Като начало предлагам това:
Кондензатора е реализиран от две отделни намотки, които не са свързани а се ползва само единият им край, като плоча на кондензатор. Всъщност представлява една бифилярна но прекъсната. Естествено трябва да се направи експеримент, като се разменят краищата.
При мен основният проблем е, че нямам време за експерименти, прекълено съм ангажиран, но пък идеи не ми липсват.
За доказване или отхвърляне на тази идея, предлагам следният и може би най-добър експеримент, който ми хрумна вчера:
Взимаме бобина /индуктор/. Разполагаме в нея първо напречно, после надлъжно /т.е. пробваме всички варианти/ импровизиран кондензатор от две плочи /примерно алуминиево фолио с хостафан по средата/. Трябва да имаме високоволтов постояннотоков източник примерно на 3 000 В. Това е всичко, което ни е нужно за опита.
Какво трябва да се направи, за да проверим как и колко магнитната индукция заражда кондензатора:
Трябва да подадем много кратък и мощен импулс на индуктора. Трябва да знаем колко е енергията на този импулс /говоря за единичен импулс, не за поредица/. Само с единичен импулс може да се направи количествена оценка. И вместо да откриваме топлата вода, той Тесла вече го е направил, този единичен импулс ще го реализираме с един кондензатор примерно 10 нФ, който ще заредим до 3 000 в. Изпразваме кондензатора в индуктора, като се получава много кратък, същевременно мощен заради високото напрежение импулс. В същото време на плочите на измервания кондензатора сме закачили цифров мултимер с високо входно съпротивление.
Отчитаме напражението на кондензатора. Трябва да сме измерили и неговия капацитет предварително. Тогава лесно можем да изчислим неговата енергия - капацитета по напрежението му. Съпоставяме с тази на другия кондензатор с който сме предизвикали електромагнитния импулс и правим съответните заключения - има ли аджеба СЕ или не. Тук нито има скорости на светлината, нито стоящи или бягащи вълни, няма инерцирали електрони и тем подобни глупости, и няма смисъл да се "забиват драките", и да се правим на аинщайновци и професори - това особено важи за някой.
Само да поясня: Не магнитната индукция ще зареди кондензатора, а електростатичната, която се поражда от магнитната. Магнитната индукция възбужда-поляризира етера, само при голяма стръмност!!!
Тесла казва, че основното за да се получи СЕ е да се избегне излъчването на електромагнитни вълни или те да са в много нисък процент, а това става като се понижи до минимум честотата, увеличи индуктивността и намали капацитета.