Автор Тема: ГРАФЕН  (Прочетена 871 пъти)

Активен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 806
 • Life is a DIY project!
Re: ГРАФЕН
« Отговор #15 -: Ноември 20, 2018, 07:45:00 am »
Epwpixieq-1, за да превърнеш термичното трептене на въздушните молекули в някакъв вид полезна работа е необходимо да ги накараш всичките (или поне повечето от тях) да трептят в една и съща посока, и то синхронно. Това означава с някаква вълшебна пръчка драстично да намалиш ентропията на системата, което чисто статистически няма как да стане (да не забравяме, че в един мол /няколко грама/ вещество има от порядъка на 1023 частици!).
С тези микро-величини няма как да работим. Няма как да принудим молекулите да правят каквото ние сме намислили. Затова сме принудени да работи с макро-величини (статитстически усреднени такива), като температура, налягане, обем. А там вече попадаме под законите на термодинамиката, където вече дори и на някаква пренебрежимо малка щастлива случайност не можем да разчитаме.

Ако някой не може да си представи какво е ентропията, нека направи следния мислен експеримент: Има едно табло с примерно 30х50 пулчета, подредени едно до друго. Всяко пулче е червено от едната страна и жълто от другата. В началния момент всички са подредени с червената страна нагоре. Обхождаме пулчетата едно по едно, и бидейки върху всяко едно решаваме с вероятност 50% дали да го обърнем или не. Само след около 20-30 обхождания пулчетата ще изглеждат като произволно разбъркани по цвят, като съотношението жълти:червени ще е приблизително 50:50. След този момент колкото и пъти да повтаряме обхождането с обръщане по горната схема. никога повече няма да постигнем подреждане 100:0, както е било в началото. Ето това е ентропията - не че е невъзможно, но просто е пренебрежимо малко вероятно и никога няма да се осъществи на практика...

Друга полезна аналогия е - все едно да очакваме, че въздухът в една стая изведнъж спонтанно ще я напусне и ще се сгъсти до няколко хиляди атмосфери в единия ѝ ъгъл... Също възможно (никой не му пречи...), но много малко вероятно...

Няма такава машина, която за сметка на топлината от околното пространство да произвежда електрическа или механична енергия, и всичко това да е обратино! Ентропията не го позволява.
Може да се докара нещо подобно приемрно за сметка на окислението на определен химичен елемент, или за сметка на разрушаването/стапянето на някаква кристална (високо-подредена) структура, или за сметка на ядрен разпад. Но така - чисто физически, с познатите ни средства - НЕ!

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 732
Re: ГРАФЕН
« Отговор #16 -: Ноември 20, 2018, 09:06:56 am »
Колеги, работата е ясна, графенът тепърва ще навлиза, въпрос на време е, но не и по методът на Петрик.

az_skeleta, евала за ентусиазма. Каза, рече и го стори.  :) За съжаление обаче изследванията на РАН доказват, че Петрик или лъже, или е някакъв свръхактивен тип, като Тръмп. Аз не бих го квалифицирал, като мошеник, защото той все пак има лаборатория, има знания, занимава се с гаражна наука.

nizo, този англичанин Robert Murray-Smith мисля сме го споменавали във форума и преди. За съжаление не разбирам английски. Но при Петрик черния памук не е графен и пресовката не е термодвойка, а най-обикновен галваничен елемент - това са установили от РАН. GreenHulk по-подробно се е занимал с разконспирацията.

Явно без такива типове не може да се размине. Още по времето на Христос е имало десетки лъжепророци, та са се чудели хората на кого да вярват.  :)Неактивен GreenHulk

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 970
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Re: ГРАФЕН
« Отговор #17 -: Ноември 20, 2018, 12:00:59 pm »
Отговора май е ползване на електролит (тоест галваничен елемент)

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 387
 • Пол: Мъж
Re: ГРАФЕН
« Отговор #18 -: Ноември 21, 2018, 02:39:37 am »
PyroVeso, аз споделям вашето мнение. В моя коментар изразявам съмнение, ако това не е ясно, на тезата относно работата на устройство (при положение че то реално работи), по начина по които е представя. От вашия коментар оставам със впечатлението, че си мислите че поддържам тезата във видеото, което опредено не е така. Това трябва да е ясно още от първото изречение в коментара ми:

Превъртях малко изчисления и се оказва че нещо не е така както се представя на видеото.

Просто аз изразих, с малко изчисления, на база на дадената във видеото информация, защо такова устройство е малко вероятно да работи, поне на споменатия принцип, като термостатичен трансформатор.