Автор Тема: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност  (Прочетена 17967 пъти)

Неактивен van

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 326
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #120 -: Август 20, 2019, 09:20:53 am »
Не мога да ви разбера и вакуумните тръби имат концентратор от отражателното покритие разпрашена вакуумно мед и имат и парников ефект от вакуумна термоизолация двойна стена стъклена и отражателите на Радико са подобни показах ви картинката по-долу на видео https://www.youtube.com/watch?v=g2VdMP5YU2I още в началото на темата как може с параболичен отражател Y2=X*3800 форма изрязана от стиропор с залепена на нея отражателно фолио (огледално) и да се загрява зимата до 100 градуса е най-интересния проблем за решаване. Защото сега лятото всеки знае всеки съд с вода, дори един варел с вода оставен на слънце пак се загрява, но зимата на слабото слънце е предизвикателство да имаш топла вода, а и за локално "Парно" отопление ако си по настоятелен. На снимката облака мъглата е пара която изпуска ресивера това е аматьорска изработка от подръчни материали благодарение на евтините съвременни отражателни микронни фолия и друти модерни евтини материали дори дървени стойки може да се експериментира за да се стигне до заключение. Аз бих ви препоръчал статията от 1989год Енергия Даром : http://hobbyport.ru/mk_other/i_myself/8910_energiya_darom.htm преди преди 30 години хората са го правили, ние сега не можем вече сами и трябва да си поръчаме на Китайците или на екип от майстори с различни професии. Другото хубаво освен отражателите и и парниковия ефект е термосифонен ефект вместо помпа за да се получи трябва да имаме денивелация  от 1 метър нагоре на нивото на колектора спрямо резервоара ТА който отоплява дали индиректно със серпентина или директно нагряване на водата в ТА

Сещам се и последното ми прозрение вместо няква сложна конструкция за колектор е достатъчна най обикновенна ламарина например поцинкована и боядисана черно или анодиран в черно алуминиев лист който се затваря в кутия за да се премахнат загубите във въздуха от конвекция на топлината до която се загрява -т.нар. "Парников" ефект и се слага термоотводител примерно някакви тръби с вода под листа залепени запоени както дойде да предават с термоконтантен способ получената топлина от целия площ на листа изложен на слънце нощем кутията може да се покрива с отражателния капак който денем действа като допълнителен концентратор на слънце върху листа ламарина черна (поцинкована, неръждавейка, алуминиева или най проста боядисана черна ламарина на лист) в кутия от термоизолация. с прозрачна горна част.
Ако се ползва концентратор зимата ще е по лесно да се достигнат високи температури но е за сметка на простотата.
« Последна редакция: Август 20, 2019, 09:50:47 am от van »

Неактивен dmitarp

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 667
 • Пол: Мъж
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #121 -: Август 20, 2019, 10:19:11 am »
Концентратора не работи при облъчно време, и това е голям недостатък. За повечето райони на България концентраторите ще добиват с 50% по малко енергия от колкото плоските колектори.
Разбира се тази енергия ще се характеризира с висока температура.  Иначе при слънчево време ефективността на огледалата е много голяма.  Има само около 6% загуби в огледалото и по малко от процент в приемника, който се изработва като имитация на абсолютно черно тяло.

Неактивен montanar

 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 066
 • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #122 -: Август 20, 2019, 12:15:45 pm »
Основния недостатък на разглежданите положения в форума е че обикновено се разглеждат частни положения не цели системи - при часни положения нещата ако изглеждат по един начин това не значи че в цяла система ще изглеждат по същия начин - даже често се случва точно обратното - конкретната тема е такъв пример.

Ще се опитам да направя нещо като изследване на цели системи от типа соларен концентратор и вакумно-тръбен колектор.

Взимаме за константа да речем площ от 1х2 метра или 2 квадратни метра соларни концентратор и колектор
Чисто при идеални условия получаваме около 2000 вата на тая площ.
Пак казвам - ползвам идеални условия - и 100% освояемост на енергията и чисто математически разсъждавам.

Сега ще разгледаме вакумно-тръбния колектор. не частно една тръбичка а цяла такава система.
за никой не е тайна че въпросните тръбички не са плътно прилепени една към друга а имат разсточние между тях около 1/2 от диаметърът им или казано с други думи от тия два квадрата ни отпадат едни 33% полезна площ (защо това е така е продиктувано от чисто практични фактори при строежа на въпросните колектори - от типа себезасенчване и прочее подробности)
И така при идеални условия изгубихме едни около 660 вата от тия 2м2
Продължаваме на там - тъй като условията в които работи колектора не са статични - слънцето се движи а колектора не го следи - тоест полезното сечение спрямо слънцето се изменя и полезния работен диапазон също се съкращава. ако трябва да сме по-конкретни сравнително полезния работен ъгъл при вакумнотръбен колектор е около 60градуси. Или около 6 часа или иначе казано в най добрия случай имаме около 8 киловата за тия 6 часа от тия 2 квадратни метра - останалото време просто ефективността пада значително.

Сега да разгледаме концентратор с тракване на движението на слънцето .
За разлика от колекторите полезната площ на концентратора е почти 100%
За разлика от колекорите полезнатото време за работа спокойно може да е и 10 часа че и повече.
И се оказва че само тия два факора са пре достатъчни да се окаже че вместо 8кв ще получим 20кв. от една и съща площ.

Сега да поумуваме върху някой други аспекти - вакумно-тръбен колектор е прост от потребителска гледна точка и е подходящ за ширини де има много слънце така или иначе. Но и на малкия пръст на тракваш соларен концентратор не би стъпил ако става вупрос за ширините де слънцето не е така много най малко зарад усигуряването на по-висока температура и по-широкият си времеви работен обхват.
За това моите предпочитания клонят към концентратор вместо към колектор.

Да соларен концентратор грам не е прост и за построяване и за експлоатация но както казва народа "всеки си плаща за дяволията"

Неактивен шоп

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 40
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #123 -: Август 20, 2019, 03:45:10 pm »


Да соларен концентратор грам не е прост и за построяване и за експлоатация

Съгласен съм.
Всяка система си има и + и -
няма идеална.

Лично аз бягам от системи с движещи се части. Това тракери, мотори, капаци, отражатели са проблемни елементи, а всички знаем, че една верига е толкова здрава, колкото е здраво най-слабото и звено.

Руснаците използват един термин: сложил и забъйл ( сложил и забравил)
ако  на някой 20 тръби са му малко, слага 22 или 24 и  забравя.
Или пък ако един плосъл колектор от 2м2  с прибран, естетичен монтаж по покрива е малък, слага един 2,5м2 вместо да прави грозотии по покрива, да го изправя и да го насочва на чист юг.

Неактивен montanar

 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 066
 • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #124 -: Август 20, 2019, 05:38:01 pm »
Шопе - тоя подход де споделяш често върши отлична работа и нямам нищо против него - но за да го ползваме обикновено си плащаме...... - спрямо контекста на темата разсъждавам "дешево и сердито" - е жертваме простота .... няма начин ......

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 476
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #125 -: Август 20, 2019, 08:05:20 pm »
Шопе още не си в час със цялата работа.
Предполагам проблема е от това, че отворих нова тема по въпроса защото старата беше осакатена от предишния модератор поради тенденциозно отношение лично към мен, както и да е. Та по въпроса.
Уникалното на този панел е, че използва отражатели, фокусира повече енергия в по малка площ а всичко това става без тракери движещи се елементи и други такива. Получава се, че критикуваш някакво друго, различно узтройство, не това за което е създадена темата.

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 904
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #126 -: Август 20, 2019, 08:49:38 pm »
Вакуумните тръби по каталог има топлинни загуби 0,5 W/m2K. Подобна е топлопроводността на 6 см фибран и 6 см каменна вата. Някой видове стъклопакет също имат топлопроводност 0,5 W/m2K. Стъклопакетите имат 70% светопропускливост, но подобна се получава ефективността на вакуумните тръби в резултат от разполагането им.
Концентраторите имат много тесен диапазон на фокусиране на лъча и без тракер ще работят по зле дори от самостоятелна тръба. Освен това лекото запрашаване на тракера влошава много повече отражателната способност отколкото ако същият този слой прах е нанесен върху самата тръба.
П.п. Радико доста време си играх да проектирам концентратор с двойна парабола. След това изработих модел по този проект и го покрих с алуминиево фолио от печатарски плаки. Резултатите бяха по скоро отчайващи - много тесен диапазон на работа, необходимост от огледална повърхност. И като добавиш след това трудностите при изработката на пълно мащабен модел - направо го зарязах.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 476
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #127 -: Август 20, 2019, 09:17:00 pm »
Бат Ванко не знам какво да ти кажа. Предполагам, че си мислил различно от мен и си работил по по различен начин. При мен нещата се получиха доста добре ще видиме какво точно ще покаже този прототип от снимката по горе. Все пак и той доста се различава от евентуалното серийно производство.

Неактивен шоп

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 40
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #128 -: Август 21, 2019, 12:57:13 pm »
Шопе още не си в час със цялата работа.


Ако прочетеш внимателно, ще видиш кого съм цитирал (montanar )
който пише за позициониране и тракинг. Че имало загуба поради това, че тръба с диаметър ф58 се монтира с междуцентрово разстояние 80мм и видиш ли губели се квадратни метри. Говореше се в коментарите за капаци, подвижни отражатели и споделих мнение, че движещи се елементи в една система за безплатна енергия нямат място там.

Нали се сещате, че китаеца  произвежда милиони вакуумно тръбни колектора. Инжинерите са сметнали, че това междуцентрово е оптимално. Не е 70мм, не е и 90мм. А точно 80мм
Това е оптималната  и златната среда между ефективност и инвестиция пречупена през призмата и на технологичност.

Неактивен Михаил Кузмов

 • Успешен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 490
 • Или не опитвай,или карай до край ! ОВИДИЙ
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #129 -: Август 21, 2019, 03:37:38 pm »
Шопе, оти се косиш, като че ти мине? Ото спориш с професори, тва ти е проблема! И я да си кажем моето, усуканото лайно е най ефективно, ама не ме слушат!

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 476
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #130 -: Август 21, 2019, 08:03:37 pm »
Ото спориш с професори, тва ти е проблема!
Кузмов като гледам май Шопа спори само със мене. За това със тайната надежда, че наистина и ти това имаш в предвид ще си позволя да ти изкажа благодарността си за високата оценка която получавам от теб.
Благодаря, винаги съм знаел, че ти си един от хората които ме разбират.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 476
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
« Отговор #131 -: Септември 07, 2019, 07:40:26 pm »
Да не си помислите, че като нищо не се пише по темата и проекта е замрял. Нищо подобно. Ето ви новата придобивка която разчиства разни помпи от перални, пръкачки за коли и др. такива.