Автор Тема: Що е то време  (Прочетена 17701 пъти)

Неактивен hyparh

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 973
 • Пол: Мъж
 • As above, so below
Re: Що е то време
« Отговор #210 -: Март 14, 2019, 08:24:55 pm »
Не е така, пространството го има единственно когато има и материя, когато изместиш материя от един обем, това не означава че унищожаваш материята, а че само я преместваш, и на нейно място остава празнина в която съществува пространство но като свойство на неунищожимата материя.

Технократ, не съм сигурен точно какво искаш да кажеш с това... Никой не казва, че материята трябва да се унищожава, а просто да се измести. При нейното изместване остава вакуум (пространство), където също има активност - на квантово ниво направо "кипи". Ако наричаш тези флуктуации от зараждащи се и умиращи от/в етера проточастици "материя", то тогава тезата ти за постоянна връзка между пространство и материя, придобива смисъл. Но аз не бих нарекъл тези проточастици (етерните поднива, както и самият етер) материя. Това са само зародиши, които са много далеч от материалното. Така че едно пространство спокойно може да бъде лишено от материя и пак да си бъде пространство.

Неактивен технократ

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 751
 • Пол: Мъж
 • Не е важно знанието а разбирането
Re: Що е то време
« Отговор #211 -: Март 14, 2019, 08:24:58 pm »
Цитат
Технократ, ще зачета линка. Хвърлих бегъл поглед и ще се окаже, че това, което ти разбираш под матеря, е близко до моето разбиране за мерност.

Мерността е свойство на нещо, мерност на обем, мерност на плътност, мерност на налягане. Все количественни величини на някакво качество на нещо. Но мери човешкият ум, природата не може да мери, макар и да е измерима и да има свойството мерност. :)

Неактивен технократ

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 751
 • Пол: Мъж
 • Не е важно знанието а разбирането
Re: Що е то време
« Отговор #212 -: Март 14, 2019, 08:27:59 pm »
Цитат
Но аз не бих нарекъл тези проточастици (етерните поднива, както и самият етер) материя. Това са само зародиши, които са много далеч от материалното. Така че едно пространство спокойно може да бъде лишено от материя и пак да си бъде пространство.
Дали не може да се дефинира като материя е съмнително, защото щом съществува вън и независимо от нашето съзнание, значи е материя. :)

Неактивен Арахая

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 54
Re: Що е то време
« Отговор #213 -: Март 15, 2019, 10:25:03 pm »
Опитах да събера на едно място някои от нещата, за да не е разпиляно и да е по-удобно за анализ. Допълвайте и коригирайте, ако не съм предала  точно  разбиранията ви! :)

 
„ Горещите“  въпросите, който умуваме в темата за времето...

-Има ли  разстояние без материя?
-Има ли пространство без материя?
-Има ли Време?


От линка на Технократ...
Всички ли са съгласни с формулировките?

Материята


Основна категория на философията. Субстрат (основа) на реално съществуващи свойства, връзки и форми на движение . Единството на света се състои в неговата материалност. Материята е вечна (хе, хе...това предполагам не е времева категория), несътворима и неунищожима. Основно свойство на материята е движението. Тя съществува в пространството и времето в конкретни физически форми. На съвременната наука са известни следните типове материални системи: вещество, поле, атоми, молекули, елементарни частици и техните античастици, макроскопични тела с различни размери, геологични системи, планети, звезди, вътрешногалактични системи, Галактика, галактики, системи от галактики; особени типове материални системи – жива материя и социално организирана материя. Всички философски системи правят опит за дефиниране на категорията материя.
   
ПРОСТРАНСТВО И ВРЕМЕ

Пространството характеризира разположението на съществуващите материални обекти и процеси едни спрямо други. Времето има само едно измерение; негов израз е продължителността, последователността в съществуването на сменящите се явления; то е необратимо. Структурата на единното пространство-време зависи от разпределението и движението на физичната маса и поражданото от нея гравитационно поле; пространствените разстояния и размери и ходът на времето се изменят в зависимост от скоростта на движение на материалните системи (виж теория на относителността и неевклидова геометрия). В съвременната наука особен интерес представлява проблемът за пространствената безкрайност на Вселената. Специфичната природа на пространството и времето се разкрива предимно от физиката и математиката, а философията изучава въпроса за обективния им характер и тяхното познание.   
................................................................................
Технократ

Цитат
технократ
Пространството го има единственно когато има и материя, когато изместиш материя от един обем, това не означава че унищожаваш материята, а че само я преместваш, и на нейно място остава празнина в която съществува пространство но като свойство на неунищожимата материя. Пространство и материя не могат да се разглеждат по отделно, пространството е изначално

Технократ, приемам, че ти дефинираш материята и пространството като гореспоменатите.

За времето казваш-  “Аз обаче си оставам на мнението за сега, че времето не е физическа реалност, а е абстракция-конструкт, на човешката мисъл ”. Тоест за теб пространството и времето единна структура ли са, след като смяташ, че времето е абстракция-конструкт на човешката мисъл?
 
 Мислиш ли, че има ефир/етер и какво е според теб?

Смяташ, че  не може да има пространство без материя...
Цитат
технократ
Пространството го има единственно когато има и материя, когато изместиш материя от един обем, това не означава че унищожаваш материята, а че само я преместваш, и на нейно място остава празнина в която съществува пространство но като свойство на неунищожимата материя. Пространство и материя не могат да се разглеждат по отделно, пространството е изначално свойство на материята и материалните частици да се подреждат една до друга, и да образуват обем по този начин, чрез елементарни единици материя и пространство, които по нататък са неделими на по елементарни единици от пространство и материя.


...................................................................
Хипарх

Цитат
hyparh
Време-  Времето е човешка фикция, измислена за удобство – като мерна единица между две събития от извършени процеси. Или още по-просто казано - измислено е за удобство отбелязване на дадена промяна (защото всяко нещо се променя и изменя). Това, че ние използваме мерни единици за "време" по никакъв начин не му придава реално съществуване в природата.
Знам, че е трудно за осъзнаване отчасти и поради факта, че тази илюзия е така дълбоко вкоренена в ежедневието ни.
Времето е създадена от нас необходимост именно за да отмерваме интервалите между събитията.

Материя-
Пространство-
Етер-

Може да има пространство без материя.....

...............................................................................

Атос

Цитат
аtos
Материя- Материята е енергийна проекция на информацията в пространството (екрана). Няма ли пространство, няма къде да се реализира "проектът материя". Вземи едно лазерно фенерче от тези, прожектиращи разни фигурки...не срещне ли лъчът стена, няма фигурка. Ако имаш старинни дървени мебели, вероятно в тях има червеи дървояди...мебелите не са построени "изначално за тях", но е голям шансът да ги има...
Нямаш дървени мебели - няма дървояди...

Пространство-
Време-
Етер-
ИНФОРМАЦИЯ -

Може да има пространство без материя....

...............................................................................................
Монтанар

Цитат
Montanar
Времето - е условно понятие за интервал за случване на събития и процеси.
Пространството- е разстоянието  между частиците материя.
„Ефир- а големата мъка за ефиреца - според мен го няма... Ако го има-той не е барионно ниво?

Отричаш ли Ефира или не съвсем? И как го дефинираш, ако смяташ, че го има.
А как дефинираш материята? Съгласен ли си с дефиницията на Технократ?

Изводите ми са че няма време без пространство и няма пространство без материя.
Цитат
montanar
hyparh тъй като време не съществува защо вие съществувате?   
Времето не е ли част от всичкото?
без време би ли имало какъвто и да е процес?
без време би ли имало пространство?
без време би ли имало материя?

„ВСИЧКОТО“ е много красива дума и какво значение влагаш в нея????

Трябва ли му на Всичкото, след като е ВСИЧКО …. време(условно понятие за интервал за случване на събития и процеси), за да е Всичко?  Съществуваме във  Всичкото, това е!!!
Или за теб Време (условно понятие за интервал за случване на събития и процеси) = Всичкото ли е?

......................................................................
Радико

Цитат
Радико
Времето= секундата е условно понятие за интервал за случване на събития и процеси.

Пространство=метъра е разстоянието е между частиците материя.
Ефир-
Материя-

Изводите ми са че няма време без пространство  но има пространство без материя.
.............................................................

Арахая :)

Време няма, но има „точка“ вечна, безкрайна, безпределна, несътворима и неунищожима Съзнателност (когиталност ), основа и съдържателка на всички нам известни и неизвестни проявления.
Пространството е изначална характеристика  на тази Съзнателност.

Мерност /Измерение-  условно ...съвкупност от качествени характеристики на пространството.
Ефир/Етер  „първични“ многобройни, невидими за капацитета на нашите сетива „полета“ проекции на  тази Съзнателност в изначалната ѝ характеристика пространство. От комбинацията  им  се получават хибридните материи/ и материите, чието изражение можем да пипнем и видим.

Има пространство без материя.

...................

Технократ, ако сложим примерен знак за равенство, между твоето разбиране за материя и моето за "точката" Съзнателност, приемам, че ако хипотетично се опитаме да я извадим от изначалното и свойството -пространство, няма как да стане, защото тя е „всё“, основата, безкрайна е, несътворима и неразрушима..., че даже и самото пространство.  :D
Но понеже за мен материята е енергийната проекция на тази Съзнателност( но не самата  Съзнателност!!!) в изначалната ѝ характеристика пространство ( както казва atos- „екран“).   Ако хипотетично я махнем материята , Съзнателността реши, че не иска да  прожектира върху собствения си екран (пространството)-  то ще остане да съществува  тази Съзнателност с изначалното ѝ свойство пространство, защото е вечна, несътворима, неунищожима.... Тоест пространството ще си го има!  :)
« Последна редакция: Март 15, 2019, 10:46:52 pm от Арахая »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 774
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Що е то време
« Отговор #214 -: Март 15, 2019, 11:12:07 pm »
Да време и пространство са така неразривно свързани, че няма да сгрешим кой знае колко много ако кажем, че времето е част от пространството или една от неговите посоки въпреки, че не е точно така. Всички други хипотези представени тук са много по погрешни. Това, че някои колеги не могат да си представят пространство без материя се дължи на материалистичното несъвършенство на човешкия мозък, по силно или по слабо изразено в различните индивиди.

Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 876
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Що е то време
« Отговор #215 -: Март 16, 2019, 01:09:47 am »
Брейиии...какъв арбитър си намерихме в лицето на Арахая ;D ;D ;D

Да, понякога помага систематичното резюмиране на възгледи, за да се разберат с "две думи" основните тези на дискутиращите и да не става "орел, рак и щука". Мисля, че Радико е безпрецедентно прав, поне за втората част от поста си!
Колкото до връзката между времето и пространството...смятам, че не можем да го твърдим със сигурност (понеже, за да го установим, трябва да излезем поне от едното). Но можем да го предполагаме, не пречи ;D

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 774
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Що е то време
« Отговор #216 -: Март 16, 2019, 08:18:42 am »
Цитат
  Колкото до връзката между времето и пространството...смятам, че не можем да го твърдим със сигурност   
Ами аз не веднъж съм казвал, че в повечето теми разисквани тук нищо не може да се твърди със сигурност.
Като видя категорично изявление в такава тема и чувствам тъга и съжаление в предвид менталните проблеми на автора на такова изявление.

Неактивен технократ

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 751
 • Пол: Мъж
 • Не е важно знанието а разбирането
Re: Що е то време
« Отговор #217 -: Март 16, 2019, 03:18:47 pm »
Пространството и времето са мерности на материята, която е абстрактна по своята същност, съзнанието и разума са една от формите на материята, която я изучава . Но никой не може да докаже или още никой не е доказал, че материята може да има и други мерности освен пространственните и времевите мерности. в този смисъл пространство и време не могат да съществуват без материя. Всеки да го разбира кой както си знае, на мен ми писна вече от тази тема, казах си последното мнение по темата.

Неактивен Арахая

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 54
Re: Що е то време
« Отговор #218 -: Март 16, 2019, 03:35:41 pm »
Признавам, че исках тъничко да ви провокирам с думата „Съзнателност“ в моите хипотетични разсъждения.... И никак не ми бе лесно да ги съчиня  ;D ;D ;D

Цитат
Радико
Това, че някои колеги не могат да си представят пространство без материя се дължи на материалистичното несъвършенство на човешкия мозък, по силно или по слабо изразено в различните индивиди.

И не само на мозъка, а и ограничените възможности на сетивата ни. Затова сме си измислили машини, уреди, които да са продължение на възможностите на сетивата ни....Как бихме видяли например ултравиолетовите лъчи? Пък до други истини  достигаме и по неконвенционален  път. А и човек живее във „въздушна среда“, респективно сетивата ни са пригодени за нея. Ако влезем във водата без очила, които да създадат въздушно пространство между водата и очите ни, нещата във водата , разстоянията изклеждат инак...
Но пък нищо не ни пречи да си разсъждаваме по тези теми. Гимнастика за ума ... :D

Неактивен технократ

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 751
 • Пол: Мъж
 • Не е важно знанието а разбирането
Re: Що е то време
« Отговор #219 -: Март 16, 2019, 04:57:21 pm »
Интересно някои хора как осъзнават че пространството като характеристика и някаква мерност на материята може да съществува без наличието на материя. Все едно да съществува човешки ум без да има мозък. Ебахти логиката,  ;D ПС, бях решил да не поствам по темата, ама го правя заради невежеството което не бива да се шири.

Неактивен plcsoft

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 187
Re: Що е то време
« Отговор #220 -: Март 16, 2019, 05:50:12 pm »
Първо да благодаря на Арахая за линка!
Та относно писаниците в последните постове! Мисля че, започнахме да налучкваме нещата! Моето виждане е следното - понеже твърдя, че няма време, а само различни прояви на Съзнанието(тоест Енергията), но съзнанието това сме ние като индивиди които възприемат и излъчват информация,  та в тоя ред на мислене е много трудно човек шлифован в традиционното мислене да си представи(нужно е Въображение) защо времето не съществува и защо е една от опорните точки на РАЗУма. Поне на мен ми бяха необходими повече от 20 години за да "усетя" къде аджеба е истината. Между другото, усещам(или така ми се струва)тънката ирония  :)  и на къде насочва дискусията Арахая. Дано не се заблуждавам, ако се заблуждавам, нека да бъда извинен, ще ми бъде интересно как ще продължи дискусията!   

Неактивен plcsoft

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 187
Re: Що е то време
« Отговор #221 -: Март 16, 2019, 06:28:47 pm »
Интересно някои хора как осъзнават че пространството като характеристика и някаква мерност на материята може да съществува без наличието на материя. Все едно да съществува човешки ум без да има мозък. Ебахти логиката,  ;D ПС, бях решил да не поствам по темата, ама го правя заради невежеството което не бива да се шири.

Бих ти отговорил така:- нужно е въображение. За съжаление това е единствената дума в българският език която може да инициализира съдържанието което влагам в нея! Това е недостатъка на думите не могат да обхванат цялата палитра от усещания и чувства който изпитва човек пред безмерноста която го заобикаля и която се опитва да разбере и опитоми. Можем да го представим така - примерно познанието на един човек е един кръг с определен диаметър, познанието на друг човек е друг кръг с по-голям диаметър от този на първият, познанието на трети човек е също кръг, но с диаметър още по- голям от на първите двама, и така до безкрайност. Понеже сме дресирани да виждаме реалността по- един и същи начин то, тогава можем да кажем, че началната точка от който започват кръговете е една за всички участници в примера. Ако ги сравним обаче, стигаме до следният извод - познанието на човека с най-малкият кръг е включен в кръговете на всички останали, но неговият периметър(преими го като - кръгозор, светоусещане) е по-малък от периметрите(кръгозорите) на всички със по-голям диаметър. Ако приемем, че всичко което е вътре в кръга е познанието на съответният човек, а от вън е това което НЕзнае, то можем да си направим следният извод - вижда се колко малко неща НЕзнае човека с най-малкият диаметър на кръга и колко много повече неща НЕзнаят останалите с по-големи кръгове.Който не може да си го представи може да си го нарисува и с очите си да види за какво иде реч.   

Неактивен Арахая

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 54
Re: Що е то време
« Отговор #222 -: Март 16, 2019, 07:30:36 pm »
Цитат
plcsoft

Между другото, усещам(или така ми се струва)тънката ирония  :)  и на къде насочва дискусията Арахая. Дано не се заблуждавам, ако се заблуждавам, нека да бъда извинен, ще ми бъде интересно как ще продължи дискусията!
ДА! :)
И аз можех да използвам вместо думата "Съзнателност" (макар пак да е неточна дума), " Енергия"," Информация" или дори думата "Нещо", но умишлено употребих точно нея. :)

Цитат
технократ
Интересно някои хора как осъзнават че пространството като характеристика и някаква мерност на материята може да съществува без наличието на материя. Все едно да съществува човешки ум без да има мозък. Ебахти логиката,  ;D ПС, бях решил да не поствам по темата, ама го правя заради невежеството което не бива да се шири.

Ако няма Съзнание, защо ще е нужен изобщо някакъв мозък с "функция" ум?

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 774
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Що е то време
« Отговор #223 -: Март 16, 2019, 08:44:28 pm »
Цитат
пространството като характеристика и някаква мерност на материята 
Не поставяй каруцата пред коня. Материята е следствие на пространството и съществува вътре в пространството. Са остава да кажеш и, че часовниците създават времето и си готов да ходиш да пишеш във форума на плоскоземците.

Неактивен технократ

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 751
 • Пол: Мъж
 • Не е важно знанието а разбирането
Re: Що е то време
« Отговор #224 -: Март 16, 2019, 09:09:42 pm »
Цитат
Ако няма Съзнание, защо ще е нужен изобщо някакъв мозък с "функция" ум?

А има ли съзнание без да е необходимо за това мозък. Кое е първичното, съзнанието или мозъкът?

Цитат
Не поставяй каруцата пред коня. Материята е следствие на пространството и съществува вътре в пространството.

Това откъде следва, нима ти унищожи материята, с някакъв експеримент и констатира че е останало само пространство? Пространството е мерност на материята и нейна характеристика, това следва от емпириката, щото нищото не може да се мери, а се мери само нещото, което е само материята.