Автор Тема: Получаване на ел. ток от електрет  (Прочетена 46747 пъти)

Неактивен Vale

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 176
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.mashiah
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #195 -: Ноември 16, 2018, 09:10:10 pm »
Ето слагам още една публикациа за въпросната установка, за да може всеки да се запознае с тази разработка:


Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 780
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #196 -: Ноември 16, 2018, 09:25:56 pm »
Vale, като си толкова начетен я ми кажи запознат ли си с разработките на Акад. Болотов. "Виден" руски физик заточен в психиатрия заради разминаване на неговите разработки с разбиранията на материализма. Ако си прочел само една негова книга предполагам вече си започнал направата на олтар с неговата снимка в златен ореол. Човека е открил закана на Фарадей, доказал е несъстоятелността на законите на Нютон и т.н. че няма да ми стигне мястото на сървъра да изброявам. Но това ще продължи до момента в който не започнеш да правиш нещо практическо, а не само да му се кланяш захласвайки се. Тогава изведнъж цялата "иЗтина" лъсва. Точно това искам от всички интензивно търкащи клавиатурите - спрете с тези локуми, направете нещо практически (поне един опит) за да разберете че това което пише в дебелите книги не винаги расте на нивата. Тогава и само тогава ще имате собствено мнение и няма да се оповавате на разни безименни писачи и преписвачи, за които славата е всичко.
П.п. това че съм казал, че магнитната турбина няма да стане е защото ТАКА няма да стане. Многото неработещи клипове в тубата го доказват. И това че намерих работещо решение е не защото назубрих много книги и статии, а защото направиш достатъчно експерименти подкрепени със необходимите разсъждения върху ефектите.

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 560
 • Пол: Мъж
 • e^(пi)+1=0
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #197 -: Ноември 16, 2018, 11:23:37 pm »

epwpixieq-1 би ли могъл да обвиниш ентусиастите от България и Русия, че са подвластни на корпоративни или банкови интереси. Мисля, че не, но резултатите все пак са нулеви.
Не обвинявам който и да е било особено ентусиастите, всеки има право на собствено мнение, и начините на излагане на него, в предвид аналитичните си способности, и познанието което е натрупал, и личните му интереси.
Това което не харесвам, но няма как да се спре, е да се хвърлят необмислени коментари или коментари без предварително задълбаване в материята.
Логиката за корпоративните и банкови интереси, в моят предишен коментар, засяга директно големите компании и индустриални концерни, които за съжаление са тези с най-много ресурси за изследователска дейност.

Аз виждам три възможни причини за това:
1. Въпреки всички направени опити не са постигнати реални резултати поради неработещи принципи;
2. Вроденият мързел на дискутиращите темата и нежелание да се направи поне един експеримент за доказване или отхвърляне на принципа;
3. Така наречените "ръководител движение" - колеги които се опитват да организират другите така, че те да вложат средства за да докажат или отхвърлят техните тези и идеи. Било то поради неразбиране на материята или отново поради вроденият мързел.
Няма спор, това са правилни въпроси които повдигате, не мисля че имаме разногласия тук, тези ваши въпроси само може да се развият  или да се добавят нови.
Много важно за да проработи нещо е правилната настройка, но това е само докато се задълбочиш в разбирането на протичащите процеси.
Много правилно, нямаме несъгласия тук.
На хартия всичко работи, дори и 100% от патентите. Законите и принципите открити от разни некороновани "професори" и "академици" също работят, но само на хартия. ... Тогава едва разбираш колко измислено е всичко и колко нереална е титлата пред името...
Та в крайна сметка в мен възниква въпроса, ти и Vale от кой от горе изброените типове хора си?
Не мисля че трябва да ви убеждавам какъв човек съм. Имам достатъчно коментари по темите и интересуващ се човек да може да проследи идеите които развивам, някои неща които показвам, и да си направи сам заключение.
Съгласен съм само, че горенето в домашни условия е практически непосилно да се направи икономично. Произвеждането на ел. енергия от фосилни горива в домшани условия е още по-нефективно.
juliang, примера в коментара ми беше изключително за използване на ел. енергията в домашни условия САМО за отопление. Никъде не съм споменал за генериране на ел. енергия.
Колко от вас ще са готови да се бръкнат с няколко хилядарки за икономайзер от неръждавейка за да увеличат КПД-то на печка тип "циганска любов"?
Ако има хора във форума с печки "циганска любов" веднага да си признаят и да бъдат публично порицани :D. Както казах печките, където горивната камера е метална, обикновено са неефективни понеже директно отдават топлината от горивната камера а не я концентрират в нея за пълно изгаряне.  В допълнение да не говорим, че само, горенето на дървесина престояла 1 година, без абсолютно нищо друго да е направено, вдига КПД-то на горенето, пропорционално на енергията необходима за потенциалното изпаряване на количеството вода с което е намалена влажността. Това го знае всеки, но колко хора ползват сухи дърва за горене? Другото елементарно нещо е контролирането на достъпа на въздух ( кислород ). При металните печки "бавното" горене се осъществява с подтискането на достъпа на въздух към горивната камера, а както знаем така ограничаваме кислорода и имаме бавно но неефективно горене. Тоест в бита имаме един изключително вреден навик на лесно контролиране на горенето което води до неефективен горивен процес.  Разбира се самите типове на металните печки ( без вътрешно да имат огнеупорни тухли ) е проблем. Но на човек не му е необходимо да инвестира хилядарки за да получи ефективност, просто е необходимо разбиране на горивния процес, желание за работа, тухлен материал, и малко средства а не само за закупуване на нещо наготово от магазина. Ако се говори и за топла вода, а не само за отопление, тогава имаме малко повече работа и съобразяване но не е толкова сложно. Е ако човека има и познания по Руски или Английски и Интернет връзка това е винаги от полза.

Съжелявам че излизаме от темата в такава насока. Ако колегите и атос се съгласят нямам напротив да се преместят коментарите в друга по-подходяща тема.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 406
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #198 -: Ноември 17, 2018, 05:18:31 am »
... juliang, примера в коментара ми беше изключително за използване на ел. енергията в домашни условия САМО за отопление. Никъде не съм споменал за генериране на ел. енергия.
Когато ел. енергията е генерирана в модерна когенерация и се използва разумно, не съм сигурен че ще бъде по-малко ефективна от една печка на дърва. Да не говорим когато ел. енергията се ползва в климатик - тогава нещата стават кристално ясни.
Остава и открит въпроса за комфорта и удобството. Никой не може да ме убеди че грижата за една система за горене е по-малко ангажираща и лесна за експлоатация от една електрическа такава. На никой не му се мъкнат дърва и въглища (да не говорим ако живееш на 12-я етаж в Младост), не му се чистят кюнци, не му се става посред нощ да добави малко цепеници... Цъкваш копчето и имаш топло.


... Както казах печките, където горивната камера е метална, обикновено са неефективни понеже директно отдават топлината от горивната камера а не я концентрират в нея за пълно изгаряне.  В допълнение да не говорим, че само, горенето на дървесина престояла 1 година, без абсолютно нищо друго да е направено, вдига КПД-то на горенето, пропорционално на енергията необходима за потенциалното изпаряване на количеството вода с което е намалена влажността. Това го знае всеки, но колко хора ползват сухи дърва за горене? Другото елементарно нещо е контролирането на достъпа на въздух ( кислород ). При металните печки "бавното" горене се осъществява с подтискането на достъпа на въздух към горивната камера, а както знаем така ограничаваме кислорода и имаме бавно но неефективно горене. Тоест в бита имаме един изключително вреден навик на лесно контролиране на горенето което води до неефективен горивен процес.  Разбира се самите типове на металните печки ( без вътрешно да имат огнеупорни тухли ) е проблем. Но на човек не му е необходимо да инвестира хилядарки за да получи ефективност, просто е необходимо разбиране на горивния процес, желание за работа, тухлен материал, и малко средства а не само за закупуване на нещо наготово от магазина.
Доста неща има верни, но и доста неверни.
Съгласн съм че "задушаването" на пламъка не е добра идея, но пък това е лесния начин да регулираш топлината. Правилния е да вадиш гориво (или да слагаш по-малко), но това пак опира до удобството - никой не си стои постоянно до печката за да регулира процеса на горене, защото е неудобно и в края на краищата не си струва парите - буквално.
Една модулираща горелка на газ и нафта струва между 15 и 50 000 лева. Не че е невъзможно да си я сглобя аз от подръчни средства, но ... струва ли си? И откъде по дяволите да намеря парче ламарина от сплавта, от която правят дифузора? :) Преди 10-тина години германците дет правят горелките са си изпросили състава от фирми, занимаващи се с космически разработки - от подобна сплав правят соплата на космическите ракети... това го няма в склада за метали в квартала ... А от личен опит мога да ти кажа каква е разликата между старите шайби правени от "обиикновена" топлоустойчива ламарина и новите. Едните караха по 1-2 години, новите карат по над 5.
Същото е и с икономайзерите. Разни "специалисти" се опитват да ги правят от обикновена ламарина, но практиката показва че единствено някои марки неръждаема стомана са способни да издържат 5-10 години - всичко друго се пробива за месеци. И си има фирми, които имат години и десетилетия опит и знания да произведат едно такова изделие, и да гарантират че то ще работи дълго време без проблеми. Става въпрос не само за материалите - имат и оборудването за изготвянето на тези неща, имат и отдел който се занимава с намаляване на аеродинамичното съпотивление (за да не се затормозява процеса на горене), дет се вика - имат и боята с която да го боядисат за да стане красиво (и тая боя да не падне след месец работа).
А когато един "всезнаещ" реши да си го прави сам, трябва да открива колелото. И то по метода на пробите и грешките, а всяка грешка е пари (или пропусната икономия).

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 560
 • Пол: Мъж
 • e^(пi)+1=0
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #199 -: Ноември 17, 2018, 06:14:42 am »
никой не си стои постоянно до печката за да регулира процеса на горене, защото е неудобно и в края на краищата не си струва парите - буквално.
Няма спор, в допълнение както споменах металните печки не могат да постигнат висока ефективност освен ако специално не са направени за това, което ги прави безсмислено скъпи и отново липсва важен елемент. Трябва  да има силен огън за 2-3 часа, висок процент на окисление и достатъчно маса за акумулиране на голяма част отдадената топлина като за това е необходим топлинен акумулатор в някакъв вид . Това е което по народно му се знае като Руска печка, а на Английски като "masonry heaters" https://www.google.com/search?q=masonry+heater+plans&client=ubuntu&hs=Mgu&channel=fs&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjLseagxNreAhUUyYMKHd9ZByAQsAR6BAgEEAE . Затова в коментара си посочих че са необходими тухли.
За съжаление за носене на дърва на високите етажи не съм се замислял. В крайна сметка живота в градовете си има своите удобства и неудобства, и ние не трябва да правим коментари и да защитаваме нещо от гледна точка на нашето моментно положение, а на принципни основи.

Неактивен Vale

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 176
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.mashiah
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #200 -: Ноември 17, 2018, 08:14:55 am »
Bat_Vanko, поставих два документа, които описват разработка на Московския авиационен институт. Това не са клипове от youtube, които никой не може да повтори. И тези хора са харчили държавни пари, така че всичко трябва да е добре документирано. В Москва по онова време имаше едно нещо, дето му казваха ГОСТ, и от него никой не можеше да се отклони. Между другото, някъде видях информация, че от 2011г. пак са им дали пари да продължът да работят. Защото там, освн че от магнитите се полъчава ел. енергия, отгоре на всичко, установката се опитва сама да литне. Та има от какво да се интересува Московския авиационен институт.

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 780
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #201 -: Ноември 17, 2018, 10:16:32 am »
Bat_Vanko, поставих два документа, които описват разработка на Московския авиационен институт. Това не са клипове от youtube, които никой не може да повтори. И тези хора са харчили държавни пари, така че всичко трябва да е добре документирано. В Москва по онова време имаше едно нещо, дето му казваха ГОСТ, и от него никой не можеше да се отклони. Между другото, някъде видях информация, че от 2011г. пак са им дали пари да продължът да работят. Защото там, освн че от магнитите се полъчава ел. енергия, отгоре на всичко, установката се опитва сама да литне. Та има от какво да се интересува Московския авиационен институт.
Vale, ключовата дума тука е: "Това не са клипове от youtube, които никой не може да повтори" Документа е публичен и всеки може да се запознае с него, но въпреки това цели 30 г. никой не е успял да го повтори. Дори самите разработчици продължават и в момента да пръскат пари... Това не ти ли се струва добра държавна хранилка. Получавали се били някакви ефекти, които трябва да бъдат изучени. При движение на магнити се получават вихрови токове, които са си електрическа енергия. Отгоре на всичко се оказва, че и Земята има свое магнитно поле, и то взаимодейства с това на магнитите и като ефект трябва да се отчете намаляване на теглото на установката. Ако всичко това за тебе е необичайно, значи ще трябва още много книги да назубриш.
Опитвам се да Ви кажа: не се впечатлявайте от гръмки имена и големи титли, защото не се знае какъв измамник стои зад тях. Не приемайте всичко написано за вярно.

Неактивен Vale

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 176
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.mashiah
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #202 -: Ноември 17, 2018, 02:12:29 pm »
Документа е публичен и всеки може да се запознае с него, но въпреки това цели 30 г. никой не е успял да го повтори. Дори самите разработчици продължават и в момента да пръскат пари... Това не ти ли се струва добра държавна хранилка.

Bat_Vanko. ами виж коя година са спрели да го финансират. Точно когато либералите взеха властта. А колкото за повтарянето, мога да те уверя, че всичко правено по ГОСТ може да бъде повторено. За частни лица тоя проект е непосилен. Там има повече от 200 кг. магнити. Като помислиш колко килограма са батисали докато им правят дупки с бормашината, и ти се испарява желанието да го пробваш за своя сметка. Освен това магнитите са увити в тънка медна пластина. Това също не е от най-лесните неща, които частно лице може да направи. Но ако е верно, че са им дали пари през 2010-2011г., сигурно вече го има за някакво военно приложение. Те не са длъжни да ни се отчитат, как си правят тока.

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 780
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #203 -: Ноември 17, 2018, 02:51:38 pm »
Vale, ти усещаш ли се в момента какви доводи ми вадиш: опитваш се да ме убедиш как едно нещо НЕ МОЖЕ да се направи, без да се задълбочиш малко колко е лесно това да стане, особено ако имаш малко опит в областта и знаеш каква е целта. Аз си поръчах магнити от Китай, специално изпълнение, и те ми излязоха по 60 лв за килограм. Ако бях поръчал 200 кг и с отвор, щяха да ми ги направят за 20 лв/кг. Кое му е непосилното в тази цена? Нима няма да се намерят 5 - 6 души ентусиасти, които да осигурят необходимите средства, естествено ако се вижда РАБОТОСПОСОБНОСТТА на принципа. Имало било тънка медна пластина, а това не ти ли прилича на галванично медно покритие или и това те затруднява. Като поръчка китайците могат да ти го изработят за няколко цента горница. Но дори да се обърнеш към някой български завод за помощ, то и те ще ти ги обработят безплатно стига да ги убедиш в реалността на идеята, и да не искаш да се пенсионираш лапайки пари по разработката. Това последното от опит ти го казвам...
Разбра ли сега от къде идва приказката за конспирацията - на някой не му стига пипе за да направи нещо и си поставя непреодолими прегради пред работата. Или пък е напълно наясно че нещо не може да стане, но защо да не продължи да работи за сметка на държавните поръчки. И после когато истината лъсне все ще се намери на кого да се прехвърли вината, конспиратори бол...

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 406
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #204 -: Ноември 17, 2018, 04:06:54 pm »
... Трябва  да има силен огън за 2-3 часа, висок процент на окисление и достатъчно маса за акумулиране на голяма част отдадената топлина като за това е необходим топлинен акумулатор в някакъв вид.
На пръв поглед това твърдение е вярно, но реално в този режим загубите са много големи.
Помисли реално - имаш една печка в която сипваш яко керосин. Пак преувеличвам, но само за да ти стане ясно за какво говоря. Или в казармата сме сипвали вакса за обувки, а в най-откачените случаи - настърган тротил... :) В такива случаи кюнците стават червени, включително и пръстена който е зазидан в стената и за който кюнците се държат към комина.
Колко е температурата на изхвъляните в атмосферата димни газове в такъв случай? Къде отива тази топлина? Ами ... грее оня де клати гората - буквално.
Докато ако имаш печка с голям обем, в която гори сравниелно малък пламък, димните газове вървят бавно - и в самата горивна камера, и в кюнците - и имат време да отдадат топлината си преди да напуснат помещението през комина. А на теб точно това ти трябва - да вземе възможно най-много топлина преди да ги пуснеш извън помещението.
Да, зидарията ти осигурява равномерност на топлината, възможност да имаш топло дори и ако пламъка изгасне. По-комфортно е. Но в никакъв случай не е по-икономично. Много по-голяма икономия ще имаш ако прекараш 5 метра кюнци в стаята преди да ги включиш в комина. И всички кюнци да са от тоя тип:

Обаче ... първо е грозно, второ е скъпо, трето е кошмарно за чистене. И понеже дървата и въглищата са евтини, хората предпочитат да платят малко повече, но да си спестят разправиите. За домашно ползване не е оправдано, обаче при големи мощности нещата стоят по съвсем друг начин.
Затова казвам, че когато енергията (топлинна или електрическа) се добива в големи количества на едно място, е по-ефикасно. Защото там има смисъл да се влагат пари и да се улови и последния дажул енергия (защото се призвеждат милиони джаули, и 1% са 10 000 джаула), докато в домашни условия инвестицията просто е неоправдана. Дори и да отмъкнеш материалите от някъде, дори и труда да е собствен (без пари, щот си пенсионер и така или иначе стоиш в къщи), самата разправия по обслужването на такава техника става бреме.
Една платина (сензор на температура) е 30-100 лева. Никой не е луд да даде толкоз пари за домашно устройство. Обаче когато имаш инсталация за 100 000 лева, или за 1 000 000 лева, тогава разхода по придобиването или дори подмяната при повреда на тоя снезор е песъчинка, и поставянето й (или подмяната й) ще се избие за часове от икономията. Същото е и с електрониката която регулира процеса на горене. Дори и тая фрима с чиито продукти се занимавам, при най-малките си горелки ползва съвсем опростена електроника, която стува към 100 евра. А контролера за големите модели е над 2 000 евра... Просто едни умни хора са сметнали, че контролер за 2 000 евра няма да се избие от икономията която може да направи в процеса на работа на горелката за целия й живот (10-15 години).
И не, не е заговор. Ако си много настоятелен, в някои от малките модели могат да ти поставят големия контролер. Но... никой не го прави и почти никой не го купува, освен при някои специални заявки, когато е необходимо използването на някой специфични функции на големия контролер. Примерно някой много настоява да може да върже малкото си котле с мениджмънт системата на сградата, или да може да го следи и управлява през интернет ... но това са екзотики, прищевки които няма да се изплатят.

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 820
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #205 -: Ноември 17, 2018, 05:36:56 pm »

А за тези които не са виждали или чували за електростатични мотори, понеже EDM electronics, не благоволи да направи коментар, относно отговора ми на така зададения от него въпрос, и се чудя дали изобщо е разбрал материала , ето подробно видео за запознаване как се прави електростатичен мотор, най-малкото за да не се казва че такива неща не съществуват, понеже става смешно: https://www.youtube.com/watch?v=oMK0dEKWJdY
epwpixieq-1, какво да коментирам, нито бях чувал за такъв двигател, нито съм срещал някога в реалния живот. Дори не ми стана ясно как работи, защото не се задълбочих. Сметнах, че дори и да го разбера, освен за куриоз, за друго нищо не би послужил. Като видях и какви високоволтови електростанции го захранват....

Не разбрах обаче колегата Vale за какво го набута това чудовище - електростатичния двигател, да му движел рамената на въздушните кондензатори на електрета. Това е като слон в стъкларски магазин. Трябва да имаш голяма фантазия да ползваш електростатичен мотор за снемане енергия от електрет.  :D

Въобще направата на електрет ми прилича на следната притча:
Пътувал сиганския копанарски катун из гората и малкото сиганче, черно, като сач и мангал, и гладно, като вълк, съзряло един бистър извор. Наближило го и извикало на баща си:
- Тате, тате, со киряс, виж каква бистра вода, ако имахме малко сирене, каква попара бихме яли?
- Ееееееххх, тате, ма то нямаме и хляб ве.....

Имали само гола вода за попарата.  :D
И при елктрета така стоят нещата.  :D

Неактивен Vale

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 176
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.mashiah
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #206 -: Ноември 17, 2018, 05:37:13 pm »
Bat_Vanko, ти сега искаш да ме убедиш, че това съобщение е измислено, понеже тази работа и без това не може да се направи. Нали. Ами много ми прилича на приказката за камилата -
Цитат
"такова животно нема"
. Това сега е идеологически спор. Ти си убеден в нещо, и ще носиш от 9 кладенеца вода, за да докажеш колко си прав. Ако ти излизат толкова евтино магнитите, вземи схемата и я реализирай. Аз съм склонен да вярвам, че ако една държавна организация съобщава, че е направила нещо, тя сигурно го е направила. Има много други работи, които правят, и даже не ни съобшават за това. Това не е частно лице, което може да има интерес да излъже. И да ти кажа и за това че тази разработка е "хранилка" за някого не си прав. Те хората ако не с тази задача, ще се хранат от друга задача. Даже бих казал, че им се е паднало да решават нетрадиционна задача, което в тия институти означава вместо тихо да си правиш некакви сметки и други познати неща, да се занимаваш с непозната работа за която няма чужд опит, от където да се учиш.
EDM, обърни внимание на напрежението, за което става дума в документа, който съм сложил. После виж колко ток гълта, и ако се запознаеш с всичко, което съм сложил в тази тема, ще разбереш, че такъв двигател може да се движи от електрет. Това надявам се да ти е достатъчно.

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 560
 • Пол: Мъж
 • e^(пi)+1=0
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #207 -: Ноември 17, 2018, 05:53:37 pm »
На пръв поглед това твърдение е вярно, но реално в този режим загубите са много големи.
Помисли реално - имаш една печка в която сипваш яко керосин. Пак преувеличавам, но само за да ти стане ясно за какво говоря. Или в казармата сме сипвали вакса за обувки, а в най-откачените случаи - настърган тротил... :) В такива случаи кюнците стават червени, включително и пръстена който е зазидан в стената и за който кюнците се държат към комина. Колко е температурата на изхвърляните в атмосферата димни газове в такъв случай? Къде отива тази топлина? Ами ... грее оня де клати гората - буквално.
juliang,  вие или не четете това което аз пиша, или го четете но някак си го гледате все от вашия жизнен опит. Второто го забелязвам вече няколко пъти във вашите коментари вие, като че ли изобщо не си правите труда да вниквате в това което опонента изразява.
Аз ви говоря, за изграждане на тухлена печка, което значи, ИЗЦЯЛО от тухли, вие ми говорите за кюнци които стават червени. Разбирате ли основната разлика? Ако не виждате разликата тук, какъв е смисъла да коментираме по нататък. Аз лично, в друга тема , показах видео в което съм направил, ракетна печка и при 90 минутно горене, с постоянен приток на въздух, и температура в горивната камера от 800-1000 С, като изходните ми кюнци не минаха 40 С по време на целия горивен процес. Да това не е изцяло тухлена печка, при мен само горивната камера и вътрешния комин е изцяло от тухли, но принципа е абсолютно същия.

Докато ако имаш печка с голям обем, в която гори сравнително малък пламък, димните газове вървят бавно - и в самата горивна камера, и в кюнците - и имат време да отдадат топлината си преди да напуснат помещението през комина. А на теб точно това ти трябва - да вземе възможно най-много топлина преди да ги пуснеш извън помещението.
Да, зидарията ти осигурява равномерност на топлината, възможност да имаш топло дори и ако пламъка изгасне. По-комфортно е. Но в никакъв случай не е по-икономично. Много по-голяма икономия ще имаш ако прекараш 5 метра кюнци в стаята преди да ги включиш в комина.
А как знаете че не е по-икономично? Теорията и практиката показват съвсем други неща. Щом като сте такъв спец, вземете и изнесете лекция на Финландското правителство, което спонсорира изграждането на такива тухлени печки, в 90% от новоиздадените домове. А тези финландци, толкова са глупави и не знаят какво правят и си хвърлят парите на вятъра:  " Notably, the Finnish government encourages the use of masonry heaters through tax incentives, to reduce the use of natural gas, oil and electricity. The result is that 90% of the new homes built each year in Finland are heated with a masonry stove. " източник ( http://www.greenwoodlands.org/heating/masonryheater.html ). На такива, тухлени печки, не им трябват датчици и регулации, въпроса е обаче как се изгражда, термодинамиката на газовете в тухлените тунели и възможността за отдаване на топлината на голямата тухлена маса. Може би сте чували за "колпаки", при руските печки, ако ли не намерете формация, може да си промените погледа за нещата, а ако ли не, най-малкото ще научите нещо ново, и че не само с метал (кюнци) може да е прави комин.

И понеже отворихте въпроса за ефективност, ще ви попитам, каква е енергийната загуба (или може би печалба) ако вместо СО2 отделяме СО, на единица тегло на горивен материал, приемете че никакви други газове не се отделят. Като в отговора на този въпрос стои в голяма част и въпроса за ефективността на горенето. Бих ви дал даже и видео от далечната 1942 г. за горивния процес, при горивните камери на самолетоносачите на Американските Военноморски сили, за условията на ефективно горене, но няма да го разберете. Затова даже не си правя и труда.
« Последна редакция: Ноември 18, 2018, 01:51:21 am от atos »

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 780
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #208 -: Ноември 17, 2018, 06:21:06 pm »
Ей сега вече всичко ми се изЯсни. ти Vale си "ръководител движение".
Bat_Vanko Ако ти излизат толкова евтино магнитите, вземи схемата и я реализирай.
Нека другите се набутат с финансирането и да си загубят времето като са будали да се водят по нечии съвети и нямат собствен потенциал да ги осмислят. А ти ще стоиш отстрани и ще ръководиш работата. Ето за това сме на този хал и като държава - много вожд, малко индианец...
Конструкцията на електретите е толкова елементарна, какво те спира да опиташ след като вярваш в идеята. Но винаги е по лесно само да чешеш клавиатурата и да се правиш на велик цитирайки чужди статии. Покажи ни своето мислене, подкрепи го със собственоръчно направени опити и изводите към тях. Докажи ни че не си поредният книжен плъх.

Неактивен GreenHulk

 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 084
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #209 -: Ноември 17, 2018, 06:33:54 pm »
Хулио, трябва ли да ти обяснявам, че въпроса не е само в кое е по-икономично и удобно, а и в енергийната независимост?
Или тебе тоя въпрос не те вълнува?