Автор Тема: Автономна система за градината  (Прочетена 3041 пъти)

Неактивен avr

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Автономна система за градината
« -: Юли 05, 2018, 12:17:03 pm »
Здравейте,
Замислил съм  /че и съм започнал да работя/ по проектче за автоматизирано управление на разни градински истории като поливане и др.
Основна функция е поливането на няколко лехи. Но има и още много други като спомагателни и много опции.
Предпоставката е че има кладенец. По спомени, водата е на 3-4 метра. За изпомпване на водата си поръчах от Алиекспрес помпичка 12В, 19 Вт. С напор 5м. Доставиха я и я тествах, работи перфектно, но за 5-те метра не знам.
Идеята е тази помпичка да пълни резервоар когато има слънце захранвана от стар акумулатор зареждан от слънчево панелче. Акумулатора го имам, слънчеви клетки имам някакви , но и поръчах още.
По принцип всички части ги поръчах или ще ги поръчам от китайците. Али Експрес. Иначе изобщо не може да се вмести човек в някакви разумни финансови разходи.
От друга страна китайците имат много изгодни оферти за модули, за сглобяване на хардуера събирам такива модули.
Като допълнителни опции, предвиждам воден кръг от кладенеца да циркулира през къщата, като климатик за охлаждане. Студената вода през автомобилен радиатор с вентилатор.
Това, без слънчевите клетки, вече го имам.

« Последна редакция: Юли 05, 2018, 01:16:19 pm от atos »

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 586
Re: Автономна система за градината
« Отговор #1 -: Юли 05, 2018, 01:28:50 pm »
Доколкото разбирам искаш да правиш капково напояване, но с тази помпа няма да стане търси диафрагмена помпа на 12в. Ползват ги за каравани и хидрофори и акумулаторни пръскачки, дават 4 до 8 бара налягане, приблизително 1бар е 1 атмосфера. Повечето от тези помпи имат и вграден пресостат, дебита им е по малък но пък дават добро налягане. И така от помпата през радиатора и качваш водата в някакъв резервоар да се събира и загрява и да я ползваш при нужда.

Неактивен avr

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Re: Автономна система за градината
« Отговор #2 -: Юли 05, 2018, 02:18:56 pm »
Здравей,
гледах и мембранните китайски помпи, както и руските вибрационни. При мощност 60-80 Вт дават същият дебит като тая помпичка. В нея ми харесва и това че е безчеткова. Диафрагмените помпи доколкото проучих имат по скъп ремонт.
По принцип там се полива с обикновенна помпа, проблема са слънчевите панели. Нямам такива мощности. Вторият проблем е че водата в нея спада и трябва да се пълни за да засмуче.
Сега, каква алтернатива има на маркучите за капково напояване,  така че да ползват гравитацията? Повечето китайски истории работят с голямо налягане, чешмено,  а аз от това бягам. Дали няма да стане с обикновен надупчен маркуч?Честно казано точно в това са ми и съмненията.
 Електромагнитните клапани са нещо сравнително скъпо и при възможност бих ги махнал. 
Възможното при мен е водата да се изпомпва в пластмасов бидон 200 литра, и по програма да се полива в определено време и когато е нужно. Затова ще се следи влажност на почвата / или дали е валяло/ и пълен бидон. В момента разполагам с 9 слънчеви панелчета от тия с епоксидна смола 6В по 1 Ват.  или 9 Вата и то  при силно слъце.


Неактивен krasias

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 586
Re: Автономна система за градината
« Отговор #3 -: Юли 05, 2018, 03:54:07 pm »
Здравей  avr, значи дебита винаги е във зависимост от височината, на всеки десет метра денивелация ти трябва една атмосфера за да качиш водата но ти трябва и още налягане за да имаш и дебит. Капково напояване може да работи и с ниско налягане зависи от маркуча който си взел, аз съм правил и със варели поставени на два метра височина. Но ако имаш възможност да качиш бидона на 6 - 8 метра височина може да работиш и с маркучи за по високо налягане. За диафрагмените помпи мога да ти кажа че са добри, имам гръбна акумулаторна пръскачка която ползвам вече пета година. Тази пръскачка е с такава помпа и понеже имам много дървета и градини я подлагам на сериозна експлоатация. На помпата пише 6,3 бара а акумулатора е 12V 8Ah, пръскачката е 16L, броил съм на осемнадесетата пръскачка акумулатора пада, а на мен толкова ми трябват само за дърветата. Електромагнитни клапани има в автоматичните перални но са на 220V, но бобините лесно се свалят и може да се навият други за 12V или направо да се свали някоя бобина от реле за 12V.

Неактивен avr

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Re: Автономна система за градината
« Отговор #4 -: Юли 05, 2018, 04:51:50 pm »
Здравей,  krasias, май имам такива клапани някъде, от стара пералня. Ако са на 220В променливо по ми е лесно да ги захраня с постоянен ток,  ще видя колко ще дойде ма китайските повишаващи конвертори са под левче и са много ефективни.Поръчал съм и от тях няколко. Те са и якички, до 2 ампера, така че бобина няма да пренавивам. За помпата съм съгласен, просто ще пробвам за начало тази, щото е под 20 лв с доставката, ама и така на око дава много яка водна струя със сериозно налягане и дебит, все едно чешмата пусната до край.
Бидона на по високо от метър-два ще е проблем, но ще ходя другата седмица и ще видя на място, ще пробвам и помпата.
Имаш ли идея какви точно маркучи са подходящи за ниско налягане, независимо каква помпа ползвам, ще има пълен контрол , отначало мислех вибрационна с честотно регулиране, да не чука на 50 херца, и колкото искам, ма точно засега не ми се занимава с това. Въпреки  че така ще отпаднат и електромагнитните вентили, че и бидона.
 

Неактивен valex

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 187
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Автономна система за градината
« Отговор #5 -: Юли 05, 2018, 06:16:08 pm »
avr
За капково напояване не ти трябва високо налягане. Става и с пробиване на мъркуча, но след време се запушват дупките и трябва да се чистят.
В тубата имаше един клип как се прави от  сферичен кран и серво машинка за управление на модели от Алито механичен клапан, който се захранва само при отваряне и затваряне. Ще го потърся.
Нещо подобно https://www.youtube.com/watch?v=eIPEVVvQKfA

Неактивен dmitarp

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 560
 • Пол: Мъж
Re: Автономна система за градината
« Отговор #6 -: Юли 05, 2018, 08:18:31 pm »
avr,
От личен опит знам, че изработването на панел от соларните клетки може би ще е най-голямата трудност. Трябва да разполагаш със специални накрайници на поялника и приспособления. Освен това е добре клетките след запояването да бъдат ламинирани, или поставени в херметизирана безвъздушна среда. Защото зимата като кондензира влагата ще стане голяма мизерия, един не добре херметизиран панел ще издържи не повече от две три години работа. Измерването на влагата в един сектор, трябва да е поне от 3 сензора, зависи от големината на сектора, може да се окаже, че контролера няма да има достатъчно входно, изходни пинове, затова е добре да се помисли за схема за усредняване на сигнала от сензорите още преди контролера.

Неактивен MTM

 • Активен
 • **
 • Публикации: 241
Re: Автономна система за градината
« Отговор #7 -: Юли 05, 2018, 09:32:41 pm »
avr дупчиш си маркуча и да не ти пука. Ще се задръсти 1 път в годината на две три места. Именно купешките (поливни дюзи) дават многократни запушвания. Ще влезеш в цяло приключение.
 Най - добре дупчиш (маркуча), щот реално е пвц тръба и поливаш, колкото си искаш.
Вече ти отпада и принудителното налягане, за водните дюзи.
 Такава система ти е  икономически най изгодна.
  Иначе продавачите на напойтелни системи щи изкарат от 100 кладенеца вода, само и само да ти вземат парите.
« Последна редакция: Юли 05, 2018, 09:54:01 pm от MTM »

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 739
Re: Автономна система за градината
« Отговор #8 -: Юли 05, 2018, 10:26:39 pm »
Миналата година направих подобно капково напояване на оранжерията. Тръбите: https://www.bagira.bg/2770/%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%83%D1%87-aqua-traxx-6%D0%BC%D0%BB-16%D0%BC%D0%BC-20-%D1%81%D0%BC-114l-h3048m с цена 20 ст мисля не представляват финансов проблем, освен това ги ползвам и тази година без да са изгорели от слънцето. Свързани с колена и тетки на няколко стринга паралелно. Дебита на водата го разпределям с кранове за бърза връзка. Не ми хареса силата на капковото напояване и си поиграх малко с губерката. Тази година разположих тръби вече в цялата градина. Миналогодишните бяха тук таме запушени, но ги надупчих наново. Тазгодишните ги надупчих само срещу коренчетата. Стана нещо подобно на дъждовална инсталация и някъде пръска по листата, което не винаги е добре. Но с увеличаване на тръбите или броят на дупките този проблем се решава.

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 401
Re: Автономна система за градината
« Отговор #9 -: Юли 06, 2018, 02:22:36 am »
avg,

С този конвертор няма да стане, защото той дава постоянно напрежение на изхода си. На тебе ти трябва 220 АC. Имай в пред вид,че тези вентили загряват при по - дълга работа. Оразмерени са за  0.5 часа.
Поздрави!

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 586
Re: Автономна система за градината
« Отговор #10 -: Юли 06, 2018, 07:10:11 am »
Vetap, тези вентили ще работят с постоянно напрежение много по добре, даже ще работят с много по ниско напрежение, предполагам около 80 - 90 волта. За да работят с променлив ток тези вентили се поставя медна шайба или меден пръстен като намотка на късо и тя прави магнитното поле постоянно за да работи вентила. Без тази шайба при променливо напрежение вентила ще стане вибратор. Показания по горе конвертор качва до около 36 волта, та трябва да проверя при какво право напрежение ще сработват тези вентили.

Неактивен avr

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Re: Автономна система за градината
« Отговор #11 -: Юли 06, 2018, 11:22:56 am »
Тия конвертори са почти без пари, към 50 ст до 80 ст някъде и като дойдат, ще ги тествам, да видя как са на товар . Но и друг волтаж не е проблем, щото имам сума ти безработни таймери на микропроцесорната  платка и да пусна какъвто и  да е  PWM сигнал за инвертор, не е никакъв проблем. Платката е Blue Pill, STM32F103C8T6 чип и китайците са я направили супер, за мен най-важното в нея е, че има изведено отделно краче за батерията Vb  и има кварц 32кХц , за да пусна часовника и календара.
https://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-STM32F103C8T6-ARM-STM32-Minimum-System-Development-Board-Module-Forarduino/32525208361.html
ПП. ако някой реши да ползва такава и му трябва  часовник, има един по-нов модел, малко различен от тоя на снимката, в който китайците са закачили напрежението за батерията към захранването и  няма как да имаме часовника, без нещо да се прекъсне връзката.
« Последна редакция: Юли 06, 2018, 01:04:03 pm от atos »

Неактивен avr

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Re: Автономна система за градината
« Отговор #12 -: Юли 06, 2018, 12:33:12 pm »
Относно измерването на влажността - на снимката съм дал датчиците, закачам и схемата къде я намерих за тях. Ма спокойно може и без тях, достатъчни са и две жици. Единият такъв датчик ще мери дали е пълен бидона, като ключ. То мерене точно влажността може да е много точно, ма мен ми трябва единствено информация дали е валяло и горе долу колко. Не че не може да меря и 15 точки,  и то много точно / 12-битови АДС са с калибровки/ ма няма никакъв смисъл. По добре да полееш нищо че е мокро, отколко обратното. Второ,в тия жици на открито  разните гръмотевици ще са проблем и трябва да се филтрира и обезопасят затова най-вече мисля да сложа това което го има с датчика - като предпазна мярка. Измерване и то точно е нужно на акумулатора - заряден ток и напрежение / с регулиране тока/, и напрежението от панела.   А това е схемата на захранването, долар и нещо в ибей, изхода е АС 12 волта, но трафа има място да се донавие без разпояване и разглабяне, някъде 1,5 волна на навивка се падат. Трябват бързи диоди за изправяне, ползвам FR207

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 690
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Автономна система за градината
« Отговор #13 -: Юли 06, 2018, 02:32:09 pm »
До колкото си спомням 220 волта вентил работеше добре на 36 волта постоянно а 380 на 42 волта.
avr Един съвет от мен:
Вместо датчик за влажност като нивомер в бидона по добре използвай оригинален нивомер. Вземи го от някоя стра перлня. А пък ако си купиш от китайците и някой диференциален манометър с това ардуино ще можеш да слдиш и нивото на течността във бидона с точност до сантиметър.
https://www.aliexpress.com/item/Original-MPXV5010DP-MPXV5010-Board-Mount-Pressure-Sensors-5V-7mA-SOP8/32840404024.html?spm=2114.search0104.3.147.5e8310abNO9OcS&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10152_10151_10065_10068_10344_10342_10343_10340_10341_10696_10084_10083_10618_10304_10307_10820_10821_10302_10059_100031_524_10103_10624_10623_10622_10621_10620,searchweb201603_6,ppcSwitch_7&algo_expid=4fddeb7e-9d4d-4e5a-927b-245e7ab4b266-24&algo_pvid=4fddeb7e-9d4d-4e5a-927b-245e7ab4b266&priceBeautifyAB=0
« Последна редакция: Юли 06, 2018, 02:53:33 pm от Радико »

Неактивен avr

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Re: Автономна система за градината
« Отговор #14 -: Юли 06, 2018, 03:50:08 pm »
Трафчето изглежда малко, но има хляб у него. Натоварих го 21 ватова лампа от кола, и донавих / на страничното рамо както се вижда/  някъде 12 нав. Отделно ако изправям с удвояване на напрежението може да изкарам всички напрежения като 24В /1А  12В/2А и още - тука това къде съм донавил е за пратката 5 Волта.