Автор Тема: Главния Проблем при Електромобила  (Прочетена 1197 пъти)

hristolocco

  • Гост
Главния Проблем при Електромобила
« -: Април 16, 2018, 11:16:30 pm »
Времето на експлоатация на акумулаторната батерия - живота на акумулатора, е главния проблем на електромобила. При ежедневна експлоатация на електромобила, електрокара, живота на батерията (акумулатора) рядко надвишава 1 година. Това се дължи предимно на големите продължителни и дълбоки разряди на тяговите оловни батерии. Разрядни токове над 1000-2000 Ампера при всяко потегляне и с течение на времето някой от клетките първа сдава багажа и повлича след себе си цялата батерия. За да избегнем това трябва да има контрол - аварийна сигнализация при възникване на разбалансирани клетки. И да вземем навреме мерки отново за балансирането им, т.нар BMS - система.

BMS - Електра 2
 Ако към 12 волтов акумулатор включим ценер диод Д815Г и последователно през променлив резистор тип сп5 - 400ом, а средния извод  на потенциометъра подадем на стрелкова индикаторна система - скален микроамперметър, то той ще се превърне във волтметър с разширена скала от ~11,9 волта -  напрежение под товар в края на допустимия разряд, до  12,72  - ЭДН  на напълно зареден 12 волтов акумулатор, при плътност на електролита 1,28.
Такива индикатори  10бр. колкото е броя на батериите 12 волта събрани в колона показват:
      1)  максимално еднакви показания БЕЗ ТОВАР ( всички стрелки са в един вертикален ред)  - ПЪЛНИЯ ЗАРЯД, ЕДНАКВА ПЛЪТНОСТ НА ЕЛЕКТРОЛИТА.
      2)  при отклонение от нормата на една от стрелките трябва да се коригира плътността и нивото на електролита на съответния акумулатор.
      3)  при минимални показания на всички стрелки под товар - кряя на допустимия разряд.
      4)  Изоставане на една от стрелките под товар - капацитета на дадения акумулатор е по малък от останалите трябва смяна или лечение.

 Желателно е живота на батерията на електромобила да се увеличи поне 100%-200% и срока на експлоатация на акумулаторът да нарастне поне 2-3 пъти. От сега максимум година експлоатация при нормална ежедневна работа, до 2-3 години живот на една оловна батерия акумулаторна за електромобил. Така рентабилността би се вдигнала достатъчно за да се конкурират електромобилите с ДВГ.
 Малкия живот на акумулаторната батерия на електромобила максимум до 1 година, е основната причина за 15 годишното разочарование на Михальича от електромобилите и гибелта на проекта Электра. http://mazeto.net/index.php/topic,9690.0.html
« Последна редакция: Април 16, 2018, 11:39:17 pm от locco »

Неактивен juliang

  • Главен инквизитор
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 2 208
Re: Главния Проблем при Електромобила
« Отговор #1 -: Април 17, 2018, 06:23:38 am »
С повече електроника цятата тази система се автоматизира. В Тесла (и не само) батерията е разбита на групи от по 10-тина батерийки, и всяка група се следи и управлява индивидуално. Не само при зареждане, а и при консумация от нея. Ако групата почва да "сдава багажа", то от нея почва да се дърпа малко по-малък ток. При зареждането пък се подава малко по-голям. По този начин се запазва максимално дълго баланса на всичките над 4000 елемента които се намират в нея.
Конструкторите са преценили, че е икономически неизгодно да се прави така, че от батерията да могат да се сменят само отделни елементи. Ако това се направи, новопоставените ще са много по-натоварени от старите, и много бързо ще се амортизират. Системата за баланс на заряда и потреблението гарантира до голяма степен еднакво аморизиране на всички елементи, и по този начин батерията изкарва аксималния си живот.
Много по-лесно е да следиш и регулираш напрежения от порядъка на 20-30 волта и токове от 10-20 ампера вместо  големи блокове с консумация над 100 ампера. Повече електроника, но по-малко токове и напрежения във всеки един елемент.
А оловни акумулатори в електромобил ... това е анахронизъм. Накрая нещата излизат по-скъпи.