Автор Тема: Направи си сам магнитен генератор  (Прочетена 21747 пъти)

Неактивен Михаил Кузмов

 • Успешен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 346
 • Или не опитвай,или карай до край ! ОВИДИЙ
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #45 -: Юли 25, 2017, 10:46:08 pm »
Ако бобините са без ядро ефект залипание няма да има. Но еф. на генерация пада. Прави се компромисен вариант.
Пробвал съм и това. Същите 3 бобини без ядро на същата постановка. Двигателният ефект на Бедини пада, пада и генериращият ефект.

Неактивен madsatbg

 • Специалист
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 373
 • Пол: Мъж
 • теорията без практика е мъртва
  • Видеонаблюдение
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #46 -: Юли 25, 2017, 11:30:57 pm »
Здравей Maistora52,

не знам каква ти е идеята с този генератор.
Аз съм направил генератор и мога да дойда и да го пробваме, ако имаш интерес.
Генератора е трифазен, 2,5 kW.3 Х 40 в.
Натоварвах го до 1,2 кW.
Повече не можах да го натоваря поради липса на по-голям мотор с който да го развъртам.
« Последна редакция: Юли 30, 2017, 10:21:43 am от Maistora52 »

Неактивен Михаил Кузмов

 • Успешен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 346
 • Или не опитвай,или карай до край ! ОВИДИЙ
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #47 -: Юли 26, 2017, 02:27:52 pm »
Нормално, Ленц ефекта не прощава! Поздрави!
Формата на магнитите и бобините е оптимална за ефективно генериране. Само ми се струва че в периферната част бобините са малко  по-широки. Все пак може да не съм прав! Така по снимки давам оценка. Правилно е да се измери.

Бат Мишо, НЕ са по-широки бобините. Видно е от Успоредността им в линията на взаимен допир с Радиуса.
М52
« Последна редакция: Юли 29, 2017, 09:47:11 am от Maistora52 »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #48 -: Юли 27, 2017, 09:42:32 am »
Ей-и! - два дни бях без компютър - същият блокира при преинсталация и направо запецна - не диша, не мърда и тъкмо бях решил да тръгвам да купувам нов - той взе та "отлепи от дъното" - има няма преди 10 минути приключих с преинсталацията, и гледам тук - чудесни постове!
Така!
Е това, което е направил Madsatbg ми е точно мерака... Много е добро!
На същата тази установка просто поставям моя "Развъртач" и се надяваме, че сме барнали Господ за крачола. Обаче! - Следват въпросите:
1. Какъв е диаметъра на оста? - за да мога да търся евентуален фланец със същия отвор, за да хвана на него моя "развъртач". Шайбата за ремък към електромотора въобще не ме устройва. Връзката с моя магнитен "развъртач" трябва да е директна по оста. Имам здрави, и стабилни фланци с отвор фи 22 мм и разстояние между инсталационните отвори късо 45мм и дълго 70 мм. На този фланец инсталирам диска или "чинията" - според модела - с раздвижваните от Актюаторите магнити.
Имам и други фланци, но  с по-малки диаметри.
 Ако диаметъра на оста на този генератор е такъв  - става... ако не е  - трябва да се прави. Аз нямам тази възможност в момента.
 2. Какво е разстоянието - външно - по линията на квадрата - и по диаметъра между Шпилките?
На тези шпилки трябва да може да се инсталира платформата с актюаторните магнити. Тази платформа не е голям проблем, защото е от дебел шперплат и се прави за 0,5-1 час.
3. Madsatbg, до какви обороти развърташ този генератор? - електромотора е сигурно нещо между 1500 и 3000 rpm@
4. Какъв е диаметъра между центровете на магнитите? - важен въпрос, от който предварително ще зависи крайният резултат. Гледам, че е нещо около 40-45см. което при ниските обороти, които аз правя (примерно около 300 в минута - не съм мерил с оборотомер - само "на око") - ще произведе нещо - "като почти нищо".
Аз затова търся голям диаметър на дисковете с магнити, и по-голям брой на бобините, за да компенсирам ниските обороти.

Очаквам отговорите от madsatbg, за да видим в каква посока ще поемаме (временно).

Поздрави!

« Последна редакция: Юли 29, 2017, 09:48:43 am от Maistora52 »

Неактивен madsatbg

 • Специалист
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 373
 • Пол: Мъж
 • теорията без практика е мъртва
  • Видеонаблюдение
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #49 -: Юли 28, 2017, 06:10:12 pm »
Отговарям по реда на въпросите:

- диаметъра на оста е 25 мм.

- разстояние между шпилките 310 Х 310 мм

- какви обороти развъртам генератора - ел. мотора 0 до 3000 Rpm,

генератора от 0 - 500 Rpm

  при 420 rpm  фазното напрежение е 36.6 v trms

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #50 -: Юли 29, 2017, 07:09:47 am »
Madsatbg, до тук - добре!
Значи - ПРАВИМ КОЛАБОРАЦИЯ от "световно" ;D ;D ;D значение -  8) 8) 8) - каквато такава, доколкото знам в нашия Форум, не е правена изобщо. И това - независимо от получените резултати -  трябва да бъде за пример на всички останали колеги, за да спрем веднъж завинаги да се замеряме с глупости и простотии, а да се хванем "в ръце" и "за ръце" и да покажем на "евроГейците", Х'американците, "братушките" и пр. петролни магнати, банкови разбойници и олигарси, че именно "Съединението Прави СИЛАТА", че именно правилното "съединение" създава Свободната Енергия, И ЧЕ ИМЕННО БЪЛГАРИТЕ - Юбиги Хан Кубрат - са показали на Света "номера със снопа пръчки"!
Сещайте се, и че същите "тия" няма да почнат да "громят" и България, както направиха това с бивша Югославия, защото тоя път "свирката" ще я "надуваме" Ние - юнаците в малка България! - за това, в най-скоро време, след "съединяването на двете Устройства" - моето и това на Madsatbg, ще се отвори нова тема, на която заглавието ще бъде:
"НАПРАВИ СИ САМ ГЕНЕРАТОР НА СВОБОДНА ЕНЕРГИЯ"...
... и същата тази тема, ще бъде видна от всички и по целия Свят!

Дай Боже!

Горното може да звучи гръмко, високопарно, дори грандомански, но точно зад него е скрита вездесъщата Надежда и Свободната Воля на Свободния Дух да създадат един Истински Мирен Свят на Земята и в безкрайния Космос - Светът на Свободната Енергия!

Виждам, че Madsatbg е сериозен мъж, който откликна веднага по най-добрия начин.
И така - към наличния негов генератор, трябва да инсталираме моя "развъртач".
Още тук казвам, че сборната конструкция не е Перпетуум мобиле, и като такава Тя не Произвежда Енергия от "нищото". Тази сборна конструкция е просто Преобразувател на една НАЛИЧНА Енергия в Друга - но как и какво, ще бъде обяснено в новата тема.

Връщаме се на темата тук:
Оборотите и съответно генерирания ток имат много добри стойности при развъртането им с електромотора, но -
Следва въпрос:
Madsatbg,: ако врътнеш на ръка - с махнат ремък - голямото колело-шайба на генератора, колко време в минути (средно) ще се върти ротора на генератора? - Отговорът ще ми подскаже силата на наличния Ленц ефект и наличната инертност на ротора от масата му и триенето в лагерите (вкл. и колко гъста е греста), както и с какви по сила магнити трябва да вложа в моя "развъртач" (смешна дума, ама няма друга по-подходяща!), за да преодолея горните обратни сили и инерции.

И разбира се, че трябва да сглобя отделен нов "развъртач", който да пасва към наличния генератор.

За целта трябва да направя нова съответна платформа, която да свържем неподвижно към показващите се шпилки.
На тази платформа трябва да предвидя място за инсталиране на  две отделни едно от друго устройства: едното е Прихващащият се към оста на генератора фланец с прикрепен към него Двигателен диск (или цилиндър) с магнити, който е подвижен и независим от платформата, а другото е конструкцията с Актюаторния/ите магнит/и, които се задвижват от соленоиди - чиито основни варианти са два, но в тази "сборка" ще използвам вариант "Terra".

Понеже навлизаме в доста условно пространство на стиковка на две главни устройства от разстояние (както правят Еърбъсите в Европа например) и като вземем предвид, че именно моята конструкция трябва да се нагоди към вече готовия Генератор, ще трябва да я направя според вече наличните дименсии на генератора на Madsatbg.
Допуските на "халтавеене" не бива да надвишават 1-2 милиметра, за да центрираме правилно едното към другото устройство.
Madsatbg, трябва ми диаметъра на шпилките и диагонала в сантиметри между тях - ама много точно, също и диаметъра на "капака" - ориентировъчно.
Надявам се, че двата диагонала на шпилките са точно под 90 градуса, за да мога да направя на точното място съответни отвори за прихващане на "моята" платформа.
Трябва да знам и ТОЧНО колко сантиметра излиза оста на генератора НАД фланеца с лагера, също и колко излизат навън шпилките, за да намеря дървена платформа с подходяща дебелина?.
Оказа се, че имам един приблизително подходящ фланец, който да свържа с наличната ос на генератора, обаче неговото вътрешно фи е 24 мм.
Въпрос: Madsatbg, имаш ли струг, за да "издяламе" излишният милиметър, или човек със струг там при теб, който да "издяла" този милиметър? - бих ти пратил този фланец, предварително, за да стане "дялането" - защото всъщност от този фланец зависи цялата съвкупна сглобка. Всички други дименсии на този мой фланец са подходящи.

Другият ми важен въпрос е относно трифазният генериран ток.
Досега не съм ползвал трифазен ток в мои устройства, затова питам:
- Как този трифазен ток се свързва към два монофазни соленоида? - трифазният ток в мрежата има Четири извода - три фази и нула. Всъщност тези ДВА соленоида ще са паралелно свързани към ДВА кондензатора - през съответни две контактни пластини, или през рид ампули, или през Схемата (на 12 волта) с два Хол-датчика, която чака (вече три години) своя ред на внедряване НАПРАВЕНА ОТ Edin.
Колко точно извода и какво е напрежението и поляритета им (по чифтове), които имаш на твоя генератор Madsatbg, - че от приложената от теб схема това не ми става ясно?

На мен ми трябват ДВА извода с постоянен ток (след изправители Грец) - Плюс и Минус Волта- като ми е важно какво е изходното напрежение след Грец-а, без товар, за да си приготвя съответните по напрежение Кондензатори.
Надявам се, че генераторът ти, Madsatbg, има съответните по ток и напрежение Грец-ове. Ако ги няма - трябва да ги предвидя и сложа в моята схема, но ми трябва да знам съответния брой изводи от твоя генератор защото имаме - всички знаем - монофазно и трифазно изправяне.
А май ще трябва да се направи и един траф - поставен преди Кондензаторите, който да преобразува тези 36 волта на генератора на Madsatbg, на съответните 12 волта за Схемата на Един.
Има още неща за обмисляне, но караме подред.

Тук спирам и чакам отговори.

« Последна редакция: Юли 29, 2017, 09:57:37 am от Maistora52 »

Неактивен Vector

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 565
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #51 -: Юли 29, 2017, 09:55:07 am »
Хубав малък генератор може да се направи от 10-тина хардиска ...
Имат си намотки и магнити/нео/ -всичко което е нужно !

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #52 -: Юли 29, 2017, 09:59:40 am »
Да, Векторе - хубав, НО малък!
Иначе - малък, НО Хубав!  ;D

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 402
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #53 -: Юли 29, 2017, 10:49:35 am »
Майсторе, не трябва да се забравя, че моментът, който твоят "развъртач" трябва да преодолее не е константен а зависи от товара на генератора. Така например ако генераторът е натоварен с една лампа, моментът на вала ще е .. М1 а ако захранваш 10 лампи 10М1, примерно... (зависимостта не е линейна). Освен това прибави триене в лагерите, т.н. реакция на магнитите и т.н. Освен статиката, нещата трябва да се разглеждат и в динамика. Моменти на инерции.....и т.н. Една от книгите, която може да бъде полезна е "Теория на електрозадвижването" от Ключев, превод на Стефан Пандуров. В крайна сметка ако не искаш да навлизаш в теория нещата могат да се решат  по т.н. в Русия "методом втьika", както някои студенти го наричаха и беше станал основен метод в работата на нашите български"железари". Те работеха така  - ако една машина по изчисление се нуждае от 2 кW мотор за задвижване, те слагаха 4кW. Работеха си машинките и то още как..." Шъ му смятъм мументи"....... Работи ли - работи. Въпросът колко струва или колко енергия консумира на празен ход не се разглеждаше....
Съвет: Свържи генератора и "развъртача", като захраниш електрониката от независим източник. Генераторът го остави без товар ( за сега). Ако тръгне - добре, ако не - търси от къде влиза парата в дизеловия локомотив  :)
Желая успехи!

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 319
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #54 -: Юли 29, 2017, 11:18:17 am »
Има и още нещо, което според мен Майстора не забелязва, държейки и движейки "актюаторния" магнит с ръка...
Идеята му е да подаде кратък импулс към бобинките които да задвижат магнита от едното в другото положение. Но най-вероятно пропуска подробността че този магнит трябва и да ОСТАНЕ в тази позиция. Това може да се постигне или чрез постоянно захранване на бобината за времето на един цикъл (за което енергия няма да му стигне) или чрез някакъв заключващ механизъм който да задържи конструкцията на актюатора в тази му позиция (което може да стане и почти без енергия, но пък с доста главоболия по създаването на тази ключалка, още електромагнити за отключване на ключалката в определения момент, и кой знае какво още което пропускам и аз).
Също така искам да напомня, че кондензатора има линейна функция на волтажа спрямо заряда си, т.е. напрежението ще пада доста бързо и вероятно няма да е достатъчно за движение на магнита само след няколко милисекунди. За да се избегне това трябва да се ползват наистина огромни кондензатори (от порядъка на фаради), но те пък ще искат голям заряд за да качат напрежението си до работното за бобинките...

Още: Трябва да се осигури постоянно и предвидимо напрежение за захранване на бобините, което налага изработване на някакво стабилизиране на напрежението от кондензаторите, дори използването на нещо от рода на Джаул тийф който да изцежда целия заряда на кондензатора. Но там пък ще има огромни загуби...
« Последна редакция: Юли 30, 2017, 10:19:26 am от Maistora52 »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #55 -: Юли 29, 2017, 11:56:31 am »
Тия дни ще снимам какво правя с едни мои кондензатори (2 х 100 000 uF на 50 волта)  и соленоиди - линейни и релейни, и колко пъти "щракат" с един заряд и пак "шъ думаме".
Ще подам и точна информация за Тоци, Волти и Ампери, за Соленоидите - навивки, фи на проводника и пр. за да изчисляваме тук всички възможни варианти...

Номера при "превключването" съм го ЗАБЕЛЯЗАЛ...
 
Има и още нещо, което според мен Майстора не забелязва, държейки и движейки "актюаторния" магнит с ръка...
Идеята му е да подаде кратък импулс към бобинките които да задвижат магнита от едното в другото положение. Но най-вероятно пропуска подробността че този магнит трябва и да ОСТАНЕ в тази позиция. Това може да се постигне или чрез постоянно захранване на бобината за времето на един цикъл (за което енергия няма да му стигне) или чрез някакъв заключващ механизъм който да задържи конструкцията на актюатора в тази му позиция (което може да стане и почти без енергия, но пък с доста главоболия по създаването на тази ключалка, още електромагнити за отключване на ключалката в определения момент, и кой знае какво още което пропускам и аз).
...

...И е ясен - като "щракне" акт. магнит в едното положение - седи си в същата позиция, и чака следващо "щракване" за обръщане на позицията. Имам "подскачане" на крайната му позиция само при механичния вариант - затова там работата е "много шибана" - ИМЕННО В НАСТРОЙКАТА НА МОМЕНТА НА механичното "щракване"... зависещо изключително от т-нар. "изпреварващ момент" - като при ДВГ, но тук имаме Ускорителен изпреварващ момент и именно тогава става "хептен шибано", и превключването на позицията на Акт. магнит/и по време на Ускоряване на въртенето на роторните развъртани магнити плаче силно за именно такива "стопери" на превключването.
Докато с електроника (Хол датчици, или Рид ампули, или контактни пластини с пъпки) номера с настройката става с преместване на същите по обиколката на роторния диск.

Но при достигане на едни номинални обороти, тази настройка вече отпада и въртенето е с постоянна скорост. Ако се включи товар към генератора - съответно пак май ще трябва да се търси ускорение... но това още не ми е дошло до главата...

На практика - когато сглобим с Madsatbg общата конструкция, ще мерим при всякакви варианти - входящи, изходящи напрежения, тоци, с товар, без товар - докато стане ясна цялата работа.
...
Но не заспивайте в очакване, ами продължавайте да я мислите тая "чудесия" - основната информация е вече подадена:
Имаме Актюатори, които (в случая) ще ги "прещракваме" с линейни соленоиди (харчат повече ток, поради...) или с релейни соленоиди, приспособени на по-голям ход на котвата, или с комбинация между двата вида, ЗАЩОТО при бавни обороти - докато ротора ускори поне до 200-300 rpm имаме нужда от дълъг ход на плунжера на соленоида. След 200-300 rpm и нагоре - хода на плунжера  трябва да се намали до  1 - 2 мм, или да се превключи от Линейния на  Релеен соленоид (реле), което също съм го мислил, но има и трети вариант - Първоначално ускоряване с електромотор (стартер) и тогава се включва Релето...
Съответно съм мислил и за Затварящи се и Отварящи се ОГРАНИЧИТЕЛИ на хода на Рейката на Акт. Магнит, защото иначе си е просто загуба на тоци, на скорост, и пр.
И всичкото това трябва да стане ДВА пъти по време на ЕДНА обиколка  (ЕДНО завъртане, ЕДИН оборот) на ротора - или казано общо - Два хода на Акт. Магнит за Един оборот на Роторния диск.

Поздрави!
« Последна редакция: Юли 29, 2017, 03:52:35 pm от Maistora52 »

Неактивен valex

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 195
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #56 -: Юли 29, 2017, 01:59:07 pm »
Maistora52
Недей да гониш пълен обхват от работни обороти на системата (0..Мax). Оптимизирай нещата на малък обхват номинални обороти. А до номиналните обороти може да се развърта или на ръка или през генератора. Нещо като със стартер. Така ще се опрости управлението и механиката.
И пробвай всичко първо с отделно захранване за да се определи какви параметри  да има генератора.
« Последна редакция: Юли 30, 2017, 10:18:48 am от Maistora52 »

Неактивен dmitarp

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 568
 • Пол: Мъж
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #57 -: Юли 29, 2017, 02:26:10 pm »
Каквито и подробни описания на системата да се правят, так или иначе тя свежда до две електрически машини свързани механично и електрически. От една такава система не може да се очаква да върши работа, това следва от най елементарни разсъждения, по индукция.

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #58 -: Юли 29, 2017, 03:29:53 pm »
Много добър съвет Valex - ще се съобразя с него. На практика, аз именно на ръка най-напред достигнах номинални обороти на "развъртача". Оттам нататък дори започват опасенията ми да не се "разчекне" пак нещо по механиката, затова именно беше и това голямо, велико бавене - след "разчекванията" през 2013.
Сега всичко е съвсем друго, олекотено и почти до крайност опростено и унифицирано - така че и идиот да може да си го направи.

Dmitarp - почти си прав, ама не съвсем. Просто тук става вече дума за друг вид преобразуване на енергия - не такова преобразуване, което на теб ти е познато. То и за повечето от разработчиците е непознато, а останалите се чудят още как да го накарат да работи.
Кратка бележка: Този "развъртач" не е нито чисто електрическо устройство, нито чисто механично, а в чисто механичният му вариант е устройство, което употребява САМО силата на магнитите за да се развърти....
Тези обяснения обаче - в бъдещата нова тема!
Тук темата е друга.
И във всеки случай - накрая всичко ще бъде обяснено - по степен на сложност - 3-ти клас! - от началното образование, така че всеки от 10 годишна възраст нагоре да може да си го направи.

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 402
Re: Направи си сам магнитен генератор
« Отговор #59 -: Юли 29, 2017, 04:22:10 pm »
Примерен план за действие - тип "не слушай старило ами патило"
1. Пускаш "развъртача" с независимо външно захранване. Трябва да развърти сам себе си!
Ако е "да", минаваш към точка 2
2. Куплираш малък товар с т.н. "вентилаторна характеристика" към "развъртача" . Това може да бъде перка от вентилатор, например или двигател с постоянни магнити, включен като генератор. Захранване на електрониката от независим източник!
Ако е "да", минаваш към точка 3.
3. Куплираш генератора на Madsatbg, и го развърташ само като "желязо" - не натоварен. Захранване на електрониката - външно.
Ако е "да", минаваш към точка 4.
4. Развърташ генератора на Madsatbg като го натоварваш с лампа или мощен резистор. Измерваш произведената от генератора енергия. (Захранването на "развъртача" е от независим източник). Сравняваш произведената енергия с вложената.
Ако произведената енергия е по - голяма от вложената си хванал Дядо Боже за....
И тогава вече си готов да затвориш системата и  ако е "да", пиеш шампанското, ако е "не" пиеш една студена вода и се връщаш към точка "0".
Няма царски път към магнитната енергия!
Успехи!

« Последна редакция: Юли 30, 2017, 10:17:55 am от Maistora52 »