Автор Тема: Получаване на ел. ток от електрет  (Прочетена 48373 пъти)

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 820
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #165 -: Ноември 15, 2018, 10:28:07 am »
Хайде обясни първо, как я виждаш да работи тая схема с променливите кондензатори, с ръчно въртене на ротора, а после аз ще ти кажа какво мисля за варикапи и вариконди. Защото се опитах да си представя работата на схемата и ми се вижда крайно неадекватна. Това, че някой си я постнал в Интернет, не значи, че е работеща идея. 99,9% от такива идеи са неработещи, те са само идеи.

Обясни как електрета е зареден, после къде какъв ток тече в двете рамена, после как се мени капацитета на кондензаторите в двете рамена, какъв заряд остава на тия кондензатори, кога пак се самозарежда електрета, какво става с натрупания заряд на кондензаторите, колко е той и т.н. Обясни твоето виждане за работа на схемата по най-простия начин и чак тогава ще стане дискусия. Не да хвърляш просто една схема, мислили си си нещо, и тролингистът да е наясно с мислите ти. Имай предвид, като насочваш общественото внимание към твоите проблеми, че то не е запознато в тия детайли, на които ти си се отдал. Пиши така, че да се разбере как ги виждаш ти нещата. Не, че няма де се помогне.

И престани с оплакванията, че някой на някого пречел да работи и да мисли, че някой криел от широката общественост тия тайни. Някой от форума много добре беше казал, че ако жълтия китаец научи нещо такова, едва ли ще го интересува кой илюминат или гущер криел и кой не, ще го размножи по китайски за жълти стинки.


Неактивен Vale

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 176
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.mashiah
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #166 -: Ноември 15, 2018, 11:40:51 am »
EDM, ще ми вземе малко време да изровя материала, от който взех тази схема. Събрал съм много материал и го пресявам. Става бавно. Мисля, че беше някаква дисертация в Канада, но трябва да проверя. После ще го поставя в темата. И ще напиша и аз как го разбирам. Вместо да се ругаем, по-добре да обсъждаме схеми, които се публикуват в публичното пространство.
« Последна редакция: Ноември 15, 2018, 03:26:43 pm от atos »

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 820
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #167 -: Ноември 15, 2018, 02:01:02 pm »
Ама колега, интересно как публикуваш схеми, които не ти е ясно как работят?
Не може просто да се сочи някакъв източник и другите да се ровят. Направете така, че да синтезирате нещата, не всеки е на тази вълна.

Ето аз работя по моите си неща и не мисля по твоите. Влизам от време на време във форума, защото нямам наоколо с кого друг да дискутирам технически теми. И няма как да седна да се ровя в материалите постнати от тоя или оня. Улеснете тези, от които очаквате някакво мнение по въпроса. Ходим на работа, работим по собствени неща, проявяваме интерес и към чуждите разбира се и те са интересни, но времето не стига човек да се занимава с всичко и ако вземем да четем всичко от всеки и да мислим вместо всеки, ще станем разногледи.

Ако имаш направен електрет, кажи какво напрежение вади, за колко време се зарежда/разрежда и т.н., да се тръгне от фундамента, а после да се мисли по какъв начин да се сваля енергията, схеми и т.н., и въобще възможно ли е.

Кажи и защо смяташ, че бързото прекъсване на електронния ключ ти носи някакви ползи, защо бързо запушване, а не бързо отпушване? - тези неща не ми станаха ясни от постовете ти.

Неактивен Vale

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 176
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.mashiah
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #168 -: Ноември 15, 2018, 03:19:58 pm »
Намерих документа и ще го сложа целия, въпреки че е доста голям. На страница 70 се описва устройство работещо с два променливи конденсатора в противоположно състояние. Когато заряда в единия намалява, в другия съответно се увеличава. В идеалния случай може да работи вечно. В реалния свят има загуби във веригата и токът ще затихне. Устройството е предложено от Sterken. На страница 118 е показана схемата за която говорим, вече с един електрет, който служи за компенсиране на загубите. Как работи схемата: в първия момент от електрета се зарежда отворения кондензатор, в резултат протича ток през съпротивлението, което е в съответната на кондензатора страна. След това при едновременно променяне на състоянието на кондензаторите, се прехвърля заряда от единия кондензатор към другия. Каквото се изяде от съпротивлението във веригата се компенсира от електрета. Понеже промяната на състоянието на кондензаторите става сравнително бавно, електрета си въстановява заряда без проблем. Освен това електрета не може да си отдаде целия заряд на конденсатор, така че той си е почти непрекъснато зареден, и губи малка част от заряда си, за да попълни загубите във веригата. При положение, че за да променяш състоянието на кондензаторите, харчиш по-малко ток, от колкото прекарваш през двте съпротивления, си на чиста печалба. Това имах в предвид, като споменах за променливите кондензатори, които се управляват с променлив ток, вместо с физическо въртене на едната плоча на кондензатора. Това е единствената схема в англоезичния интернет, където е показано исползване на електрет с два електрода. Може да се видят в документа има много схеми за подобни устройства, които исползват метода на подвижния електрод. Документа е докторска дисертация на некакъв професор от университета във Ватерлоу, Канада. Ето го целия документ:


Неактивен Vale

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 176
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.mashiah
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #169 -: Ноември 15, 2018, 03:41:38 pm »
EDM, това със бързото запушване при зареждане на акомулатори, е разработено от Бедини. Той твърди, че при исползване на импулсен ток с характеристики, каквито са показани на графиката, акомулатора се зарежда по-бързо от колкото при нормално зареждане със постоянен ток.
Електрет направен нямам. Ако имах електрет, щях да си вадя от него ток. За това няма свободна продажба на електрети. Въпреки че са измислени от преди 100 години.
Въпроса с времето за въстановяване на заряда е най-сложен, понеже няма никакви публикации на тази тема. Единственото което се знае, и съм го сложил в темата е, че има устройство с електрет, работещо при честота 500 Hz. Другото, което е известно е, че ако се сложи магнитно поле под 900 към електрическото поле, на електрета му се увеличава заряда и му се увеличава честотата, с която заряда се въстановява. Този факт също съм го публикувал. Опитвам се да събера на едно място всичко свързано с електретите, което ми изглежда полезно. По този начин се увеличават шансовете за успех, при положение че някой располага с електрет или се е научил да го прави.

Неактивен valex

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 199
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #170 -: Ноември 15, 2018, 04:04:52 pm »
Електростатичен прекъсвач (укъсител) се прави много лесно :)
 В един буркан с пластмасова капачка се вкарват две ленти алуминево фолио успоредни една на друга на много малко растояние. Лентите се закрепят само в горния край на изходящи проводници през капака.
Когато са свързани с источник на напрежение те се зареждат разнополярно и почват да се причличат от натрупаните заряди. В един критичен момент се допират и зарядите се разреждат и лентите се отдалечават. И така се цикли докато има изсточник на подходящо напрежение.

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 820
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #171 -: Ноември 15, 2018, 04:51:32 pm »
Разгледах документа на тоя професор, но английски не разбирам. Формата на ПДФ е такъв в случая, че дори не мога да копирм текст за превод на руски. Ако е на руски, ще разбера за какво иде реч. Но доколкото успях да разбера, той прави някакъв чип хибрид - електрет на който сваля заряда чрез вибрация, която движи рамената на кондензатори. Да не би това да е чип, който да се ползва при движението на човек, да генерира някакво електричество от движението?

Нещо не ми се връзва обяснението ти за работата на схемата. Ако приемем, че електрета вади пулсиращо напрежение /по-скоро трионообразно/, не променливо, и трионообразно дотолкова, доколкото това напрежение се сваля и му намалява амплитудата, то кому е нужно да се сваля енергията с кондензатори, ами не с електронни ключове? Товар ще се захрани през кондензатор само когато напрежението е променливо. Не виждам в тази схема как ще стане това, при условие, че електрета е униполярен. И възниква и другия въпрос, щом поляритета на електрета е униполярен, защо са нужни две рамена, по-лесно е да се сваля енергията еднопътно с електронен ключ, както си посочил схемите на Тесла.

Не мога да си обясня, защо е нужно да се сваля енергията в два отделни кръга? Има голяма неяснотия тука?

А за Бедини и неговата теория, че акумулатора се зареждал по-бързо с импулси, като запушвал бързо импулса, казва ли защо? Защо бързото запушване води до бързо зареждане?

По принцип импулсното зареждане на акумулатори е известно от балдър години преди Бедини. Има дори такива фабрични зарядни, дори с импулси на разряд, не само заряд. Отделно импулсното зареждане рециклира зарядните елементи, т.к. особено при литий-йона с употребата се образуват по електродите едни израстъци - сталактити от литий, които се доближават до другия електрод и така се увеличава саморазряда на батерията. Импулсното зареждане действа като "дъгова импулсна резачка" на тези сталактити, израстъци и ги стопява и връща обратно на електрода. Именно това е извънземния ефект от Бедини генератора. Имаше един скандал с телефоните на Самсунг, дето гърмяха от само себе си. Причината е, че в стремежа си да повишат енергийната плътност на батериите, намаляват дебелината на диелектрика, а сталактита по-бързо достига другия електрод и когато това стане батерията окъсява и се взривява от само себе си.

С две думи, не виждам в случая какво би помогнало бързото запушване на ключа при свалянето на енергията от електрет? Представи си, че електрета ти е един зареден кондензатор с определен капацитет. За колко време ще му прехвърля енергията в друг кондензатор няма никакво значение. Отделно обаче, дори да приемем, че в ключа няма загуби, то зареждането на кондензатора е свързано с големи загуби. Никога не може да се прехвърли енергията от един в друг на 100%.
« Последна редакция: Ноември 15, 2018, 05:16:45 pm от EDM electronics »

Неактивен GreenHulk

 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 088
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #172 -: Ноември 15, 2018, 05:02:04 pm »
Ако няма елекрети в свободна продажба, не може ли да се направи устройство/машина за тяхното производство?

Неактивен Vale

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 176
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.mashiah
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #173 -: Ноември 15, 2018, 05:43:39 pm »
GreenHulk, в свободен достъп има обяснено, как се прави електрет от пчелен восък. Той обаче става с около 10 волта напрежение. Има много други материали, от които правят електрети с много по добри характеристики. В темата съм поставил таблица с характеристиките. Поставил съм и патент за производство на електрет от плексиглас. Но сигурно в патента е пропуснат някой съществен момент, защото един колега се опитваше да го прави, но електрета не се получава стабилен. След един час си губи свойствата. Очевидно има секрет, който не се распространява.

Неактивен Vale

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 176
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.mashiah
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #174 -: Ноември 15, 2018, 06:13:39 pm »
EDM, в схемата с променливите кондензатори, заряда се прехвърля от единия кондензатор на другия, като тока минава през съпротивленията и върши работа. Електрета служи само за да възстанови загубите. А Бедини доколкото разбрах от книгата за неговото устройство ползва само автомобилни акомулатори. Мисля че в един от филмите за устройството става дума и за химията, която протича в момент на зареждане и защо е възможно бързо зареждане. Но не съм се задълбочавал в химическия проблем.
Устройството с двата променливи кондензатора, може да е много полезно, ако има наличен електростатичен двигател. Примерно такъв двигател може да не е способен да завърти генератор на ток (нормален генератор), обаче може да завърти променливите кондензатори, в резултат на което се получава генератор на ток, въпреки че двигателя е слаб.
В документа на оня професор всичките схеми са предназначени за някаква естествена вибрация, примерно ходене. Виждал съм да правят устройства, които се монтират в гумите на колите и показват на таблото на колата какво е налягането в гумите. Идеята е, че когато гумата се върти, истройството се задвижва от вибрация. Практически всички схеми в свободен достъп предполагат исползване на някаква вибрация. Аз във темата съм събрал следните методи за изваждане на тока от електрет, който не се нуждаят от вибрация: искровик; шокли диод; сегнетоелектрик; електростатичен прекъсвач на Тесла; и неоновата лампа на Бедини със теристор. ВЪзможно е също да се движи колебателен контур, ако честотата му не превишава честотата на възстановяване на заряда на електрета.

Неактивен dymelsoft

 • Administrator
 • Стабилен
 • *****
 • Публикации: 519
 • специалист, не носи на пиене
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #175 -: Ноември 15, 2018, 08:41:40 pm »
Vale, надявам се, че няма да го приемеш лично, но грамотността в постовете ти е дразнеща. Форумът, макар и доста критикуван от своите членове, се чете и от доста гости. Предполага се, че аудиторията интересуваща се от темите в този форум е сравнително грамотна и неправилното (неграмотното) изписване на думи би омаловажило смисъла в текста. За твое сведение изписва се източник, а не "источник"; също използване, а не "исползване" и изобщо няма такава представка "ис" в българския език - има само "из", въпреки че в повечето случаи "з" се потъмнява в изговора на думите и звучи като "с" когато представката е последвана от беззвучна съгласна. Обърни внимание и на думата "беззвучна", която се изписва с приставката "без", а не "бесзвучна" , както се изговаря.

П.П. Въпреки, че постът ми не е по темата, надявам се да бъде полезен за пишещите във форума членове. 

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 820
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #176 -: Ноември 15, 2018, 08:58:37 pm »
Имам чувството, че не ти е ясно това, което сам говориш.
Устройството с двата променливи кондензатора щяло да бъде много полезно, ако сме имали електростатичен двигател....
Първо, знаеш ли за какво се ползва този разделен на две рамена товар?
Второ, дай ми пример за електростатичен двигател, че не се сещам за такъв?
После много набързо претупа схемата, енергията циркулирала между двете рамена на кондензаторите, а електрета само добавял енергия - имам чувството, че не ти е ясно как работи схемата. Няма как енергията да циркулира от единия в другия кондензатор, защото те са вързани през двата товара паралелно и още при първото включване ще се уравновесят, камо ли да възникнат вибрации. Искаш да кажеш, че това е мултивибратор изграден само с пасивни елементи ли?

Електрета можеш да замениш с една интегрираща верига. Кондензатор, който през едно съпротивление да се зарежда от захранващ източник. Това ще ти е квази електрета. Оттам насетне може да си свържеш схемата и ще установиш, че генерации няма да има по простата причина, че напрежението на електрета е постоянно, а не променливо. На практика, когато започнеш да променяш капацитета на кондензаторите ефекта от това ще е, че ще се заредят с различна скорост от електрета, но заредят ли се токът през товара ще е нула, а кондензаторите ще си останат заредени и през тях няма да протича ток. Те реално са вързани паралелно. Няма как вързани паралелно кондензатори да си обменят енергия, независимо, че им променяш капацитета. Все едно да вържеш в паралел един кондензатор от 10 мФ и един от 1 000 мф към общ захранващ източник. Заряда на единия и другия ще е един и същ - този на захранващия източник. За да се прехвърли енергия от единия към другия трябва да имат разлика в заряда, потенциала, а как да стане това, когато са вързани паралелно?


Неактивен valex

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 199
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #177 -: Ноември 15, 2018, 09:16:51 pm »
В pdf-а ми хареса начина на представяне на електрета като еквивалентно последователно свързани източник на постоянно напрежение и капацитет.

Неактивен Vale

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 176
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.mashiah
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #178 -: Ноември 15, 2018, 09:18:03 pm »
EDM, написах ти, че схемата е описана на 70-та страница от материала на професора. И не е на професора, а си има автор. Схемата е измислена без електрет. Поглени страница 70. Точно на местото на електрета има кондензатор. Няма изобразен механизъм за зареждането му, понеже схемата е принципна (разглежда идеален модел). Предполагам, по името на автора на схемата, може да се намери и друго нейно описание. Електрета е добавен по късно вероятно от автора на материала. Ако трябва, може и аз да потърся (утре) описание на работата на тази схема. Но при руснаците не съм я срещал. Има я само в англоезичния интернет.

Неактивен Vale

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 176
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.mashiah
Re: Получаване на ел. ток от електрет
« Отговор #179 -: Ноември 15, 2018, 09:25:46 pm »
valex, аз съм вмъкнал източника на постоянно напрежение вътре в кондензатора. Има го този символ някъде в началото на темата. Според мен е по добре източника да е от вътре, а не от едната страна на кондензатора. Ето го как изглежда: