Автор Тема: Паралелно свързване на соларни фотоволтаици!  (Прочетена 1573 пъти)

Неактивен Zdravkov.bg

  • Неактивен
  • Публикации: 1
  • Рейтинг: 1
Разлика,при паралелно и последователно свързване на соларни панели?

Неактивен locco

  • Стабилен
  • ****
  • Публикации: 544
  • Рейтинг: 90
Re: Паралелно свързване на соларни фотоволтаици!
« Отговор #1 -: Май 27, 2017, 11:42:42 am »
При последователно серийно свързване на Фотоволтаици: тока във веригата I е равен на тока, който се произвежда от най-слабата клетка (може и да е засенчена временно примерно или дефектна или счупена) и целия панел му спада тока, който отдава. Толкова колкото ток отдава най-слабата брънка (клетка) във веригата.

Паралелно свързване, без обратни диоди е опасно за по-нисковолтовия фотоволтаичен панел от свързаните, да не протече обратен ток, ако са еднакви панелите: паралелното свързване с развързващи диоди или по-добре DC-DC захранващи модули, дава възможност за работа при частично засенчени фотоволтаични панели, но с намален ток.
 В идеалния случай всеки отделен фотоволтаичен панел трябва да има собствен MPPT Buck Boost DC-DC CC/CV китайски преобразувател зарядно за акумулатор от ali-to и да са свързват паралелно изходите на тези DC-DC CC/CV модули на една обща захранваща шина 13,8V или 27,6V за общ акумулатор 12V/24V или акумулаторна батерия с по-голям капацитет.


Идея за Фотоцентрала е следната да се турят два три панела около 200Wp към него да се свърже GridTie инвентор който повишава изхода на панела до AC220V50Hz и после да се разширява модулно с такива комплекти (панел + Grid Tie Invertor),  а в контакта да се събира в електрическата мрежа моща на всички модули. Предимството е, че се ползват много маломощни 600 вата максимално инвертори, до достигане на необходимите киловати за захранване на дома през деня, НО системата има огромен МИНУС недостатък, ако произвежда повече от използвания ток електромера няма да го извади, а ще го добави към сметката ни. Нищо, че връщате тока в мрежата на енергото и те биха били задължени да ви го платят, ако имате свръх производство през деня. http://www.ebay.com/itm/1000W-solar-grid-tie-inverter-with-power-limiter-prevent-extra-power-to-grid-/112008512079

 Предимство е, че няма буферни акумулатори и работи само през деня или когато е светло само, а нощем сме на нощната тарифа.
« Последна редакция: Май 27, 2017, 12:13:44 pm от locco »