Здравейте, мъчи ме една (сложна за мен) мисла, а ако някой има желание, то може да помогне с акъл, а и не само.
Та значи вместо Увод, ще разгледаме един класически ел.генератор, който има Статор и Ротор - въртящи се части. Ротора има електромагнит, които се захранва през четки. От статора с трифазна намотка снемаме енергията, която се получава от механичната кинетична сила на въртенето на ротора на ел.генератора. Като по-достъпен за всички пример, нека разгледаме автомобилен алтернатор, където ротора хаби 12V 5А за да се намагнити. В нашумелите сега клипчета за безплатен ток по тубето се преправя с постоянни магнити на ротора. Така се спестяват тея 60 Вата от 5-те Ампера при 12 волта, които се заделят за намагнетизиране на ротора на алтернатора с електромагнит и четките, които ги подават на въртящия се ротор, стават ненужни.
https://www.youtube.com/watch?v=QOV_Js59BHYКак да генерирате безкрайна мощност с автомобилен алтернатор и двигател
Първата част във Видеото е показана преработката с постоянните магнити на ротора. Добре ама си мисля една стъпка по-напред, тоест как може да се направи генератор на ток изцяло без движещи се части и отговора до който достигам е, че това е най-прост трансформатор с две неподвижни намотки едната на вместо статорна, а другата на вместо роторната намотка на алтернатора. Така излиза накрая, че най-прост генератор на ток става от обикновен трансформатор, но понеже искам да ми е сложно и си го мисля как да стане с два трафа, така като на клипчето:
Танк Капа. Автор ТАНК
https://www.youtube.com/watch?v=T4__c9DSytU Какво излиза. Значи тръгваме от по-горното клипче и накрая ще достигнем до долното, където според чатланите е схема на Инвертор с два трафа показан. Но преди това малко теория нали е важен пътят:
Теория: имаме трансформатор с две намотки за удобство и за да ги различаваме нека ги наречем първична намота и вторична намотка. От вторичната намотка снемаме полезна енергия, чрез товар - съпротивление свързано към изводите и. Дотук няма неясноти нали. Ако захраним Трансформатора с променлив ток постоянно на изхода ще получим толкова енергия, колкото сме подали на входа му, минус загубите в трансформатора ни. Дотук нищо необичайно и всичко отговаря точно на теорията, която са ни я набили в канчето още в ученическия ни период от живота.
А какво ще стане ако изменим захранването на трансформатора и го захраним с правоъгълни импулси тип меандър (с 50% коефициент на запълване). Тук започва вече да става интересно теорията която сме я учили не помага много освен ако не сме учили през първите 40 години от живота си и не сме станали учьони, които знаят и могат да обяснят какво ще стане ако трансформатора се захранва от генератор на правоъгълни импулси меандър или иначе казано могат да направят времеви анализ защото за разлика от променливия ток тук с меандъра случая през половината от времето не се подава захранване към трансформатора ни.