Автор Тема: DIY Проект: Да си направим Микро Фотоволтаична осветителна инсталация система  (Прочетена 4687 пъти)

Неактивен locco

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 555
 • Рейтинг: 91
Здравейте, Идеята е как сами да си проектираме/измайсторим малка Микро-Фотоволтаична система достатъчна за осветление на една стая и зареждане на таблет или мобилен телефон.

 Първо Малко "Бекграунд" основи: Имам далечен спомен от живота на Село, където Електричеството (тока) се изразяваше в: една обикновена Едисонова лампа 100 свещи с нажежаема жичка 100Вт. Просто в средата на стаята от тавана висеше фасонка и крушката без абажур или полилей. Още една такава 60 Вт за външния кенеф, кабела за която се включваше с щепсела в контакт, дори вместо ключ да има. Един Черно Бял лампов ТВ Плиска и лампово Радио+Грамофон, както и Радиоточката. Днес всичката тази мултимедия може успешно да се замени само с един Умен Телефон, както ще замени дори и будилника с големи стрелки и камбанки, на който трябваше на всеки ден да се донавива ръчно пружината, за да не "спре времето"..
 От времената на бума на Икономичните лампи, които насилствено от ЕС ни се наложиха постепенно имаме една скала за съответствие 100Вт Едисонова крушка с нажежаема жичка излъчва 1300lm-1510lm светлина, така поне пишеше на кутийките на икономичните крушки. Каквато социалните щедро подариха на Баба ми и тя крушката уж българска произведена в Радиозавода слаботокова електроника в Велико Търново взе, че изгоря на няма и 10-тото и' включване. Вече бях безкрайно щастлив, че най-сетне можех да я отворя без да ми се карат, че съм я повредил, да науча какво са скрили инженерите вътре в крушката, че да свети. Е не успях да я поправя, но видях една малка кръгла платка с електроника и два транзистора BU246 на нея, каквито нямаше в Едисоновите крушки с нажежаемата жичка, колко съм ги чупил и тях да ги изучавам и дори поправям някои, като вържа прекъснатите жички в цокъла..
 
 Та стига носталгични отклонения, Значи Задачата е да имаме зарядно за Таблет или Умен Мобилен Телефон каквито по стандарт дават 5V1A (5W). И остава осветителната инсталация, да се замести с модерна 10-15Вт LED крушка. Предполагайки, че LED Излъчвателите на светлина (Светодиоди) дават около 100lm/W. Общо LED крушка 12-15Вт би трябвало да свети колкото 100 свещи Едисонова, грубо да закръглим около 20Вата консумация, като добавим и 5-те вата за зарядното.

Нека да предвидим за една стая Осветление + Мултимедия (зарядно за телефон).

 Соларните Фотоволтаични системи се изграждат с резервиране на захранването с акумулатори - целта е нощем, когато е тъмно т.е. няма Слънце, на нас да ни е светло и да имаме ток за зареждане на телефон например това е минимума за необходимо електричество, който си поставяме. Подобна система може да се приложи освен на Село или в Бунгало или Каравана, където дори поради малките размери на помещението е възможно намаляване на консумацията до 15 вата: 5-10 вата за зарядното на телефона и от 1 до 10 вата за осветлението с ЛЕД лампа 10Вт например или по-слаба.

 Предполага се, че ще се работи с 12 волтова постояннотокова инсталация. Напрежението DC 12 волта е лесно за получаване от акумулатор и е ниско (безопасно за човека). Недостатъка на 12 волтовата система е, че се нуждае от по-дебели медни кабели за пренасянето на тока.

- Оловен Акумулатор 12V, като най-достъпни може да се използва стар (но не окончателно убит) автомобилен акумулатор. В който има все още малко живот поне, например свален от експлоатация от дизелов автомобил или възстановен от Yoro. Също за нашите цели може да се купи нов 12V7Ah "СОТ-аджийски" Акумулатор от Conrad, Elimex.bg или по-мощен ( с повече Ампер / Часове), зависи колко пари искаме да вложим в DIY проекта.
- ЛиЙон акумулатор от стара батерия на лаптоп: три последователно свързани елемента 18650 да формират батерия 11,4V трите елемента може да се дублират или утроят, като стане примерно 3 серийно 3 паралелно или 3S3P. Става но изисква специална BMS система (балансираща заряда схема за контрол).
- NiCd/NiMH 10 броя последователно свързани елемента да формират една батерия 12V.

 Нека Изброим компонентите които са ни необходими:
 1.Фотоволтаичен панел 10Wp http://proton-ms.com/product/1375/solaren-panel-10w-12v.html или повече Wp. Колкото повече, толкова повече, както е казал Мечо Пух.
 2.Акумулатор (поне 12V7Ач)
 3.Контролер за соларна система.
 4.ЛЕД лампа 12W 12V
 5.автомобилно Зарядно за телефон с USB изход.
 6.Други: Инструменти ако нямаме, Клеми, Кабел, мързеливи ключета ако искаме да изключваме удобно осветлението, и т.н.
Доставчик Olx.bg или по-евтино от Китай: http://aliexpress.com/

Свързваме по прикачената схема с поне 1кв.мм кабел или по-дебел, като внимаваме да не объркаме Плюс и Минус т.е. трябва да спазим поляритета, иначе рискуваме да имаме фойерверки и изгорели части. И изгорели кабели ако дадем на късо пък.

Така след залез Слънце ще разполагаме с няколко часа светло и Зарядно за зареждане на телефона. По-точно около 3-4 часа с малкия СОТ-аджийски акум. Можем да удължим времето ако сложим 1Ват Лампа само или да изключваме (с мързеливи ключета сложени на кабела) зарядното и лампата когато не ни трябват. Или просто да сложим акумулатор с по-голям капацитет, но за да можем да го заредим през деня по-големия акумулатор ще ни се наложи да сложим съответно и по-голям фотоволтаичен панел в повече Wp мощност който дава повече А ток. А повече А ток ще иска по-мощен контролер т.е. компонентите се оскъпяват.
« Последна редакция: Април 23, 2017, 08:57:40 am от Maistora52 »

Неактивен locco

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 555
 • Рейтинг: 91

Неактивен valex

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 135
 • Рейтинг: 156
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
locco
Днес в Lidl се продава 5А батерия за телефон с вградена фотоклетка върху нея. Не помня цената, май беше 25лв. Две такива  последователно и ти покриват изцяло проекта :)


Неактивен locco

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 555
 • Рейтинг: 91
За контролер на Заряда на акумулатора от Фотоволтаичен модул:

MPPT Solar Controller 5A DC-DC Step-down Module Digital CC/CV Battery Charging https://www.aliexpress.com/store/product/MPPT-Solar-Controller-5A-DC-DC-Step-down-Module-Digital-CC-CV-Battery-Charging/1407271_32626236901.html

и за преобразувател за Зарядно 5V 2A

https://www.aliexpress.com/item/5A-Lithium-Charger-CV-CC-buck-Step-down-Power-Supply-Module-LED-Driver-New/1937996219.html 5A Lithium Charger CV CC buck Step down Power Supply Module LED Driver New

Има и още по-евтини предложения в Ali то.

Само няма да има защита при спадане на акумулатора под минимума 10 волта.

Затова от БГ ако ще се пазари може би панел 10-20Wp и Контролер от Proton-ms http://proton-ms.com/category/196/solarni-paneli-i-kontroleri.html Слънчевите панели са устройства, които преобразуват светлината в електричество. Те се наричат ​​"соларни панели", тъй като по-голямата част от времето, най-мощения източник на светлина е Слънцето, наречено Сол от римляните. Някои учени ги наричат ​​фотоволтаици, което означава "светлина електричество."
Слънчев панел е сбор от слънчеви клетки. Много малки слънчеви клетки, разпръснати на голяма площ, могат да работят заедно, за да се осигурят достатъчно мощност. Колкото повече светлина, която пада върху клетката, толкова повече електричество се произвежда. Спестявайте от електроенергия докато не спирате да я използвате! Възползвайте се сега от соларните панели които предлагаме с мощност: 3W, 5W, 10W, 20W, 40W, 100W, 130W, 175W, 260W

http://proton-ms.com/product/1311/solaren-panel-20w-12v.html Соларен Панел 20W 12V
Цена:45.00лв.
Тегло: 5.000 кг
Код: 01484
СОЛАРЕН ПАНЕЛ, СЛЪНЧЕВ, ФОТОВОЛТАИЧЕН

http://proton-ms.com/product/1132/solaren-kontroler-10a.html Соларен Контролер 10А
Цена:17.00лв.
Тегло: 0.200 кг
Код: 01102
КОНТРОЛЕР 10А за соларни панели - Соларен контролер за зареждане на акумулаторни батерии за автономни фотоволтаични и соларни системи с фотоволтаични панели. Характеристика: - Номинално напрежение: 12V DC - Номинален ток: 10A - Консумация в режим на готовност: < 5mA - Работна температура: -10°C ~ +55°C - Светлинни индикатори, Led индикация > Защитa от презареждане: - 14.4 ± 0.3 Vdc > Защитa от преразреждане: - прекъсва на: 11 ± 0.3 Vdc - започва на: 12 ± 0.3 Vdc > Защита от претоварване: - прекъсва на: 17 Vdc - започва на: 15.0 Vdc > Защита от късо съединение: - между входа и батерията: 0.5 Vdc - между батерията и зареждането: 0.2 Vdc - Размери: 13.3 х 7 х 3.5 см.

Незнам обаче дали са читави тея стоки, не съм ги пробвал. Или има и по-добри и евтини ?

Гледах и в конрад Щайнбергер имали соларни контролери 4А:
http://stbbg.com//?page_id=21&record_id=10182

Неактивен locco

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 555
 • Рейтинг: 91
https://www.aliexpress.com/item/MPPT-Solar-Panel-Controller-5A-DC-DC-Step-down-CC-CV-Charging-Module-LED-Display/32672310581.html?spm=2114.01010208.3.39.5LQVch MPPT Solar Panel Controller 5A DC-DC Step-down CC/CV Charging Module LED Display

https://www.youtube.com/watch?v=GlnjyFnFiR0 Julian's Postbag: #48 - MPPT Solar Buck Regulator LED Display
Julian Ilett

https://www.youtube.com/watch?v=Jlw0OhkZM-M Onstate #85: XL4015 MPPT 5A CC CV solar controller charger step-down buck converter module testing
https://www.youtube.com/watch?v=e6ELJzXaOC8 Onstate #93: XL4015 CC CV DC 5A MPPT solar controller charger buck module testing #2

https://www.youtube.com/channel/UCKs_u8kcQBQsERZhpZHU_7Q

http://ledbg.net/osvetlenie-svetlina/ Осветление и светлина – от Яблочков до днес. Светлина и свойства на светлината. (1)
http://ledbg.net/led-spot-lampi-i-krushki-osvetlenie/ Осветление и светлина – от Яблочков до днес (2)
http://ledbg.net/polezna-informacia/ има статии за LED осветление: Изграждане и т.н.

Неактивен locco

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 555
 • Рейтинг: 91
Малко теория:
http://www.ed-energy.eu/PV-moduli Фотоволтаични панели
http://ed-energy.eu/node/176 PV за кемпери и каравани (Фотоволтаична система за кемпери и каравани)
http://www.ed-energy.eu/kontroleri Зарядни контролери
http://www.ed-energy.eu/akumulatorni_baterii Акумулаторни батерии

Предложения от Продавалник:
https://www.olx.bg/elektronika/drugi/q-%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB/ OLX.bg - соларен панел
https://www.olx.bg/ad/moschen-akumolatoren-led-prozhektor-20smd-10w-solaren-panel-dat-at-8890-ID5MJQ0.html Мощен Акумолаторен лед прожектор 20SMD 10W+ соларен панел Dat at-8890
Разбира се 10W Прожектора може да си го поръчате с 20-тина лв. по-евтино от alibaba.com, но ще трябва да вземете минимум 80 бройки и да платите и доставката им, а като пристигнат на митница Мито + ДДС.

http://ecosolar-bg.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B8 Преносими фотоволтаични панели за каравани, къмпинги и др. Преносимо соларно зарядно? Соларен куфар? Идеи как да си направите подобни, че цените им ми са виждат височки (завишени).

https://www.aliexpress.com/item/Polycrystalline-Silicon-Solar-Panel-China-Solar-Panels12V-10W-Solar-Home-Paneles-Solares-Home-50w-Monocrystalline-Solar/32649019336.html Polycrystalline Silicon Solar Panel 12V 10W Solar Home Paneles Solares Home 50w Solar Products Kit Placa Waterproof
https://www.aliexpress.com/item/Solarparts-1x-10W-polycrystalline-solar-panel-module-cell-system-12V-DIY-kits-for-toys-light-led/32779416333.html boguang1x 10W polycrystalline solar panel module cell 12V DIY kits for toys light led science toy experiment outdoor
https://www.aliexpress.com/item/ECO-WORTHY-40-PCS-78x26mm-Solar-Cell-Cells-52-Tab-Wire-10-Bus-Wire-1pc-Flux/32795941045.html ECO-WORTHY 40 PCS 78x26mm Solar Cell Cells 52' Tab Wire 10' Bus Wire 1pc Flux Pen for DIY Kit
https://www.aliexpress.com/item/ECO-WORTHY-40pcs-52-39mm-poly-solar-cell-full-kit-tabbing-wire-bus-wire-flux-pen/32793168194.html ECO-WORTHY 40pcs 52*39mm poly solar cell full kit tabbing wire bus wire flux pen for DIY 10w solar light
« Последна редакция: Април 25, 2017, 04:19:03 am от locco »

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 367
 • Рейтинг: 74
Нека да включим към системата и хладилник.
1. Хладилник за кола - пелтие или амонячен. И двата хладилника имат един голям недостатък - ниско К.П.Д, но пък преимущество, че работят на 12v като диапазона на захранващото напрежение е голям - това позволява хладилникът да се включи директно към панелите ( както е известно за една 12 волтова панела, напрежението се движи от 0 до 17v.). Естествено през нощта ще разчитаме на добрата изолация на хладилника.
2. Използване на малък фризер като хладилник като захранването става от буферни акумулатори през инвертор. Въпросът за конвертиране на фризер в хладилник е дискутиран в друга тема.
И в двата случая е препоръчително да се използва допълнителна изолация на хладилната камера и даже  фризерът да се монтира в шахта. Температурата в шахтата, както показаха някои мои измервания е с 7 - 10 градуса по - ниска от околната среда.

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 664
 • Рейтинг: 245
Някой може ли да ме насочи, откъде мога да закупя /у нас или чужбина/ качествени и проверени LiFePO4 Battery Lithium 40 Ah клетки?
Има едни дето "струват майка си и баща си" /около 1 за 2-3/, не търся от тях, има ги навсякъде  :D, търся от другите, с най-доброто съотношение цена/качество. Тук мисля лидери са китайските батерии.

Неактивен nizo

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 615
 • Рейтинг: 230
 • Thoughts become things!
EDM, aко целта е да спестиш, трябва да купуваш на едро, като например този модул на Тесла:

http://www.ebay.com/itm/Tesla-Model-S-battery-module-24V-250Ah-5-3kWh-444-Panasonic-18650-3400mAh/262333679871?_trksid=p2047675.c100623.m-1&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D2%26asc%3D40130%26meid%3D34b73a0940d648a68996d98a2b014659%26pid%3D100623%26rk%3D1%26rkt%3D6%26mehot%3Dpp%26sd%3D262288917272

цена: 1400$

волтаж: 22.2V

капацитет: 251.6Аh

общо: 5585.52 Wh

цена за ватчас: 0.25$  * 1.79 лева за долар = 45 стотинки за 1 ватчас

Сравнено с тази http://akumulatori.bg/230/Product/890/Trojan%20370Ah%20(20h)%20303%20(5h)%20L16E#info

цена: 1007лв.

волтаж: 6V

капацитет: 370Аh

общо: 2220Wh

цена за ватчас: 45 стотинки за 1 ватчас

Неактивен locco

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 555
 • Рейтинг: 91
https://www.youtube.com/watch?v=VqJuGVvxw8A Солнечная электростанция своими руками AKA KASYAN

https://www.youtube.com/watch?v=-6RG9SfBkP0 Солнечная электростанция своими руками Подробная инструкция сборки, альтернативная энергетика
KREOSAN

Докато още се двуомя дали да си поръчам комплект за соларен панел 10Wp вече са ме изпреварили:
https://www.youtube.com/watch?v=ca0LVyoEKLQ Солнечная электростанция своими руками с НУЛЯ ! (часть 1)  AKA KASYAN
Подпишете се на канала на AKA KASYAN за да гледате и продължението което ще следва.


Неактивен krasias

 • Специалист
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 489
 • Рейтинг: 104
locco, така като гледам цените няма смисъл да правиш панел до 10W щото може да ти излезе по евтино направо да си го купиш. Има сметка да сглобяваш панел от 100W  нагоре, но тука има един сериозен риск, не се знае на какви клетки ще попаднеш и колко години ще държат ток. Защото може след 2-3 години производителноста им да падне с около 70% и да не може да си заредиш и GSMа. Моя съвет е да си намериш панел втора употреба, сега има доста ФВ централи които се разпродават, а параметрите на такъв панел лесно могат да се замерят.
« Последна редакция: Май 06, 2017, 10:47:06 am от krasias »

Неактивен vradev

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 15
 • Рейтинг: 6
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.radev
Интересно и работещо при мен.
снимка 1 - контролер/китайски/ + акумулатор 40А /втора употреба/
снимка 2 - контролер и акумулатор за тестове
снимка 3 - разпределителна кутия
снимка 4 - осветление на 12 волта /в кухнята съм с две крушки/ + двете спални и коридора с по една крушка.
снимка 5 - соларен панел мое производство около 50Вата.
при всичко включено - разход 1.2/1.4 А разход.
другата седмица ще вързвам и телевизор + всички устройства за кабелната и интернет.
« Последна редакция: Май 26, 2017, 10:17:34 am от vradev »

Неактивен gvg

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 113
 • Рейтинг: 77
 • Пол: Мъж
 • Скайп: gogopopo5
Дали е възможно да дадеш някакви инструкции относно направата на панела.Изцяло твоя изработка ли е или ползваш готови клетки.Благодаря предварително.

Неактивен vradev

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 15
 • Рейтинг: 6
 • Пол: Мъж
 • Скайп: valentin.radev
Клетките са готови - за няколко панела. Имам ги от 7-8 години.
Панела сам си го правя, то си е лесно.
Засега съм на тема - придобиване на знания за разработване на соларни клетки, после се надявам и да си ги произвеждам.