Автор Тема: Що е то стартъп и има ли той почва в този форум?  (Прочетена 1048 пъти)

Неактивен GreenHulk

 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 088
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
По дефиниция стартъпите са временни организации(икономически), които търсят повтаряем и скалируем бизнес модел (или начин, по който се правят пари).

Повтаряем - значи да може да работи с някаква цикличност/многократно, скалируем - да може да бъде постигнат световен мащаб на дейност, а не само в София и окръг.

Не всяка новосъздадена фирма е стартъп. Примерно създаването на едно кафене или магазин за хранителни стоки не е стартъп, защото нямаме едновременно повтаряемост и скалируемост/мащабируемост.

За стартъпите е от изключително значение да са базирани на иновативна идея/продукт/услуга и да има някакво съществено преимущество спрямо конкурентни или заместващи продукти или услуги.

Сега интересното: в последните години са инвестирани милиарди долари/евро в стартъпи, включително и с участието на еврофондове. Въпреки, че - изненада, над 90% от стартъпите се провалят по статистика и на практика.

Инвестират в стартъпъпи така наречените Venture Capital инвеститори (или рискови инвеститори) или на по-ранен етап така  наречените стартъп акселератори - организации, които инвестират на ранен етап от развитието на проекта, с цел след време(не много дълго) вследствие на бурното развитие на проекта, стойността на дяла собственост, който има рисковия инвеститор в стартъпа да се увеличи десетки или стотици пъти, а защо не и хиляди. За справка - инвеститор във Фейсбук на ранен етап си получава над 200000% печалба или при вложени 1000 долара, стойността да стане  200000000. Разбира се, такива случаи са много редки.

Но ако даден проект не би предложил лесна и бърза възвращаемост, колкото и иновативен и перспективен да е, то може да не предизвиква особен интерес в така  наречените рискови инвеститори, особено ако става въпрос за нужда от допълнителни изследвания, тестове, производство, логистика и др. По опит се предпочитат предимно софтуерни проекти/продукти/услуги, нещо което лесно може да се предлага/продава през интернет на хиляди и милиони хора.
А според тематиката на нашия сайт е силно желателно наличието на прототип и/или патент, за да ви обърнат по-сериозно внимание. Все пак има и акселератори, ориентирани към хардуер/техника и чисти технологии (CleanTech),  за ВЕИ и др.
Но са рядкост и трябва да им се предлага нещо много специално, за да обърнат внимание, а желаещи за финансиране има много.

Друго съществено нещо е да има екип, а не само един самотен изобретател например, като също така е желателно да има балансиране на уменията - технически, бизнес, реклама и др.  Много слабо вероятно е да се даде финансиране на един човек, и една от причините е, ако един се откаже, другите от екипа да могат да развиват нещата и да не пропадне инвестицията на рисковия инвеститор. Отказват се много или просто свършват парите, дори да има смислен и перспективен продукт. Трябва да се спазват определени правила или препоръки/начин на работа, често съгласувани с инвеститора до една или друга степен. Варианта "човека взе парите и каза 'ще видим'" може да е слабо вероятен.

Парите може да варират 30-50-100 000 долара/евро срещу да кажем 7-10-15% от собствеността на фирмата. Желаещите да получат такова финансиране са много - и у нас, и в световен мащаб. От другата година се очаква да действат още акселераторски фондове за финансиране в България.

Но не е изключено техния фокус отново да е повече към лесни за печелене софтуерни продукти и услуги.
Може да е доста напрягащо занимание, дори за човек икономист да прави  стартъп, трябва да се знаят определени методологии, подходи, процеси, и пак може просто да преценят акселераторите, че от тебе лесно и бързо не могат да спечелят или е слабо вероятно и да ти дадат вежлив, но твърд отказ.

Един от вариантите е човек да развива със свои средства проекта си до постигане на реални резултати с клиенти и продажби, това може да е допълнителен стимулиращ фактор за рисковия инвеститор, че вероятно има смисъл и възможност за този проект. Очевидно това може да е малко затруднително за безработни или пенсионери, при сегашните цени в магазините - за храна и технически компоненти. Някои хора(не един) си имали даже семейни проблеми - що аджеба пилееш семейния бюджет за електроника, магнити и прочие.

Та това е като встъпление за  стартъпите. Ако някой има въпроси, да пита.


Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 912
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Що е то стартъп и има ли той почва в този форум?
« Отговор #1 -: Ноември 19, 2018, 01:00:45 am »
Аз имам един!
Разбрах какво е "стартъп", само не разбрах какво място има подобна тема във форума (т.е. не е засегната втората част)?
Да не би да имаш конкретна, изкристализирала идея? Щото ми убягва нещо...

Неактивен GreenHulk

 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 088
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Re: Що е то стартъп и има ли той почва в този форум?
« Отговор #2 -: Ноември 19, 2018, 01:17:56 am »
Аз имам един!
Разбрах какво е "стартъп", само не разбрах какво място има подобна тема във форума (т.е. не е засегната втората част)?
Да не би да имаш конкретна, изкристализирала идея? Щото ми убягва нещо...

Някой стартъпи са кандидатствали за финансиране с ВЕИ проекти. Примерно знам за един гръцки проект получил около 500 хиляди за климатик, захранван със слънчева енергия/топлина. даже са имали и устройство.

Ако имаш предвид, че тук във форума основната цел е постигане на безплатен и неограничен достъп до енергия, то едва ли самото устройство даващо този достъп, че е безплатно и за производството му а и за изследването му може да са нужни пари. Помисли, дори за производството на опен-сорс софтуер някой е платил - или спонсор, или разработчиците с труда си/човекачасове.

Иначе с медитация и дихателни практики може да имаш достъп до огромни енергийни източници, но julian вероятно би искал  "око да види ръка да пипне" :)))

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 439
Re: Що е то стартъп и има ли той почва в този форум?
« Отговор #3 -: Ноември 19, 2018, 08:26:53 am »
Иначе с медитация и дихателни практики може да имаш достъп до огромни енергийни източници, но julian вероятно би искал  "око да види ръка да пипне" :)))

Пробвай да кандидатстваш за европари за развиване на стартъп за медитация и дихателни упражения тогаз. Ще се убедиш че не само Хулио иска "око да види ръка да пипне".

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 139
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Що е то стартъп и има ли той почва в този форум?
« Отговор #4 -: Ноември 19, 2018, 08:52:27 am »
Юлияне, тези хора дават пари за финансово развитие не за духовно. Въпреки това, ако предложиш да правиш нещо от сорта на сциентоложката църква има сериозен шанс да те подкрепят. Всичко е въпрос на финансова обосновка.