Автор Тема: Извличане на алкохола от тинктура  (Прочетена 13365 пъти)

Неактивен svetlio760

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 508
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #45 -: Ноември 27, 2017, 08:12:56 pm »
Дано! Писах, че и обикновено олио върши работа щото е така, не щото не вярвам в пържените билки- има логика изгорено и опарено да се лекува по описания от теб начин! И го казвам, както виждаш, за разлика от всичките тук, дето си пеят своите песни без да се вслушат в репертоара на другите!
« Последна редакция: Ноември 29, 2017, 01:07:26 pm от atos »

Неактивен angelmr

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 92
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #46 -: Декември 22, 2017, 09:53:48 am »
Добре де, тази висока температура - врене, кипене, не унищожава ли голяма част от полезните съставки? Има ли файда от концентрация, при условие, че голяма част от нея е мъртва? После след голямото варене възниква и въпроса за ферментацията. Ако една варена билка остане така без консервант, тя вкисва, ферментира. Навсякъде пише, че най-концентиран билков извлек се получава при настойките /тинктурите/, иначе за да се достигне с варене, трябва продължително време, а то пък от своя страна унищожава полезните съставки. Кое е вярно, кое не, не съм специалист в тази област.

Ензимите е логично да се сварят, защото са белтъци. Но пък спирта също ги сварява от друга страна. Едно яйце поставено в спирт се сварява. Вероятно има ензими, които не се сваряват и при високи температури, щом после протича ферментация. Или пък ферментацията да се осъществява от бактериите във въздуха, не знам?

Спирта обаче е консервант и не позволява ферментацията.
Вече има фирми, които произвеждат билкови концентрати-продукти, но които пише, да се държат при определена температура, да се затварят стерилно и т.н., тъй като не съдържат спирт. Методът им на извличане и концентрация бил най-добрия, запазвали се почти на 100% активните съставки. Как стават тия работи ми е интересно да разбера? Дали чрез преваряване във вода или спирт, нещо се съмнявам?

Има някакво извличане и чрез зехтин, но после как се маха зехтина?
На един концентрат от ехинация на немска фирма пишеше методът на извличане, който ползват, но не го запомних, нито го бях чувал, нито имах идея как става. Предполагам в любителски условия ще е невъзможен.

По-голямата част от полезните съставки са с добра температурна устойчивост. Но има и такива които се разграждат много бързо. Обаче те така или иначе е много трудно да бъдат получени в домашни условия, така че традиционните рецепти са базирани на термоустойчивите съставки.
Ферментацията не се получава от ензимите в билката! Те са причината за част от деградацията след нарязване, но пък и една голяма част от полезните вещества всъщност се синтезират в следствие на процесите на клетъчна деградация! Зависи какво се цели. Примерно сяросъдържащите антиоксиданти от лука и чесъна се получават именно при нарушаване на целостта на зеленчука и взаимодействието с въздуха.
Ферментацията се получава от бактерии които са се закрепили върху повърхността на билката, или с които е замърсен екстракта в последствие (от праха във въздуха). За това екстрактите по правило съдържат някакъв разтворител (спирт) който да осигури неблагоприятна среда за развитието на бактерии. Ако се премахне този разтворител, екстракта трябва да се съхранява в камерата на хладилника.
А по въпроса за новите методи за екстракция, най-перспективни са тези с втечнен, или свръхкритичен СО2, или фреон. Тогава екстракцията се провежда при ниска температура, в отсъствие на въздух, а екстрахиращият разтворител при нормални температура и налягане е газ, така че само нищожна част от него остава разтворена в екстракта. ПС. Ако се използва зехтин за извличане (маслен извлек) след това е практически невъзможно зехтинът да бъде отделен от екстракта. Използва се самият маслен извлек.
« Последна редакция: Декември 22, 2017, 12:29:02 pm от atos »

Неактивен balabanoff

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 69
 • Пол: Мъж
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #47 -: Август 12, 2018, 07:57:49 pm »
То с изпарение може и да става, ама нали при нагряването ще се унищожат ферментите от билката, ще изгорят и тогава силата й ще отслабне поне 10 пъти. Нали и затова тинктурата не трябва да надвишава повече от 66 гр. на алкохола, поради същите причини.

Има друг метод, без температурна обработка, химичен може би, не знам...
Прави се чрез изпарение и под вакуум с разбъркване. Тогава температурата на изпарение на спирта спада много и се запазва виталността на екстрактите. Спирта се кондензира и се ползва пак. Има водни вакуум помпи за 10 лева, те стават или тръба на Бернули.
Поздрави!