Автор Тема: Как се купува в интернет? - въпроси и отговори  (Прочетена 3665 пъти)

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 584
 • Пол: Мъж
 • e^(пi)+1=0
https://www.supermagnete.de/eng/

Много добър сайт  :) Целия ми запас е от тук. Австрийци са, но складовете им са в Германия, пращат нещата по DHL до вратата, винаги в рамките на 7 дена, много точни, и нещата са качествени.

Тука им е детектора, три размера, най-долу: https://www.supermagnete.de/eng/physics-magnets

Купуват всички магнити от Китай. Китайците са най-големите производители на такъв вид продукция, както и най-големия производител на редки метали.

Ето от тук можете да купувате директно от Китайски производители ( има и Американски пре-продавачи но те се забелязват лесно, като някак си гордо обявяват, че продават от USA ):

http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=neodymium+magnets+n52

Най-вероятно ще е необходимо да си отворите paypal акаунт и да го вържете към презплащтателна банкова сметка, след това поръчването е лесно. Изисква чакане обаче, от 2-4 седмици, но според мен си заслужава. От години пазарувам така и до сега съм нямал никакъв проблем с поръчването на магнити. Винаги всичко е точно и изрядно. Когато купувате само гледайте този който продава да има висок рейтинг с много продажби, това е важно.
« Последна редакция: Април 15, 2017, 08:34:48 am от Maistora52 »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Как се купува в интернет? - въпроси и отговори
« Отговор #1 -: Април 15, 2017, 08:32:00 am »
epwpixieq-1 това с и-бей - бива, донякъде, защото дава някаква представа за фирми и пазари, обаче никъде не дават информация за Силата на магнитите - коерцитивна, на притегляне - било в нютони или килограми - НЯМА!
Има тук-там само размери. и евентуално номенклатурен номер, което не е достатъчна информация.
Хайде, като си купувал така от години
Най-вероятно ще е необходимо да си отворите paypal акаунт и да го вържете към презплащателна банкова сметка, след това поръчването е лесно. Изисква чакане обаче, от 2-4 седмици, но според мен си заслужава. От години пазарувам така и до сега съм нямал никакъв проблем с поръчването на магнити. Винаги всичко е точно и изрядно. Когато купувате само гледайте този който продава да има висок рейтинг с много продажби, това е важно.
Да ни разкажеш, как си го правил, откъде взимаш нужната информация за СИЛА на съответните  магнити, и как става трансфера - Първо Поръчваш и Плащаш и чакаш (да дойде Михаля), или Първо Поръчваш и Получаваш и после плащаш - при доставка. И в каква валута Плащаш? - там пише Долари. А това значи, че трябва да хукнеш по банки и чейнч-бюра да обменяш...
При цялата тази разправия и - НАЙ-ВАЖНОТО - без гаранция КОЙ е ОТСРЕЩА, много лесно може да бъде измамен човек... случаите все повече зачестяват!

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 439
Re: Как се купува в интернет? - въпроси и отговори
« Отговор #2 -: Април 15, 2017, 01:56:48 pm »
Хайде, като си купувал така от години да ни разкажеш, как си го правил, откъде взимаш нужната информация за СИЛА на съответните  магнити, и как става трансфера - Първо Поръчваш и Плащаш и чакаш (да дойде Михаля), или Първо Поръчваш и Получаваш и после плащаш - при доставка. И в каква валута Плащаш? - там пише Долари. А това значи, че трябва да хукнеш по банки и чейнч-бюра да обменяш...
При цялата тази разправия и - НАЙ-ВАЖНОТО - без гаранция КОЙ е ОТСРЕЩА, много лесно може да бъде измамен човек... случаите все повече зачестяват!
Майсторе, в ибей защитата на купувача е желязна. Бих казал по-голяма от тази в обикновения магазин.
Първо - имаш на разположение система за рейтинг на продавача. По всяко време можеш да видиш колко продажби е извършил продавача и какви са оценките на купувачите от него. Естествено че купуването на нещо от човек с 3 продажби е почти безумие. Но продавач с 10-20 000 сделки, от които 95% и повече са оценени като отлични от купувачите трябва да ти говори нещо за него... :)
Да, първо плащаш, после стоката тръгва. Но не трябва да ходиш до банки, до чейндж бюра и подобни. Достатъчно е да имаш дебитна карта, която е с логото на Виза или Мастеркард (е, истинска кредитна е още по-добре). Регистрираш я в paypal.com и в ибей всъщност плащаш през твоя paypal акаунт. Т.е. пейпал тегли необходимата сума от твоята сметка (към която е вързана дебитната карта) и превежда парите на ибей. Конвертирането на валутите е абсолютно автоматично и изобщо не се занимаваш с него.
Има една мъничка уловка в пейпал, която е набутана някъде дълбоко из менютата... и касае как точно да се конвертира валутата. Единия вариант (който е по подразбиране и е малко дърво) е пейпал да дръпне левове и после да ги обърне в долари, пандове или евро в зависимост какво е обявил продавача. В тоя случай пейпал "обръща" левовете по негов си курс, който е ... абе не е най-добрия :) Прибира ти едно 5-10% от парите ...
Втория вариант е пейпал да дръпне директно долари или евро от сметката ти. Тогава твоята банка обръща левовете ти в дадената валута и след това ги превежда на пейпал. Тогава "обръщането" става по курса на банката, който е повече от приятен - за евро нещата са под 1%, за долари или паундове може да е малко по-голяма разликата, но повече от 2-3% не прибира.
За защитата - винаги искаш от продавача да прати стоката с трак номер. Така си сигурен къде точно е тя, кога е пристигнала. Тази екстра струва между 1 и 2 долара над цената. Някои продавачи я предлагат безплатно при поръчки над $10, за други трябва да се уговориш. Има вариант да дойде и с куриер (DHL или TNT)м но там цените почват от $50 и могат да достигнат няколкостотин. Също така куриера ти гарантира минаване през митница, където може и да ти поискат мито, ДДС и подобни екстри ако стойността на сделката е над определена граница. При обикновените пощи нещата често минават "между капките".
С куриер нещата пристигат между 5 и 10 дена (от където и да било, от Европа 3-5 дена), с пощите ... понякога пристигат за 2 седмици, понякога за 3 месеца... Зависи кога ще се качат на самолета, т.е. кога някой самолет ще има свободно място да качи няколкостотин килограма поща, и дали ще качи контейнера точно с твоята пратка ... Затова и препоръчвам да се ползва трак номер, за да видиш къде ти е "увиснала" пратката и да не се притесняваш че са те измамили.

За защитата - в ибей имаш сериозна възможност за въздействие върху продавача. Ако стоката е с трак номер, продавача физически няма как да не я прати - трака се проследява от всички, вкл. и от ибей, и ако стоката не тръгне... не продавача а ибей ти връща парите, а после на продавача му става тъжно ... ибей си прибира парите от следващите му сделки заедно с наказателна лихва.
Ако стоката не е точно такава каквато е обявена, имаш право да я върнеш (за съжаление за твоя сметка) и продавача ще ти върне парите. За по-евтини стоки продавача дори връща директно парите без да си иска стоката, защото му е ясно че сумата за транспортните разход превишава стойността на стоката.
За продавача е от критична важност да му дадеш заветните "5 звезди". А това е така защото от коефициента на удовлетвореност на купувачите пряко зависи таксата, която ибей му прибира. Ако има коефициент над 95%, таксата примерно е 1%. Ако коеф. е 90% - таксата е 2%. Ако е 80% - таксата вече е 5%, и прогресивно нараства. Ако падне под 50% просто му спират бизнеса... забраняват му да търгува. Да, може да си направи нов акаунт, но купувачите гледат най-вече броя сделки, и нов продавач с 0 или 2 сделки ... просто не е конкурентноспособен с другите.
Ако не се постигне договорка с продавача при некачествена сделка, имаш възможност да се обърнеш директно към ибей и там да предоставиш снимки или други доказателства за некачествената стока. Тогава спора се решава от ибей, и мога да ти кажа че нещата са много сериозни и продавача е този, който е задължен да доказва правотата си.
Аз лично имам акаунт в ибей от почти 10 години. Скоро имаше проблем с една електроника за 1 долар - не мереше точно волтове. Тръгнах да пиша възражение и да си искам парите, натиснах Send (изпрати) и в следващия момент получих съобщение, което общо-взето гласеше следното: "Тъй като вие сте дългогодишен клиент на ибей, който не е предизвиквал необосновани спорове, ибей ви възстановява парите директно, без разглеждане на случая". Тоест самия ибей решава да ми върне мижавите 2 лева без да занимава нито мен нито продавача със спорове.
Цитат
This return is now completed
Good News! For being a regular buyer on eBay and a valued customer, we've issued a $1.13 refund to your PayPal account, and you get to keep the item too.

Подобна тактика има и Aliexpress - и там нещата са доста строги и имаш сериозна защита.
« Последна редакция: Април 16, 2017, 07:39:01 am от Maistora52 »

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 584
 • Пол: Мъж
 • e^(пi)+1=0
Re: Как се купува в интернет? - въпроси и отговори
« Отговор #3 -: Април 15, 2017, 05:24:52 pm »
@ juliang

Благодаря за обширната и пунктуална информация. Не мисля, че ако трябваше да дам информация относно  ebay  бих го направил на вашето ниво.

@Maistora52

По отношение на това нютони или килограми, така е,  масово хората нямат изискване за тази информация и затова не се пише, но човек винаги може да зададе въпрос на продавача и да получи по-точна информация. Аз лично, когато имам нужда, не че се случва често, но понякога се налага, си правя необходимите изчистения на база на това което е дадено като скала на магнита и намиране на необходимата информация от таблици като следните: 
https://www.kjmagnetics.com/specs.asp
http://www.usneodymiummagnets.com/neodymium-magnets-grade.html

По отношение на ebay мисля че,  juliang предостави достатъчно информация за тези които се интересуват.  Защитата на купувача идва от това да може да направи възражение първо към продавача, после към ebay и в допълнение да постави отрицателна оценка на цялата транзакция. В ebay добрите оценки на продавачите са като злато. Наскоро ми се случи да ми изпратят материал ( не магнити ), който когато дойде се различаваше от това което бяха поставили на снимката. Продавачът, пак от Китай, имаше само 3 продажби, и аз знаех че поемам риск, че това което показват е на 60% по-нискa цена от всички други конкуренти, но поех риска понеже съм натрупал опит с ebay системата. Артикула дойде и както се съмнявах, не беше точно това, което очаквах. Направих рекламация на продавача със снимка на това което съм получил и това което те са сложили на снимка, че продават. Без абсолютно никакви забележки се извиниха и ми върнаха цялата сума. Даже не искаха да им върна това което вече ми бяха изпратили.
За тези компании и хора, които използват или искат да се развиват на ebay, репутацията е най-важното. Затова всеки който продава се стреми да има колкото се може по близко до 100% добри мнения за транзакциите си. В крайна сметка кой би искал да търгува с някой, за който се вижда че не си спазва думата. Това е желязната ръка на клиента в ebay.
Хубавото на ebay е, че можете както да купувате така и да продавате, почти без никакви усилия, веднъж с установена тракционна история разбира се.

Интересно е че се отвори толкова писане за нещо така тривиално. В крайна сметка, знаейки че неодимиум-борон магнитите се произвеждат основно в Китай, мислех че ще представлява интерес на колегите ако може директно да купуват от продавачи там. Защото в крайна сметка тези страници който продават в Европа пак ги купуват от Китай, но си правят труда да складират запаси на Европейска територия и да дадат повече информация за продукта на страниците си, както са свикнали европейските клиенти.  В крайна сметка всеки може да прецени разликата в цените и за себе си да види дали си заслужава.
За справка ще кажа че използвам ebay от 13 години и за този период съм имал 3 разногласия с продавачи (интересно нито един от тях с Китайци), като всичките са били решени в моя полза.
« Последна редакция: Април 16, 2017, 07:34:24 am от Maistora52 »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Как се купува в интернет? - въпроси и отговори
« Отговор #4 -: Април 16, 2017, 07:55:37 am »
Сърдечно благодаря за подробната информация за колегите - от колегите!!!
Последната "уловка" в конкретния случай за покупки и продажби в/чрез тези англоезични сайтове е необходимостта от знаене на английски и то на добро ниво. Иначе "съответния" ще се "омота като пате в кълчища"!
А пък да търси някой да му превежда "синхронно" е абсурдно...
И ... защитата на клиентите може да е желязна, това е чудесно, ама да си предоставиш банкова сметка на съответен оператор е също много рисковано... а ти докопаха отнякъде личните данни - сметката ти автоматично се изпразва... което е известен номер на разбойниците още от зората на безкасовите плащания.

Но "да чукаме на дърво!"

При съответно стечение на обстоятелства, на мен ще ми се налага да купувам големи количества магнити директно от китайците, и... единствената ми "екстра" е, да помоля някой от нашите "познавачи на материята" тук от нашите колеги, да върши той тази работа - пък ... не само бира ще пием, но и такса ще си плащам за услугата... друг вариант нямам...
...
Иначе, честито да ни е Воскресение Христово!
Христос Воскресе!

Неактивен june1900

 • Активен
 • **
 • Публикации: 205
 • xaumana@abv.bg
 • Скайп: xaumana
Re: Как се купува в интернет? - въпроси и отговори
« Отговор #5 -: Април 16, 2017, 12:35:28 pm »
Майсторе, наскоро и други познати ме разпитваха как си върша нещата в нета, понеже искали и те да почнат да пазаруват по интернет и също изразиха опасение за банковата сметка.


Задължително ползвам втора банкова сметка - не тази, на която някои работодатели плащат заплатата, и не тази, с която човек си обслужва кредит да кажем. Специално отделна сметка - за нета.

Не държа пари в нея. Внасям сума в дебитната карта в същия ден, в който ще си пазарувам по нета, и внасям приблизително точна сума... така че да останат едни 5 евра например, за непредвидени такси, а и за обслужване на сметката през идните месеци.

Един вид, по този начин, като пазаруваш по нета е като да пазаруваш от пазара - трябва да отидеш пеша до там... само че не отиваш до пазара, а до банката. И не ти пълнят торбите там, а ти ги носят вкъщи, но след няколко дни.

Така, никой не може да скимира картата (картата за по нета няма да я ползваш на банкомати), и дори да ти откраднат данните, тя ще е винаги празна и няма какво да ти вземат.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 439
Re: Как се купува в интернет? - въпроси и отговори
« Отговор #6 -: Април 16, 2017, 12:54:11 pm »
... И ... защитата на клиентите може да е желязна, това е чудесно, ама да си предоставиш банкова сметка на съответен оператор е също много рисковано... а ти докопаха отнякъде личните данни - сметката ти автоматично се изпразва... което е известен номер на разбойниците още от зората на безкасовите плащания.
Точно в това е красотата на paypal.com. Ти даваш единствено и само на него номера на банковата си карта. А неговата единствена работа е да прави преводи - от това се издържа и трябва да е абсолютно откачен за да направи нещо несанкционирано с парите ти. По-вероятно е българската банка да ти открадне парите, отколкото paypal... :) Все пак paypal е институция с десетилетна история, занимава се само и единствено с това да прехвърля едни пари насам-натам по света. Трябва да са абсолютно откачени за да злоупотребят с парите или доверието ти... :)
Но за да си още по-сигурен, почти всички банки предлагат т.нар. виртуални карти. Те се ползват само и единствено за интернет разплащания. Не могат да се сложат в терминал или банкомат. Таксата за обслужването им е някакви стотинки на месец.
Ако имаш такава карта можеш преди покупката да прехвърлиш от основната си сметка във виртуалната карта горе-долу толкова пари колкото си сметнал че ще покрият плащането ти. Ако имаш интернет банкиране можеш да го направиш от къщи, ако нямаш трябва да отидеш до най-близкия клон на банката която те обслужва. Решаваш че ще пазаруваш за 20 долара - отиваш до банката прехвърляш 40 лева от едната в другата сметка и докато се прибереш (вътрешно-банковия трансфер става за няколко минути само) парите са във виртуалната карта. Плащаш покупката и в нея остават само няколко лева, дето просто не си струва да се крадат по един или друг начин.
Тъй като картата е дебитна дори и някой да поиска да изтегли пари, банката няма да му ги даде защото ги няма по сметката. Това е разликата с кредитните карти, където ако някой ти докопа данните, може да изтегли пари които са дефакто заем от банката и после ти ще трябва да го връщаш. А с дебитната карта се оперира само с твои пари - толкова колкото си сложил. Няма пари - няма проблем :)
Тази тактика е силно препоръчителна и по още една причина - избягвате от т.нар. импулсивни покупки. В нета има прекалено много шаренийки дето в момента в който ги видите решавате че ви трябват. Ако имате пари в сметката и примерно сте обърнали 1-2 ракии... почвате да харчите за глупости, които после дори не помните че сте поръчвали. А ако за да си купите нещо е необходимо да отидете до банката и да преведете или внесете парите преди да можете да оперирате с тях нещата са доста по-различни - първо няма да отидете пиян или в 2 през нощта в банката, и второ по пътя имате време да обмислите дали наистина тази покупка ви е чак толкова нужна ... Затова аз лично (от личен опит го говоря) горещо препоръчвам да НЕ АКТИВИРАТЕ интернет банкирането си. Можете да го включите с опция само за наблюдение на движението по сметката ви, но НЕ и за опериране с парите. Повярвайте ми, това ще ви спести доста пари ... :)

Алиекспрес за съжаление не предлага разплащане с пейпал. Просто...  прекалено капиталистическо е за техните понятия, и затова ... си имат собствена система - alipay :) Там ще трябва да посочите номера на кредитната/дебитната ви карта, имената ви, както и кода за сигурност - нещо доста плашещо за новите клиенти. Но и тук нещата са сериозни - тези хора правят обороти от буквално милиарди долари на година и кражбата на 5 или 50 долара са ... просто са глупости, с които няма да се занимават изобщо. Алиекспрес точно като ибей е само посредник, той не е търговец. Тоест за него е много важно доверието на клиентите му - именно те дават парите, а не продавачите. Няма да седне да се занимава с кокошкарски истории.
Алиекспрес предлага и машинен превод на обявите на почти всички езици. За тези разбиращи руски може спокойно да ползвате ru.aliexpress.com - сайта има огромно количество купувачи от Русия и бившите републики и им обръща голямо внимание, предлагайки им руски вариант на платформата.
Не се чудете много на не особено добрия превод - дори и на английския сайт понякога нещата са трудно разбираеми, защото явно китайците сами си превеждат и попълват детайлите за стоките ...а понякога изобщо не се справят с превеждането :)

П.С. Джун ме е изпреварил в писането ... :)
« Последна редакция: Април 16, 2017, 01:06:44 pm от Maistora52 »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Как се купува в интернет? - въпроси и отговори
« Отговор #7 -: Април 16, 2017, 01:08:40 pm »
Е това е информация от специалисти в интернет покупките!
Благодаря!
Сега общо взето ми е спокойно като знам как стават "далаверите".
Надявам се и на други наши колеги да е полезна тази информация.
Супер сте, момчета!

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 439
Re: Как се купува в интернет? - въпроси и отговори
« Отговор #8 -: Април 16, 2017, 03:09:53 pm »
Може би ще е добре тия писания да се отделят в отделна тема...
За демонстрация ще ви покажа как се отследява пратка с трак номер.
Първо отивате ето тук: http://www.17track.net и изписвате трак номера, който продавача трябва да ви даде веднага след като пусне пратката в пощата. Понякога трябва да се изчакат 3-4 дни за да може пратката да мине през някой от баркод скенерите... така че е нормално да има известно забавяне докато се покаже.
Ето как се появява една моя пратка (която вече съм прибрал):
http://www.17track.net/en/track?nums=RS419305053CN

Долу вдясно има чавка за превод, която много помага тъй като съобщенията понякога са на 2-3 езика ... :)
Полезното на тоя сайт е че показва статуса на пратката от момента на пускането й в пощата, докато същата услуга в Български пощи е доста по-скромна в началото на пътуването. Но пък тя дава по-бърза информация в момента в който пратката влезе в България:
http://www.bgpost.bg/IPSWebTracking/IPSWeb_item_events.asp?itemid=RS419305053CN

Естествено от наш'те пощи се правят на ущипани, мързи ги да носят колета до врата, затова почти винаги излиза че са идвали, обаче е нямало никой ... Това е долна лъжа, правят го само за да спазват сроковете. Обикновено чукват че са идвали но е нямало никой, а чак на другия или по-другия ден получавам съобщение да отида в пощата и да си взема пакета ... Но в момента в който в сайта на пощите видите че пакета е във вашия клон, можете да отидете и да си го вземете - той реално вече е там.

Тук може да се види как продавача леко е послъгал - взел е по електронен път трак номер на 07.02, а пратката е приета в пощите чак на 17.02... И "голямото чакане" е било на летището в Гуанджоу - постъпила е на 18.02, а е пристигнала в София почти след месец - на 16.03. Общо е пътувала 41 дни, като 10 от тях се е мотал продавача, и 30 пратката е стояла на летището чакайки свободен самолет.
Но разбирам китайците - пощите им са претрупани със токи и трудно смогват: