти съм го спретнал, остава да навия електромагнита и трансформатора и да видя, как ще ги монтирам. За всеки случай, ако има нужда от първоначално развъртане на диска, съм го монтирал на едно моторче от твърд диск, което се захранва от съответен драйвер.
   
« Последна редакция: Февруари 05, 2017, 11:31:40 am от mito_kupona »

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 370
 • Пол: Мъж
Мито, благодаря за клипа на Капанадзе който си "изкопал".
Аз също, както и ти, незнам как, съм го пропуснал. За мен, тази установка е много показателна и нямам съмнение, че той използва хомополарнен генератор/двигател ефект в системата.

За тези които не са запознати експериментално с хомополараният генератор ето една добре направена опитна установка:
https://www.youtube.com/watch?v=gduYoT9sMaE
забележете 3-тия опит, където магнита се върти а скопа не отчита нарпежение, това (заедно с другите опити) е показателно, че магнитното поле въпреки, че е присъщо на магнитоемкия материал, геометрично не се движи с движенито на масата на този материал ( преди години ми тябваше време за да си визуализирам тази динамика), а се приплъзгва по и през нея.

За установката на Капанадзе е интерсно, че има два диска, като предполагамено единият има двигателен ефет а другият генераторен. Ето тук едно клипче, което може да ви покаже съшността на установката в друга светлина, откъдето динамиката става по-ясна:
https://www.youtube.com/watch?v=SOZlAejTMYk&t=15s
Капанадзе е заменил постоянния магнит с въртяща се около остта си намотка (и това по себеси е най-интесното), тъи като, както вече видяхте от третия експеримент при първата демострация, нейното пространстенно въртене (около оста и на симетрия)  не върти магнитното поле. Това което има значение е движението на двата диска, спрямо това B-поле (как би ми се искало някой да беше доближил магнит или параматнитен материал до тази установка за да се усети динамиката на B-полето).
В тази система текат сериозни токове  с малки волтажи ( спомнете си, че съпротивленитео зависи както от геометричната решетка на материала, така и от сеченитето му).
Как тези дискове са свързани във затворена верига през бобината е загадка. Единия край на бобината се вижда да пробива диска, и (мисля) вече беше споменато от колегите, най-вероятно преминава в спираловидна намотка, която е прикрепена (и изолирана) от другата страна на същия диск, и предолагаемно е свързана към него в периферията му. Как, тази централна бобина, е свързана към другия диск за сега ми убягва, но нямам съмнение, че веригата трябва да е затврена, и на такава база тази структура, при подадени начални магнитини осилации (преполагам през металната ос), през допълнитено поставения тороиден, B-поле генериращт  елемент, излиза от баланс и чрез релативното движение на дисковете спрямо "статичното" осово ориентирано магнитно поле набира мошност, проявявена в амперажи и релативна скорост. Така, колкото по-висока е релативната им сокорост (между дисковете и B-полето, забележете че това е право-пропорционална зависимост), толкова по-високи са амперажите, и в един момент може да се дърпа достатъчно енергия от системата, като така се "убива" допълнителното ускорение, и се подържа в динамичен баланс, без да се получи толкова натоварване, че процеса да се обърне и да се премине към затихване.

Описаното по-горе може да е само плод ма моята фантазия, разбира се, но някак си нещтата се стиковат доста добре, и най-малкото ми се струва, че това е насока за изследване която може даде добри плодове.

Неактивен Ковърдейл

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 57
Здравейте!. Днес се регистрирах във форума.Гледам , че няма разискване скоро по темата. Искам да запитам-стигнали сте до работен образец или нещата са зациклили?

Неактивен Ковърдейл

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 57
2 дена никой не е влизал в темата, явно сте направили генератора и сте се покрили.

Активен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 092
 • Пол: Мъж
 • Трудният начин е по-лесен
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
По-скоро всички опити за репликция на това неработещо устройство са завършили с резултат, потвърждаващ мнението ми за неговата неработоспособност.
« Последна редакция: Март 01, 2017, 01:16:47 pm от atos »