Автор Тема: Charles Flynn motor  (Прочетена 7342 пъти)

FreeEnergy

 • Гост
Charles Flynn motor
« -: Април 15, 2009, 10:15:46 am »
Здравейте,

Имам интерес към приложения тук магнитен мотор, но се затруднявам по отношение на електрониката, която трябва да се направи, за да управлява мотора. Казвали са ми че този мотор има способност да произвежда огромни скорости, като достига 20000 оборота на минута, така че би трябвало да е доста мощен.

Ако разгледате принципа на действие на мотора ще видите че той разчита на въздушните намотки да се включат в определен момент и да въздействат на магнитното поле, така че да позволят на роторния магнит да премине. Или по-точно му осигуряват непрекъснато движение по пътеката активираните намотки.

Интересува ме дали някой може да помогне с информация, за това как да изчисля колко намотка трябва да направя, за да окаже тя определена сила, съгласувана със силата на дадения магнит, и да промени неговото магнитно поле временно. Има ли такива формули или всичко трябва да се направи с опитване и опипване?

Благодаря ви.
« Последна редакция: Декември 31, 2009, 06:10:35 pm от altium »

Strashimir

 • Гост
Re: Charles Flynn motor
« Отговор #1 -: Април 15, 2009, 11:31:17 am »
Ха! Интересно! Явно този мотор много хора привлича :-)

И аз съм се хванал да го правя (както и един приятел). Направил съм механичната част и сега мисля за управлението на намотките. Аз лично нямам идея как трябва да се сметнат намотките, но смятам на веки магнит (ползвам кръгли магнити - Фи 20 мм, неодимови, 5.6 кг. сила на привличане) да навия около 50-100 намотки 0.19-0.30 мм кабел и да си играя със тока и напрежението на намотките за да постигна ефекта на "намаляване" на магнитното поле.... Във всеки случй, колкото са повече намотките, толкова по-силно ще е индуцираното магнитно поле и колкото по-дебел е кабела, толкова повече ток ще може да понесе ;-)

А управлението ми се струва, че ще е най-добре с 555 като генератор на импулси и схема CD4017 като брояч с дешифратор до 10 (аз ще ползвам 7 магнита за статора), който да управлява съответния брой мосфети за включване на дадената намотка. Схемата съм я прикачил (не е съвсем довършена и пробвана). Липсва захранването на CD4017 (има някаква грешка в библиотеката на програмата с тази схема). За общност съм сложил 10 мосфета, макар да са нужни само 7 за мойта схема. От седмия мосфет връщам RESET сигнал към 4017 за да може броенето да започне пак от начало. Ако реша да направя статора с 9 магнита просто ще преместя ресета на 9-тия мосфет :-)

Всеки мосфет е изкарана на куплунг към който ще се закачат краищата на всяка намотка. Хубаво е да имаш захранване с което да можеш да регулираш освен напрежението и тока (поне до 3 ампера) за да може да подаваш, каквото решиш за необходимо на намотките, като напрежение и ток :-)

Разбира се, винаги можеш да го направиш и по метода който е предложил Флин - със светодиоди и фототранзистори, но според мене е трудно за изработка чисто конструктивно. Но, ако тръгнеш по този път ползвай светоотражателни оптронни двойки - много по-лесно ще ти е за проектиране и донастройка :-) Само трябва да си намериш светоотражателен диск на който да нарисуваш с тъмен фулмастер зоните на ИЗКЛЮЧВАНЕ на намотките :-) Така можеш да триеш и да ги рисуваш наново докато настроиш дължината на импулса на включване и преварението :-) Може и със черен диск и да залепиш сребристи лепенки на местата на които ще трябва да се ВКЛЮЧВАТ намотките и като местиш лепенките и регулираш тяхната дължина да търсиш желаната скорост :-)
« Последна редакция: Април 15, 2009, 11:34:45 am от Strashimir »

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Charles Flynn motor
« Отговор #2 -: Април 15, 2009, 01:42:29 pm »
Момента на включването на бобините може да се управлява с датчик на хол или оптрон и полеви транзистори. Високите обороти изобщо не означават че един двигател много мощен двигател. Има малки а също и големи дрелки на 20 000  и 35-40 000 оборота в минута.  Съответно диаметъра на роторите им трябва да е малък за да не е разпаднат от центробежните сили. .. Идеята на Флин двигателя е да е сърх-ефективен като изходна механична мощност а не като обороти.

FreeEnergy

 • Гост
Re: Charles Flynn motor
« Отговор #3 -: Април 15, 2009, 02:34:54 pm »
Бях забравил да прикача файла, но сега можете да видите патента, който имам предвид на оригиналния ми пост.

Този мотор ми беше препоръчан лично от Patrick Kelly. Каза ми че като се добавят няколко такива статора и ротора може да се получи мощност по желание на клиента.

Като гледам, Страшимире, как обясняваш, разбирам на мен колко ще ми е трудно, тъй като нямам познания по електроника за голямо мое съжаление. Благодаря ти все пак за обяснението, много е подробно и се надявам да намеря партньор, който разбира, за да си сътрудничим и използвам твоята информация. Значи ти не използваш голям кръгъл магнит за статор както на патента, а множество малки, така ли? Би ли прикачил снимки на нещо готово ако имаш да погледна, разбира се ако не те затруднява и нямаш нищо против.

Благодаря99
« Последна редакция: Април 15, 2009, 02:49:50 pm от FreeEnergy »

Strashimir

 • Гост
Re: Charles Flynn motor
« Отговор #4 -: Април 15, 2009, 04:10:41 pm »
Електрониката не е много сложна. Но без нея няма да можеш. Дори и с фотодатчици да го направиш трябва да се ползват мосфети за управление на бобинките! Така, че или хващай да правиш платки (аз се научих за 2-3 месеца) или намирай приятел да ти ги прави.

Аз ще направя вариянт на мотора на Флин с отделни магнити, тъй като е трудно да се намерят магнитите както е в оригиналното предложение на Флин. Публикувам снимки как ще изглежда моя вариянт:

Ротор - Ротора е от механика на 3.5" хард диск. Ползвам една от плочите на които ще разположа 2 магнита един срещу друг на 180 градуса. На снимката е само единия магнит (другия съм го махнал за други експерименти). Магнитите трябва да са много добре центрирани и балансирани, защото иначе при високи обороти ще се получи биене и ще се разпадне ротора :-) На снимката магнита е закрепен със свински опашки, но съм намислил да го захвана с месингови болтчета и гайки и едно капаче отгоре - нещо като "ферма" около него.

Статор - Статора е от 7 отделни магнита (а може и 9, 11 - всяко нечетно число). Трябва да е нечетно за да се държи в нестабилност ротора - когато единия от роторните магнити е над статорен магнит, то противоположния роторен се намира между два статорни магнита и именно той ще усигури завъртането на ротора, когато се подаде "освобождаващ" импулс на първия роторен магнит. Това което ми е хрумнало за статора са тези "камбанки" на снимката. От долната страна има чашка в която ще легне плътно статорния магнит, а от горната страна има минимакарка за навиване на бобинката. Камбанките са изработени от месинг за да няма влияние на магнитите. Също ще ползвам месингови видии и болтове.

Сглобка - Сглобката на двигателя ще я направя на дървена подложка, където ще завинтя камбанките в кръг и ще монтирам ротора по средата. Както се вижда от снимката ротора ще лети над статора достатъчно близко за да работи привличането на магнитие, и в същото време да има място за статорните намотки.

Управление - Управлението ще е изцяло електронно с показаната схема с 555 и 4017 + мосфети за "запускане" на бобините. Слагам дооправената схема за управление. Сложил съм и една джъмперна матрица чрез която ще мога да избирам кога да ресетирам 4017, като по този начин ще усигуря броенето от 1 до 10 (в моя случай до 7).

За сега е това - само подготовка и нищо реално направено. За съжаление сега обръщам повече внимание на МЕГ-а който работя, но ще се занимая и с двигателя на Флин ;-)
« Последна редакция: Април 15, 2009, 04:16:31 pm от Strashimir »

Неактивен jantar

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 166
Re: Charles Flynn motor
« Отговор #5 -: Април 15, 2009, 04:59:07 pm »
Strashimir ,
ако искаш да ти тръгне двигателя - изхвърли тая схема в кошчето ;)

Strashimir

 • Гост
Re: Charles Flynn motor
« Отговор #6 -: Април 15, 2009, 05:24:51 pm »
Strashimir ,
ако искаш да ти тръгне двигателя - изхвърли тая схема в кошчето ;)

То верно, че сам съм си я измислил (а аз изобщо не разбирам от електроника), ама чак пък толкова ли е грешна??? Честно да ти кажа, не виждам в нея грешка, освен може би в резисторите които отиват в гейтовете на фетите - малко напосоки ги сложих тях...

Янтар, би ли казал какъв е проблема на схемата и какво да й се оправи (т.е. направо давай друга схема) :-)

FreeEnergy

 • Гост
Re: Charles Flynn motor
« Отговор #7 -: Април 16, 2009, 03:28:04 pm »
Добре си го измислил, благодаря ти за снимките. Намотките на оригиналния патент са въздушни или поне така пише. Доколкото разбирам това означава че нямат сърцевина. Ти така ли смяташ да ги правиш и ще бъдат ли те м/у статорните и роторните магнити, или точно под статорния магнит - вижда ми се като макара тая камбанка с място за намотка.

Strashimir

 • Гост
Re: Charles Flynn motor
« Отговор #8 -: Април 16, 2009, 04:20:11 pm »
Добре си го измислил, благодаря ти за снимките. Намотките на оригиналния патент са въздушни или поне така пише. Доколкото разбирам това означава че нямат сърцевина. Ти така ли смяташ да ги правиш и ще бъдат ли те м/у статорните и роторните магнити, или точно под статорния магнит - вижда ми се като макара тая камбанка с място за намотка.

Е, да, точно така ще бъде и при мене. Намотките ще бъдат навити на макарките и ще се намират между статорните и роторните магнити. Намотките са въздушни - няма да има метална сърцевина. Самите камбанки са от месинг, т.е. немагнитни са и няма да влияят на магнитното поле. Отворите които се виждат на снимките в макарите са за да мога да ги сложа на шпилката за навиване.

Неактивен jantar

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 166
Re: Charles Flynn motor
« Отговор #9 -: Април 17, 2009, 01:30:01 pm »
Грешката идва оттам, че нямаш обратна връзка и не е ясно как изостава честотата на въртене на ротора спрямо въртящото се магнитно поле и ще дойде момент, в който магнитното поле ще го спира (ако се е развъртял разбира се, защото най-вероятно ротора само ще трепери, без да се върти) :)
Идеята в случая е да се подава импулса, докато ротора се завърти към следващата намотка и тогава да се подаде импулс на следващата. Така ако се появи допълнително натоварване, честотата на въртене на ротора ще се забави, но и честотата на превключване - също (виж оригиналната схема). ;)