Атос, продължаваш да използваш и
прилагаш "времето" като хронология във физическите Процеси, които никога не са еднакви - нито по последователност, нито по форма, нито по качество. Тук за мен няма спор, а неразбиране и погрешно вменяване на физически функции на една фикция.
Няма нищо общо между това, което помни като ПРОЦЕСИ кучето, и това, което ние си записваме в тетрадката :
1. В 10,45ч кучето сгази лука!
2. В 10, 50 видях поразията! - бах го и кучето!
3. В 10, 55 го набих! - та чак счупих пръчката в гърбината му!
4. Кучето така и не разбра защо го набих, защото на следващия ден пак го заварих да гази лука.
5. Този път го набих
веднага - насред лука!
6. Кучето повече не припари до лука
За човека, горното е хронология. За кучето - ПРОЦЕСИ с Различна Форма и Различна ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ - специалистите казват - кучето помни определено "време" - Ако го набиеш 10 минути СЛЕД белята, то не знае за какво го бият. Ако го набиеш веднага, насред поразията - "лампичката" му светва и... Опитите на Павлов... сещайте се!
Кучето ще помни мно-о-о-го дълго, че всеки ден "точно в десет часа" (за човека с пръчката) той идва за да го бие, но не защото Часът е Десет, а защото вижда пръчката. Кучето автоматично задейства Втората си сигнална система - Условни рефлекси - прави връзка между пръчката и болките които го сполетяват от нея и реагира съобразно! - то не мисли, че днес, точно в десет часа ще яде бой. То вижда пръчката!
Тук, за разлика от кучето, проблемът с човек на неговото място, е много по-сериозен и сложен! - защото човекът има не само къса и дълга памет (съответно "къса = аналогова" и "дълга = дигитална" памет), но и може да мисли, тоест - да търси други решения, да асоциира, да анализира, да синтезира, да фантазира, да митологизира и пр. - цяла наука си имаме за способностите на Мозъка - Логика! - а си имаме и Психология... и не често, а твърде често Логическите "изводи" на едната е в контрапункт с (примерно) Халюцинациите на другата.
Именно - Халюцинации! - защото ако не ме разбирате като казвам, че "времето" е абстракция, значи, че цялото човечество (с малки изключения!) - живее в една прекрасна и безметежна научна (именно Логическа!!!) ХАЛЮЦИНАЦИЯ, вменявайки на "времето"физически функции.
Знам, че ме разбирате, но виждам, че болестта Халюциниране е почти нелечима. Има нещо дълбоко Шизофренично, в това да се разсъждава "по инерция" - с използване на Халюциногена "време" в Логическите ни построения.
Не случайно завърших предния си пост с предложението: "Медитирайте!" - означаващо "Да се свържеш СЪС, ЧРЕЗ!" - да НАПРАВИШ правилната Асоциация, , но не чрез емоции, а чрез Логика.
Защото чисто практически следва още по-дълбок Логически и Научен тупик, вменявайки на едно психично и вече клинично понятие "време" атрибути не само като Хронология, и Климат, но вече и като Физическа реалност!
Времето било "тежало" - Везната се отклонява... бах тая Везна, мери времето колко тежи!
Времето било имало посока - бах тоя Вектор - що се движи само на "н'ам" къде си, ами не си прави и завойчета? - хеле пък да тръгне на обратно! - и като така - давайте да ходим на уикенд в "бъдещето" или пък в "Миналото"...
- т.е . вменяваме на една фикция и граматически атрибути - ама не! - не беше съвсем в миналото, а в по-близкото минало - и беше минало свършено време, а не беше минало несвършено...
Времето - глей да му се неначудиш - било и климатично състояние! - бах това време - Казаха, че времето ще е слънчево, а такъв дъжд ни пра, че едва не се издавихме...
Ами след всички тези Халюцинации, остава само и да вменим на времето Свойството да измерва продължителността на Процесите - Я-а-а! - глейте - аз си имам часовник! - мери времето! - Моля!? - какво мери?
Ами
просто е! - мери
простотията ни!
Та така с халюцинациите! - и те са някакви Отношения!
Същото е и с Фотона - и той (или понякога Тя!) - хем е квант, хем е вълна, мота се такъв един, като улав!
Същото е и със Скоростта - дали на тротонетката, дали на "100 с препятствия" (хърделите), дали на Мерцедеса, дали на Първа, Втора и Трета Космически, или на обикалянето на Земята около Слънцето - Цък! - точно еди колко си дни, часове, минути и секунди... или пък на Слънчевата Система около Галактичния център...
Всичко сме измерили! Лабаво нема!
Ама веднъж мерим едно, а след това никога вече същото... само приближения разни!
Така, че все забравяме, че и самото измерване е вид Отношение - Релация, и че всичките ни и Логически и Психически изводи трябва да съотнесем към една "Обща теория на ВСЕ-относителността"
Продължавам да призовавам към Медитация - Логическа Медитация, Научна Медитация, а не такава под въздействието на отровни гъби! (шаманска медитация)!
Само така ще надскочим себе си, и ще направим следващата велика крачка в Познанието си, което като такова е все още под формата дефинирана от Сократ:
"Аз Знам, че нищо не знам!"И като казвам, "все още" имам предвид, че съвременната наука все повече ускорява ход, и върви към следващото стъпало:
"Аз знам какво Знам!"... което проектирано като развиващ се процес "в бъдещето" - би трябвало да достигне едно стъпало, от което засега не се виждат следващи:
"Аз Знам, какво Не Знам!"Затова призовавам към Медитация! - защото сама по себе си, тя е най-могъщият изследователски човешки инструмент!
Иначе... скоростта на Светлината във "вакуум" (такъв не съществува!), ще продължава винаги да е различна и във всеки един момент на последващо измерване, и във всяка различна (а те винаги са различни) Среда, в която се случват Процесите!
Продължавам да оглупявам прогресиращо! - не ме следвайте!
Скъли, не разбирай както ти е на момента, а тотално, ако щеш глобално, вселенски!
Майсторе, А какво ще кажеш за идеята че това което ние виждаме като светлина, всъщност е нещо което се ползва в другите измерения. И от написаното от тебе стигам до извода че фотона не е изграден от етер.
Нищо подобно не твърдя! - защото на първо място, Етерът е Среда, а Фотонът не се знае какво точно е!
Медитирай и ти, близУ си!